I. Anastasius bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Anastasius
Anastasius győzelmeit ünneplő érme a császár képmásával
Anastasius győzelmeit ünneplő érme a császár képmásával

Bizánci császár
Uralkodási ideje
491. április 11. – 518. július 9.
Elődje Zénón
Utódja I. Justinus
Életrajzi adatok
Teljes neve Flavius Anastasius
Született 431
Dyrrachium
Elhunyt 518. július 9. (87 évesen)
Konstantinápoly
Házastársa Ariadné
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Anastasius témájú médiaállományokat.

I. Anastasius, görögösen Anasztasziosz (431518. július 9.), (uralkodott 491. április 11.518. július 8./10.) bizánci császár, Zénón utódja volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

430 körül született Dyrrachiumban (a későbbi Durazzo, ma Albánia). Zénó udvarában silentiariusi rangig emelkedett, azaz nem volt a császári udvar prominens személyisége. Vallási ismereteit jelzi, hogy 488-ban felmerült, hogy megtegyék Antiochia püspökének. Zénó halála után az özvegy Ariadné császárné jelölte ki férje örökösének. Április 11-én megkoronázták, május 20-án pedig megköttetett a – már csak a felek előrehaladott kora miatt is – gyermekáldást sosem hozó házasság. Uralkodása alatt háromszor viselte a consuli címet (492; 497; 507). Utódja Justinus, az excubitores parancsnoka lett.

A császári párt közös sírba temették Konstantinápolyban, a Szent Apostolok templomában. Érdekesség, hogy Anastasiust a Dicorus („Két pupilla”) névvel illették, mivel egyik szeme fekete, a másik kék volt.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bel- és vallásügyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az új császár kiváló adminisztrátornak bizonyult. A Nagy Konstantin idején kialakított pénzrendszeren javított, amikor a rézpénz (follis) értékét rögzítette az arany- és ezüstérmékhez képest. Az adórendszert is megreformálta: az adószedést a működésképtelenné váló curialesek helyett a praefectus praetorio hatáskörébe tartozó vindicesre ruházta át. Az adóterhek ugyan nem csökkentek, de eloszlásuk változott a városi lakosság javára: a kézműveseket és kereskedőket sújtó auri lustralis collatiót megszüntette, viszont a parasztoktól szedett földadó (annona) emelkedett, és az eddigi természetbeni beszedés helyett a pénzbeli behajtás került előtérbe. A hadsereget, de még az állami szektort igényeit is az eddigi rendszert folytatva a coemptio – szabott, alacsony áron történő állami felvásárlás – útján beszerzett természetbeni javakkal elégítették ki. A súlyos adók többször vezettek zavargásokhoz, felkelésekhez, de Anastasius 320,000 fontnyi aranyat hagyott hátra a kincstárban.

A belső zűrzavart az első években tetézte az izauriak problémája. Konstantinápoly népe és a császári udvar le akarta rázni magáról a keletről jött „barbárok” befolyását, ezért több vezetőjüket, így Zénó bátyját, Longinust is száműzték az udvarból. Erre felkelés tört ki, amit csak hosszas háborúskodással sikerült beszüntetni (ld. lejjebb).

A helyzeten rontott, hogy – noha trónra lépésekor hitet tett az ortodoxia mellett – Anastasius meggyőződéses monofizita volt. Eleinte az elődje által kiadott Henótikon szellemiségében a vallási békét kívánta fenntartani, ám még ezt az álláspontját is kénytelen volt feladni a megegyezésre egyáltalán nem hajló ortodoxok és a konstantinápolyi városlakók forrongása miatt. Uralkodása második felében kiállt hite mellett, ami enyhüléshez vezetett Egyiptomban és Szíriában, a birodalom nyugati területei azonban elidegenedtek a császártól.

Konstantinápolyban a Hippodrom Kék, ortodoxiát támogató politikai csoportja támadta a császárt, hangos demonstrációkat tartott. 512-ben a Trisagion ima monofizita verziójának liturgiába való felvétele miatt népfelkelés robbant ki, és Anastasius alig tudta megőrizni a trónját. 513-ban nagyrészt vallási okokból tört ki a trákiai hadsereg lázadása (ld. lejjebb).

Katonapolitika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Uralkodása alatt rengeteget volt kénytelen háborúzni külső és belső ellenségei ellen. Mindjárt 491-ben fellázadtak az izauriták Longinus, Zénó császár bátyja vezetésével. Bár a phrygiai Cotyaeum mellett döntő győzelmet arattak Cardalai Longinus főserege ellen, a gerillaharc tovább folyt a hegyvidéki erődökben. Végül 498-ban úgy ért véget a csatározás, hogy a harcias izauriakat Anatóliából áttelepítették Trákiába.

A Balkán-félszigeten a bolgár betörések siettették az ún. Hosszú Falak megépítését a Fekete- és a Márvány-tenger között. Miután Nagy Theoderich keleti gótjai elhagyták a Balkánt, alkalom adódott a dunai védművek rekonstrukciójára. Anastasiut egyébként 497-ben elismerte Theoderich itáliai királyságát, bár 505-510 között kisebb konfliktusba keveredtek Pannonia vidékén.

II. Theodosius kora óta először 502-ben ismét háború robbant ki az Újperzsa Birodalommal. Az első években Anastasius seregét visszaszorították, elveszett Theodosziopolisz és Amidát, de az ellencsapásban ez utóbbit a császári erők visszaszerezték, és a perzsa területeken is sikerült nagy veszteségeket okozni. A békekötésre 506-ban került sor, amit fokozott erődítési munkálatok követtek a Keletrómai Birodalom keleti határszélén, elsősorban Daras városában.

513-ban a trák hadsereg fellázadt Vitalianus vezetésével. A felkelés oka alapvetően a monofizita valláspolitika volt. A hadvezér háromszor is megközelítette a főváros falait – ilyenkor Anastasius bejelentette, hogy felhagy nézeteinek erőltetésével, azonban minden alkalommal visszatáncolt. Végleg bebizonyosodott, hogy a monofizitizmus hatalomra kerülése csak elmélyíti a krízist.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődei:
Anicius Olybrius
és
Consul
492
Kollégája:
Flavius Rufus
SPQR
Utódai:
Albinus Iunior
és
Flavius Eusebius
Elődei:
Ennodius Messala
és
Aerobindus Dagalaiphus
Consul
507
Kollégája:
Venantius
SPQR
Utódai:
Basilius Venantius
és
Flavius Celer
Előző uralkodó:
Zénón
Bizánci császár
491518
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
I. Justinus