Ugrás a tartalomhoz

Pellengér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Tabánban a Fehér Sas téren állt évszázadokig a pellengér. Az alsó perem magasságában volt a széles deszka-állvány, oda kötötték ki kalodába a bűnösöket, közszemlére kitéve őket, s a kőoszlopra akasztották ki a cédulát, amelyen mindenki olvashatta, hogy milyen bűnt követett el a kipellengérezett

A pellengér (szégyenfa, szégyenoszlop, szégyenkő, bitófa, cégér, pelengér, pilinger, pillinger, perrengér, pölöngér) a középkorban (Magyarországon a 13. századtól) elterjedt megszégyenítő büntetési eszköz, amelynek nevelő-elrettentő-visszatartó ereje a nyilvánosságban rejlett. Általában kőből készült dobogóból és a rajta elhelyezett oszlopból áll, amelyhez hozzákötözték az elítéltet.

Magyarországon II. József tiltotta be a pellengér alkalmazását.[1]

Neve a középkori latin pilloria szóból származhat, ami valószínűleg az „oszlop, kőakadály” jelentésű pila szó diminutív (kicsinyített) alakja.

Fennmaradt pellengérek

[szerkesztés]

A mai napig fennmaradt néhány pellengér, így például Burgenlandban, Magyarországon: Fertőrákoson, Monyorókeréken, Szlovákiában például: Alsódióson, az Árvai várban, Cseklészen, Gellén, Jókőn, Máriatölgyesen, Nyárasdon, Nyékvárkonyban, Óturán, Pozsonyban,[2] Pöstyénben, Stomfán, Szárazpatakon, Szencen, Szkároson, Szucsányban, Tarnócon, Újvároskán, Szlovéniában, valamint több más mellett Poznańban és Bonnban.

Kifejezésekben

[szerkesztés]

Több kifejezésünk őrzi a pellengér emlékét, így

  • kipellengérez,
  • pellengérre állít.

Használata a 20. századi Kínában

[szerkesztés]

A pellengérre állítás híres, a világsajtót bejárt esetei történtek Kínában a kulturális forradalom (19661976) első éveiben. Ekkor a Mao Ce-tung által elindított terror részeként a vörösgárdista fiatalok számos értelmiségit, köztük egyetemi tanárokat tettek közszemlére köztereken, nyilvános helyeken, nyakukban szégyentáblával.[3][4]

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Pillory
A Wikimédia Commons tartalmaz Pellengér témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a pellengér címszót a Wikiszótárban!
  • Jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap