Gaston vianai herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gaston de Foix-Viane
Foix(-Grailly) Gaston
Navarrai Királyság kormányzója
Gastón de Foix/Gaston Foixkoa
Uralkodási ideje
1469. május 11.1470. november 23.
Elődje Aragóniai Eleonóra
Utódja Aragóniai Eleonóra
Navarrai Királyság trónörököse
Gastón de Foix/Gaston Foixkoa
Uralkodási ideje
1464. december 2.1470. november 23.
Elődje Aragóniai Eleonóra
Utódja Foix Ferenc Phoebus
Vianai Hercegség hercege
Gastón de Foix/Gaston Foixkoa
Uralkodási ideje
14621470. november 23.
Elődje Vianai Károly
Utódja Foix Ferenc Phoebus
Castellbò Algrófság algrófja
Gastó III
Uralkodási ideje
14621470. november 23.
Elődje II. Gaston
Utódja I. Ferenc Phoebus
Életrajzi adatok
Uralkodóház Foix(-Grailly)-ház
Született 1444
Franciaország
Elhunyt 1470. november 23. (26 évesen)
Libourne
Nyughelye Szent András Székesegyház, Bordeaux
Édesapja IV. Gaston, Foix grófja (1423–1472)
Édesanyja I. Eleonóra navarrai királynő (1426–1479)
Házastársa Valois Magdolna francia királyi hercegnő (1443–1495)
Gyermekei 1. Ferenc Phoebus (1467–1483)
2. Katalin (1470–1517)

Gaston (Franciaország, 1444Libourne,[1] 1470. november 23.),[2] baszkul: Gaston Foixkoa, Vianako printzea, katalánul: Gastó de Foix, príncep de Viana, occitánul: Gaston de Fois, lo prince de Viana, spanyolul: Gastón de Foix, príncipe de Viana, franciául: Gaston de Foix, Prince de Viane, olaszul: Gastone di Foix, il principe di Viana, latinul: Vedastus de Fuxio, princeps Vianae Navarrai trón várományosaként, illetve a trón örököseként vianai herceg,[3] Castellbò algrófja,[4] a Navarrai Királyság kormányzója. Candale-i Anna magyar királyné anyai nagybátyja.

Élete[szerkesztés]

IV. Gaston foix-i gróf és Eleonóra navarrai királyi hercegnő, a későbbi királynő legidősebb fia. Valois Margit francia királyi hercegnőt vette feleségül, mellyel a francia király 1461-ben elismerte Gaston herceg anyjának trónörökösségét, akit apja II. János navarrai király a két idősebbik gyermekének a trónöröklésből való kizárásával tett meg utódjának Navarrában. Amíg élt a két idősebbik testvér, addig teljes volt az összhang II. János és Eleonóra, apa és lánya között, de miután 1464-ben, nővére II. Blanka halálával Eleonóra lett Navarra jogos örökösnője apjával szemben, akit a két idősebb gyermeke mindvégig trónbitorlónak tartott, ugyanis a navarrai trón az anyjuk, I. Blanka királynő jogán járt nekik, ekkor apa és lánya szembefordult egymással. II. János ezért a lányával szemben és lánya helyére, aki addig az apja helyetteseként uralkodott, az unokáját, Eleonóra legidősebb fiát 1469. május 11-én tette meg Navarra kormányzójává, de a következő évben Gaston egy lovagi tornán megsebesült, és 1470. november 23-án a franciaországi Libourne-ban fiatalon életét vesztette. Ekkor Gaston anyja és nagyapja kibékültek egymással, majd 1479-et követően Eleonóra alig egy hónapos uralkodása után Gaston gyermekei foglalták el a navarrai trónt. Előbb a fia, Ferenc, majd az ő halála után Gaston lánya, Katalin.

Bordeaux-ban, a Szent András Székesegyházban temették el.

Gyermekei[szerkesztés]

Ősei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Occitánul: Liborna.
  2. Meglepő módon Valois Magdolna mindkét férje, kijelölt férje, V. László és tényleges férje, Gaston vianai herceg ugyanazon a napon halt meg, azaz november 23-án.
  3. 1423. január 20-ától a navarrai trón várományosának, illetőleg trónörökösnek a hivatalos címe.
  4. A katalóniai algrófság az Urgelli Grófság része volt, és a település hivatalos katalán elnevezése: Castellbò, spanyolul: Castellbó, franciául és occitánul: Castelbon.
  5. Klevei Vilmos 2. felesége Habsburg Mária, I. Ferdinánd magyar király és Jagelló Anna magyar királyné lánya lett, akitől születtek gyermekei. Ugyanakkor Vilmos herceg VIII. Henrik angol király sógora is volt, miután feleségül vette a húgát, Klevei Annát.

Irodalom[szerkesztés]

  • Anthony, Raoul: Identification et Étude des Ossements des Rois de Navarre inhumés dans la Cathédrale de Lescar, Masson, Párizs, 1931. URL: Lásd Külső hivatkozások

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Aragóniai Eleonóra
Navarra uralkodója
1469 – 1470 (Kormányzó)
Navarra címere
Következő uralkodó:
Aragóniai Eleonóra