Counter-Strike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Counter-Strike
Counter-Strike text logo.png
Fejlesztő Valve Software
Kiadó Vivendi Universal (PC)
Microsoft Studios (Xbox)
Sorozat Counter-Strike
Motor GoldSrc (Half-Life)
Platformok Microsoft Windows
Xbox
OS X
Kiadási dátum 1999. június 12. (Mod)
2000. november 8. (Kereskedés)
2004. március 25. (Xbox)
Verzió 1.6 (2003. szeptember 15.)
Legfrissebb kiadás
Stabil Anthology
Műfaj First-person shooter
Játékmódok Többjátékos
Korhatár ESRB: M
ELSPA: 15+
OFLC: MA15+
USK-besorolás USK 16
PEGI-besorolás PEGI 16
Adathordozó CD
Letöltés (Steam)
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Minimum:

 • Processzor: 500 MHz
 • Memória: 96 MB RAM
 • Videokártya: 16 MB
 • Internetkapcsolat

A Counter-Strike (röviden CS) egy taktikai, belső nézetű akciójáték (FPS), melyben a fő hangsúly a csapatjátékon van. Az első béta verzió 1999. június 19-én látta meg a napvilágot a Half-Life modifikációjaként. Az 1.0-s verzió után a Counter-Strike mint önálló játék is megjelent, ezt a boltban kapható független verzióját nevezzük dobozosnak (vagy retail). Emellett továbbra is elérhető Half-Life mod formájában; frissítések mindkét változathoz letölthetők.

A játék legújabb változata a Counter-Strike: Global Offensive, ami a Half-Life 2 motorjával működik.

A Counter-Strike 1.6 még World Opponent Networkös játékos azonosítással működött, Steam keretrendszer nélkül.

Attól függetlenül, hogy az 1.6 támogatása hivatalosan megszűnt 2004-ben, még nagyon sok régi 1.6-ös szerver működik világszerte, így Magyarországon is.

A pénzdíjas versenyek nagyobb részét még mindig a Counter-Strike 1.6 alatt játsszák, noha a Counter-Strike: Source már régen elkészült, a nagyobb gépigénye és játékmenetbeli hiányosságai miatt csak több évnyi továbbfejlesztés után kezdett e téren az elődje nyomaiba lépni.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fejlesztők megpróbálták pontosan annyira élethűre alakítani a játékmenetet, hogy az még ne menjen a játszhatóság rovására. Például nincsenek elsősegélycsomagok, viszont ahhoz, hogy valaki meghaljon, még a legerősebb fegyverből is legrosszabb esetben két találat szükséges (csak ha lábra megy). Az élethűség a fegyverek kialakításában is alapvető szempont volt, a játékban található modellek egytől egyig megtalálhatók a valós életben is, azoknak szinte pontos másával találkozhatunk egy-egy akció közben. A fegyverek alapvetően két csoportra vannak osztva: a pisztolyokra és a vállfegyverekre. A vállfegyver lehet géppisztoly, sörétes puska, vagy karabély, azon belül gépkarabély, félautomata, vagy forgó-toló záras mesterlövészpuska. Mindkét típusból egyet-egyet vihetünk magunkkal induláskor, melyeket vásárlással szerezhetünk meg. Minden megölt ember ($300) és megnyert kör után pénzt kap a játékos – a győztes csapat tagjai nagyobb összeget. Túszok illetve csapattársak sebzéséért, megöléséért pénzmegvonás jár.

A játékot két csapat játssza, a terroristák (Terrorists, röviden T) és a terrorista-elhárító alakulat (Counter-Terrorists, röviden CT). A játék körökre van osztva, minden kör elején mindkét csapat teljes létszámmal indul. A kezdő területen van lehetőség arra, hogy a csapattagok fegyvert, páncélt, és egyéb kiegészítőket (gránátok, lőszer stb.) vegyenek, majd indul a kör, melyben mindkét csapatnak egy adott feladatot kell végrehajtania.

A pálya típusai feladatok szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pályák a feladatok szerint lehetnek CS (counter-strike), DE (demolition), AS (assassination), ES (escape) és FY (fighting yard) típusúak.

