Habarcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Habarcs téglák között

A habarcs vagy malter építészeti szakkifejezés. Téglák, kövek, falazásra használt anyagok kötőanyaga.

Az ókori habarcs[szerkesztés]

Egyiptomban már i. e. 3000-ben, a piramishoz szalmával kevert sarat, gipsz-, ill. mészhabarcsot használtak a téglák összekötéséhez. Ugyanekkor Kínában már a Nagy Fal építésekor cementszerű anyagot használtak. A görögöknél i. e. 800-ban Krétán és Cipruson olyan mészből kevert habarcs volt elterjedve, ami keményebb volt, mint később a rómaiak Pozzolanai cementnek nevezett összetört tégla, mész, téglapor, vagy vulkáni hamu „rózsaszín homok” összetételű habarcsa. Ezt a habarcsot azért használhatták kötőanyagnak a rómaiak laikusként is, mert a Vezúv melletti bányából származó vulkáni hamu alumínium, és szilícium ásványokat tartalmazott, ugyanúgy, mint a mai mesterségesen előállított cementpor is. Rómaiak ezt a habarcsot használták még az utak mellett többek között a fürdők, a Bazilika, a Colosseum, a Pantheon és a római vízvezetékek építésére is. 27-ben Vitruvius építészeti könyvében a habarcs tulajdonságait tárgyalja. (1414-ben találták meg a „De architectura libri decem” című könyvet egy svájci kolostorban.)

A mai kőművesek habarcsa[szerkesztés]

A habarcs a falazás egyik segédanyaga. A falat ma már vázkerámia elemekből építik, de hosszú ideig, mi elsősorban a rómaiakat említjük Európában, a kiégetett tégla elemeket illesztették egymás mellé, miközben habarcsot tettek a sorok alá és fölé, gyakran pedig a téglatestek közé is.

A habarcs másik fölhasználási területe a vakolat készítése. Mindkét esetben a habarcs mész, homok és víz keverékeként készül. Jó minőségű építkezéshez mindhárom alkotórésznek jó minőségűnek kell lennie.

A mész (vagy mészhidrát), régen az oltott mész megnevezéssel szerepelt. A homok leginkább folyami homok kell, hogy legyen, de fontos, hogy kicsi legyen az agyagtartalma. Legjobb, ha a folyami vagy a tavi homokot a habarcs készítése előtt átszitálják.

Szokásos recept: 10 liter víz, 3 lapát mész, 3 lapát cement, 16 lapát homok tejföl sűrűségűre keverve.

Alkalmazásai[szerkesztés]

Nemcsak az épített falfelület lesimítására, hanem annak díszítésére is a habarcs szolgál akkor, ha a falra freskót festenek. Ilyenkor a habarcs negyedik összetevője lehet a festék.

Lásd még[szerkesztés]

Wikiszótár
Nézd meg a habarcs címszót a Wikiszótárban!

Források[szerkesztés]