Counter-Strike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Counter-Strike
Counter-Strike text logo.png
Fejlesztő Valve Software
Kiadó Vivendi Universal (PC)
Microsoft Studios (Xbox)
Tervező
Sorozat Counter-Strike
Motor GoldSrc (Half-Life)
Platformok Microsoft Windows
Xbox
OS X
Linux
Kiadási dátum 1999. június 12. (Mod)
2000. november 9. (Kereskedés)
2004. március 25. (Xbox)
Verzió 1.6 (2003. szeptember 15.)
Legfrissebb kiadás
Stabil
 • 1.6 (stabil verzió, 2003. szeptember 15., 2020. augusztus 19.)[1][2]
 • 1.0 (stabil verzió, 2000. november 9.)[3]
 • 1.0 (beta) (bétaverzió, 1999. június 19.)[4]
Műfaj
Játékmódok Többjátékos
Korhatár ESRB: M
ELSPA: 15+
OFLC: MA15+
USK-besorolás USK 16
Adathordozó CD
Letöltés (Steam)
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Minimum:

 • Processzor: 500 MHz
 • Memória: 96 MB RAM
 • Videókártya: 16 MB
 • Internetkapcsolat
A Counter-Strike weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Counter-Strike témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Counter-Strike (röviden CS) egy taktikai, belső nézetű akciójáték (FPS), melyben a fő hangsúly a csapatjátékon van. Az első béta verzió 1999. június 19-én látta meg a napvilágot a Half-Life modifikációjaként. Az 1.0-s verzió után a Counter-Strike mint önálló játék is megjelent, ezt a boltban kapható független verzióját nevezzük dobozosnak (vagy retail). Emellett továbbra is elérhető Half-Life mod formájában; frissítések mindkét változathoz letölthetők.

A játék legújabb változata a Counter-Strike: Global Offensive, amely már a Source motort használja.

A Counter-Strike 1.6 még World Opponent Networkös játékos azonosítással működött, Steam keretrendszer nélkül.

Attól függetlenül, hogy a Counter-Strike 1.6 támogatása hivatalosan megszűnt 2004-ben, még nagyon sok régi 1.6-os szerver működik világszerte, így Magyarországon is.

A pénzdíjas versenyek nagyobb részét már a Counter-Strike legifjabb tagja alatt játsszák, amely 2012-ben jelent meg és azóta hatalmas népszerűségre tett szert. Az e-sport versenyeken belül dobogós helyezést ért el a pénzjutalmak mértéke és népszerűség tekintetében is.

Játékmenet[szerkesztés]

A fejlesztők megpróbálták pontosan annyira élethűre alakítani a játékmenetet, hogy az még ne menjen a játszhatóság rovására. Például nincsenek elsősegélycsomagok, viszont ahhoz, hogy valaki meghaljon, még a legerősebb fegyverből a legrosszabb esetben is két találat szükséges (csak ha lábra megy). Az élethűség a fegyverek kialakításában is alapvető szempont volt, a játékban található modellek egytől egyig megtalálhatók a valós életben is, azoknak szinte pontos másával találkozhatunk egy-egy akció közben. A fegyverek alapvetően két csoportra vannak osztva: a pisztolyokra és a vállfegyverekre. A vállfegyver lehet géppisztoly, sörétes puska vagy karabély, azon belül gépkarabély, félautomata vagy forgó-toló záras mesterlövészpuska. Mindkét típusból egyet-egyet vihetünk magunkkal induláskor, melyeket vásárlással szerezhetünk meg. Minden megölt ember ($300) és megnyert kör után pénzt kap a játékos – a győztes csapat tagjai nagyobb összeget. Túszok illetve csapattársak sebzéséért, megöléséért pénzmegvonás jár.

A játékot két csapat játssza, a terroristák (Terrorists, röviden T) és a terrorista-elhárító alakulat (Counter-Terrorists, röviden CT). A játék körökre van osztva, minden kör elején mindkét csapat teljes létszámmal indul. A kezdő területen van lehetőség arra, hogy a csapattagok fegyvert, páncélt és egyéb kiegészítőket (gránátok stb.) vegyenek, majd indul a kör, melyben mindkét csapatnak egy adott feladatot kell végrehajtania.

A pálya típusai feladatok szerint[szerkesztés]

A pályák a feladatok szerint lehetnek CS (counter-strike), DE (demolition), AS (assassination), ES (escape) és FY (fighting yard) típusúak.

 • A CS típusú pályákon a CT-k feladata a terroristák fogságában lévő túszok megkeresése, és a kezdőpontjukra történő kimentése. A terroristáknak természetesen ezt kell megakadályozni, tehát itt gyakorlatilag a CT-k támadnak, a T-k védenek.(Pl. cs_office, cs_assault)
 • A DE típusú pályákon két célpont van. A T-k feladata felrobbantani ezek közül az egyiket. A két célpont között tetszőlegesen választhatnak. Az egyik T-nél van a bomba, ezt a hátán lévő hátizsák jelzi. Ezt a célponthoz eljutva élesítenie kell (alapban 5-ös gomb, és tűz gomb nyomva tartása), és szervertől függően 35-45 másodpercen belül robban a bomba (de ez lehet kevesebb vagy több is). A CT-knek ezzel szemben a bomba lerakását kell megakadályozniuk. Ha a T-knek mégis sikerül beélesíteniük, akkor a hatástalanítást kell elvégezni. Ez bombahatástalanító készlet (defusal kit) nélkül 10, defuse kittel 5 másodpercig tart, a use gombot kell lenyomva tartani a bombára nézve. Eközben mozdulni, ugrani nem tudunk.(Pl. de_dust2,de_nuke)
 • Az AS típusú pályák már kihalóban vannak. A feladat nagyon egyszerűen hangzik: egy VIP személyt kell eljuttatni a pálya egyik végétől a másikig. A VIP-t mindig az egyik CT játssza, ő vásárolni nem képes, csak az alap pisztolyt használhatja. Ha lelövik, a kört a CT-k elvesztették.(Pl. as_oilrig)
 • Az ES típusú pályák szinte teljesen eltűntek. A feladat a következő: a T-knek el kell menekülni egy vagy két kijutási ponton, a CT-knek ezt kell megakadályozni. Ha az összes T meghal, vagy nem szabadulnak ki a rendelkezésre álló idő alatt, a kört a CT-k nyerik. Ezeken a pályákon limitálva van a vásárlás.
 • A FY típusú pályáknak nincs tényleges konkrét feladattartalmuk, egyszerűen csak le kell lőni az ellenség összes játékosát. Ezek többnyire szórakozásra készített „fun” pályák változatos nehezítésekkel, az ún. funserverek futtatják őket.(Pl. fy_pool,fy_snow). Például egy adott fegyver nevével (pl. AWP) kezdődő nevű pályákon csak azt a fegyvert lehet használni, a 35 hp, 1 hp pályákon 35, illetve 1 életerővel, általában késsel, ritkábban pisztollyal (1 lövedékkel) lehet játszani.
 • Az AIM típusú pályán a két csapat általában egymással szemben helyezkedik el, és egy bizonyos fegyverrel kell az ellenség minden tagját megölni. Ha a csapat egyik tagja átmegy a másik fél területére (rushol), akkor a szerver szabályai szerint kirúgható a szerverről.(Pl.aim_usp)
 • A GG (GunGame) típusú pályákon a játékos a fegyvereket egy adott sorrendben kapja (általában AWP-től a pisztolyokig lefelé, majd gránát és kés), de akár ez fordítva is lehet. A játékos mindig akkor lép a következőre, ha az előzővel teljesítette a követelményt, ami általában egy gyilkolás az adott fegyverrel. Az nyeri a játékot, aki először teljesíti az összes fegyvert.
 • A KZ típusú pályáknál általában csak a CT-csapat szerepel, a lényeg csak annyi, hogy végig kell ugrálni az általában falon elhelyezett kiálló elemeken a pálya végéig, ez mehet időre is a pálya elején elhelyezett gombbal.
 • A ZM típusú pályákon a Zombik és a CT-csapat (még ha a karakterválasztásnál valamelyik terroristát jelölted be, akkor is kék lesz a neved, tehát CT vagy) harcolnak egymással. A játék általában úgy kezdődik, hogy 1 CT átváltozik Zombivá, majd karmolással megfertőzheti ellenségeit, majd a legutolsó CT-nek teljesen 0-ra kell vinnie az életét. Fejlettebb pályákon már megjelenik a Nemesis (Zombi) és a Survivor (CT) karakter, amiknek általában 10000 fölött van az életpontjuk, és elég erőset ütnek (a Survivor persze lő). Itt a gránátok is átváltoznak: SG grenade>Lámpa, HE grenade>Égető gránát, vagy a zombiknál fertőző gránát, Flashbang>Fagyasztógránát.
 • A Surf típusú pályákon a csapatok egy helyről indulnak, csak van köztük egy elválasztó fal (a legtöbb surf mapon). Innen egy ferde falon kell végig "szörfölni" és fegyvereket szerezni. Amikor a játékos elérkezett egy megállóra, választhat: visszamegy a kezdőhelyre (TOP) vagy a börtönbe (JAIL). Akik leesnek szörfölés közben, azok kerülnek be a jailbe, ahonnan nem lehet kijutni vagy csak nehezen vagy ha kinyitják nekik.

