II. Rómanosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(II. Rómanosz szócikkből átirányítva)
II. Rómanosz

Bizánci császár
Uralkodási ideje
959. november 9. 963. március 15.
Koronázása
945. április 6.
ElődjeVII. Kónsztantinosz
UtódjaII. Niképhorosz
Életrajzi adatok
UralkodóházMakedón-dinasztia
Született938/939
Konstantinápoly
Elhunyt963. március 15. (25 évesen)
Konstantinápoly
ÉdesapjaVII. Kónsztantinosz bizánci császár
ÉdesanyjaHelena Lekapene
Testvére(i)
  • Theodora
  • Agatha
  • Zoe
  • Anna
  • Theophano
HázastársaEudokia
Theopanó
GyermekeiII. Baszileosz
VII. Kónsztantinosz
Anna
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Rómanosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Rómanosz (ógörögül: Ρωμανός Β΄, latinul: Romanus, 938. – 963. március 15.) a Bizánci Birodalom császára (uralkodott 959. november 9-étől haláláig), a Makedón-dinasztia ötödik tagja, VII. (Bíborbanszületett) Kónsztantinosz és felesége, Helené Lekapéné – Konstantin társcsászárának, I. Rómanosz Lekapénosznak a lánya – gyermeke volt. Rövid uralkodása alatt hadvezérei visszafoglalták Krétát az araboktól, és döntő vereséget mértek Szajf ad-Daula aleppói emírre, megindítva a szíriai hódítás hullámát.

Apja idejében egészen 944-ig II. Rómanosz anyai nagyapja irányította az állami ügyeket, aki még gyermekként eljegyezte unokáját Hugó itáliai és provence-i király törvénytelen lányával, a nála nyolc-tíz évvel idősebb Bertával. A Bizáncban Eudokiává keresztelt Berta öt év múlva halt meg, a házasságból nem született gyermek. 956-ban így Rómanosz szerelmi házasságot köthetett: egy kocsmáros lányát, Theophanót vette feleségül, aki kiszorította az udvarból Helené anyacsászárnét, és Rómanosz lánytestvére is monostorba volt kénytelen visszavonulni. Ettől eltekintve a leírások szerint jóképű és kedves császár nemigen foglalkozott államügyekkel, azok irányítását Jószéphosz Bringaszra, egy tehetséges eunuchra bízta.

Uralkodása idején Niképhorosz Phókasz óriási sikereket ért el a keleti hadszíntéren. Mintegy másfél évszázados muszlim megszállást követően 960-ban megrohanta Kréta szigetét, és 961-ben elfoglalta. Üdvrivalgással fogadták Konstantinápolyban, és amikor 962-ben Szíria ellen indult, számos erőd és Aleppó elfoglalásával megrendítette a Hamdánidák hatalmát a térségben. Szajf ad-Daula emír elmenekült, és bár székvárosát rövidesen visszaszerezte, a három évtizedes hadakozás végeztével Bizáncnak módja adódott a további hódítások megindítására.

II. Rómanosz váratlanul, fiatalon halt meg. Bár fiait, a 958-ban világra jött II. Baszileioszt és a 960-as születésű VIII. Kónsztantinoszt még uralkodása alatt társcsászáraivá tette, nem ők, hanem az özvegy Theophanó új férje, a diadalmas Niképhorosz Phókasz vette át a hatalmat. Rómanosz fiai csak II. Niképhorosz és Ióannész Tzimiszkész uralkodása után kerülhettek hatalomra.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
VII. Kónsztantinosz
Bizánci császár
959 – 963
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
II. Niképhorosz