Foix Péter navarrai régens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Foix Péter
Ifjabb Foix Péter bíboros
Ifjabb Foix Péter bíboros

Navarrai Királyság régense
Pedro de Foix/Petri Foixkoa
Uralkodási ideje
1479. február 12. – 1484.
Elődje I. (Aragóniai) Eleonóra
Utódja I. (Foix) Katalin
Életrajzi adatok
Uralkodóház Foix-ház (Foix-Grailly-ház)
Teljes neve Foix(-Grailly) Péter
Született 1449. február 7.
Pau, Béarn
Elhunyt 1490. augusztus 10. (41 évesen)
Róma
Nyughelye Santa Maria del Popolo templom, Róma
Házastársa nem nősült meg
Gyermekei nem születtek
Édesapja IV. Gaston, Foix grófja (1423–1472)
Édesanyja I. (Aragóniai) Eleonóra navarrai királynő (1426–1479)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Foix Péter témájú médiaállományokat.

Foix Péter (Pau, 1449. február 7.Róma, 1490. augusztus 10.), Ifjabb Foix Péter, franciául: Pierre de Foix, occitánul: Pèire de Fois, bretonul: Pêr Foix, spanyolul: Pedro de Foix, baszkul: Petri Foixkoa, olaszul: Pietro di Fuxa, latinul: Petrus de Fucsio/Fuxio, navarrai királyi herceg 1479-től, Navarra társrégense 1479-től, Vannes püspöke (14761490),[1] bíboros 1476-tól. Aragóniai Beatrix magyar királyné másodfokú unokatestvére, és ezért Beatrix férje, I. Mátyás magyar király 1490-ben lépéseket tett az érdekében a pápánál a megüresedett salzburgi érseki székbe való emelésére. II. (Hitetlen) János aragón király anyai unokája, II. (Katolikus) Ferdinánd unokaöccse, bár három évvel volt idősebb a nagybátyjánál és Candale-i Anna magyar királynénak pedig az anyai nagybátyja. A Foix(-Grailly)-ház tagja.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Foix Péter bíboros címere

IV. Gaston, Foix grófja és I. Eleonóra navarrai királynő másodszülött fia. Apja apai nagybátyjától, az azonos nevű bíborostól, Foix Pétertől (13861464)[2] való megkülönböztetésére az Ifjabb jelzővel is el szokták látni. Miután Ifjabb Foix Pétert szülei és anyai nagyapja, II. János aragóniai király egyházi pályára szánták, így nagynagybátyja, Idősebb Foix Péter bíboros kezei között nevelkedett. Paviába küldte, ahol jogot tanult, és megszerezte a doktori címet. Egyik húga, Foix Margit breton hercegné révén, aki II. Ferencnek, Bretagne uralkodó hercegének volt a felesége, 1476-ban kinevezték Bretagne-ban Vannes (Gwened) püspökévé. Ugyanebben az évben, 1476. december 18-án IV. Szixtusz pápa megtette őt bíborossá.[3] 1479-ben, anyja I. Eleonóra néven trónra lépett Navarrában, így a még élő testvéreivel együtt megkapta a navarrai királyi herceg (infáns) címet, és mivel anyja egy hónapos királynői uralkodása után meghalt, így a kiskorú unokaöccse, I. Ferenc Phoebus navarrai király nevében a régenstanács tagja lett sógornőjével, a kis király édesanyjával, Valois Magdolnával együtt. Navarrában a hagyományos trónöröklést támogatta, amely szerint a nők akkor is örökölhetik a trónt, ha van más férfi tagja a dinasztiának. Eszerint egy az elsőszülöttség rangjában előbbre sorolt férfi leszármazott, azaz Gaston vianai herceg lánya, azaz Katalin elsőbbséget élvez az elsőszülöttség szerint hátrébb sorolt herceggel, azaz Gaston vianai herceg öccsével, Foix Jánossal (1450 után–1500) szemben. Ezért unokaöccse halála után 1483-ban az elhunyt király húgát, Katalint támogatta a saját öccse, I. Eleonóra harmadszülöttje, Foix János narbonne-i algróf ellenében, főleg, hogy Péter bíboros a másodszülött volt, és megelőzte trónkövetelő öccsét a trónöröklés sorában.

