Bulgária turizmusa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Plovdiv
Bansko
Tsarevets (Zarewez) in Veliko Tarnovo
Sunny Beach
Sveti Vlas
A rilai kolostor

Bulgária a szocializmus idején a szovjetbarát országok lakosainak a legkedvezőbben elérhető tengerparti üdülést jelentette. Népszerű volt a nyugatnémet turisták körében (Magyarországgal együtt) kedvező árfekvése miatt illetve lehetőséget jelentett számukra a keletnémet rokonaikkal való találkozásra is. A nagy kereslet ellenére alacsony kínálat jellemezte az ország turizmusát. A rendszerváltás után egy évtizedre erős visszaesés történt az idegenforgalomban. Ennek okai a fejletlen infrastruktúra, a közbiztonság hiánya és az előbb említett motiváltság megszűnése lehettek.

Az ország 2007. január elsején csatlakozott az Európai Unióhoz, s ez nagyobb lökést adott az utóbbi években megindult turizmus fejlesztésnek is. Bulgária igyekszik a szocialista sztereotípiáktól megszabadulni. Jelenlegi jelmondata a kellemes csalódások országa utalva a változtatásokra, a nagy erőfeszítésekre. Például: Szófia jelentkezése a téli olimpiai játékokra.

Az ország adottságai kedvezőek a turizmus számára. Ennek ellenére jelenleg még kis szerepet játszik Európa turizmusában. A turistaérkezések és a vendégéjszakák listáján 2004-ben a 21. helyen szerepelt.[1] A belföldi turizmus is szerény mértékű.

Turisztikai célterületek utazási motiváció szerint[szerkesztés]

A főváros[szerkesztés]

Szófia: Banya Basi dzsámi- Hadshi Mimar Sinan építette, központi fürdő- neobizánci építmény, zsinagóga- Friedrich Grünanger építette, CUM- bevásárlóközpont, Svetka Petka Szamardzsijszka- templom, Szent György templom, Szent Vasárnap templom, Boulevard Vitosa- bevásárló utca, Régészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Etnográfiai Múzeum, Ivan Vazov Színház, Szent Miklós templom, Alexander Nyevszki Katedrális- neobizánci stílusban épült, Szent Zsófia templom, Bolgár Képzőművészek Szövetségének Galériája, Cirill és Method emlékmű, Vaszil Levszki emlékmű

Üdülőturizmus - A bolgár tengerpart[szerkesztés]

Burgasz - repülőről, leszállás előtt
Primorszko homokos tengerpartja
Szent Szófia-templom, Neszebár
Pirin Nemzeti Park
Hegyi Kolostor Bulgáriában

A Fekete-tenger homokos tengerpartja kiválóan alkalmas üdülésre. A partvidék legnagyobb központjai: Várna és Burgasz, amelyek nemzetközi repülőtérrel is rendelkeznek.

Néhány ismert és kedvelt üdülőhely:

Burgaszi part - Délen:

  • Napospart (Слънчев бряг ejtsd Szlncsev brjág vagy nemzetközileg ismert angol nevén Sunny Beach Resorts, röv. Sunny Beach), a legnagyobb nyaralóhely Burgasztól kb. 40 km-re északra. Tengerpartja 6 km hosszú, 150 m széles, lassan mélyülő, homokos. Északi részén található az Aquapark víziparadicsom.
  • Neszebár (Несебър) - Napospart déli részének szinte folytatása, attól mintegy 1 km-re fekszik, óvárosa egy a tengerbe benyúló földnyelven húzódik, több mint 40 középkori templomával a világörökség része.
  • Pomorje (Поморие) - Burgasztól 20 km-re, Naposparttól 18 km-re elhelyezkedő üdülőhely a Pomorjei-öbölben, amely egy földnyelven fekszik. Partja sekély és homokos, kb. 7 km hosszú.
  • Szozopol (Созопол) - Népszerű a nyaralók és a kirándulók körében is a történelmi óvárossal rendelkező település Burgasztól kb. 30 km-re dél felé.
  • Primorszko (Приморско) - Kisebb nyaralóhely Burgasztól mintegy 50 km-re délre, üdülőcentrumának partja sekély, homokos, közel 2 km hosszan nyúlik el.

Várnai part - Északon:

  • Várna:Cirill és Method tér, Mária Mennybemenetele katedrális, Óratorony, Opera, Római fürdő, Aquárium, Természeti Múzeum, Haditengerészeti Múzeum, Régészeti Múzeum, Várnai csata emlékparkja - I. Ulászló királyunk az egyik tömegsírban nyugszik, Hunyadi János szobra.
  • Aranyhomok (Златни пясъци ejtsd Zlátni pjászci vagy nemzetközileg ismert angol nevén Golden Sands Resorts, röv.Golden Sands) - A part kiépítése 1956-ban kezdődött meg. Várnától kb. 20 km-re helyezkedik el, ma már felújított szálláshelyek, tengerparti sétány, szórakozási és pihenési lehetőségek sokasága nyújtja a turisztikai kínálatot. 2003 óta működik csúszdaparadicsoma, az Aquapolis.
  • Szveti Konsztantin és Elena (Св. св. Константин и Елена) - 1993 óta ismert ezen a néven (korábban Druzsba), a kormányzati üdülők is itt épültek fel, ez volt az ország első nemzetközi üdülőterülete. Várna központjától kb. 8–10 km-re, Aranyhomoktól szintén 8 km-re délre található kisebb nyaralóhely.
  • Albena (Албена) - Várnától 35 km-re fekszik a bolgár part igényes és kedvelt turistaközpontja. Partja igen vonzó, 150 m széles és 6 km hosszú.

A magashegységi turizmus[szerkesztés]

A természeti vonzerőkön alapuló magashegységi turizmus szinte minden évszakban kikapcsolódást nyújt. Lehetőségek: síelés, túrázás, extrém sportok.

A legnépszerűbb bolgár hegyi üdülőhelyek: Borovec, Pamporovo, Banszko.

Turisztikai célpontok:

Kulturális turizmus[szerkesztés]

Jelentős a kultúrtörténeti emlékekre épülő kultúrturizmusa is. E célpontok többsége az UNESCO védelme alatt álló világörökségi színhelyek. Ezek:

Gyógyturizmus[szerkesztés]

A harmadidőszaki törésvonalakhoz kapcsolódik a gyógyturizmusa.

Főbb gyógyfürdői:

Kerékpáros turizmus[szerkesztés]

EuroVelo 6[szerkesztés]

Az EuroVelo nemzetközi kerékpárhálózat hatodik vonala, az Atlantic – Black Sea a franciaországi Nantesből indul, az Atlanti-óceán közeléből. Innen Svájcon keresztül halad Németországba. Miután találkozik a Dunával, a Duna menti kerékpárúton halad. Az osztrák főváros, Bécs után egy rövid szakasz következik Szlovákiában, Pozsonyon át. Magyarország, és a magyar főváros után az útvonal a Fekete-tenger felé veszi az irányt.[2] Bulgáriába az útvonal Romániából érkezik, majd vissza is megy oda, és Konstancában végződik. Az EV6 bolgár szakaszai kivitelezettek.[3][4]

EuroVelo 13[szerkesztés]

Az Iron Curtain Trail az EuroVelo nemzetközi kerékpárhálózat tizenharmadik, egyben leghosszabb vonala. 10 400 kilométer hosszú, és 20 országot érint. Nevéhez híven egészen Norvégiából, északról délre szeli át Európát, végig a vasfüggönyt követi.[5] Bulgáriába Szerbiából érkezik, majd többször elhagyja az országot és visszatér, hogy érintse Macedóniát és Görögországot. Ezek a bolgár szakaszok még nem kivitelezettek. Végül Törökországban végződik.[6][7][8][9]

Oltások[szerkesztés]

Javasolt oltások Bulgáriába utazóknak:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. WTO 2004.
  2. EuroVelo 6: Explore European rivers by bike! (angol nyelven). eurovelo.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  3. Beograd - Ruse – EuroVelo (angol nyelven). eurovelo.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 19.)
  4. Ruse - Constanca – EuroVelo (angol nyelven). eurovelo.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 19.)
  5. Eurovelo 13: Experiencing the history of Europe's division (angol nyelven). eurovelo13.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  6. Serbia / Bulgaria (angol nyelven). eurovelo13.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  7. Bulgaria / FYRO Macedonia (angol nyelven). eurovelo13.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  8. Bulgaria / Greece (angol nyelven). eurovelo13.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  9. Bulgaria / Turkey (angol nyelven). eurovelo13.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bulgaria
A Wikimédia Commons tartalmaz Bulgária turizmusa témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]