Magyar férfi kézilabda-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
magyar Magyarország
Magyar Kézilabda Szövetség
Adatok
Szövetség neve Magyar Kézilabda Szövetség
Konföderáció EHF (Európa)
HonlapHivatalos honlap

Szövetségi kapitányGulyás István[1]
Csapatmezek
Kit left arm shoulder stripes white stripes half.png
Csapatszínek
Kit body thinwhitesides.png
Csapatszínek
Kit right arm shoulder stripes white stripes half.png
Csapatszínek
Csapatszínek
Hazai
Kit left arm shoulder stripes red stripes half.png
Csapatszínek
Kit body thingreensides.png
Csapatszínek
Kit right arm shoulder stripes red stripes half.png
Csapatszínek
Csapatszínek
Idegenbeli
Nemzetközi szereplések
Világbajnokság
Részvételek19 (Először: 1958)
Legjobb eredmény2. hely: 1986
Európa-bajnokság
Részvételek11 (Először: 1994)
Legjobb eredmény6. hely: 1998
Nyári olimpiai játékok
Részvételek8 (Először: 1936)
Legjobb eredmény4. hely: 1936, 1980, 1988, 2004, 2012

Az infobox utoljára frissítve: 2019. július 10.

A magyar férfi kézilabda-válogatott Magyarország nemzeti férfi kézilabda-válogatottja, amelyet a Magyar Kézilabda Szövetség irányít. A csapat legjobb eredménye világbajnokságon a második hely, Európa-bajnokságon a középdöntő, olimpián pedig a negyedik hely. Ezidáig nyolc alkalommal jutott ki a válogatott olimpiai tornákra. Legutóbb 2012-ben, akkor a negyedik helyen végeztek.

Története[szerkesztés]

1930-as évek

Az 1938-ban Berlinben rendezett kézilabda-világbajnokságon bronzérmet szerzett a magyar válogatott (Dobos Imre, Kollányi Imre, Cziráki, Notasi, Sidó, Boda, Takács, Mérai, Szomoria, Cséfai). Az olimpiai stadionban 40.000 néző előtt rendezett döntőn a magyar csapat 10:2-re verte és a 4. helyre küldte a svédeket, míg Németország 23:0-ra nyert Svájc ellen és aranyérmet szerzett. Tanulva a '36-os Olimpia kudarcából, ezúttal komoly, kipróbált szakemberek, Dollai Antal és Kovács Ernő készítették fel a magyar csapatot és állították össze az utazó válogatott keretet is.[2]

1950-es évek[szerkesztés]

Az 1958-as férfi kézilabda-világbajnokságot, mely a harmadik volt a vb-k történetében, 1958. február 27.–március 8. között tartották az NDK-ban. Nyolc csapat vett részt a tornán. A válogatott a C csoportba kapott besorolást. Az első mérkőzés Románia ellen volt, és döntetlen lett a vége (16–16). A második meccsen nagyot bukott a csapat Csehszlovákia ellen (11–26), de a harmadik meccset végre sikerült megnyerniük Izland ellen, így továbbjutottak a középdöntőbe. Itt először a házigazda németek ellen kellett játszani, de nem sikerült megverni őket (15–22). Utolsó középdöntős meccs Norvégia ellen volt, de itt is alulmaradt a válogatott (21–23), így a hetedik helyért játszhattak, Jugoszlávia ellen. Őket sikerült megverni (22–16), és a válogatott a hetedik helyen végzett.

1960-as évek[szerkesztés]

Egy világbajnokság kihagyása után, újra ott volt a csapat az 1964-es Csehszlovákiában rendezett vb-n. Tizenhat csapat vett részt a küzdelmekben, a magyar válogatott a B csoportban szerepelt a csoportküzdelmek során. Az első meccsen nem sikerült legyőzniük a svédeket (8–15), de aztán győztek Egyiptom (16–9) és Izland ellen is (21–12), így továbbjutottak a csoportból. Következett a középdöntő, itt azonban két meccsből csak egyet sikerült megnyerni. Ezzel a két ponttal az utolsó helyen végeztek a középdöntőben, így maradt a hetedik helyért rendezett meccsen való szereplés. A dánok ellen nagyon kikapott a válogatott, így a nyolcadik helyen fejezték be a tornát.

A következő vb-n is nyolcadik helyen végzett a válogatott. A tornát Svédországban tartották. A hetedik helyért játszott mérkőzésen ezúttal nem sikerült megverni Jugoszláviát, hiszen 24-20-as vereség lett a vége.

1970-es évek[szerkesztés]

A hetedik világbajnokságot a sportág történelmében Franciaországban tartották, 1970-ben. Ilyenkor volt először tizenkét csapat a vb-n. Ekkor már természetes volt, hogy a magyar csapat kijutott a megmérettetésre. Egymás után harmadszorra lett nyolcadik a válogatott. Ezúttal a címvédő Csehszlovákia rótta ki a magyar csapatra a vereséget. 21-14 lett a meccs végeredménye.

A következő torna az 1972-es olimpia volt, amit Münchenben rendeztek. A kézilabda harminchat év után került be újra a programba. A magyar csapat a D csoportban kapott helyet. Az első mérkőzésen sikerült legyőzni az amerikaiakat (28–15). A második csoportmeccsen a japánok ellen is összejött a győzelem (20–12). Az utolsó meccs a jugoszlávok elleni már tét nélküli volt, hiszen a magyar csapatnak már biztos volt a helye a középdöntőben. Végül két góllal győzött Jugoszlávia (16–18). A középdöntőben a II. csoportban szerepelt a válogatott. Itt viszont nem úgy sikerültek az eredmények ahogy várták. Két vereséggel, nulla ponttal zárta a középdöntőt a csapat. Sorrendben először a románoktól (14–20), majd a kelet-németektől (14–17), kapott ki a csapat, amely így a hetedik helyért játszhatott. Ezen a meccsen is elbuktak a svédek ellen (18–19), így a nyolcadik helyen fejezték be a tornát, ami mindmáig a legrosszabb magyar férfi kézilabda olimpiai szereplés.

Következett a nyolcadik világbajnokság, 1974-ben. A válogatott beállította legjobb eredményét és 1958 után újra a hetedik helyen végzett.

Az 1976-os olimpiára is kvalifikálta magát a magyar válogatott, egymás után másodszorra jutott el az olimpiára. Ezt Kanadában, Montrealban rendezték. A magyar csapatból mindenki magyarországi klubcsapatban játszott. A legtöbb játékost, szám szerint négyet, a Budapest Honvéd SE szolgáltatott a válogatott számára. A magyar csapat a B csoportban játszotta csoportmeccseit. A csoportmeccseken a románoktól (18–23), és a lengyelektől (16–18), kikapott a válogatott. Azonban a cseheket (22–20), és az amerikaiakat legyőzte (36–21). Két győzelemmel és két vereséggel a gárda, a harmadik helyen végzett a csoportjában, ezzel pedig a tornát a hatodik helyen fejezte be.

Két év telt el a következő vb-ig. Ezt Dániában tartották. A csapat eredményei nem tették lehetővé, hogy helyosztón játszhasson. Eddigi legrosszabb eredmény, kilencedik hely lett a vége. Viszont, a torna gólkirálya Kovács Péter lett holtversenyben.

1980-as évek[szerkesztés]

Az 1980-as moszkvai olimpia következett a magyar válogatott számára. A tornán, amelyen a kézilabda-eseményeket július 20. és július 30. között tartottak, tizenkét csapat vett részt. A magyar csapat az A csoportban kapott helyet, egy elég nehéznek mondható csoportban. A csapat július 20-án kezdett a lengyelek ellen. A mérkőzés végeredménye döntetlen lett (20–20). A második meccsen is döntetlen született, ezúttal a kelet-németek ellen (14–14). Ezután egy Spanyolország feletti győzelem (17–20) következett. Utána egy dánok elleni siker (15–16), már biztossá tette a magyar csapat továbbjutását, de ha a kubaikat megveri a válogatott és a kelet-németek kikapnak akkor megnyerné a csoportot a gárda és a döntőben játszhatna. A magyar válogatott meg is tette a maga feladatát és legyőzte a kubaiakat (26–22), azonban a németek is begyűjtötték a két pontot a dánok ellen, így a magyarok a bronzmérkőzésen játszhattak Románia ellen. Ezt a mérkőzést már nem sikerült megnyerni (18–20). A magyar csapat negyedikként zárta a moszkvai olimpiát.

A következő, tizedik vb-n is kilencedik lett a gárda. Itt már tizenhat csapat szerepelt. Kovács Péter a góllövőlista második helyén végzett.

A következő torna viszont kiugrást jelentett. A válogatott mindmáig a legjobb eredményét érte el amikor az 1986-os vb-n a második helyezett lett, Jugoszlávia mögött. Kovács Péter itt is hozta a formáját, de "csak" a negyedik helyen végzett a góllövők versenyében.

