Team Fortress 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Team Fortress 2
Team Fortress 2 style logo.svg
Team Fortress 2 style logo.svg
Fejlesztő Valve Corporation
Kiadó Valve Corporation
Forgalmazó Electronic Arts (kiskereskedelem)
Steam (online)
Tervező John Cook
Robin Walker
Zeneszerző Mike Morasky
Sorozat Team Fortress
Motor Source Engine
Platformok Linux Windows, Mac OS X, Xbox 360, PlayStation 3
Kiadási dátum 2007. október 10.
Műfaj FPS
Játékmódok Többjátékos
Korhatár BBFC: 15
ESRB: M
OFLC: MA15+
PEGI: 12+
USK-besorolás USK 18
Adathordozó Steam (korábban DVD, Blu-Ray)
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
1.7 GHz CPU, 512 MB RAM
DirectX 8.1 kompatibilis VGA Internet kapcsolat[1]
A Team Fortress 2 weboldala

A Team Fortress 2 egy ingyenes, csapat-alapú többjátékos FPS videojáték. A Valve Corporation fejlesztette, a Team Fortress Classic folytatása. A The Orange Boxban jelent meg 2007. október 10-én Windows-ra és Xbox 360-ra. Később PlayStation 3-ra is kiadták 2007. november 22-én. Később külön is kiadták Windowsra 2008. április 9-én. Steamen is meg lehet venni, míg a dobozos változatot az Electronic Arts adta ki. 2011. június 24-én ingyenesé tették a Steam-en. A Team Fortress 2 fejlesztését John Cook és Robin Walker vezette, akik az eredeti Team Fortresst fejlesztették a Quake-hez 1996-ban.

A játékot 1998-ban jelentették be, a Valve GoldSrc motorjára, de a megjelenésig sok mindent megváltoztattak. 1999-ben megváltoztatták a játékmenetet, hogy még jobban valósághűbb, katonás kinézet legyen. A végleges kiadásnak már képregényes kinézete volt, amit J. C. Leyendecker, Dean Cornwell és Norman Rockwell ihletett. A játék a Source motorra jelent meg. A játék két csapat körül forog, mindkettőben lehet 9 játszható karakter, akik különböző játékmódokon harcolnak egy gonosz zseni környezetben.

Az információ hiánya, valamint az, hogy a 6 éves fejlesztés során gyakorlatilag nem tudtak semmit sem a játékról, vaporware-nek nevezték el, és a Wired Newsban írtak egy cikket róla, ahol más, vaporware-nek kinyilvánított játékok is voltak. A játék megjelenésekor sok kritikát, díjat kapott a grafikai stílusáért, kiegyensúlyozott játékmenetért, és a karakterek személyiségéért.

Történet[szerkesztés]

1822-ben kezdődik mikor Zepheniah Mann-nak (a Mann Co. megalapítója) három fia születik: Redmond Mann, Blutarch Mann és Gray Mann. Bette (az anya) belehalt a szülésbe, de Blutarch és Redmond egészségesen születik. Gray már akkor tudott beszélni, de súly alatt született, ezért Zephenia meg akarta fojtani. Hirtelen elvitte egy sas és soha nem látta senki többet.

1850-ben Zepheniah Mann és két fia elköltöztek New Mexicóba. A fiúk utálták egymást, de szerették az apjukat. Zephenia a halálos ágyán Barnabus Hale-re hagyja a családi vállalkozást (Mann Co.), a cselédjét Elizabeth-et, és az összes aranyát, de fiaira nem hagyott semmit. Később a testvérek meggyőzték Barnabus-t hogy megvehessék tőle apjuk haszontalan földjét. Oda is adta nekik, hogy elosszák egymás között. De az egyik testvér zsoldosokat fogadott, hogy elvegye az ikertestvérétől a földet. A másik testvér is ezt tette. Az első zsoldosok: Scout (Felderítő), Soldier (Katona), Pyro (Lángszórós), Demoman (Robbantós), Heavy (Nehéz Fegyveres), Engineer (Mérnök), Medic ( Orvos ), Sniper (Mesterlövész), Spy (Kém).

