Bulgária turizmusa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sunny Beach

Bulgária turizmusa az elmúlt években a fejlődés útjára lépett. Az elmúlt évtizedekben, a volt szocialista ország a szovjetbarát országok lakosainak számára[1] a legkedvezőbb elérhető tengerparti üdülést jelentette. Népszerű volt a nyugatnémet turisták körében (Magyarországgal együtt) kedvező árfekvése miatt illetve lehetőséget jelentett számukra a keletnémet rokonaikkal való találkozásra is. A nagy kereslet ellenére alacsony kínálat jellemezte az ország turizmusát. A rendszerváltás után egy évtizedre erős visszaesés történt az idegenforgalomban. Ennek okai a fejletlen infrastruktúra, a közbiztonság hiánya és az előbb említett motiváltság megszűnése lehettek.

Az ország 2007. január elsején csatlakozott az Európai Unióhoz, s ez nagyobb lökést adott az utóbbi években megindult turizmus fejlesztésnek is. Bulgária igyekszik a szocialista sztereotípiáktól megszabadulni. Jelenlegi jelmondata a kellemes csalódások országa utalva a változtatásokra, a nagy erőfeszítésekre. Például: Szófia jelentkezése a téli olimpiai játékokra.

Az ország adottságai kedvezőek a turizmus számára. Ennek ellenére jelenleg még kis szerepet játszik Európa turizmusában. A turistaérkezések és a vendégéjszakák listáján 2004-ben a 21. helyen szerepelt.[2] A belföldi turizmus is szerény mértékű.

Turisztikai célterületek utazási motiváció szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A főváros[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szófia: Banya Basi dzsámi- Hadshi Mimar Sinan építette, központi fürdő- neobizánci építmény, zsinagóga- Friedrich Grünanger építette, CUM- bevásárlóközpont, Svetka Petka Szamardzsijszka- templom, Szent György templom, Szent Vasárnap templom, Boulevard Vitosa- bevásárló utca, Régészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Etnográfiai Múzeum, Ivan Vazov Színház, Szent Miklós templom, Alexander Nyevszki Katedrális- neobizánci stílusban épült, Szent Zsófia templom, Bolgár Képzőművészek Szövetségének Galériája, Cirill és Method emlékmű, Vaszil Levszki emlékmű

Üdülőturizmus - A bolgár tengerpart[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Burgasz - repülőről, leszállás előtt
Primorszko homokos tengerpartja
Szent Szófia-templom, Neszebár
Pirin Nemzeti Park
Hegyi Kolostor Bulgáriában

A Fekete-tenger homokos tengerpartja kiválóan alkalmas üdülésre. A partvidék legnagyobb központjai: Várna és Burgasz, amelyek nemzetközi repülőtérrel is rendelkeznek.

Néhány ismert és kedvelt üdülőhely:

Burgaszi part - Délen:

 • Napospart (Слънчев бряг ejtsd Szlncsev brjág vagy nemzetközileg ismert angol nevén Sunny Beach Resorts, röv. Sunny Beach), a legnagyobb nyaralóhely Burgasztól kb. 40 km-re északra. Tengerpartja 6 km hosszú, 150 m széles, lassan mélyülő, homokos. Északi részén található az az Aquapark víziparadicsom.
 • Neszebár (Несебър) - Napospart déli részének szinte folytatása, attól mintegy 1 km-re fekszik, óvárosa egy a tengerbe benyúló földnyelven húzódik, több mint 40 középkori templomával a Világörökség része.
 • Pomorje (Поморие) - Burgasztól 20 km-re, Naposparttól 18 km-re elhelyezkedő üdülőhely a Pomorjei-öbölben, amely egy földnyelven fekszik. Partja sekély és homokos, kb. 7 km hosszú.
 • Szozopol (Созопол) - Népszerű a nyaralók és a kirándulók körében is a történelmi óvárossal rendelkező település Burgasztól kb. 30 km-re dél felé.
 • Primorszko (Приморско) - Kisebb nyaralóhely Burgasztól mintegy 50 km-re délre, üdülőcentrumának partja sekély, homokos, közel 2 km hosszan nyúlik el.

Várnai part - Északon:

 • Várna:Cirill és Method tér, Mária Mennybemenetele katedrális, Óratorony, Opera, Római fürdő, Aquárium, Természeti Múzeum, Haditengerészeti Múzeum, Régészeti Múzeum, Várnai csata emlékparkja - I. Ulászló királyunk az egyik tömegsírban nyugszik, Hunyadi János szobra.
 • Aranyhomok (Златни пясъци ejtsd Zlátni pjászci vagy nemzetközileg ismert angol nevén Golden Sands Resorts, röv.Golden Sands) - A part kiépítése 1956-ban kezdődött meg. Várnától kb. 20 km-re helyezkedik el, ma már felújított szálláshelyek, tengerparti sétány, szórakozási és pihenési lehetőségek sokasága nyújtja a turisztikai kínálatot. 2003 óta működik csúszdaparadicsoma, az Aquapolis.
 • Szveti Konsztantin és Elena (Св. св. Константин и Елена) - 1993 óta ismert ezen a néven (korábban Druzsba), a kormányzati üdülők is itt épültek fel, ez volt az ország első nemzetközi üdülőterülete. Várna központjától kb. 8–10 km-re, Aranyhomoktól szintén 8 km-re délre található kisebb nyaralóhely.
 • Albena (Албена) - Várnától 35 km-re fekszik a bolgár part igényes és kedvelt turistaközpontja. Partja igen vonzó, 150 m széles és 6 km hosszú.

A magashegységi turizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A természeti vonzerőkön alapuló magashegységi turizmus szinte minden évszakban kikapcsolódást nyújt. Lehetőségek: síelés, túrázás, extrém sportok.

A legnépszerűbb bolgár hegyi üdülőhelyek: Borovec, Pamporovo, Banszko.

Turisztikai célpontok:

Kulturális turizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelentős a kultúrtörténeti emlékekre épülő kultúrturizmusa is. E célpontok többsége az UNESCO védelme alatt álló világörökségi színhelyek. Ezek:

Gyógyturizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A harmadidőszaki törésvonalakhoz kapcsolódik a gyógyturizmusa.

Főbb gyógyfürdői:

Szexturizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Men’s Health magazin[3] felmérése szerint, szexuális téren Bulgária az egyik legvonzóbb ország a világon, ahol egy hét szexturizmus 200 dollárba kerül. A pénzért kapunk egy hölgyet, aki egész nyaralás alatt velünk van, nemcsak eljön velünk sétálni, de kacag a vicceken, szeretettel néz ránk és az éjszakákat is velünk tölti a hotelszobában. Bulgáriánál csak Kuba vonzóbb, a szigeten már 100 dollárért lehet egy hetet tölteni az örömlányokkal.

Oltások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Javasolt oltások Bulgáriába utazóknak:

Lábjegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Az erősen korlátozott utazási lehetőségek következtében
 2. WTO 2004.
 3. http://www.manna.ro/kutyu/67662

"Bulgária 2013-ra megháromszorozná turisztikai bevételeit, A bolgár kormány reméli, hogy 2013-ra több mint háromszorosára, 2,5 milliárdról 7,9 milliárd euróra növekedik az országban a turizmusból befolyó bevétel – jelentette az AFP. Ennek érdekében igyekeznek megváltoztatni a Bulgária, mint olcsó turisztikai desztináció képet, és magasabb színvonalú szolgáltatásokkal, mint például golf, fürdő-, vidéki, kulturális és vadász nyaralásokat biztosítani egész évben. Eközben javítanának a tengerparti üdülők minőségén is, miközben az EU-támogatások segítségével felújítják öreg úthálózatukat is. Tavaly Bulgária turisztikai bevételei a gazdasági válság ellenére is 11%-kal emelkedtek." - jelenti a TTG Hungary 2009. április 9-én.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bulgária turizmusa témájú médiaállományokat.