Alien Swarm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Alien Swarm
Fejlesztő Black Cat Games
Kiadó Valve Corporation
Motor Source
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum 2010. július 19.
Műfaj akció (felülnézetes TPS)
Játékmódok 4 játékos kooperatív
Adathordozó Steam
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
  • 3.0 GHz-es vagy annál jobb processzor
  • 1 GB RAM Windows 2000-re és Windows XP-re;
  • 2 GB RAM Windows Vista-ra és Windows 7-re
  • 7,6 GB szabad hely a merevlemezen
  • 128 MB-os videokártya
  • DirectX 9.0
  • Széles sávú internetkapcsolat
Az Alien Swarm weboldala

Az Alien Swarm (szabad fordításban: idegen raj) egy 3D-s felülnézetes akciójáték a Valve Corporation-tól. A játék az Unreal Tournament 2004-hez készült Alien Swarm modifikáció ugyanazon csapat által fejlesztett remake-je.

Történet[szerkesztés]

A jelenleg egyetlen, fejlesztők által készített küldetéssorozatban a Jacob's Rest-ben (szabad fordításban: Jákob Menedéke) 2052-ben egy agresszív idegen faj lerohan egy kolonizált bolygót. Az esetleges túlélők felkeresésére és a kolónia megsemmisítésére tengerészgyalogosokat küldenek a bolygóra. Az osztag tagjai lassan rájönnek hogy az inváziót senki sem élte túl. A kolóniát, hogy az űrlények szaporodását megakadályozzák, egy termonukleáris bombával robbantják fel. A detonáció előtt egy űrhajóban elhagyják a bolygót.

Játékmenet[szerkesztés]

Alaphelyzetben 4 játékos csatlakozik egy kooperatív játékhoz. A cél, hogy a folyamatosan támadó űrlények közt csapatmunkával átverekedjék magukat science-fiction környezetben játszódó pályákon. A játékosok 40 különböző fegyver közül válogathatnak. Emellett fejlődési rendszert, feloldható tartalmakat és teljesítményeket ("achivement") is megtalálhatunk a játékban.

Osztályok[szerkesztés]

Az Alien Swarm különböző karakterosztályokra épül. A választott osztály (angolul class) határozza meg a karakter kinézetét, képességeit, az általa használt fegyvereket, harci technikákat és a szerepét a csapatban. A játékos 4 osztály közül választhat, ezek a Medic (Szanitéc), a Tech (Mérnök), az Officer (Tiszt) és a Special Weapons (Nehézfegyveres). Mindegyik osztály 2 választható karaktert tartalmaz.

Officer/Tiszt

Általános sebzési és ellenállási bónuszt ad a közelében lévő csapattársaknak. Hozzáférhet az osztályára korlátozott gránátvetős sörétes puskához, valamint tekintélyes mennyiségű robbanóanyaghoz. Az osztály választható karakterei Sarge és Jaeger.

Special Weapons/Nehézfegyveres

A csapat erőembere, egy erős, nagy tárkapacitású, automata-célzással rendelkező gépfegyvert használ. Megfelelő szinttel rendelkező Nehézfegyveres golyószórókat is használhat. Az osztály választható karakterei Wildcat és Wolfe.

Medic/Szanitéc

Képes csapattársai gyógyítására úgynevezett healing beaconök (egy "gyógyító buborékot" létrehozó eszköz) és gyógyító sugarakat kibocsátó fegyverei segítségével. Az osztály választható karakterei Faith és Bastille.

Tech/Mérnök

Gyorsabban hegeszti be az ajtókat és gyorsabban állítja fel a Sentry Gunokat (automatizált gépágyúkat) mint a többi osztály. Mozgásérzékelőt hord magánál, valamint az osztályok közül egyedül csak ő képes bizonyos, a misszió teljesítéséhez szükséges, feladatok elvégzésére. Ezen kívül csak számára elérhető a bénító gránát. Az osztály választható karakterei Crash és Vegas.

Fejlesztés[szerkesztés]

Az Alien Swarm először 2005-ben, Alien Swarm: Infested név alatt került bejelentésre az Unreal Tournament 2004 modifikáció Source motort használó folytatásaként. Azonban 2007 végére a fejlesztői blogot nem frissítették tovább így a fejlesztés állapota bizonytalanná vált. 2010 júliusában az Alien Swarm bejelentésével kiderült hogy a Valve az eredeti modot készítő csapatot szerződtette a fejlesztés befejezésére.

Source SDK[szerkesztés]

Az Alien Swarm teljes forráskódját tartalmazó Source SDK (Source Software Development Kit azaz Source Szoftver Fejlesztői Csomag) a játékkal együtt került megjelentetésre. Ez a programcsomag minden felhasználó számára lehetővé teszi a új tartalmak (például új pályák és modifikációk) létrehozását.

Az SDK emellett tartalmazza a TileGen-t, egyfajta leegyszerűsített pályakészítő programot ami többek között abban különbözik a más Source motorra épülő játékokhoz használt Valve Hammer Editor-tól hogy a pályák előregenerált részekből építhetők fel. A TileGen azonban nem helyettesíti a Hammer Editort mivel a pályák finomhangolásához és publikálásához elengedhetetlen ez a program.

Külső hivatkozások[szerkesztés]