1890-ben a testvérek már közel voltak a halálukhoz, de még mindig nem sikerült elvenniük egymástól a földet. Blutarch felbérelt egy mérnököt, név szerint Radigan Conagher-t, hogy építsen neki egy gépet ami örökké életben tartja. Úgy gondolta, hogyha nem tudja legyőzni a testvérét akkor túl kell élnie őt, hogy elvegye a földjét. Az egyetlen probléma az volt, hogy egy kedves hölgy (Emily) megkérte Radigan Conaghert, hogy építsen a másik testvérnek is egy ugyan olyan gépet ausztrálium fejében. Senki nem tudja, hogy miért, de segített neki.

Team Fortress Classic

1930-ban a testvérek nem haltak még meg, de a háború folytatódott. A családi vállalkozást Bilious Hale vette át.

Team Fortress 2

1968 nyarán a RED és a BLU cég újra felvett zsoldosokat hogy folytathassák az értelmetlen háborút. A háborúban Helen az adminisztrátor és Miss Pauling a helyettese segített mind a kettő csapatnak.

Mann vs. Masina

1971-ben Gray Mann visszatért*, és elmesélte Redmond-nak és Blutarch-nak hogy van egy testvérük, és ő az. Miután mindent elmondott, megölte testvéreit, és átvette a cégüket. A zsoldosok munka nélküliek lettek. Gray legyártott egy robot hadsereget, ezért a BLU és a RED zsoldosok összefognak hogy megvédjék a Mann Co.-t.

*A sas ami elvitte, a fiókái mellett őt is etette. Amikor Gray megerősödött, megölte a sast és a fiókáit, aztán megette. Később vissza tért a civilizációba.

Játékmenet[szerkesztés]

Mint az elődei, a Team Fortress 2 is két ellentétes csapaton fókuszált. Ezek a csapatok a RED (Reliable Excavation & Demolition - Megbízható Földmunkák & Bontás) és a BLU (Builders League United - Építők Egyesült Ligája), ez a két cég titokban irányítja a világ összes kormányát. A játékos 9 játszható karakter közül választhat, mindegyik erősségével és gyengéjével. A korábbi Team Fortress kasztjai megtartották a személyiségüket. A játék 6 hivatalos pályával, azonban 13 extra és 8 aréna pályával bővült a későbbi frissítések során. Közösségi pályák is készültek a játékhoz. Amikor a játékos csatlakozik egy szerverhez az első alkalommal, egy bemutató videó jelenik meg a célokról. A körök alatt egy női hang tájékoztatja a játékosokat a főbb eseményekről. A szinkronhang Ellen McLain, aki a Valve többi játékánál is közreműködött (Portal: GLaDOS, Half-Life 2 széria: Overwatch). A hang értesíti a játékosokat hangosbemondón keresztül, hogyha például az ellenséges csapat elfoglalta a foglalási pontot, vagy a robbanótöltettel megközelítjük az utolsó foglalási pontot. A játékoslimit 16 Xbox 360-on és PlayStation 3-on. PC-n, a vanilla szerver 24 játékost tudott fogadni, de egy 2008-as frissítés során ez a szám 32-re emelkedett. Különböző modifikációk 34-re emelték az egyidejűleg egy szerveren lévő játékosok számát.

A Team Fortress 2 a Valve első olyan játéka, amely pontos statisztikát ad vissza, hogy hány órát/percet játszottunk egy-egy kaszttal, hány fejlövést adtunk, pontok a körökben kasztokra bontva. A statisztikák segítenek is a játékosoknak, ha elég közel érünk egy rekordhoz, akkor segít, hogy mennyi kell még a rekord megdöntéséhez. A Team Fortress 2 újdonsága még a rengeteg "teljesítmény" mindegyik kaszthoz, például 1 millió életerőt kell gyógyítanunk (Szanitécként), vagy ezer dupla ugrást kell végeznünk (felderítővel). Ha elértünk x számú teljesítményt, akkor mérföldkő-teljesítményeket is kapunk. Ha ezeket elérjük, akkor a kasztokhoz új fegyvereket is kapunk (bár a fegyverszerzési lehetőséget a Valve lényegesen megegyszerűsítette, a Steam Cloud adja véletlenszerűen a játékosoknak). A mérföldkövek és a statisztikák elérhetőek a játékos Steam profilján vagy Xbox Live profilján.