Következő esemény amire kijutott a válogatott az az 1988-as szöuli olimpia volt. A találkozókat szeptember 20. és október 1. között rendezték. A magyar válogatott a B csoportban szerepelt. Rögtön a magyaroké volt a nyitó mérkőzés Dél Korea ellen, ahol vereséggel mutatkozott be a tornán a csapat (20–22). A második mérkőzés sem sikeredett jobban, ezúttal a csehszlovákok győzték le a magyar csapatot (16–19). Két vereség után itt volt már az ideje egy győzelemnek is, és ez sikerült is a Japán elleni meccsen (22–19). A következő mérkőzését is behúzta a csapat, ezúttal nagyon simán, tíz góllal gázolt át a spanyolokon (26–16). Az utolsó mérkőzés sorsdöntő volt a csapat számára, mert ha nyer a magyar válogatott, akkor játszhat a bronzmérkőzésen. Ez is meg is történt, sikerült a kelet-németeket megverni (18–17), így a csapat a második helyen végzett a csoportban. Következett a jugoszlávok elleni bronzmérkőzés, ahol négy góllal bizonyultak jobbnak a jugoszlávok (27–23). A magyar válogatott a negyedik helyen fejezte be a tornát.

1990-es évek[szerkesztés]

Ezután viszont hiába várta Magyarország az újabb jó szereplést, ez nem történt meg. A vb-t 1990-ben Csehszlovákiában tartották. Hatodik helyen végzett a korábbi ezüstérmes. A legjobb magyar góllövő Marosi László lett, harminchat találattal a nyolcadik helyen végzett.

Az 1992-es barcelonai olimpia következett a csapat életében. A meccseket július 25. és augusztus 9. között rendezték. A tornán a hetedik helyen zárt a magyar válogatott. Ez volt minden idők második legrosszabb férfi kézilabda helyezése Magyarország számára, hiszen 1936-ban nyolcadikak lettünk.

1993-as svédországi vb-n tizenegyedik lett a válogatott. Egyedül az kárpótolhatta a csapatot, hogy Éles József 41 góljával holtversenyben gólkirály lett.

Az 1995-ös vb-n tizenhetedik helyezett lett a válogatott. Ezen a tornán már huszonnégy csapat vett részt. E vb után döntöttek így, hogy ezentúl kétévente lesznek világbajnokságok.

Az 1997-es japáni vb-n jó eredményt ért el a válogatott az előző évekhez képest. Negyedik lett a csapat, úgy, hogy a bronzmérkőzésen egy góllal kapott csak ki Franciaország válogatottjától. A góllövőlista második helyezettje Éles József lett, 59 találattal.

Következő vb-t, az 1999-ben rendezendőt, Egyiptomban tartották. Svájc, Finnország és Izland ellenében a magyar válogatott kiharcolta a vb-szereplés jogát, Egyiptomban azonban rettentő kemény csoportba került. Nigéria és Kuvait legyőzését követően Horvátország ellen a csapat 50 percen át remekelt, a hajrában mindössze egy gólt szerzett, így az ellenfél nyert 20-19-re. Norvégia sima verése után Oroszország ellen nem sikerült jól a meccs, a 27-18-as vereség azt jelentette, a nyolcaddöntőben Franciaország következett. 24-23-ra kikapott a válogatott, így Magyarország kiesett.

2000-es évek[szerkesztés]

Pérez Carlos

2001-ben, a magyar válogatott nem jutott ki a franciaországi eseményre, miután a Norvégia elleni selejtezőt elvesztette. A hazai, szegedi összecsapást csupán egy góllal, 20-19-re nyerte meg a csapat, a visszavágón azonban 24-22-re kikapott.

Következett a 2003-as portugáliai megmérettetés. Ugyan Katzirz Dávid doppingesete beárnyékolta kissé válogatott világbajnoki szereplését, a portugáliai viadal csakis pozitívumként szolgált. Az olimpiai kvótáért harcba szálló együttes nehéz csoportba került, hiszen a franciák, a horvátok és az oroszok is legyőzték Skaliczki László tanítványait, s úgy tűnt, a szaúdiak és az argentinok elleni siker kevés lesz. A válogatott jószerével már majdnem kiesett, de végül az utolsó fordulóban Szaúd-Arábia legyőzte Argentínát, így mégis középdöntőbe csúszott a csapat. A középdöntőben újabb vereség következett Svédországtól, ám az utolsó mérkőzésen a Szlovénia elleni 28-25-ös siker azt jelentette, a gárda az 5-8. helyért folytathatja. Lisszabonban aztán megtörtént a csoda, a néhány nappal korábban még kiesőnek hitt gárda kétszeri hosszabbítás után 34-33-ra verte a vb-bronzérmes jugoszlávokat, s 12 év után kiharcolta az olimpiai részvételt. Az 5. helyért még az is belefért, hogy az oroszok 30-25-re nyerjenek. A gólkirályi címet a Fotex magyar-kubai klasszisa, Pérez Carlos érdemelte ki, aki bekerült a torna all-star csapatába is.

A 2004-es olimpiát Athénban rendezték. A férfi kézilabda mérkőzéseket, augusztus 14. és 29. között rendezték. A csapat kvalifikálta magát az eseményre és a sorsolásnál a B csoportba kerültek. Egy csoportban hat csapat szerepelt, abból négy továbbjuthatott, így a magyar csapatnak reális esélye volt kivívni a negyeddöntőbe jutást. Az első mérkőzésen sikerült is begyűjteni a kötelezőnek mondható két pontot az egyiptomiak ellen (33–28). A második mérkőzésen is sikerült győzni a brazilok ellen (20–19). Aztán következett egy vereség a franciák ellen (23–26), és egy egygólos győzelem a német csapat ellenfeleként (30–29). Az utolsó csoportmeccsen a házigazda görögöket simán verte a válogatott (26–22), így sikerült a továbblépés a csoportból, méghozzá a második helyen. Ez azt jelentette, hogy a Dél-Koreával játszanak az elődöntőbe jutásért. A mérkőzés végeredménye elég sima lett a magyarok javára, így következhetett az elődöntő (30–25). Az elődöntőben a horvátok vártak a csapatra, és túl nagy falatnak bizonyultak (31–33). A bronzmérkőzésen az oroszokat sem sikerült megverniük (26–28). A magyar válogatott, így a negyedik helyen fejezte be a tornát.

Buday Dániel

A 2005-ös vb-re nem jutott ki a válogatott.

Ellenben a 2006-os svájci rendezésű Eb-re már kijutott a válogatott. A tornát január 26. és február 5. között rendezték. A C csoportban szerepeltek a magyarok, a városok ahol játszottak Sursee, és Luzern volt. A dánok ellen kezdték meg a szereplést a tornán de vereséggel nyitottak (25–29). A mérkőzésen Buday Dániel kilenc gólt szerzett ezzel ő volt a meccs legeredményesebb játékosa. A második mérkőzésen Szerbia és Montenegró volt az ellenfél. Öt góllal kapott ki a magyar a válogatott (24–29), ezzel nagyon nehéz helyzetbe került a folytatást illetően. A csapatban a legtöbb gólt az Iváncsik fivérek szerezték. Gergő hatot, Tamás öt gólt vállalt magára. Az utolsó meccs az izlandiak ellen volt, akiket feltétlenül, és nagy gólkülönbséggel meg kellett volna verni ahhoz, hogy továbbjuthasson a válogatott. Sikerült őket megverni de nem eléggé (35–31). Négy góllal nyertek, ami azt jelentette, hogy -5-ös a gólkülönbsége a gárdának, azaz eggyel rosszabb mint a szerb és montenegróiaknak. Ezen a találkozón újra Buday szerezte a legtöbb magyar gólt, szám szerint kilencet. Végeredményként a tizenharmadik helyen fejezte be a tornát a válogatott.

2007-ben Németországban léptek pályára, s a világbajnokság csoportküzdelmeit százszázalékos teljesítménnyel abszolválták. Csodásan kezdődött a vb, hiszen Dánia ellen elképesztő hajrával, s Puljezević Nenad ámulatba ejtő parádéjának köszönhetően 30-29-re győzött a csapat, majd Norvégia (25-22) és Angola (34-31) sem okozott gondot. A középdöntőben folytatódott a parádé, hiszen a Csehország elleni 28-25-ös sikert követően kézzel fogható közelségbe került a negyeddöntő. Ehhez csupán egy pontocskára lett volna szükség a hátralévő három meccsen, ám a horvátoktól elszenvedett 25-18-as zakó, majd a spanyolok 33-31-es sikere után Oroszország ellen sem sikerült a bravúr. Noha utolsó középdöntő-találkozóján tíz másodperccel a vége előtt még továbbjutásra állt a válogatott, Koksarov találata eldöntött mindent: Oroszország 26-25-re nyert, s továbbjutott, míg a Skaliczki-csapat 34-33-ra verte Szlovéniát, s ezzel a 9. helyen zárt.

A 2008-as Eb-t Norvégiában rendezték január 17. és 27. között. A magyar válogatott beállítva addigi legjobb eredményét a középdöntőig menetelt. A válogatott Bergenben játszotta csoportbeli mérkőzéseit, míg a középdöntőbeli meccseit már Trondheimben játszotta. A csoportküzdelmekben az első helyen jutott tovább, megelőzve a spanyolokat és a németeket is. Holtverseny volt a csoport végeredménye, mert mindegyik csapat négy ponttal állt, de a magyar csapatnak volt a legjobb gólkülönbsége. A középdöntőben azonban a II. csoportból nem sikerült a továbbjutás, hiszen ahhoz az első kettő hely valamelyikén kellett volna végezni. Első mérkőzésen döntetlen született a svédek ellen, azután vereség Izlandtól végül pedig győzelem a franciák ellen. Így a magyarok a negyedikek lettek. Összességében a nyolcadik helyen fejezték be a tornát, ezzel az eredménnyel pedig a második legjobb magyar férfi kézilabda-eb szereplést érték el.

A válogatott a 2009-es vb-n

A 2009-es vb-n is ott volt a válogatott. Bosznia és Hercegovina ellen sikerrel vette a selejtezőt a csapat és a sorsolásnál a második kalapba került. A tornán az A csoportból harmadikként jutott a középdöntőbe a magyar csapat. A csoportmeccseket Eszéken játszotta a válogatott. A csoportküzdelmek során hét pontot gyűjtöttek, mint a második helyezett szlovákok. Mivel ők több gólt dobtak, ők jutottak másodikként tovább. A középdöntőbe való szerepléshez már Zágrábba kellett utaznia a gárdának. Itt azonban harmadik helyezettként kiesett az I. csoportból a magyar válogatott. Így az ötödik helyért játszhattak, de Németország jobbnak bizonyult. 16-13 volt a félidőben az eredmény, de a második félidőben nem sikerült a fordítás, így 28-25 lett a végeredmény a németek javára. A torna után a kapusok között Fazekas Nándor 41%-os védési hatékonysággal, a második helyen végzett.

Csoknyai István

A következő, 2010-es Eb-re is kijutott a magyar válogatott. A selejtező csoportban a horvátok után a második helyen jutottak ki. A sorsolásnál a harmadik kalapba kerültek, végül a D csoportban kötöttek ki, a franciák a spanyolok és a csehek társaságában. Így a csoportmeccseket Bécsújhelyen kellett játszania a csapatnak. Immár új kapitánnyal a kispadon, Csoknyai Istvánnal szerepelt a tornán a válogatott. A torna előtt két korábbi meghatározó játékos is lemondta az eb szereplést, Mocsai Tamás, és Nagy László. Az első mérkőzésen a franciák ellen rögtön nagy meglepetés született a tornán, hiszen a magyar csapat döntetlent játszott a vb- és olimpiai címvédő ellen. A meccs 16-16-os félidő után 29-29 lett. Ilyés Ferenc szerezte a csapatból a legtöbb gólt, hetet. A második csoportmeccsen a spanyolok következtek ellenfélül. A válogatott nagyon gyenge játékkal 9 gól különbségű vereséget szenvedett (25-34). A magyar csapatból, a torna előtt honosított Milorád Krivokapić és a Veszprém játékosa, Gulyás Péter szerezte a legtöbb gólt. Mindkét játékos öt-öt gólt vállalt magára. Utolsó csoportmérkőzés a csehek ellen volt. Aki ezen a mérkőzésen nyer, az továbbjut. Így álltak oda a kezdéshez a csapatok. A csehek jobban kezdtek, de félidőben csak egy góllal vezettek (13-14). A második félidőben nagyon elhúztak, a magyarok nem tudták követni a tempót, így a mérkőzés végeredménye 33–26-os cseh diadal lett. A magyar válogatott legjobbja a hat gólt elérő Császár Gábor és az öt gólt szerző Katzirz Dávid volt. A tornán csalódást keltve nem jutott be az ausztriai Európa-bajnokság középdöntőjébe, azaz a legjobb tizenkettő közé a magyar férfikézilabda-válogatott.

A 2010-es évek[szerkesztés]

A 2012-es londoni Olimpiai Játékokon nagyszerűen szerepelt a Mocsai Lajos vezette válogatott, ismét bejutott az elődöntőbe, sajnos ott a svédektől, és a horvátoktól is vereséget szenvedett, így megint a negyedik helyen zárt. A 2015-ös katari világbajnokságra nem sikerült a kijutás, miután elbukta a csapat a szlovénokkal szembeni selejtezőt. Mocsai lemondott, helyét Talant Dujsebajev vette át, a fiatalítást is célul kitűzve. A 2016-os EB-re kvalifikálta magát a csapat, kilenc fiatal játékossal, akik az első világversenyük előtt álltak. Az Európa-bajnokságon mindössze egy mérkőzést nyert a válogatott, a csoportjából ugyan továbbjutott, ám összesítésben csak a 12. helyen végzett ami azt jelentette, hogy lemaradt a 2016-os olimpiáról. A torna után Dujsebajev távozott, ideiglenesen Xavi Sabaté lett a szövetségi kapitány.[3]

A spanyol edző - aki a Telekom Veszprém csapatának is a vezetőedzője volt ezzel egy időben - április 9-én az olimpiai címvédő franciák elleni barátságos mérkőzésen ült először a válogatott kispadján. 28-25-re nyertek a gallok, de a csapatjátéka biztató volt.[4]

Sabaté több rutinos játékost - így Császár Gábort, Fazekas Nándort, és Ilyés Ferencet - is visszahívott a keretbe a szerbek elleni két világbajnoki selejtezőre.[5] Végül kiharcolta a vb-részvételt a csapat, valamint jól kezdte az őszi EB-selejtezőket is.[6]

