Pince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borospince

A pince egy olyan helyiség, ami a föld alá épült. Abban különbözik az alagsortól, hogy míg az alagsori helyiségeket a felsőbb szinten lévőkkel azonos funkcióban használják, a pince azokhoz képest másodlagos, főként tároló funkciót tölt be. A pince gyakran (az alagsorhoz hasonlóan) közvetlenül az épület alatt húzódik, bejárata is innen érhető el, de előfordul, hogy önmagában áll (pl. borospincék). Mivel sötét, és egész évben viszonylag állandó a hőmérséklete és páratartalma, ezért már évezredek óta élelmiszerek, pl. bor, burgonya, alma stb. tárolására használják.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Borospince[szerkesztés]

Mecseknádasdi pincesor
A hajósi Európa legnagyobb egybefüggő pincesora

Kifejezetten bor hordókban való tárolására épített pince. Lehet aktív vagy passzív. Az aktív pince rendelkezik légkondicionálással, és állandó a belső légnyomás és páratartalom. A passzív pince ezekkel nem rendelkezik, ezek mindenképp föld alatt vannak, ahol a felsorolt tényezők nagyjából állandóak az év folyamán. Lent természetesen sötét van, és a hőmérséklet 7-18 fok közt mozog. Az ideális a 10-14 fokos hőmérséklet, itt öregedik a bor normálisan.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lichine, Alexis. Alexis Lichine's Encyclopedia of Wines and Spirits (angol nyelven). London: Cassell & Company Ltd., Chp 6, p.22–24. o. (1967. február 6.)