Játékmódok[szerkesztés]

A játék célja változik attól függően, hogy milyen játékmódot használunk.

 • Az Arena pályák 'deathmatch' módúak. Az a csapat nyer aki tovább életben marad vagy előbb elfoglalja a foglalási pontokat. Nincs újraszületés.
Pályák: Badlands, Granary, Lumberyard, Nucleus, Offblast, Ravine, Sawmill, Watchtower, Well.
Badlands pálya előtt megjelenő bemutató videó (youtube.com)
 • Zászlórablás (CTF - Capture The Flags) pályákon a cél mindkét csapat számára, hogy minél többször vigye el az ellenfél bázisáról az intelligenciát (táskát) és vigye a saját bázisára, illetve hogy az ellenséget ugyan ebben akadályozza.
Pályák: 2Fort, Double Cross, Sawmill, Turbine, Well.
2Fort pálya előtt megjelenő bemutató videó (youtube.com)
 • Ellenőrzőpontok (CP - Control Point) pályákon mindkét csapatnak az célja, hogy az összes ellenőrzőpontot elfoglalja (általában öt van). Az egyik csapat által elfoglalt pontokat az ellenfél visszafoglalhatja, de csak az éppen támadható pontokat. A hivatalos pályákon megadott idő alatt kell elfoglalni a pontokat, ha ez nem sikerül hirtelen halál következik ilyenkor már nincs újraszületés, az a csapat nyer amelyiknek életben marad legalább egy játékosa. Egyes szervereken ha nem sikerül idő alatt elfoglalni az összes pontot döntetlen lesz a játék eredménye és új kör kezdődik. Más szervereken végtelen idő van, azaz csak akkor van vége a játéknak ha valamelyik csapat minden pontot elfoglal.
Pályák: 5Gorge, Badlands, Coldfront, Dustbowl, Fastlane, Freigh, Granary, Junction, Well, Yukon.
Granary pálya előtt megjelenő bemutató videó (youtube.com)
 • Támadó / Védekező (AD - Attack / Defend) pályákon is pontokat kell foglalni, de itt a kezdéskor minden pontot a védekező csapat (általában Piros) birtokolja, a támadó csapat (általában Kék) célja ezek elfoglalása. Általában két pontot kell elfoglalni egymás után, de itt a támadó csapat által elfoglalt pontokat a védők nem tudják visszafoglalni. Egyes pályákon három pont van, itt az utolsó 'C' pontot csak akkor lehet elfoglalni, ha már az első két 'A' és 'B' pontokat már elfoglalta a támadó csapat. Megadott idő van a pontok elfoglalására, ha a támadó csapat időn belül elfoglalja a pontokat nyer, ha nem a védő csapat nyeri a játékot.
Pályák: Dustbowl, Egypt, Gorge, Gravel Pit, Junction, Steel, Mountain Lab, Mann Manor.
Gravel Pit pálya előtt megjelenő bemutató videó (youtube.com)
 • Robbantótöltet (Payload) pályákon a Kék csapatnak van egy sínen futó bombával teli kis vonatja, ezt kell eljuttatnia a Piros csapat bázisához. A Piros csapat feladata, hogy a megakadályozza ebben a Kékeket. A vonatot úgy lehet mozgásba hozni, hogy közel áll hozzá a Kék csapat tagja. Ugyanígy lehet az ellenséges csapat részéről blokkolni a mozgást.
Pályák: Badwater Basin, Barnblitz, Frontier, Goldrush, Hoodoo, Thunder Mountain, Upward.
Badwater Basin pálya előtt megjelenő bemutató videó (youtube.com)
 • Robbantótöltet-verseny (Race Payload) pályákon mindkét csapatnak van bombával teli kis vagonja, amit el kell juttatni az ellenség bázisához miközben az ellenséges csapatot meg kell akadályozni, hogy ugyan ezt megtegye. Értelem-szerűen az a csapat nyer amelyik előbb juttatja el a kocsit az ellenség bázisához.
Pályák: Hightower, Pipeline, Nightfall.
 • Territorial Control egy különleges ellenőrzőpontos pálya, egyetlen ilyen létezik a Hydro. Ez a pálya 6 zónára (területre) van felosztva, minden ilyen zónában egy ellenőrzőpont van, ezt elfoglalva szerezhetik meg a zónát a csapatok. Játék kezdetekor 3-3 zónát birtokol mindkét csapat, a játék célja az összes terület megszerzése. Egy fordulóban csak két zóna van megnyitva, itt adott idő áll a csaptoknak az ellenséges terület megszerzésére, ha nem sikerül új kör kezdődik két másik területen.
Hydro pálya előtt megjelenő bemutató videó (youtube.com)
 • Különleges szállítmány Jelenleg egy ilyen pálya van, a Doomsday. A cél, egyik csapatnak elszállítani egy táska Ausztráliumot egy rakétához amiben egy űrmajom, Poopy Joe tartózkodik amit ki kell(ene) lőni az űrbe.
 • A Felderítő (Scout) 2-szer olyan gyorsan foglalja a pontokat és a robbanótöltetet 2-szer olyan gyorsan tolja, mint a többi kaszt (kivéve, ha egy Demoman (Robbantós) vagy Soldier (Katona) egy Pain Train-t (közelharci fegyver) fog.