Kifejezések[szerkesztés]

 • Rush: Gyors támadás. Például, ha egy bombás pályán, ahol a terroristák feladata lerakni a bombát, a CT-k dolga pedig a védés, rushnak nevezzük, ha a CT nem a lerakón elhelyezkedve próbál érvényesülni, hanem agresszíven rátámad a terroristákra, ezzel meglepetést okozva nekik. Fontos megjegyezni, hogy egyes publikus szervereken, valamint társaságokban a CT-ként való rusholás tiltott lehet, de mindenképp kiemelendő, hogy semmilyen hivatalos verseny szabályzatában nincs erre való korlátozás. Tehát mindig figyeljünk oda az adott szerver házirendjére!
 • Camp: Egy helyben való várakozás, az ellenfél bevárása, hogy könnyedén le lehessen lőni. Túszos pályán a terroristák feladata a campelés, ellenben a CT-k nem tehetik, mivel az ő feladatuk a rush, vagyis a túszokhoz való eljutás és azok kiszabadítása.
 • Headshot(HS): Fejlövés
 • Health Point / Health Power(HP): Életpont / Életerő
 • Map: Pálya
 • Noob, Láma: A noob szó magyarul kezdőt jelent, arra szokták mondani, aki gyengén játszik, a lámát pedig arra, aki ostobaságokat művel, beszél.
 • Cheat, cheater: csalás, csaló. Olyan személy, aki segédprogramot használ, hogy a növelje a pontjai számát. Pl.: WH (wallhack, falon átlátás), vagy aimbot (automatacélzás), speedhack (játékos extra gyors mozgása).
 • Retake: A bomba lerakása után, ahova betámadtak a Terroristák, (A vagy B) visszafoglalása.
 • Spawn: Kezdőhely. A pálya azon része ahonnan a CT-k és a T-k kör elején indulnak el.
 • Away From Keyboard(AFK): Távol a billentyűzettől, Nincs gép közelben. Aki a kezdőhelyen vagy a pálya egy másik részén egy helyben áll és nem csinál semmit, illetve nem reagál semmire sem, azt AFK-nak nevezik.

A fegyverek[szerkesztés]

Bizonyos fegyvereket csak a T-k vagy csak a CT-k tudnak megvenni.

1. Kés:

2. Pisztolyok:

3. Sörétes puskák:

4. Géppisztolyok:

5. Gépkarabélyok:

6. Géppuskák:

Filmek, Counter-Strike videók, movie-k[szerkesztés]

A játékban van lehetőségünk úgynevezett "demot" felvenni (consoleban a record "demonév" paranccsal). Ennek célja, hogy megörökítsük játékunkat, és egy esetleges szép lövésünket később visszanézhessük. Ennek segítségével, ha elegendő mennyiségű anyagunk gyűlt össze, lehetőségünk van a legszebb jeleneteket speciális programokkal, például a Frapsszel videóként rögzíteni. Ez egy gyors, ellenben minőségben egy kicsit gyengébb megoldás. A legnépszerűbb módszer, ha a startmovie "fps szám" "név" paranccsal .bmp kiterjesztésű képeket készítünk, amit később videóvágó programokkal kész videóba konvertálhatunk. CS movie-t több céllal készíthetünk:

 • Frag Movie - saját magunk, vagy más játékának bemutatása;
 • Clan movie - egy egész csapat bemutatása;
 • LAN vagy liga movie - egy verseny bemutatása;
 • Cheater movie - egy csaló játékos játékát megörökítő videó, mely célja hogy lebuktasson egy csalót.

Leghíresebb magyar movie készítők : Moltes, Hadrian, NvG, titus, Sapek, KODIAK.

További információk[szerkesztés]

 1. https://web.archive.org/web/20031002133320/http://www.counter-strike.net/
 2. https://store.steampowered.com/newshub/app/10/view/5384570009884390637, https://web.archive.org/web/20200819023515/https://store.steampowered.com/newshub/app/10/view/5384570009884390637
 3. https://web.archive.org/web/20001201214200/http://counter-strike.net/
 4. https://web.archive.org/web/20000816001005/http://www.counter-strike.net/haxornews/arc.html