 • A CS típusú pályákon a CT-k feladata a terroristák fogságában lévő túszok megkeresése, és a kezdőpontjukra történő kimentése. A terroristáknak természetesen ezt kell megakadályozni, tehát itt gyakorlatilag a CT-k támadnak, a T-k védenek.(Pl.CS_Office,CS_Assault)
 • A DE típusú pályákon két célpont van. A T-k feladata felrobbantani ezek közül az egyiket. A két célpont között tetszőlegesen választhatnak. Az egyik T-nél van a bomba, ezt a hátán lévő hátizsák jelzi. Ezt a célponthoz eljutva élesítenie kell (alapban 5-ös gomb, és tűz gomb nyomva tartása), és szervertől függően 35-45 másodpercen belül robban a bomba (de ez lehet kevesebb vagy több is). A CT-knek ezzel szemben a bomba lerakását kell megakadályozniuk. Ha a T-knek mégis sikerül beélesíteniük, akkor a hatástalanítást kell elvégezni. Ez bombahatástalanító készlet (defusal kit) nélkül 10, defuse kittel 5 másodpercig tart, a use gombot kell lenyomva tartani a bombára nézve. Eközben mozdulni, ugrani nem tudunk.(Pl.Legismertebb de_dust2,de_nuke)
 • Az AS típusú pályák már kihalóban vannak. A feladat nagyon egyszerűen hangzik: egy VIP személyt kell eljuttatni a pálya egyik végétől a másikig. A VIP-t mindig az egyik CT játssza, ő vásárolni nem képes, csak az alap pisztolyt használhatja. Ha lelövik, a kört a CT-k elvesztették.(Pl.As Oilrig)
 • Az ES típusú pályák szinte teljesen eltűntek. A feladat a következő: a T-knek el kell menekülni egy vagy két kijutási ponton, a CT-knek ezt kell megakadályozni. Ha az összes T meghal, vagy nem szabadulnak ki a rendelkezésre álló idő alatt, a kört a CT-k nyerik. Ezeken a pályákon limitálva van a vásárlás.
 • A FY típusú pályáknak nincs tényleges konkrét feladat-tartalmuk, egyszerűen csak le kell lőni az ellenség összes játékosát. Ezek többnyire szórakozásra készített „fun” pályák, az ún. funserverek futtatják őket.(Pl.Fy_Pool)
 • Az AIM típusú pályán a két csapat általában egymással szemben helyezkedik el, és egy bizonyos fegyverrel kell az ellenség minden tagját megölni. Ha a csapat egyik tagja átmegy a másik fél területére (rushol), akkor a szerver szabályai szerint kirúgható a szerverről.
 • A GG (GunGame) típusú pályákon a játékos a fegyvereket egy adott sorrendben kapja (általában AWP-től a pisztolyokig lefelé, majd gránát és kés), de akár ez fordítva is lehet. A játékos mindig akkor lép a következőre, ha az előzővel teljesítette a követelményt, ami általában egy gyilkolás az adott fegyverrel. Az nyeri a játékot, aki először teljesíti az összes fegyvert.
 • A KZ típusú pályáknál általában csak a CT-csapat szerepel, a lényeg csak annyi, hogy végig kell ugrálni az általában falon elhelyezett kiálló elemeken a pálya végéig, ez mehet időre is a pálya elején elhelyezett gombbal.
 • A ZM típusú pályákon a Zombik és a CT-csapat (még ha a karakterválasztásnál valamelyik terroristát jelölted be, akkor is kék lesz a neved, tehát CT vagy) harcolnak egymással. A játék általában úgy kezdődik, hogy 1 CT átváltozik Zombivá, majd karmolással megfertőzheti ellenségeit, majd a legutolsó CT-nek teljesen 0-ra kell vinnie az életét. Fejlettebb pályákon már megjelenik a Nemesis (Zombi) és a Survivor (CT) karakter, amiknek általában 10000 fölött van az életpontjuk, és elég erőset ütnek (a Survivor persze lő). Itt a gránátok is átváltoznak: SG grenade>Lámpa, HE grenade>Égető gránát, vagy a zombiknál fertőző gránát, Flashbang>Fagyasztógránát.
 • A Surf típusú pályákon a csapatok egy helyről indulnak csak van köztük egy elválasztó fal (a legtöbb surf mapon) Innen egy ferde falon kell végig "szörfölni" és fegyvereket szerezni amikor elérkeztél egy megállóra választhatsz mész vissza kezdőhelyre (TOP) vagy mész a börtönbe (JAIL). Akik leesnek szörfölés közben azok kerülnek be a jailbe ahonnan nem lehet kijutni vagy csak nehezen vagy ha kinyitják nekik.

