Bobalink

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Bobalink
Dolichonyx oryzivorus Dobak.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Csirögefélék (Icteridae)
Nem: Dolichonyx
(Swainson, 1758)
Faj: D. oryzivorus
Tudományos név
Dolichonyx oryzivorus
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés
Dolichonyx oryzivorus.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bobalink témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bobalink témájú médiaállományokat és Bobalink témájú kategóriát.

A bobalink vagy rizscsiröge (Dolichonyx oryzivorus) a madarak (Aves) osztályába a verébalakúak rendjébe, ezen belül a csirögefélék (Icteridae) családjába tartozó Dolichonyx nem egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Anguilla, Antigua és Barbuda, Argentína, Aruba, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Bermuda, Bolívia, Bonaire, Brazília, Kanada, a Kajmán-szigetek, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Kuba, Curaçao, a Dominikai Közösség, Dominikai Köztársaság, Ecuador, Francia Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Martinique, Mexikó, Montserrat, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Saba, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre és Miquelon, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Sint Eustatius, Sint Maarten, Suriname, Trinidad és Tobago, Turks és Caicos-szigetek, az Amerikai Egyesült Államok, Venezuela, Brit Virgin-szigetek és az Amerikai Virgin-szigetek területén honos. Kóborló Franciaország, Gibraltár, Grönland, Írország, Olaszország, Norvégia, Portugália és az Egyesült Királyság területén.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 16–18 centiméter, testsúlya 28 gramm.

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka magvakból és rovarokból áll. A gabona és a rizs fogyasztása miatt sok helyen a mezőgazdaságban kártevőnek is tartják.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészekalja 5–6 fehért tojásból áll. A csésze alakú fészek mindig a földön helyezkedik el a sűrű növényzetben. A fiatalokat mindkét szülő táplálja.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]