Osztályok[szerkesztés]

A Team Fortress 2 legnagyobb erőssége a hihetetlenül kidolgozott csapatmunkában rejlik. 9 karakterrel tudunk játszani, akik mind igazi egyéniségek és a csapat csak akkor pompázhat teljes hatékonyságában, ha mindenki jelen van belőlük. A 9 osztály további három csoportra osztódik feladat szerint (támadók: Felderítő, Katona, Piró; védekezők: Robbantós, Gépágyús, Mérnök; támogatók: Szanitéc, Mesterlövész, Kém). Természetesen attól függően, hogy melyik osztályba tartoznak, bármilyen feladatra használni lehet őket, csak éppenséggel ebben a legjobbak. Mindegyik karakter 3-féle fegyverrel rendelkezik: egy elsődleges (például a Gépágyú a Gépágyúsnál, vagy a Lángszóró a Pirónál), egy másodlagos (például a Sörétes puska, vagy a Jelzőpisztoly a Pirónál) és egy harmadlagos a közelharchoz (például a Felderítőnél a Testápoló, Pirónál a Tűzoltófejsze, Gépágyúsnál az Öklök).

Támadó osztályok[szerkesztés]

 • A Felderítő (Scout, szinkronhangja Nathan Vetterlein) egy hadaró baseball imádó Bostonból, Massachusettsből. Nagyon gyors (a leggyorsabban mozgó karakter), így nagyon nehéz eltalálni. Speciális képessége a dupla ugrás, aminek segítségével kétszer hosszabbat ugrik, továbbá irányt változtathat a levegőben, és magas eséseket úszhat meg sérülés nélkül. A felderítő az ellenőrzőpontokat (Control Point) is kétszer olyan gyorsan foglalja el, mint a többi kaszt és elég jó táska (intelligence) lopásra is. Kevés élete van (125 HP), a legtöbb fegyverrel akár egy találattal is leteríthetik.
  • Fegyverei: elsődleges: Repeszpuska (Scattergun); másodlagos: Pisztoly (Pistol); közelharci: Baseball-ütő (Baseball Bat)
 • A Katona (Soldier, szinkronhangja Rick May) egy amerikai katona. Felszereléséhez tartozik egy Rakétavető, amivel képes a rakétaugrásra (ilyenkor magát is megsebzi), mellyel feljuthat magasabb helyekre vagy óriási távokat tehet meg. A rakéták elég lassúak, viszont sokat sebeznek - bár egy Gépágyússal nehezen bír el. A Katona mozgási sebessége lassú (a második leglassabb a Gépágyús után), viszont életereje 200 HP, ami elég sok.
  • Fegyverei: elsődleges: Rakétavető (Rocket Launcher); másodlagos: Sörétes Puska (Shotgun); közelharci: Lapát (Shovel)
