LMBTQ+ affirmatív pszichológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az LMBTQ+ affirmatív pszichológia egy olyan, a pszichológiai segítői munkában alkalmazott módszertani keretet jelent, amelyben a segítő szakember célja az LMBTQ+ emberek támogatása szexuális irányultságának megismerésében és elfogadásában, figyelembe véve a kliens, a terapeuta és az őket körülvevő kulturális kontextus heteroszexizmusát. A pszichológián belül az úgynevezett reparatív terápiás irányzatok ellenpontjaként alakult ki. A reparatív terápiás irányzatok célja összességében az egyén szexuális viselkedésének, vágyainak, szexuális identitásának, szexuális irányultságának, nemi identitásának megváltoztatása terápiás beavatkozásokon keresztül.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) 2012-ben publikálta útmutatóját a leszbikus, meleg és biszexuális kliensekkel végzett affirmatív pszichológiai munka alapelveiről,[1] majd 2015-ben a transznemű és gender-nonkomform kliensekkel végzett segítői munka alapelveiről.[2] Az amerikai útmutatók alapján számos nyelven, köztük magyarul és készült útmutató segítő szakemberek számára a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának fordításában, "Útmutató a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és gender-nonkonform kliensekkel folytatott pszichológiai munkához" címmel.[3]

A megközelítés jellemzői[szerkesztés]

Az affirmatív megközelítés egyik alapja az a tudományos konszenzus, hogy a nem-heteroszexuális viselkedések, irányultságok és identitások nem tekinthetők mentális betegségnek, a megváltoztatásukra irányuló törekvések tudományosan megalapozatlanok, etikailag pedig erőteljesen megkérdőjelezhetők.[3][4]

Appleby és Anastas[5] a leszbikus, meleg és biszexuális kliensekkel végzett affirmatív gyakorlat 6 alapelvét írták le:

 • Ne vegyük magától értetődőnek, hogy a kliens heteroszexuális.
 • A kliens és a társadalom homofóbiája a probléma, nem a kliens szexuális orientációja.
 • A kliens meleg, leszbikus, vagy biszexuális identitása a segítői munka pozitív kimeneteleként fogadandó el.
 • A klienssel való munkában központi szerep jut az internalizált homofóbia csökkentésének egy pozitív szexuális identitás elérésének érdekében.
 • A terapeuta elegendő ismerettel rendelkezik a különböző coming out (előbújás) elméletekkel kapcsolatban.
 • A terapeuta dolgozik saját homofób és heteroszexuális elfogultságain.

A terapeuta specifikus önismerete, önreflexiója elengedhetetlen a ténylegesen affirmatív segítői működéshez, mivel mind a kliens, mind a terapeuta, mind pedig a terápiás tér heteronormatív, így megfelelő önismeret hiányában a terapeuta sokszor észrevétlenül is megerősítheti a kliens internalizált homofóbiáját, a szociálizációja során elsajátított és belsővé tett negatív vélekedéseit a nem-heteroszexuális szexualitások kapcsán .[6] Ezeket a nem tudatos homonegatív aktusokat terápiás mikroagresszióknak nevezzük, melyek hatnak a kliens terápiás bevonódására, a terápia hatékonyságának szubjektív élményére.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. APA: Guidelines for Psychotherapy with Lesbian, Gay, & Bisexual Clients
 2. APA: Guidelines for Psychological Practice With Transgender and Gender Nonconforming People
 3. a b Magyar Pszichológiai Társaság: Útmutató a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és gender-nonkonform kliensekkel folytatott pszichológiai munkához. [2018. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 17.)
 4. Anton, B. S. (2010. szeptember 27.). „Proceedings of the American Psychological Association for the legislative year 2009: Minutes of the annual meeting of the Council of Representatives and minutes of the meetings of the Board of Directors.”. American Psychologist 65, 385–475. o. DOI:10.1037/a0019553.  
 5. Appleby, G. A., & Anastas, J. W.. Not just a passing phase: Social work with gay, lesbian, and bisexual people. New York: Columbia University Press (1998. szeptember 27.) 
 6. Davies, D.. Pink therapy: A guide for counselors and therapists working with lesbian, gay and bisexual clients – Towards a model of gay affirmative therapy., 1996, Philadelphia: Open University Press, 24–40. o. (1996) 
 7. Shelton, K., Delgado-Romero, E. A. (2011. szeptember 27.). „Sexual orientation microaggressions: The experience of lesbian, gay, bisexual, and queer clients in psychotherapy.”. Journal of Counseling Psychology 58 (2), 210-221. o. DOI:10.1037/a0022251 doi: 10.1037/a0022251.  

További információk[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]