Steam Link

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steam Link
Általános adatok
TervezőValve
TípusSet-top box
Megjelenés ideje2015. november 10.
Élettartam2015-2018
Bemutatkozó ár49 USD
Gyártás vége2018. november (hardver)
Technikai jellemzők
Operációs rendszerLinux
ProcesszorARMv7
Háttértár4 GB
Memória512 MB
Grafikus vezérlőVivante GC1000 GPU
Vezérlő egységSteam Controller
egyéb kontrollerek
egér
billentyűzet
Kapcsolat802.11ac WiFi
Bluetooth 4.0
100 Mbit/s Fast Ethernet
Online szolgáltatásSteam
Méret1,5 cm (magasság)
12,3 cm (szélesség)
9 cm (mélység)
A Wikimédia Commons tartalmaz Steam Link témájú médiaállományokat.

A Steam Link egy hardveres és szoftveres eszköz, amely a Steam szolgáltatás képének vezeték nélküli átsugárzását teszi lehetővé személyi számítógépről vagy Steam Machine-ról okostelefonra vagy televízióra. A Steam Link eredetileg egy hardver volt, amely a Steam Machine-nal egy időben, 2015 novemberében debütált.[1] Három évig volt gyártásban, míg 2018 novemberében a szoftveres Steam Link kedvéért beszüntették a forgalmazását. Jelenleg a Steam Link egy szoftver, amit okostelefonokra illetve okostévékre lehet letölteni, emellett a Raspberry Pi mikroszámítógéppel ugyancsak használható.

Működése[szerkesztés]

A Steam Link lényege, mind hardveres, mind szoftveres formájában az, hogy a Steamet futtató személyi számítógépről a képet és a hangot vezeték nélkül egy másik eszközre sugározza át. A hardver esetében ez a másik eszköz egy HDMI-kábellel csatlakoztatott TV, a szoftver esetében pedig a feltelepített programmal rendelkező mobileszköz. Mindkét esetben a Steam Link (vagy az azt futtató eszköz) képes arra, hogy hozzá párosított kontroller segítségével lehessen irányítani az azon látható tartalmat.

2019 márciusát megelőzően a Steam Linknek és a számítógépnek ugyanazon a hálózaton kellett lennie. Egy ekkor érkezett frissítés óta ez már nem követelmény (ez a Steam Link Anywhere szolgáltatás). Természetesen a sávszélesség és a távolságok miatti látencia nagymértékben befolyásolhatja a felhasználói élményt ilyen esetekben.[2]

Hardver[szerkesztés]

A Steam Link hardver egy kisméretű különálló eszköz, amely vezeték nélkül képes átsugározni tartalmakat a számítógép vagy Steam Machine és a hozzá csatlakoztatott televízió vagy kivetítő között, alapértelmezésben Steam Controller csatlakoztatásával. A készüléket három éven keresztül forgalmazta a Valve a Steam áruházában, majd 2018 novemberében kivezette, a fennmaradt eszközöket pedig dömpingáron értékesítette. [3]Szoftverfrissítéseket a mai napig biztosít hozzá, alkalomszerűen.

A Steam Link specifikációja:[4][5]

 • Processzor: Marvell DE3005-A1
 • Grafikus processzor: Vivante GC1000
 • Full HD tartalmak streameléséhez optimalizált hardverkörnyezet
 • Fast Ethernet port vezetékes internetkapcsolathoz 100 Mbps sebességig.
 • Marvell Wi-Fi chip 88W8897, 802.11ac 2×2 (MIMO)
 • 4 GB Flash memória (háttértár)
 • 512 MB RAM
 • Bluetooth 4.2, mely támogatja a High Speed (HS) és a Low Energy (LE) módokat
 • NFC kapcsolódási képesség (gyárilag inaktív)
 • HDMI kimenet
 • 3 db USB 2.0 kimenet
 • Az alábbi eszközök csatlakoztatásának támogatása: Steam Controller, DualShock 4, Xbox One/360 kontrollerek, Logitech Wireless Gamepad F710, billentyűzet, egér
 • Tápkábel, gyárilag többféle, cserélhető dugaszolóval

A Steam Linken a Linux egy módosított verziója fut, mely a 3.8-as kernelen alapul.[6] A szoftver könnyűszerrel módosítható, hogy az eszköz támogassa a Secure Shell (SSH) fájlátvitelt.

A Valve meghagyta a lehetőségét annak, hogy egy USB-eszköz használatával a Steam Linkre további szoftverek legyenek telepíthetők, melyek futattására az eszköz önállóan is képes.[7] Egy pár ilyen program készült (Kodi médialejátszó, RetroArch játékemulátor, Doom, OpenTyrian), de ezeket a programokat a felhasználóknak önállóan kell felfedezniük és feltelepíteniük, miután a Valve nem biztosít támogatást ezekhez.

Bármelyik játék, amelyik elfut Steamen, továbbítható a Steam Link segítségével. Linux alól futattva windowsos játékok továbbítására is képes,[8] illetve nem Steam-játékokéra is. A Steamet a Windows tálcájára helyezve az eszköz képes arra is, hogy a számítógépen látható tartalmat mutassa a TV képernyőjén.

Szoftver[szerkesztés]

2018 májusában megjelent a Steam Link szoftver iOS-re és Androidra, ezek feltelepítése után a játékosok közvetlenül a mobileszközük kijelzőjére streamelhették a Steam-tartalmakat.[9] Az Apple jogi problémákra hivatkozva kivette az App Store-ból a Steam Link alkalmazást, és csak 2019 májusában került oda vissza.[10] A program elérhető Samsung okostévékhez is.[11]

A Valve, némiképp hasonlóan a hardveres Steam Linkhez, elkészítette a szoftver Raspberry Pi 3 és 3B+ készülékekhez írt változatát. [12]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. $50 Steam Link streams PC games anywhere within your house (angol nyelven). Engadget. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 2. McWhertor, Michael: Valve’s new Steam Link update lets you stream anywhere (angol nyelven). Polygon, 2019. március 14. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 3. Valve's Steam Link is dead, and that sucks (angol nyelven). PCWorld, 2018. november 20. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 4. Steam Link a Steamen (magyar nyelven). store.steampowered.com. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 5. What's the Steam Link Made Of ? (amerikai angol nyelven). Boiling Steam, 2015. október 20. [2015. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 6. (2020. augusztus 11.) „ValveSoftware/steamlink-sdk”.  
 7. Steam Link beta build 449 :: Steam Link Általános témák (magyar nyelven). steamcommunity.com. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 8. Steam :: Steam for Linux :: Introducing a new version of Steam Play (magyar nyelven). steamcommunity.com, 2018. augusztus 21. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 9. Valve will soon let you play your Steam games on your phone (amerikai angol nyelven). GameSpot. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 10. Statt, Nick: Apple rejects Valve’s Steam Link game streaming app over ‘business conflicts’ (angol nyelven). The Verge, 2018. május 24. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 11. Samsung TV Steam Link App - Steam Link - Knowledge Base - Steam Support. support.steampowered.com. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
 12. Valve's Steam Link For Raspberry Pi Now Available - Phoronix. www.phoronix.com. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Steam Link című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.