Belogradcsiki erőd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Belogradcsiki erőd
Kaleto
Belogradchik fortress 2009.jpg
Ország Bulgária
Mai település Belogradcsik

Látogatható igen
Elhelyezkedése
Belogradcsiki erőd (Bulgária)
Belogradcsiki erőd
Belogradcsiki erőd
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 43° 37′ 24″, k. h. 22° 40′ 38″Koordináták: é. sz. 43° 37′ 24″, k. h. 22° 40′ 38″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Belogradcsiki erőd témájú médiaállományokat.

A belogradcsiki erőd (bolgár nyelven Белоградчишка крепост, Belogradcsiska kreposzt), más néven Kaleto (Калето, „az erőd”, a török kale szóból) erőd Bulgária északnyugati részén, a Balkán-hegység északi lejtőin, közel Belogradcsik városához, melynek egyik fő turisztikai nevezetessége a belogradcsiki sziklák mellett.[1] A vár Bulgária egyik legjobb állapotban megmaradt erődje, országos jelentőségű műemlék.

A vár falai az alapoknál a két méteres szélességet is meghaladják, magasságuk eléri a 12 métert. Három megerősített udvarát kapuk kötik össze. Az erőd területe 10 210 m². A felújított erődöt kulturális műemlékké nyilvánították, a helyi történeti múzeum kezelésében áll.

Története[szerkesztés]

Az első, ezen a helyen álló erőd még akkor épült, amikor a terület a Római Birodalom fennhatósága alá tartozott. A helyi sziklaformációk természetes védelemként szolgáltak, erődített falakat csak az északnyugati és a délkeleti oldalon kellett építeni, az udvart a többi oldalról akár hetven méteres magasságot is elérő sziklák védték.

Az erőd eleinte nem annyira védelmi célokat szolgált, mint inkább a terület ellenőrzését. Iván Szracimir bolgár cár, akinek székhelye Vidinben volt, a 14. században bővítette a régi erődöt, és a régió egyik legfontosabb erődítményévé tette, csak a vidini Baba Vida volt nála jelentősebb.

A 14. század végén Bulgáriát elfoglalta az Oszmán Birodalom, az erőd 1396-ban került török kézre. A régióban fokozódott a hajdúk és felkelők tevékenysége, ezért a törökök kénytelenek voltak megerősíteni az erődöt. A 19. század elején további jelentős változtatásokat hajtottak végre rajta; a változások a kor oszmán várépítési stílusát tükrözték, és a bővítés mellett teljes átalakítást is végeztek. A munkálatokban résztvevő francia és olasz mérnököknek köszönhetően tipikusan európai elemekkel is gazdagították a várat.

Az erődnek jelentős szerepe volt az 1850-es belogradcsiki felkelés leverésében. Utoljára az 1885-ös szerb–bolgár háborúban játszott szerepet. Ma múzeum.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Belogradchik Attractions. (Hozzáférés: 2014. december 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Belogradchik Fortress című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Belogradcsiki erőd témájú médiaállományokat.