Bartalos Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bartalos Béla
(Béla Bartalos)
Született1948. július 6. (75 éves)[1]
Polgárdi[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • kézilabdázó
  • kézilabdaedző

Magassága182 cm[1]
Testtömege82 kg[1]
SablonWikidataSegítség

Bartalos Béla (Polgárdi, 1948. július 6. –) válogatott kézilabdázó, kapus. 1979-ben megválasztották az év magyar kézilabdázójává.

Pályafutása[szerkesztés]

A kézilabda alapjaival az általános iskolában ismerkedett meg. 16 éves korától kezdett el komolyabban foglalkozni ezzel a sportággal Székesfehérváron, a József Attila Gimnáziumban. A VT Vasas csapatával feljutott az NBII-be. Székesfehérváron játszott 10 évig a Honvéd Szondi SE csapatában. A Szondi játékosaként lett válogatott. Tatabányára igazolt, itt játszott 4 évig, majd Veszprémben fejezte be pályafutását, 1984-ben.

Három olimpián, négy világbajnokságon vett részt. Világválogatott és háromszázhuszonötszörös magyar válogatott kézilabda kapus.

1970-ben volt először világbajnokságon Franciaországban, ahol 8. helyezést értek el.

1974-ben a magyar válogatottal hetedik helyen végzett a világbajnokságon.

1978-ban Dániában rendezték meg a világbajnokságot, ott 9. helyen végzett a magyar csapat.

1982-ben ismét a kilencedik helyen zártak a magyarok.

1972-ben Münchenben rendezték meg az olimpiát, 8. helyezést ért el a magyar csapat tagjaként.

1976-ban Montreal ad otthont az olimpiai játékoknak, itt a magyar csapattal a 6. helyen végeztek.

1979-ben az év játékosává választják Magyarországon.

Az 1980-as olimpián a 4. helyezést érték el Moszkvában. Mind a 6 mérkőzést végigvédte, még büntető hárításra sem tettek fel cserekapust, ez a maga nevében világcsúcsnak számít. 1980-ban lett világválogatott.

Az 1984-es lett volna a negyedik olimpia, amin részt vesz, de politikai okok miatt a magyarok nem jutottak ki, pedig valós esélyük volt érmet szerezni, a csapat favoritnak számított.

Munkássága[szerkesztés]

Visszavonulása után azonnal edzősködésbe kezdett. 1984-ben a kuvaiti Jahra ajánlatára mondott igent. Az első felvonás öt évig tartott, majd hazatérve két éven keresztül a Bakony Vegyész akkor még működő női csapatát irányította. 1991-ben visszatért Kuvaitba, s 1996-ig a Jahra-nál folytatta munkáját. 1998-ban a kuvaiti Quadsiáért felelt. Felnőtt és utánpótlás edző egy személyben, a nulláról kellett felépítenie a szakosztályt. Kinn tartózkodása ideje alatt az arab nyelvet is elsajátította.

2001-ben felkerült a Sportcsillagok falára. 2006-ban, hazatérve a Szentendre NB I/B-ben szereplő, igen fiatal játékosokból álló csapatának vezető edzői posztját vállalta el. Dolgozott a Veszprémi Női kézilabda csapatnál és a Siófok KC-nál is.

2020-ig az utánpótlás válogatottak kapusedzője és a Nemzeti Kézilabda Akadémián edzősködik 2013 óta. Balatonalmádiban él, és saját, egyedülállóan felszerelt tornatermében tart különedzéseket kapusok számára, és gondoskodik leendő kapusok képzéséről. 2021-ben beválasztották a Hírességek csarnokába is.

Szülővárosa, Polgárdi díszpolgárává választották, házasságából két gyermeke született. Feleségével, Bartalosné Csák Judittal mozgássérültek és sportolók rehabilitációját egyedülálló módon végzik. Rendkívüli eredményeket érnek el ezen a területen is, módszerük lényegesen lerövidíti a regeneráció és a pályára történő visszatérés idejét.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • magyar fair play diploma (2016)[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Olympedia (angol nyelven), 2006. (Hozzáférés: 2023. január 11.)
  2. Fair play: az olimpiai bajnokot és a rovatvezetőnket is díjazták. www.nemzetisport.hu (2016. június 8.) (Hozzáférés: 2016. június 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Bartalos Bélával készített interjú.[1]