 • A Piró (Pyro, szinkronhangja Dennis Bateman) egy ismeretlen nemű és származású személy, aki beöltözött egy tűzálló ruhába. A lángszórós képes lángra lobbantani az ellenfeleit (az ellenséges Pirókat tudja sebezni, de nem tudják azt meggyújtani), ezzel másodpercenként sebezheti őket, akkor is, ha nincs a közelükben. Mozgási sebessége közepes. A Piró elsődleges fegyvere a Lángszóró, amivel az égetésen kívül képes eloltani lángoló csapattársait, tárgyakat "fújhat" odébb (például a Robbantós Tapadóbombáit), vagy akár a Katona rakétáját is képes eltéríteni. Életereje 175 HP.
  • Fegyverei: elsődleges: Lángszóró (Flamethrower); másodlagos: Sörétes Puska (Shotgun); közelharci: Tűzoltófejsze (Fire Axe)

Védekező osztályok[szerkesztés]

 • A Robbantós (Demoman, szinkronhangja Gary Schwartz) egy fekete, egyszemű skót, aki sokat iszik. A robbantós közepes sebességű osztály. Képes ő is egy rakéta ugráshoz hasonló dologra (Sticky Jump) a Tapadóbomba-vető segítségével. A Tapadóbombák jók az ellenség sarokba szorítására, csapdába vezetésére, valamint a táska (Intelligence) és az ellenőrzőpontok (Control Point) megvédésére is. Annak ellenére, hogy a Robbantós védekező kaszt, támadásra is kitűnően alkalmas.
  • Fegyverei: elsődleges: Gránátvető (Grenade Launcher); másodlagos: Tapadóbomba-vető (Stickybomb Launcher); közelharci: Üveg (Bottle)
 • A Gépágyús (Heavy, szinkronhangja Gary Schwartz) egy tipikus orosz katona, orosz akcentussal és egy Gépágyúval. Mozgási sebessége a leglassabb az összes karakter közül. Egy tölténnyel négy golyót is kilő (mire 200-ról 199-re csökken a töltények száma, a falon már négy golyónyom lesz). A Nem kell újratöltenie, de kb. 17-18 másodperc alatt kifogy a 200 töltény. Életereje 300 HP, ami viszont a legtöbb a játékban (ezzel kompenzálva a karaktér lassú mozgását). A gépágyús a Szanitécek kedvence, hiszen ha a már alapból sok életerőt túltöltik (Overheal), összesen 450 HP életerővel támadhatnak.
  • Fegyverei: elsődleges: Gépágyú (Minigun); másodlagos: Sörétes Puska (Shotgun); közelharci: Öklök (Fists)
 • A Mérnök (Engineer, szinkronhangja Grant Goodeve) egy Texasi mérnök. A mérnök az egyik legjobb védekező kaszt, hiszen építményeket építhet, amivel védheti az ellenőrzőpontokat. Legnagyobb ellensége a kém, aki könnyen képes tönkretenni az építményeit, de egy Übertöltött Gépágyúsnak sem túl nagy gond az építmények megsemmisítése. Háromféle építményt tud készíteni: egy Őrtornyot (Sentry Gun), egy Adagolót (Dispenser) és egy Teleportáló készüléket (Teleporter). A Mérnök is segíthet a támadásban, például egy teleporttal.
  • Fegyverei: elsődleges: Sörétes Puska (Shotgun); másodlagos: Pisztoly (Pistol); közelharci: Franciakulcs (Wrench); PDA: Építő-Lebontó PDA (Engineer PDA/Build-Demolish PDA)