A 2017-es világbajnokság előtt dániai felkészülési tornán vett részt a csapat, majd Sabaté kihirdette a tornára utazó 16 fős keretet.[7]

A csoportmérkőzések során az első két fordulóban vereséget szenvedett a Nagy Lászlót az első mérkőzés 18. perce után bokasérülés miatt elvesztő válogatott. A németektől négy (27–23), míg a horvátoktól három gólos vereséget (31–28)[8] két győzelem követte a gyengébb Chile és Szaúd-Arábia ellen.[9] Fehéroroszország ellen a csoport harmadik helyéért lépett pályára a csapat, azonban 27-25-ös vereségével csak a még továbbjutást jelentő negyedik helyen végzett, így a nyolcaddöntőben az olimpiai bajnok Dánia várt Xavi Sabaté együttesére.[10] Ott azonban a magyar válogatott az utóbbi évek egyik legnagyobb bravúrját bemutatva, végig vezetve verték az északi csapatot 27-25-re és jutottak be a legjobb nyolc csapat közé.[11] A Norvégia elleni negyeddöntőben nem tudta ezt a teljesítményt megismételni a válogatott, így 31-28-as vereséggel búcsúzott a tornától, amelyet a 7. helyen zárt.[12]

Mérkőzések[szerkesztés]

 • Az eredmények mindig a magyar válogatott szempontjából szerepelnek.
Jelmagyarázat
A magyar válogatott győzelmével végződött mérkőzés
Döntetlennel végződött mérkőzés
A magyar válogatott vereségével végződött mérkőzés
(o) – otthon lejátszott mérkőzés
(i) – idegenben lejátszott mérkőzés
(s) – semleges helyszínen lejátszott mérkőzés

Jelenlegi keret[szerkesztés]

A 2020-as férfi kézilabda-Európa-bajnokságra nevezett keret.[13][14]

Szövetségi kapitány: Gulyás István

No. Poszt Név Születési dátum (életkor) Magasság Vál. Gólok Klub
2 P Sipos Adrián 1990március 8. (30 éves) 1.98 m 21 19 HUN Grundfos Tatabánya
9 RB Balogh Zsolt 1989március 29. (31 éves) 1.89 m 56 173 HUN Grundfos Tatabánya
11 LB Ligetvári Patrik 1996február 13. (24 éves) 2.01 m 43 35 ESP Ciudad de Logroño
12 GK Székely Márton 1990január 2. (30 éves) 1.95 m 42 0 HUN Telekom Veszprém
13 LW Bóka Bendegúz 1993október 2. (26 éves) 1.95 m 26 58 HUN Balatonfüredi KSE
15 CB Győri Mátyás 1997február 2. (23 éves) 1.94 m 7 16 HUN Grundfos Tatabánya
16 GK Mikler Roland 1984szeptember 20. (35 éves) 1.90 m 200 0 HUN MOL-Pick Szeged
17 LB Nagy Bence 1995július 5. (25 éves) 1.95 m 1 2 HUN Ferencvárosi TC
20 P Rosta Miklós 1999február 14. (21 éves) 2.03 m 5 10 HUN MOL-Pick Szeged
23 RB Máthé Dominik 1999április 1. (21 éves) 2.01 m 11 18 HUN Balatonfüredi KSE
27 P Bánhidi Bence 1995február 9. (25 éves) 2.04 m 66 165 HUN MOL-Pick Szeged
30 LB Szita Zoltán 1998február 10. (22 éves) 1.96 m 12 21 POL Orlen Wisła Płock
37 RB Bartók Donát 1996július 13. (24 éves) 1.91 m 10 21 GER TBV Lemgo
38 RW Fekete Bálint 1995június 27. (25 éves) 1.94 m 2 2 ESP Liberbank Cuenca
45 CB Ubornyák Dávid 1998szeptember 8. (21 éves) 1.86 m 5 0 HUN Gyöngyösi KK
47 RW Hornyák Péter 1995október 4. (24 éves) 1.78 m 38 60 HUN Grundfos Tatabánya
49 RW Tóth Ádám 1995október 18. (24 éves) 1.77 m 3 2 HUN CYEB Budakalász

Szakmai stáb[szerkesztés]

Szövetségi kapitány Magyarország Gulyás István
Szövetségi kapitány Spanyolország Chema Rodríguez
Kapusedző Magyarország Porobic Haris
Csapatorvos Magyarország dr. Erdélyi Gábor
Technikai vezető Magyarország Szikra-Mezey Csaba
Fizioterapeuta
Masszőr Magyarország Tímár Csaba

Nemzetközi versenyek[szerkesztés]

Olimpia[szerkesztés]

