Source Engine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Source Engine
Source engine logo.png

Fejlesztő Valve Corporation
Első kiadás 2004
Legfrissebb stabil
kiadás
Build 5402
(2013)
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv C++
Operációs rendszer Microsoft Windows
Platform Microsoft Windows, Linux, OS X, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360
Kategória videojáték-motor
Licenc szabadalmaztatott
A Source Engine weboldala

A Source Engine a Valve Corporation által fejlesztett 3D-s videojáték motor, ami Microsoft Windows-ra, Linux-ra, OS X-re , Xbox-ra, Xbox 360-ra, és PlayStation 3-ra jelent meg.

2004-ben debütált a Counter-Strike: Source nevű játékkal, majd a nem sokkal utána megjelenő Half-Life 2 is ezt használta. Más játékokban is használják, például a Team Fortress 2-ben, a Portalban, a Left 4 Deadben, a Dark Messiah of Might and Magicben, a Mabinogi Heroesban, a Vampire: The Masquerade - Bloodlinesban, a The Stanley Parable-ben, az Underhellben és a Postal 3-ban.

A motor tulajdonságai[szerkesztés]

A teljes lista a Valve Software honlapján található.

Modularitás, és jelentős fejlesztések[szerkesztés]

A Source-t azért készítették el, hogy visszafelé is kompatibilis legyen. A Steammel a Valve Corporation bevezette az automatikus frissítést a motor legfrissebb kiadására a régi verziójú felhasználók között.

Ez nem sikerült amikor kiadták a Half-Life 2: Episode One-t, és a The Orange Box-ot, mindkettő egy új típusú verziót adott ki a Source-ból, ami nem tudott régebbi játékokat, és modokat futtatni, míg a fejlesztők át nem írták a kódot, valamint a tartalmát. Ezekben az esetekben át kellett költözni az új motorra, ami azonban teljes újra-fejlesztését jelentené a módnak.

Nagy dinamikatartományú képgenerálás (2005, Day of Defeat: Source)
Egy réskamera szimulációja, és segítség, a hibás effektek és fényerősség beállítására. A játék összes shader-ének újraírása szükséges.
Finom részecskék (2007, The Orange Box)
Egy vezető irányítású, multiprocesszorra tervezett részecske rendszer. Nem úgy, mint más rendszereken, a részecskék nincsenek rögzítve a 3D geometriára.
Xbox 360 támogatás (2007, The Orange Box)
A Valve Xbox 360-ra is kiadta az Orange Box-ot, és engedélyezte a konzolt, nem úgy, mint PS3-on. Engedélyezi a cross-platform-ot, és az Xbox 360 integrációt.
Mac OS X támogatás (2010)
2010 áprilisában kezdte el a Valve a Source játékok portolását Mac OS X-re, OpenGL segítségével. A következő játékok lettek elérhetőek Steamen Mac alatt: Left 4 Dead, Left 4 Dead 2, Team Fortress 2, Counter-Strike: Source, Portal, Portal 2, Counter-Strike: Global Offensive, Day of Defeat: Source, és a Half-Life sorozat. Az összes jövőbeni játékot kiadják Macre is.
Linux támogatás (2012)
2012 októberében a Team Fortress 2 portolásával kezdődött a Steam linuxos változatának zárt bétájának indulásával együtt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]