Támogató osztályok[szerkesztés]

 • A Szanitéc (Medic, szinkronhangja Robin Atkin Downes) egy német orvos Stuttgartból, aki kevés figyelmet szentel a Hippokratészi eskünek, bár készen áll, hogy segítsen a csapattársain. A Szanitéc a legjobb segítő, képes társait normál életerejük 150%-ára gyógyítani, továbbá különleges képessége az Übertöltés (ÜberCharge). Az Übertöltést akkor képes aktiválni, ha az úgynevezett "ÜberCharge rate" feltölt 100%-ra (kb. egy fél percnyi gyógyítás után). Ilyenkor a Szanitéc aktiválhatja, hatására az általa gyógyított játékost és saját magát 8 másodpercig sebezhetetlenné teszi. A Szanitécnek csak 150 életereje van, de önmagát is gyógyítja másodpercenként kb. 3-4 életerő ponttal. Önmagát nem igazán tudja megvédeni, habár az Oltópisztoly tapasztalt játékosoknak elég védelmet biztosít.
  • Fegyverei: elsődleges: Oltópisztoly (Syringe Gun); másodlagos: Gyógypuska (Medigun); közelharci: Csontfűrész (Bonesaw)
 • A Mesterlövész (Sniper, szinkronhangja John Patrick Lowrite) egy vidám ausztrál karakter, aki racionálisan gondolkodik a munkájáról. A mesterlövész puskájával képes távolról akár egy Gépágyúst is egyetlen lövésből megölni. Egy Mesterlövésznek fokozott figyelemmel kell rendelkeznie, mivel egy Kém bármikor mögé lopódzhat és könnyedén hátbadöfheti. Életereje 125 HP.
  • Fegyverek: elsődleges: Mesterlövész puska (Sniper); másodlagos: Géppuska (Machine Gun); közelharci: Kukri
 • A Kém (Spy, szinkronhangja Dennis Bateman) egy francia kém (Franciaország egy fel nem fedett területéről) aki az Átlátsz-óra segítségével képes egy rövid időre láthatatlanná válni, a Mentesítőjével képes tönkretenni a Mérnök építményeit, és álcázni is tudja magát az ellenséges csapat bármelyik tagjává, illetve a saját csapatának egyik tagjává is (ezzel össze zavarva ellenségét). Ha késével hátba szúr valakit, az azonnal meghal. A Kém álcázva és láthatatlanul is összeütközhet az ellenséggel, így könnyen észrevehetik.
  • Fegyverek: elsődleges: Kés (Butterfly Knife); másodlagos: Revolver; első PDA: Átlátsz-óra (Invis Watch); második PDA: Jelmezkészlet (Disguise Kit)

A Valve arra törekszik, hogy a játék minden szempontból kiegyensúlyozott és szórakoztató legyen. Mindegyik osztálynak megvan a saját előnye és hátránya, hogy együtt győzelemre jusson a csapat. Ez arra ösztönzi a játékosokat, hogy együtt gondolkodjanak, és a csapatban játszanak.

Fejlesztés[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A játék vizuális stílusa drasztikusan megváltozott a fejlesztés alatt. Az új design-t az 1999-es E3-on mutatták be, ahol sok díjat kapott, például a Legjobb Online Játék (Best Online Game) és a Legjobb Akciójáték (Best Action Game) címet. Ettől az időtől a Team Fortress 2 egy új alcímet szerzett: Brotherhood of Arms, és Walker és Cook dolga a Valve-nál egyértelműbb lett. Nem adtak megjelenési időt.

2000 közepén a Valve bejelentette, hogy a Team Fortress 2 fejlesztése szünetel. Azért szüneteltették, hogy egy saját készítésű játék motort fejlesszenek (ezt hívjuk ma Source motornak.) Ekkor került a Team Fortress 2 abba a helyzetbe, amikor semmilyen hír nem jelent meg róla 6 évig. Ebben az időszakban Walker és Cook különböző Valve projecteken dolgoztak. Walker a Half-Life 2: Episode One-on dolgozott, és Cook lett a Steam fejlesztője.

