Alien Swarm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alien Swarm
FejlesztőBlack Cat Games
KiadóValve Corporation
ZeneszerzőMike Morasky
SorozatAlien Swarm
MotorSource
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum2010. július 19.
Műfajakció (felülnézetes TPS)
Játékmódok4 játékos kooperatív
AdathordozóSteam
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
  • 3.0 GHz-es vagy annál jobb processzor
  • 1 GB RAM Windows 2000-re és Windows XP-re;
  • 2 GB RAM Windows Vista-ra és Windows 7-re
  • 7,6 GB szabad hely a merevlemezen
  • 128 MB-os videókártya
  • DirectX 9.0
  • Széles sávú internetkapcsolat
Az Alien Swarm weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Alien Swarm (szabad fordításban: idegen raj) egy 3D-s felülnézetes akciójáték a Valve Corporation-tól. A játék az Unreal Tournament 2004-hez készült Alien Swarm modifikáció ugyanazon csapat által fejlesztett remake-je.

Történet[szerkesztés]

A jelenleg egyetlen, fejlesztők által készített küldetéssorozatban a Jacob's Rest-ben (szabad fordításban: Jákob Menedéke) 2052-ben egy agresszív idegen faj lerohan egy kolonizált bolygót. Az esetleges túlélők felkeresésére és a kolónia megsemmisítésére tengerészgyalogosokat küldenek a bolygóra. Az osztag tagjai lassan rájönnek hogy az inváziót senki sem élte túl. A kolóniát, hogy az űrlények szaporodását megakadályozzák, egy termonukleáris bombával robbantják fel. A detonáció előtt egy űrhajóban elhagyják a bolygót.

Játékmenet[szerkesztés]

Alaphelyzetben 4 játékos csatlakozik egy kooperatív játékhoz. A cél, hogy a folyamatosan támadó űrlények közt csapatmunkával átverekedjék magukat science-fiction környezetben játszódó pályákon. A játékosok 40 különböző fegyver közül válogathatnak. Emellett fejlődési rendszert, feloldható tartalmakat és teljesítményeket ("achivement") is megtalálhatunk a játékban.

Osztályok[szerkesztés]

Az Alien Swarm különböző karakterosztályokra épül. A választott osztály (angolul class) határozza meg a karakter kinézetét, képességeit, az általa használt fegyvereket, harci technikákat és a szerepét a csapatban. A játékos 4 osztály közül választhat, ezek a Medic (Szanitéc), a Tech (Mérnök), az Officer (Tiszt) és a Special Weapons (Nehézfegyveres). Mindegyik osztály 2 választható karaktert tartalmaz.

Officer/Tiszt

Általános sebzési és ellenállási bónuszt ad a közelében lévő csapattársaknak. Hozzáférhet az osztályára korlátozott gránátvetős sörétes puskához, valamint tekintélyes mennyiségű robbanóanyaghoz. Az osztály választható karakterei Sarge és Jaeger.

Special Weapons/Nehézfegyveres

A csapat erőembere, egy erős, nagy tárkapacitású, automata-célzással rendelkező gépfegyvert használ. Megfelelő szinttel rendelkező Nehézfegyveres golyószórókat is használhat. Az osztály választható karakterei Wildcat és Wolfe.

Medic/Szanitéc

Képes csapattársai gyógyítására úgynevezett healing beaconök (egy "gyógyító buborékot" létrehozó eszköz) és gyógyító sugarakat kibocsátó fegyverei segítségével. Az osztály választható karakterei Faith és Bastille.

Tech/Mérnök

Gyorsabban hegeszti be az ajtókat és gyorsabban állítja fel a Sentry Gunokat (automatizált gépágyúkat) mint a többi osztály. Mozgásérzékelőt hord magánál, valamint az osztályok közül egyedül csak ő képes bizonyos, a misszió teljesítéséhez szükséges, feladatok elvégzésére. Ezen kívül csak számára elérhető a bénító gránát. Az osztály választható karakterei Crash és Vegas.

Fejlesztés[szerkesztés]

Az Alien Swarm először 2005-ben, Alien Swarm: Infested név alatt került bejelentésre az Unreal Tournament 2004 modifikáció Source motort használó folytatásaként. Azonban 2007 végére a fejlesztői blogot nem frissítették tovább így a fejlesztés állapota bizonytalanná vált. 2010 júliusában az Alien Swarm bejelentésével kiderült hogy a Valve az eredeti modot készítő csapatot szerződtette a fejlesztés befejezésére.

Source SDK[szerkesztés]

Az Alien Swarm teljes forráskódját tartalmazó Source SDK (Source Software Development Kit azaz Source Szoftver Fejlesztői Csomag) a játékkal együtt került megjelentetésre. Ez a programcsomag minden felhasználó számára lehetővé teszi a új tartalmak (például új pályák és modifikációk) létrehozását.

Az SDK emellett tartalmazza a TileGen-t, egyfajta leegyszerűsített pályakészítő programot ami többek között abban különbözik a más Source motorra épülő játékokhoz használt Valve Hammer Editor-tól hogy a pályák előregenerált részekből építhetők fel. A TileGen azonban nem helyettesíti a Hammer Editort mivel a pályák finomhangolásához és publikálásához elengedhetetlen ez a program.

További információk[szerkesztés]