Kifejezések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Rush: Gyors támadás. Például, ha egy bombás pályán, ahol a terroristák feladata, lerakni a bombát, a CT-k dolga pedig a védés, rushnak nevezzük, ha a CT nem a lerakón elhelyezkedve próbál érvényesülni, hanem agresszíven rátámad a terroristákra, ezzel meglepetést okozva nekik. Fontos megjegyezni, hogy egyes publikus szervereken, valamint társaságokban a CT-ként való rusholás tiltott lehet, de mindenképp kiemelendő, hogy semmilyen hivatalos verseny szabályzatában nincs erre való korlátozás. Tehát mindig figyeljünk oda az adott szerver házi rendjére!
 • Camp: egy helyben állás, az ellenfél bevárása. Túszos pályán a terroristák feladata a campelés, ellenben a CT-k nem tehetik, mivel az ő feladatuk a rush, vagyis a túszokhoz való eljutás.
 • Headshot: fejlövés
 • Noob, Láma: A noob szó magyarul kezdőt jelent, arra szokták mondani, aki gyengén játszik, a lámát pedig arra, aki ostobaságokat művel, beszél.
 • Cheat, cheater: csalni, csaló. Olyan személy, aki segédprogramot használ, hogy a növelje a pontjai számát. Pl.: WH (wallhack, falon átlátás), vagy aimbot (automatacélzás), speedhack (játékos extra gyors mozgása).

Fun Mapok témái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FY típusú lapok, melyek „csak” az ellenség lelövésére készültek, a következőképpen ismertek (a pro csézők számára): Ha egy fegyver (például AWP) nevével indul a map, az többnyire azt jelenti, hogy a pályán csak az adott fegyverrel lehet „menni”.

 • 35hp - 35 életerővel (HP) játszható, általában késelős pályák
 • 1hp - 1 életerős, általában késelős pályák
  • Akad köztük pisztolyos is, de 1 lőszerrel, tehát ha nem pontosan célzol…

A fegyverek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bizonyos fegyvereket a T tudnak megvenni és ugyan úgy CT is.


1. Kés:

2. Pisztolyok:

3. Sörétes puskák:

4. Géppisztolyok:

5. Gépkarabélyok:

6. Géppuskák:

Filmek, Counter-Strike videók, movie-k[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékban van lehetőségünk úgynevezett "demot" felvenni (consoleban a record "demonév" paranccsal). Ennek célja, hogy megörökítsük játékunkat, és egy esetleges szép lövésünket később visszanézhessük. Ennek segítségével, ha elegendő mennyiségű anyagunk gyűlt össze, lehetőségünk van a legszebb jeleneteket speciális programokkal, például a Frapsszel videóként rögzíteni. Ez egy gyors, ellenben minőségben egy kicsit gyengébb megoldás. A legnépszerűbb módszer, ha a startmovie "fps szám" "név" paranccsal .bmp kiterjesztésű képeket készítünk, amit később videóvágó programokkal kész videóba konvertálhatunk. CS movie-t több céllal készíthetünk:

 • Frag Movie - saját magunk, vagy más játékának bemutatása;
 • Clan movie - egy egész csapat bemutatása;
 • LAN vagy liga movie - egy verseny bemutatása;
 • Cheater movie - egy csaló játékos játékát megörökítő videó, mely célja hogy lebuktasson egy csalót.

Leghíresebb magyar movie készítők : Moltes, Hadrian, NvG, titus, Sapek.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]