Végleges design[szerkesztés]

A következő jelentős esemény a fejlesztésben a Half-Life 2 megjelenése 2004-ben: a Valve Marketing Igazgatója, Doug Lombardi mondta, hogy a Team Fortress 2 még mindig fejlesztés alatt van, és információk a Half-Life 2 megjelenése után várható. Ez nem történt meg, nem jelent meg semmilyen hír. A Half-Life 2: Episode Two megjelenése előtt azt mondta Gabe Newell, hogy hamarosan adnak majd híreket, és a Team Fortress 2-t újra leleplezték egy hónappal később az EA 2006-os Summer Showcase eseményén.

Walker mondta 2007 márciusában, hogy a Valve majdnem 3-4 különböző játékot készített amíg megtalálta a végleges elképzelést. A játék hosszú fejlesztési időszaka miatt már-már a Duke Nukem Forever-höz hasonlították, melyet szintén számos éven át fejlesztettek. A béta megjelenés 6 multiplayer pályát, amelyek 3 fejlesztői megjegyzést tartalmazott a játék designról, pályakészítésről, karakter designról, és több információt adott a fejlesztési előzményekről.

A Team Fortress 2 nem a realisztikus megjelenéséről híres, mint a Valve többi Source játéka, például Half-Life 2, Day of Defeat: Source, Counter-Strike: Source. Inkább a stílusos, képregényes megjelenésével tűnt ki a többi ilyen típusú játéktól, amit "erősen motiválta a korai 20. századi reklám illusztrációk". A játék a Source motor új dinamikus fényekkel, árnyékokkal, és még a Half-Life 2: Episode Two-ban megjelenő nem bejelentett újdonságokkal. A Team Fortress 2 volt az első olyan játék, ami a Source Arc Animáció 3-as verzióját tartalmazta.

A pálya kinézetének egy gonosz zseni hangulata van kém bázissal ami feltűnésmentes épületekben van például raktár vagy éppen farm. Az egész hangulat megjelenik a textúrákon is. A RED vagy a BLU bázisokat úgy tervezték, hogy a játékosok tudják, merre vannak. A RED meleg színeket, természetes anyagokat és kerek alakzatokat használ, míg a BLU hideg színeket, gyári anyagokat és szögletes alakzatokat használ.

Megjelenés, és a frissítések[szerkesztés]

A 2006-os Electronic Arts sajtói konferencián a Valve bejelentette, hogy a Team Fortress 2-t a The Orange Box multiplayer játékaként adják. A konferencián bemutatott videó a 9 játszható kasztot mutatja be. A Valve vezérigazgatója, Gabe Newell azt mondta, hogy a "legszebb, legjobban játszható osztályalapú multiplayer játékot" szerették volna elkészíteni. A béta 2007. szeptember 17-én jelent meg azok számára, akik előrendelték a The Orange Boxot, akik aktiválták a Black Box kuponukat (amit az ATI HD 2900XT grafikus kártya mellé adtak) és akik a Valve Cyber Café programban részt vettek. A bétát a megjelenésig lehetett letölteni.

A játék 2007. október 10-én jelent meg a The Orange Box részeként, és külön is Steamen. A The Orange Box tartalmazta még a Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One, Half-Life 2: Episode Two-t és a Portalt. A Valve 10%-os kedvezménnyel adta a The Orange Boxot, akik október 10-e előtt megrendelte, vagy játszott a bétával.

