Magyar Kézilabda Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Kézilabda Szövetség
Alapítva 1933
Tevékenység Kézilabda
Székhely Budapest
Tagság IHF, EHF
Elnök Vetési Iván

A Magyar Kézilabda Szövetség weboldala

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Magyarországon működő, a kézilabda sportágat irányító szervezet. Tagja az Európai Kézilabda-szövetségnek (EHF), és a Nemzetközi Kézilabda-szövetségnek is (IHF). Székhelye Budapesten található. A szövetség szervezi a nemzeti kézilabda-bajnokságokat és irányítja a férfi- és női válogatottat.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Győri Graboplast ETO II.-LRI-Malév SC kézilabda versenyjegyzőkönyv

Már 1921-ben létezett egy Kézilabda Intéző Bizottság nevű szervezet, de ez még a csehszlovák eredetű hazena sportágat irányította, amely nem hasonlított a mai kézilabdához.

A sportág hazai bemutatkozására 1923-ban került sor. A játék hazai elterjedése 1927-ben kezdődött meg. 1928 tavaszán a Budapesti Labdarúgó Alszövetség kézilabda-alosztálya írta ki az első magyar bajnokságot. Még ebben az évben pályára lépett az első magyar kézilabda-válogatott is.

A sportág 1933 kilépett a BLASZ kötelékéből és megalakult a Magyar Kézilabdázó Egyesületek Szövetsége, amely még ebben az évben a nemzetközi szövetség tagja lett. A férfi válogatottat indították az 1936-os nyári olimpián és az 1938-as világbajnokságon. 1949-ben női nagypályás világbajnokságot rendezhetett Magyarország. 1951-től kispályán is rendeztek magyar bajnokságot, 1960-tól pedig megszűnt a játék hazai nagypályás változata.

Tagja lett[mikor?] az 1946-ban megalakult[1] Nemzetközi Kézilabda-szövetségnek. 1991-ben alakult meg a kézilabda európai szervezete az Európai Kézilabda-szövetség[2], amelynek a magyar szövetség is a tagja lett[mikor?].

A szövetség 1995-ben női világbajnokságot, 2004-ben női Európa-bajnokságot rendezett, valamint elnyerte a 2014-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezési jogát.[3]

A szövetség vezetői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elnökök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főtitkárok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A válogatottak sikerei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1936-os berlini olimpián, az első olimpiai kézilabdatornán már a magyar férfi csapat is részt vett. 1965-ben a női válogatott világbajnok lett az NSZK-ban rendezett világbajnokságon. 1972-től ismét az olimpia műsorára került a sportág, Münchenben még csak a férfiaknak rendeztek tornát, itt a férfi csapat a nyolcadik lett. 1976-ban már női tornát is rendeztek, a női csapat bronzérmes, a férfi csapat hatodik lett. 1982-ben a hazai rendezésű női vb-n a magyar csapat ezüstérmes lett, négy évvel később, 1986-ban a férfi válogatott szerzett ezüstérmet a svájci világbajnokságon.

1995-ben a női vb-nek Ausztria és Magyarország közösen adott otthont, itt a válogatott ezüstérmet szerzett. Az 1996-os atlantai olimpián bronzérmes lett a női válogatott. Az olimpián a női csapat 2000-ben érte el eddigi legnagyobb sikerét: Sydneyben ezüstérmet szereztek. Az olimpia után 2000 decemberében a női válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot. Ezt követően 2003-ban vb-ezüst, 2005-ben vb-bronzérmes lett a magyar női csapat. A férfi válogatott a 2004-es és a 2012-es olimpián is negyedik lett.

Jelenleg a férfi válogatott szövetségi kapitánya Mocsai Lajos, a női válogatotté a norvég Karl Erik Bøhn.

Klubsikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A férfi BEK-et 1982-ben nyerte meg a Budapest Honvéd, ugyanebben az évben a női BEK-et a Vasas nyerte meg. A Dunaferr NK 1999-ben nyert Bajnokok ligáját (korábbi nevén BEK-et) és Európai-szuperkupát is.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. History of the International Handball Federation. ihf.info. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
  2. About the EHF. eurohandball.com. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
  3. Női kézilabda Eb-t rendezünk 2014-ben!”, nemzetisport.hu, 2011. április 9. (Hozzáférés ideje: 2012. december 7.) 

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap