Fájl:HU Csongrád megye COA.svg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Eredeti fájl(SVG fájl, névlegesen 1 351 × 965 képpont, fájlméret: 128 KB)

Összefoglaló

Művész
Címer: Csongrád megye, Magyarország
Címerleírás
Magyar: A címer egy hasítással és egy vágással négyelt csücskös talpú pajzs, amely négy pajzsmezőben és a középen lévő boglárcímerben a megye területének történelmi címereit tartalmazza. A jobb felső pajzsmezőben Csanád vármegye címere, a bal felső pajzsmezőben a Bor-Kalán nemzetség címere, a jobb alsó pajzsmezőben a Csanád nemzetség címere, a bal alsó pajzsmezőben Torontál vármegye címere, míg a középső boglárpajzsban Csongrád vármegye címere van.

A pajzson felül arany (sárga) színű ötágú sisakkorona nyugszik, jobb oldalról heroldalakként fegyverzett fekete sas képe, baloldalt fegyverzett arany oroszlán képe látszik. A jobb felső pajzsmezőben égszínkék mező előtt smaragdzöld talajon áll Szent Gellért alakja. Tőle balra természetesen ábrázolt mészkő (ezüst) színű, a címer széléig terjedő sziklafal (a Kelen, később Gellért-hegy). A püspök lába előtt smaragdzöld mezőben hullámos ezüst /fehér/ pólya, a Dunát jelképzei. A püspök természetes ábrázolású alakján fehér karing van, amelyet kívülről arany palást fed, alul arany színű stóla két vége látszik. Baljában arany kampójú pásztorbotot tart, jobbjában ezüst hegyű lándzsát fog, amelyből ezüst pálmaág hajt ki. A jobb alsó pajzsmezőben egy arany mezőben jobbra forduló álló, sólyomféle fekete madár /turul/ képe. A bal felső mezőben vörös alapon jobbra forduló, növekvőben lévő fegyverzett arany oroszlán. A bal alsó mezőben Torontál vármegye címere, mely egy vágással szabdalt pajzs, benne a pajzsfő jobb oldalán vörös mezőben zöld alapon ezüst vár, hármas osztatú várfokán középen bal felől lobogó ezüst zászló, benne középen fekete kereszt. A pajzsfő bal oldalán égszínkék alapon emberi arcú arany napkorong. A pajzsfő középen, alatt haránt futó egyenes ezüst pólya. A pajzstalpat egy középen elhelyezkedő szarufa osztja három részre, amelyben jobbról égszínkék mezőben ötszínű stilizált ezüst virág, a bal mezőben vörös mezőben ugyanez az ötszirmú stilizált virág, a szarufa által közrefogott ezüst mezőben lefelé nyíló arany színű bőségszaru, amelyből természetes színű gyümölcsök hullanak. Középen a boglárpajzsban Csongrád vármegye címere, a pajzsderék és a pajzstalp égszínkék mezejében három hullámos ezüst pólya (a hagyomány szerint a Tisza, a Maros és a Körös jelképe). A pajzsfő arany mezejében a jobb felé fordulva felszálló fegyverzett fekete sas képe.

Forráshivatkozás
Szín
orargentazuregulessablevert
Dátum 2016. szeptember 11.
Forrás A feltöltő saját munkája

Licenc

Én, e mű szerzője a művemet az alábbi licenc alatt teszem közzé:
w:hu:Creative Commons

Nevezd meg! Így add tovább!

Ez a fájl a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 Nemzetközi licenc alapján használható fel.
A következőket teheted a művel:
  • megoszthatod – szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet
  • feldolgozhatod – származékos műveket hozhatsz létre
Az alábbi feltételekkel:
  • Nevezd meg! – A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned kell, ha a művön változtatást hajtottál végre. Ezt bármilyen észszerű módon megteheted, kivéve oly módon, ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
  • Így add tovább! – Ha megváltoztatod, átalakítod, feldolgozod ezt a művet, a közreműködésedet csak az eredetivel megegyező vagy hasonló licenc alatt terjesztheted.

Fájltörténet

Kattints egy időpontra, hogy a fájl akkori állapotát láthasd.

Dátum/időBélyegképFelbontásFeltöltőMegjegyzés
aktuális2016. szeptember 11., 11:40Bélyegkép a 2016. szeptember 11., 11:40-kori változatról1 351 × 965 (128 KB)Chris die SeeleUser created page with UploadWizard

Globális fájlhasználat

Metaadatok