Magyarországon is felfigyeltek a tevékenységére, hiszen tanult és ügyes ember lévén, aki sokat tett családja érdekében, IV. Szixtusz utóda, VIII. Ince pápa őt küldte a Nápolyi Királyságba követnek. A nápolyi király, I. Ferdinánd lánya, Beatrix királyné pedig közeli rokonságban állt ifjabb Foix Péter bíborossal, hiszen Beatrix apai nagyapja, V. Alfonz aragón és nápolyi király, valamint Péter bíboros anyai nagyapja, II. János navarrai és aragón király testvérek voltak.

Éppen ezért Hunyadi Mátyás az 1489-ben a Beckenschläger János[4] korábbi esztergomi érsek halálával megüresedett salzburgi érseki székbe, mely a magyar király szerint az ő fennhatósága alatt áll, Beatrix királyné unokatestvérét jelölte, és ez ügyben 1490. március 8-ai levelében fordult VIII. Ince pápához.[5] Mátyás olyan alkalmas és simulékony embert akart e főpapi tisztségre, aki a magyar király és III. Frigyes német-római császár közötti ellenséges viszonyt nem növeli, mint Beckenschläger tette, hanem tapintatossága és élelmessége segítségével remélhetőleg elsimítja majd. Wertner kiemeli, hogy Mátyás latin nyelvű levelében másolási hibából de Fuscio szerepel de Fucsio (Fuxium) helyett, amely a latin megfelelője a francia Foix névnek.[6] Wertner hangsúlyozza még, hogy a salzburgi érseki szék semmiképpen sem lehetett betöltve 1490. március 8-a előtt, tekintve, hogy Beckenschläger még csak az előző év december 15-én halt meg, és a hírek akkoriban sokkal lassabban terjedtek, de Mátyás levele kétségtelen bizonyíték arra a tényre, hogy az érseki szék még üresedésben volt a király életében.

A bíboros kinevezése azonban elmaradt, de nemcsak azért, mert legfőbb támogatója, Mátyás király egy hónappal később váratlanul elhunyt, hanem még inkább, mert a levél keltezésétől számított öt hónapon belül Foix Péter bíboros is meghalt augusztus 10-én Rómában, így a salzburgi érseki kinevezés Magyarországon a trónöröklési harc miatt érdektelenné vált, és III. Frigyes császár akadálytalanul keresztülvihette a saját jelöltjét.

Unokatestvérének, Beatrix királynének a távozása (1500) után a magyar királynéi székből, Foix Péter bíboros egy másik közeli rokona is magyar királynévá vált, nevezetesen legkisebb húgának, Foix Katalin navarrai hercegnőnek a lánya, Candale-i Anna követte 1502-ben Beatrixot immár II. Ulászló hitvesei sorában.

Péter bíborost a római Santa Maria del Popolo templomban helyezték örök nyugalomra.[3]

Ősei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Vannes bretonul Gwened.
  2. Archambaud-nak, Grailly urának és I. Izabellának (Erzsébet), Foix grófnőjének a legkisebb fia.
  3. ^ a b L. Anthony (1931: 10).
  4. Wertner (1912: 523) megjegyzi, hogy Beckenschläger a helyes névforma, de magyar ferdítésben a Beckensloger és a Beckensloer is előfordul.
  5. L. Wertner (1912: 521). Eredeti forrásban l. Külső hivatkozások.
  6. L. Wertner (1912: 522).

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Anthony, Raoul: Identification et Etude des Ossements des Rois de Navarre inhumés dans la Cathédrale de Lescar, Masson, Párizs, 1931. URL: Lásd Külső hivatkozások
  • Wertner Mór: »De Fuscio« biboros Hunyadi Mátyás »rokona«, Századok 46, 521–523, 1912.
  • Fraknói Vilmos (szerk.): Mátyás király levelei, MTA, Budapest, 1895. Lásd Külső hivatkozások

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
I. (Aragóniai) Eleonóra
Navarra uralkodója
1479 – 1484 (Régens)
Navarra címere
Következő uralkodó:
I. (Foix) Katalin