A megjelenés óta a Valve folyamatosan ingyenes frissítéseket ad ki a Team Fortress 2-höz hogy naprakész legyen. A játék mellé adták azt az eszközt, amit a Valve is használ az eszközök készítéséhez. A Valve a legjobb közösség által készített eszközöket (sapkák, fegyverek, pályák, Steam avatarok, stb.) frissítésekben kiadja hivatalosan is a játékhoz. A nagyobb frissítések mindig a kasztok körül van. Eddigi frissítések:

 • A Gold Rush
 • A Pyro
 • A Heavy
 • A Scout
 • A Sniper vs. Spy
 • A "Kasztmentes" frissítés
 • A "Hallowe'en" frissítés
 • A HÁBORÚ! frissítés
 • A 119-ik frissítés
 • A Mac frissítés
 • Az Engineer
 • A "Mann Conomy" frissítés (egy játékbeni üzlet, vásárolható, cserélhető itemek)
 • A "Scream Fortress" (Halloweeni) frissítés
 • Az Ausztrál Karácsony frissítés
 • A "Hatless" frissítés
 • A Visszajátszás frissítés
 • Az Über frissítés
 • A "Manniversary Update and Sale" frissítés
 • A "Nagyon Ijesztő Halloweeni Különkiadás" frissítés
 • Az Ausztrál Karácson 2011 frissítés
 • A Pirománia frissítés
 • A Mann Vs. Masina frissítés
 • A "Spectral Halloween Special" frissítés
 • A Mecha frissítés
 • A "Robotic Boogaloo" frissítés
 • Az "Ijesztő Fortress 2013" frissítés
 • A 2 város frissítés
 • A Smissmas 2013 Frissítés
 • A Love and War frissítés
 • A "Scream Fortress 2014" frissítés
 • A Végállomás frissítés
 • Gun Mettle frissítés
 • Invasion Community frissítés
 • "Scream Fortress 2015"
 • Tough Break frissítés
 • Meet Your Match frissítés
 • Jungle Inferno frissítés

A Valve készített egy blogot is, ahol a játékosok naprakészek lehetnek a fejlesztéssekkel.

2009. december 17-én egy frissítés (WAR) jelent meg Soldierhez és Demomanhez. Az update tartalmazta a Crafting Screent (ahol új fegyvereket lehet készíteni több régiből) valamint egy új fegyveradási rendszert (a játékosok véletlenszerűen kapnak jutalmakat a játék során). A "harc"-ot az nyerte, aki a legtöbb ellenfelet ölte meg. A nyertes a Soldier lett így ő kapta meg az új fegyvert, ami a "Gunboats" nevet kapta. Ezek csizmák, amiket használva a Rakétaugrásokból származó sérülés csökkenthető. Ez az update tartalmazott egy MI rendszert is botokhoz, ami a Left 4 Dead szériából ismert AI Director-hoz hasonló, és csak a King of the Hill pályákon használható.

Az új tartalmak elérhetőek Xbox 360-ra is, de PlayStation 3-ra nem. A PS3-as verzió csak olyan frissítéseket kapott, amelyek főként hibajavításokat tartalmaztak. A frissítéseket a Valve ingyen akarta eljuttatni Xbox 360 felhasználókhoz, de a Microsoft ezt nem engedélyezte, ezért a Valve több update-t adott ki fizetősen.[forrás?]

2010. június 10-én a Team Fortress 2 megjelent Mac OS X-re. Akik augusztus 16-a előtt játszottak Macen, azok játékbeli fülhallgatókat kaptak (ezek az iPodot szimbolizálták) és Windowson is használhatóak voltak, miután Macen megszerezték (a Steam Cloudnak köszönhetően).[2] A frissítés trailerjében a BLU csapat jelképezi a Mac-et és a RED csapat pedig a PC-ket.[3]

Marketing[szerkesztés]

A Valve készített kaszt bemutató videókat (Meet the Team), ha új játékuk jelent meg (Left 4 Dead 2) vagy szerződést kötött egy külsős fejlesztő céggel (Telltale Games - Sam And Max Season 3) akkor a játék egyik jellegzetességét megkapták Team Fortress 2-ben (pl.: Bill's Hat, Big Kill, stb.)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Team Fortress 2 On Steam
 2. The Mac Update!, 2010. június 10. (Hozzáférés: 2016. szeptember 15.)
 3. Team Fortress 2 Now available on OS X, 2010. június 11. (Hozzáférés: 2016. szeptember 15.)

További információk[szerkesztés]