Év Forduló M Gy D V G+ G- Helyezés
Harmadik Birodalom 1936 Négyes döntő 5 1 0 4 25 64 4.
19481968 nem tartották meg
német 1972 Középdöntő 6 2 0 4 110 101 8.
Kanada 1976 Csoportkör 5 2 0 3 111 103 6.
Szovjetunió 1980 Elődöntő 6 3 2 1 114 108 4.
USA 1984 nem indult
Dél-Korea 1988 Elődöntő 6 3 0 3 125 120 4.
spanyol 1992 Csoportkör 6 3 0 3 125 127 7.
USA 1996 nem jutott ki
Ausztrália 2000
görög 2004 Elődöntő 8 5 0 3 219 210 4.
Kína 2008 nem jutott ki
brit 2012 Elődöntő 8 3 0 5 200 221 4.
Brazília 2016 nem jutott ki
Összesen 8/12 50 22 2 26 1 029 1 054

Világbajnokság[szerkesztés]

Év Forduló M Gy D V G+ G- Helyezés
Harmadik Birodalom 1938 3. hely
svéd 1954
NDK 1958 Középdöntő 6 2 1 3 106 109 7.
német 1961 nem jutott ki
cseh 1964 Középdöntő 6 3 0 3 93 90 8.
svéd 1967 Negyeddöntő 6 2 0 4 126 130 8.
francia 1970 Negyeddöntő 6 3 0 3 95 84 8.
NDK 1974 Középdöntő 6 3 0 3 114 95 7.
Dánia 1978 Csoportkör 6 4 1 1 137 117 9.
német 1982 Középdöntő 7 2 4 1 152 141 9.
Svájc 1986 Döntő 7 6 0 1 167 151 2.
cseh 1990 Középdöntő 7 4 1 2 151 147 6.
svéd 1993 Középdöntő 7 2 0 5 166 161 11.
Izland 1995 Csoportkör 5 1 0 4 119 121 17.
Japán 1997 Elődöntő 9 6 0 3 220 207 4.
Egyiptom 1999 Nyolcaddöntő 6 3 0 3 157 136 11.
francia 2001 nem jutott ki
portugál 2003 Középdöntő 9 4 0 5 273 259 6.
Tunézia 2005 nem jutott ki
német 2007 Középdöntő 8 5 0 3 225 224 9.
horvát 2009 Középdöntő 9 5 1 3 254 227 6.
svéd 2011 Középdöntő 9 6 0 3 254 243 7.
spanyol 2013 Negyeddöntő 7 4 0 3 200 167 8.
Katar 2015 nem jutott ki
francia 2017 Negyeddöntő 7 3 0 4 202 194 7.
német dán 2019 Középdöntő 8 3 2 3 225 219 10.
Összesen 20/26 141 71 10 60 3 436 3 222

Európa-bajnokság[szerkesztés]

Év Forduló M Gy D V G+ G- Helyezés
Portugál 1994 Csoportkör 6 3 0 3 128 131 7.
spanyol 1996 Csoportkör 6 1 1 4 144 158 10.
ITA 1998 Csoportkör 6 3 0 3 145 154 6.
horvát 2000 nem jutott ki
SWE 2002
Szlovénia 2004 Középdöntő 6 2 2 2 164 169 9.
SUI 2006 Csoportkör 3 1 0 2 84 89 13.
norvég 2008 Középdöntő 6 3 1 2 176 173 8.
AUT 2010 Csoportkör 3 0 1 2 80 96 14.
Szerbia 2012 Középdöntő 6 1 3 2 156 161 8.
Dánia 2014 Középdöntő 6 1 2 3 159 165 8.
POL 2016 Középdöntő 6 1 0 5 142 166 12.
CRO 2018 Csoportkör 3 0 0 3 77 92 14.
AUTNORSWE 2020 Középdöntő 7 3 1 3 176 189 9.
Összesen 12/14 64 19 11 34 1 631 1 743 –112

A válogatott edzői[szerkesztés]

Csoknyai István
Mocsai Lajos

A magyar férfi kézilabda-válogatott eddigi szövetségi kapitányai.

Időszak Név
1958 Magyarország Cséfay Sándor
19591961 Magyarország Hetey István
19621964 Magyarország Csicsmányi Árpád
19641973 Magyarország Albrecht Miklós
19731982 Magyarország Faludi Mihály
19821985 Magyarország Kovács László
19861988 Magyarország Mocsai Lajos
19891990 Magyarország Csík János
19911992 Magyarország Joósz Attila
19921993 Magyarország Kovács László
19931995 Magyarország Kaló Sándor
19951996 Magyarország Kővári Árpád
19971999 Magyarország Vass Sándor
19992001 Magyarország Hajdu János
20012008 Magyarország Skaliczki László
20082009 Magyarország Hajdu János
20092010 Magyarország Csoknyai István
20102014[15] Magyarország Mocsai Lajos
2014[16]2016[17] Spanyolország Talant Dujsebajev
2016[18]–2017 Spanyolország Xavier Sabaté
20172018[19] Svédország Ljubomir Vranjes
20182019[20] Magyarország Csoknyai István és
Szerbia Magyarország Vladan Matić
2019[21] Magyarország Gulyás István

Rekordok[szerkesztés]

  Jelenleg is aktív játékos.

Legtöbb mérkőzés[szerkesztés]

A válogatott tornákon lejátszott mérkőzések számítanak.

# Játékos Mérkőzés Gólok
1 Kovács Péter 323 1,797
2 Szathmári János 302 2
3 Bartalos Béla 288 2
4 Iváncsik Gergő 263 690
5 Kenyeres József 224 496
6 Fazekas Nándor 222 1
7 Császár Gábor 218 764
8 Pásztor István 215 830
9 Szilágyi István 214 541
10 Szabó László 211 374

Frissítve: 2016. szeptember 1.
Forrás: kezitortenelem.hu

Legtöbb gól[szerkesztés]

Csak a hivatalos válogatott mérkőzésen lőtt gólok számítanak.

# Játékos Gólok Mérkőzés Átlag
1 Kovács Péter 1,797 323 5.56
2 Pásztor István 830 215 3.86
3 Éles József 828 179 4.58
4 Császár Gábor 764 218 3.50
5 Marosi László 710 171 4.15
6 Nagy László 709 188 3.77
7 Iváncsik Gergő 690 263 2.62
8 Gyurka János 662 191 3.47
9 Iváncsik Mihály 623 169 3.69
10 Szilágyi István 541 214 2.53

Frissítve: 2016. szeptember 1.
Forrás: kezitortenelem.hu

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kézilabda: Gulyás István a férfiválogatott új szövetségi kapitánya (magyar nyelven). Nemzeti Sport Online, 2019. július 10.
 2. Dr. Dobos Imre: ÉLETEM SPORTJA A KÉZILABDA, 1986. docplayer.hu. (Hozzáférés: 2019. november 21.)[halott link]
 3. A VESZPRÉM MELLETT A FÉRFI KÉZIVÁLOGATOTTAT IS XAVI SABATÉ IRÁNYÍTJA Archiválva 2017. január 18-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2016. március 11.)
 4. Vereséggel debütált Sabaté Archiválva 2017. január 16-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2016. április 9.)
 5. Férfi kézi: megvan Sabaté kerete a vb-selejtezőkre (Hozzáférés: 2016. június 2.)
 6. Férfi kézi Eb-sel.: Sabaté büszke az egész csapatra (Hozzáférés: 2016. november 6.)
 7. Férfi kézi-vb: Sabaté szűkítette a keretet, két szélső maradt ki (Hozzáférés: 2017. január 12.)
 8. Jól kezdtünk, de kikaptunk a horvátoktól (Hozzáférés: 2017. január 15.)
 9. Könnyed győzelem Szaúd-Arábia ellen (Hozzáférés: 2017. január 18.)
 10. Vereséggel zártuk a csoportkört, Dánia jön a 16 között (Hozzáférés: 2017. január 20.)
 11. Férfi kézi-vb: Dánia legyőzésével negyeddöntős a magyar válogatott (Hozzáférés: 2017. január 22.)
 12. Férfi kézi-vb: Szlovénia elődöntős, hetedikek lettünk (Hozzáférés: 2017. január 24.)
 13. Bodó és Lékai nélkül az Eb-n. mksz.hu. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
 14. 2020 European Men's Handball Championship squad
 15. Lemondott Mocsai Lajos. nepszava.hu, 2014. augusztus 31. (Hozzáférés: 2014. augusztus 31.)
 16. Férfi kézi: Dusebajev követi Mocsait a válogatott élén - hivatalos. nemzetisport.hu, 2014. október 8. (Hozzáférés: 2014. október 8.)
 17. Férfi kézi: Talant Dujsebajev távozik – hivatalos. nemzetisport.hu, 2016. február 2. (Hozzáférés: 2016. február 2.)
 18. Kézi: a Veszprém edzője lett férfiválogatottunk szövetségi kapitánya!. nemzetisport.hu, 2016. március 11. (Hozzáférés: 2016. március 11.)
 19. Férfi kézi: Vranjestől elköszönt a szövetség is, váltás a kapitányi poszton, 2018. október 5. (Hozzáférés: 2018. október 5.)
 20. Férfi kézi: Csoknyai és Matics együtt irányítja a válogatottat – hivatalos, 2018. november 7. (Hozzáférés: 2018. november 8.)
 21. Gulyás István lett a magyar kéziválogatott szövetségi kapitánya (magyar nyelven). 24.hu, 2019. július 10. [2019. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap