Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)/Archív241

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Allapról másolt cikk

Sziasztok, ugye jól érzem, hogy ez a cikk rossz névtérben van és mehetne szócikknek? (Még ha úgy tűnik, hogy „öncikk” is.) Szerkesztő:MH 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár. Cassandro Ħelyi vita 2018. november 23., 10:50 (CET)

2011 óta cikk, ahogy az a vitalapon is áll.. valószínűleg duplum, ami valószínűleg a laptörténete miatt nem lett törölve. Szerintem ha összefésűlődne, akkor akár törlődhetne is, a szerkesztő vitalapjának meghagyásával. Fauvirt vita 2018. november 23., 11:00 (CET)

Ó, nem vettem észre, hogy kint a cikk is. Akkor tényleg duplum. Kérdés, hogy össze kell-e akkor fésülni a laptöriket? Cassandro Ħelyi vita 2018. november 23., 11:03 (CET)

Kellene. Én sajnos nem tudom. – Burumbátor Súgd ide! 2018. november 23., 11:06 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Nem kell. A szerkesztő úgy döntött, hogy nem átnevezéssel, hanem másolással hozza létre, ahogy ezt sokan mások is teszik, és nem kérte az allapjának a törlését. Nincs az égvilágon semmi teendő. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. november 23., 11:08 (CET)

Csak ez itt nem egy allap, hanem egy szerkesztői lap, szerkesztőnévvel, ami így duplikátum. – Burumbátor Súgd ide! 2018. november 23., 11:12 (CET)

Egyelőre beletettem egy {{bedolgozandó}}(?)-t. Akela vita 2018. november 23., 11:49 (CET)

Jogos, elnéztem. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. november 23., 11:50 (CET)

 megjegyzés A cikk létrehozáskori tartalma megegyezik a szerkesztői lap azon pillanatbeli tartalmával, és a szerkesztői lapot csak egyetlen egyszer módosította utána a szerkesztő. Ennek a szerkesztésnek a többlettartalmát kellene beemelni a cikk mostani változatába. A szerkesztői lap utána törlendő, de legalábbis kiürítendő, ha nem töröljük. Joey üzenj nekem 2018. november 24., 09:59 (CET)

Foglalkozása: szakadár

Meglepődve olvastam Doina Cornea cikkében az infoboxban, hogy egyik foglalkozása "szakadár" (természetesen a wikidatából jön). Nevezhető-e ez foglalkozásnak? – Hkoala 2018. november 24., 19:50 (CET)

Valamelyik derék honfitársunk így fordította le az angol en:Dissident szót. Valószínűleg pár évvel ezelőtt még az emigráns lett volna a jó fordítás, de ma már úgye mégsem kellene az országból emigrálni kényszerült polgártársainkat lemigráncsozni. Texaner vita 2018. november 24., 19:59 (CET)
Éppen nem emigrált, otthon kritizálta a rendszert. (Ettől eltekintve, az emigráns sem foglalkozás). – Hkoala 2018. november 24., 20:04 (CET)
Elvileg az elfoglaltság alosztálya. Nagyon ráférne egy kis revízió a különböző angol elnevezések magyarítására a wikidatában, de én nem merem felvállalni. Texaner vita 2018. november 24., 20:22 (CET)

A wikidatában volt így (több mint egy éve döntött így @Balint36: szerkesztőtársunk, mivel az interneten ez is szerepel fordításként, de első helyen a disszidens van). Javítottam, mivel jobb magyar szót nem tudok rá. Wikizoli vita 2018. november 24., 21:11 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Én speciál szótárból néztem, ahol a kettőt fordított sorrendben írta, de nekem mindegy, nem kötözködöm, hogy átírtad. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. november 24., 21:17 (CET)

Az angol „dissident” szót emlékeim szerint „másként gondolkodó”-ra fordítottuk. (A kézenfekvő magyar „disszidens” szó mást jelentett, az engedély nélkül külföldre távozókat, pontosabban a külföldről haza nem térőket). Akela vita 2018. november 24., 21:13 (CET)

Igazad van, ez jobb és érthetőbb, javítottam. Wikizoli vita 2018. november 24., 21:18 (CET)

Az más dolog, hogy sem a "másként gondolkodó", sem az "emberi jogi aktivista" nem fogalkozás. Mindkettő a wikidatából jön az infoboxba. Wikizoli vita 2018. november 24., 21:23 (CET)

Az emberi jogi aktivista van annyira foglalkozás, mint az író. A disszidens mint foglalkozás valóban értelmetlen, időközben Pegy22 törölte a Wikidatán. --Tgrvita 2018. november 24., 22:03 (CET)

De a máskéntgondolkodót írjátok egybe. – Pagony foxhole 2018. november 24., 21:42 (CET)

Mondjuk a Wikidatában sem foglalkozás, hanem elfoglaltság ami nem ugyan az! Ezt a sablonban kellene pontosítani! Texaner vita 2018. november 24., 21:44 (CET)

Nem lényegi kiegészítés, de a magyarban is az 'elhajló, másként gondolkodó', esetleg 'ellenzéki aktivista' az első jelentés. Más kérdés, hogy a késő átkos kori köznyelvben az országot is elhagyókra gyakrabban használták. Pasztilla 2018. november 24., 21:46 (CET)

Az alaki hasonlóság ellenére az angol „dissident” és a magyar „disszidens” szó mást jelent. Az angol a „dissident” szót használja a politikai másként gondolkodókra, rendszerkritikusokra, a main streamtől elhajlókra, talán a szakadárokra is (elhajló pártcsoportokra). A magyarban a „disszidens” szót csak az országot elhagyó személyekre használjuk (függetlenül attól, hogy „elhajló” tevékenységet kifejtettek-e vagy csak a több pénzt akartak keresni. Az itthon működő rendszerkritikusokra a „másként gondolkodó” (vagy „rendszerellenes”) kifejezést használták, mert az „ellenzék” szót gondosan kerülték. Ilyen értelemben használva a „dissident” értelme: másként gondolkodó, esetleg ellenzéki ideológus, aktivista. A „másként gondolkodókat”, a politikai aktivistákat magyarul sosem nevezték disszidensnek (csak ha engedély nélkül elhagyták az országot). Szerintem az angol nyelvben a „dissident” és a magyar nyelvben a „disszidens” jelentése alapvetően más, az alaki egyezőség ellenére. Akela vita 2018. november 24., 22:39 (CET)

Kérlek, legalább nézz utána előbb, mielőtt ilyeneket írsz le, hogy "magyarul sosem nevezték disszidensnek a másként gondolkodókat elhajlókat". Dehogynem nevezték, csak téged ez valahogy elkerült. A disszidens szó első jelentése a 2007-es Osiris-féle idegen szavak szótárában is az, amit én írtam. Pasztilla 2018. november 24., 23:00 (CET)
Itt sem arra gondolt a szerkesztő, hogy Korányi báró a nyugati diaszpórához csatlakozott. Pasztilla 2018. november 24., 23:11 (CET)

Elfogadom, hogy a rendszerváltás után 18 évvel kiadott szótár a kézenfekvő tükörfordítást is hozza. Ennek ellenére állítom, hogy a szocializmus idején a hazai „ellenzékiekre” a magyar „disszidens” szót magyar nyelvű sajtó vagy irodalom (sem párt- sem szamizdat) nem használta, maximum idézőjelben. Ez a szó fenn volt tartva azokra, akik illegálisan külföldre mentek, beleértve azokat is, akik nem fejtettek ki semmilyen ellenzéki tevékenységet. 90 óta az országot elhagyókat emigránsnak, kivándorlónak, bárminek lehet nevezni. Gruevszkit pl. nem hívjuk disszidensnek, pedig tipikusan az. A régi Korányi-példában a „disszidens” szó (ugyanígy) a „pártot elhagyót”, a „pártból disszidálót, kilépőt, szakadárt” jelenti és nem a „párt ellenzékét”. Az ellenzéken (a másként gondolkodó frakción) belül csak az „disszidens”, aki el is hagyja a pártját, kimegy belőle, más párthoz készül csatlakozni. (De lehet, hogy idő múltával a magyar szó teljesen átveszi a vele alakilag angol szó értelmét, és idővel a disszidenseket is, és a másként gondolkodókat is egyformán disszidenseknek fogják majd nevezni). Akela vita 2018. november 25., 00:09 (CET)

A régi Bakosban ugyanígy első jelentés, a MÉL.-t (Korányi) az 1960-as években szerkesztették, igazából a mindenáron kimagyarázásnál egyszerűbb lenne belátni, hogy veled ez eddig nem jött szembe, előfordul ez bárkivel. 1950-1960-as évek magyar történeti forrásaiban jócskán találkozni disszidensekkel, akik nem hagyták el az országot. Igazából picit azért tényleg meglep, hogy ez ekkora meglepetés, és még ellenkezést vált ki. Az se zavarjon, hogy legelső hozzászólásomban elhajlót írtam (velünk volt, már nincs), és hogy tisztában vagyok vele, a késő átkos kori köznyelv máshogy használta. Pasztilla 2018. november 25., 00:43 (CET)

Az elhajló túl pártállami, talán inkább pártütő, bár az meg kicdit régimódi. Pasztilla 2018. november 25., 00:49 (CET)

Rendszerkritikus aktivista? Rendszerkritikus értelmiségi? – Burumbátor Súgd ide! 2018. november 25., 00:54 (CET)

Életrajz infobox visszavonul

Az elmúlt napokban sikeresen befejeződött a {{Életrajz infobox}}-ról {{Személy infobox}}(?)-ra való átállás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mintegy 257 eset kivételével mindenhol sikerült bot segítségével lecserélni a sablont. A kimaradt eseteknél |díjak= és |kitüntetés= paraméterrel együttesen szerepel, ezért emberi szemre van szükség, mi kerüljön a végleges |kitüntetései= paraméterbe. Ide kattintva csemegézhetsz közülük.

Amennyiben szeretnéd ellenőrizni, hogy a figyelőlistádról van-e érintett lap, akkor annak nyers tartalmát másold be ebbe a lekérdezésbe (Other sourcesManual list) és futtasd le (Do it!). A találatként kapott szócikkek a figyelőlistád és a kategória metszete.

A kérdés már csak az, hogy mi legyen ezekkel a lapokkal, avagy szöszmötölünk egyenként mindegyik lappal, vagy inkább eldobjuk a paramétereket. A {{Literatur}} esetéhez hasonlóan a sablon visszaszivárgását csak annak teljes nyugdíjazásával (törlésével) tudjuk megakadályozni, piros sablonlinkkel kényszerítve utódjának használatát. Az egységesítésnek köszönhetően a jövőben már nem kell karbantartanunk két azonos célra szánt sablont. @Tambo: FYI, mint ötletgazda (valamikor régen). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 15., 14:09 (CEST)

Köszönöm! Szép munka volt. Tambo vita 2018. augusztus 15., 14:12 (CEST)
Csatlakozom. Köszi és grat! Szép munka. Piraeus vita 2018. augusztus 15., 23:21 (CEST)

Szerintem hagyj neki egy kis időt. Az a 257 tegnapra valahogy 270 fölött is járt, de mostanra 250 körül van. Ha többen beleteszünk egy kis energiát, akkor elfogy. Piraeus vita 2018. augusztus 16., 11:36 (CEST)

@Piraeus: A kategóriában van/volt egy tucat egyéb cikk is. Jelenleg 252 lapra van beillesztve a sablon (mínusz például önmaga). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 16., 12:35 (CEST)
Én voltam a ludas, a {{hasáb eleje}}(?) sablonba januárban tettem be a kategorizálást, és csak tegnap szedtem ki, amikor feltűnt, hogy gyanúsan nem életrajzi cikkek (pl. Kommunisták Magyarországi Pártja) vannak a kategóriában. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 16., 14:04 (CEST)

Jó egyharmadát már ledolgoztuk: 183 van még hátra. Nekem picit apad a lendületem. Ha valaki tud, segítsen be! Piraeus vita 2018. augusztus 19., 23:53 (CEST)

Úgy tűnik nem sokan ugrottak rá a témára, de ha valakit mégis érdekel, akkor jelzem, hogy részemről a cikkekbe csak a személy infobox rövid hivatkozása kerül, azaz annyi, hogy: {{személy infobox}}. Mindent igyekszem úgy megoldani, hogy a sablon a Wikidatából dolgozzon. A munka végeztével ezeket a rövid utalásokat a botgazdák segítségével ki fogjuk cserélni a teljes sablonszövegre, hogy a későbbiekben könnyen szerkeszthető legyen mindenki számára. Üdv: Piraeus vita 2018. augusztus 22., 23:52 (CEST)

@Piraeus: Magam is dolgozom rajta, csak igen lassan (kb. tíz perc/lap) az ilyen-olyan Wikidata-hibák javítása miatt. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 27., 17:16 (CEST)

 megjegyzés Gondolom a személy infoboxot kézzel írod be, nem pedig vágólapról illeszted be. Ha Firefox böngészőt használsz, nagy segítség lesz neked a Wikipédia:Clipping. – B.Zsolt vita 2018. augusztus 23., 09:48 (CEST)

Szia! Köszönöm, de Chrome-ot használok. Piraeus vita 2018. augusztus 25., 17:28 (CEST)

@Bencemac: Igen, tapasztalom én is, hogy lassan megy. Rengeteget kell pepecselni a Wikidatán, hogy egy egy cikket át lehessen alakítani, és közben kiderülnek ott is, itt is hibák, hiányok, logikátlanul felvitt adatok, amiket ha már ott vagyok jó lenne rendbe tenni. És ez viszi az időt.

Iszonyatosan zavaró, hogy a Wikidata fogalmai nem egyértelműek (vagy csak én nem értem őket) és az elemek hierarchiája, alá-fölé rendeltségi viszonyai nehezen áttekinthetőek. Abba futottam bele, hogy a tudományos végzettségek rendszerezése, illetve az ide tartozó elemek magyar elnevezései a WD-n elég kaotikus és hiányos. Illetve nem világos mi a különbség P31 és P279 között, vagy hogy hogyan lehet kilistázni a Wikidatán egy elem alatti kategóriafát (az alá tartozó „alosztályokat”?).

Gondolom láttad a pingelést a vitalapomon. Te szétválasztanád a személy infoboxban a díjakat és kitüntetéseket? Piraeus vita 2018. augusztus 27., 19:53 (CEST)

Nem, mivel a elnyert díj (P166) nem tesz különbséget köztük, s ezért nem tudnánk szétválasztani. Persze semmibe sem kerül átírni Díjai, kitüntetéseire az infoboxban (részvétel csatában/háborúban (P607)Háborúi, csatái példájára). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 27., 20:39 (CEST)
Az eredeti elképzelés szerint a díjaknak a megfelelő alsablonokba kellene kerülniük, a fősablonba pedig tényleg csak a kitüntetéseknek. Én nem örülnék, ha inkább az ömlesztés mellett döntenénk. A jövőben még lehet elég okos modulunk ahhoz, hogy szét tudja választani őket (akár szakmánként). – Máté (vitalap) 2018. augusztus 27., 22:10 (CEST)

Ha nincs ellenvetés, a maradékra szeptember harmadikán (hétfőn) ráeresztem Turkászt. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. szeptember 1., 17:36 (CEST)

A fele van még hátra.
Nincs ellenvetés, de hogyan fog megbirkózni a feladattal? Sok helyen a WikiDatára fel kell vinni adatokat, pl. tudományos fokozatokat (kandidátusok, doktorok) vagy létre kell ott hozni elemeket (tudományos fokozatok, díjak elemei). Ha ezt nem tesszük meg, akkor az infoboxokból sok infó el fog veszni. Vagy nem Wikidatára építkezik, hanem másol és itt a sablonba írja bele az adatokat? Piraeus vita 2018. szeptember 2., 13:44 (CEST)

@Bencemac: Az van, hogy én eleinte össze-vissza ritkítottam a listát, de most szisztematikusan megyek végig rajta. Azok maradnak ki, akiknél elsőre nem annyira egyértelmű a helyzet. Akinél viszonylag egyszerű, azoknál felviszem az adatokat a Wikidatába esetenként létrehozok egy-egy Wikidata elemet is. A K betűnél tartok. Ha azokra mennél rá bottal, akik a végén maradnak, akkor szerintem jóval kevesebb adat veszne el, vagy maradna ki a Wikidatából. Piraeus vita 2018. szeptember 2., 16:22 (CEST)

A bot eldobná a |díjak= paramétert. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. szeptember 3., 09:41 (CEST)
@Bencemac: Akkor viszont azt javaslom, hogy ezzel légy óvatos, mert kaptam már kritikát amiatt, hogy az átalakítás során információ veszett el az infoboxokból (Nem tettem vissza ugyanis mindenhova mindent.) Ha ez tömegével fog előfordulni, az lehet, hogy újabb konfliktust szül. Lehet jobb lenne kézzel lezavarni ezt a maradék kb. 110 cikket, átmentve az adatokat a Wikidatába és így az új infoboxba. Piraeus vita 2018. szeptember 3., 12:12 (CEST)

Grrrr... kitörölt adat és a "ref name" hivatkozások...? pl. itt.... (...és továbbra is mérhetetlenül igénytelennek és károsnak tartom a paraméterek és rejtett információi nélküli - információk származási helye - személy infobox sablonok elhelyezését) Fauvirt vita 2018. szeptember 4., 12:45 (CEST)

A ref-ért tényleg kár, majd igyekszem figyelni rá. Fentebb (2018. augusztus 22., 23:52) leírtam, hogy ahova csak a rövid sablonhivatkozás kerül most, ott ki fogjuk azt cserélni a teljes sablonra. A botgazdák csak annyit kértek, hogy előbb legyen meg az egész, hogy egy körben lehessen lefuttatni. Amúgy még a negyede van hátra, minden segítség jól jön. Piraeus vita 2018. szeptember 4., 15:04 (CEST)

Maradék

Na most a végére értem első körben. Maradt 47 lap, amin még az életrajz infobox szerepel. (A listán 52 van, de ebből kettő maga az infobox, három pedig szerkesztői allap.) A maradék kivétel nélkül olyan lapokat tartalmaz ahol a díjak, kitüntetések között egy vagy több olyan van, amit fel kellene vinni a Wikidatába, ha a személy infoboxban Wikidatás hivatkozás segítségével akarjuk megjeleníteni az adatokat. Mi legyen ezekkel?

  1. Felvisszük az összes bennük szereplő díjat-kitüntetést a Wikidatába és után cserélünk mindenhol személy infoboxra?
  2. @Bencemac: ráereszti a botot és akkor a díjak elvesznek az infoboxból?
  3. Átmásoljuk a teljes személy infoboxot és kézzel (vagy bottal) belemásoljuk azt, ami most az életrajz infobox „Díjak” és „Kitüntetései” mezőjénél szerepel? Ebben az esetben adat nem veszik el, de nem is lesz link a sok díjból sem itt, sem a Wikidatán.
  4. Más ötlet?

Üdv: Piraeus vita 2018. szeptember 5., 08:47 (CEST)

Főleg magyar díjak esetében én a hu.wiki-n rendezném először és aztán vinném föl a wikidatába... esetleg kigyűjthető lenne egy lista a díjak feltüntetett nevével, hogy kinél szerepel és ha meg van adva a dátum, amikor kapta, esetleg ha ref-el ellátott (ez a beazonosításban is segíthet)? Most hirtelen a névsorból, mint általam ismert név Molnár Pál újságíróé volt, rákattintva pedig egyből szemet szúrt egy rosszul írt díjnév, majd pedig hogy van egy másik hasonnevű díj is(mégsem másik, hanem ugyanaz, így tehát van) már szócikke is... igaz, hogy ez lassítja a folyamatot, de nagy eséllyel már helyes adathalmok kerülnek a wikidatába. Persze lehet velem nem egyetérteni, csak leírtam az első gondolatom. Fauvirt vita 2018. szeptember 5., 12:41 (CEST)

Az adatok törlése biztosan nem járható út, különösen hogy a Wikipédián belüli migrálás (életrajz infobox paramétereinek átírása a személy infoboxba) minimális pluszerőfeszítést igényel akár kézzel, akár bottal. Nem tudom, ismeritek-e a PIM névterét; sok esetben szerepelnek benne a díjak (legalább részben), így a Wikidatába rögtön forrással lehet beírni a díjakat, és az elírások esélye is csökken. – Tacsipacsi vita 2018. szeptember 5., 14:34 (CEST)

Ha látom a díjak listáját, akkor magam is csatlakozom: vagy Wikidata adatlap megírással, vagy magának a díjnak a szócikkével + wikidatájával, a források függvényében. A PIM sem tartalmazza egyébként az összes díjat (nívódíjak, bizottságok díjai), és nem is biztos ám, hogy ezekről szócikk is kell, néha tényleg elég a WD-adatlap. Palotabarát vita 2018. szeptember 5., 16:42 (CEST)
Még annyi, hogy Tverdota György szócikkét egész jól meg tudtam csinálni, de már eleve személy infobox volt benne, és nem tudom hogy lehetne kivenni a Tesztelés alatt álló sablonok közül. Palotabarát vita 2018. szeptember 5., 17:07 (CEST)

@Fauvirt: Jó az a gondolat, elkezdem kigyűjteni a díjakat ide: Szerkesztő:Piraeus/Wikidatáról hiányzó díjak. Táblázatba foglalnám, de olyan táblázatot, amit szeretnék (oszlopban a díjak, sorban a nevek, találkozásuknál az évszám - és akkor rögtön látnánk, ha egy díjat többen is megkaptak) nem lehet itt a Wikipédián készíteni, sem Excelt áthúzni könnyen, úgyhogy most – tesztnek – ott van az első hét személy díja felsorolásban és táblázatban.

Tanulságok:

  1. Sokszor olyan (nagyon finoman szólva) nem túl jelentős díjak vannak feltüntetve amiket nem érdemes túlhangsúlyozni. Palotabarátnak igaza van, elég a Wikidata adatlap, de én még egyel tovább mennék: az sem kell. Tegyük át ezeket a szövegbe egy „Díjai” szakaszba és kész. Többnyire úgysincs forrás. Mit gondoltok?
  2. A kigyűjtés macerás. Ha tényleg segít, akkor kiszedem őket, de nem táblázatba. Vagy aki ügyesebben épít Wiki alatt adatbázist, az segíthet.

@Tacsipacsi: Ha egy kicsit messzebbre nézünk mint ez a projekt, akkor ez lenne a jó megoldás: valamilyen megbízható forrásból bottal, szisztematikusan átinni Wikidatába az adatokat. Mi most itt pepecselünk. Az meg az adatbázis szintű, végleges megoldás lenne. Nincs botom, nem tudom hogy megy ez, de ez lenne a legjobb. (PIM-et nem ismertem, köszi.)

@Palotabarát: Mivel felvitted a WD-re a Demény Pál-emlékérmet, meg tudtam csinálni még egy cikket. Meg egy másikat is megcsináltam tesztből: Deák Krisztina cikkét, akinél az egyik filmje, a Jadviga párnája hiányzott. 3. tanulság: nem biztos, hogy csak díjakkal kell foglalkoznunk. (Slusszpoén, hogy a személy infobox rendezői alsablonja nem is veszi át a rendező filmjeit a WD-ről, így végül mégis kézzel kellett bevinni. Vigyor) De már csak 44 cikk van. Piraeus vita 2018. szeptember 5., 23:00 (CEST)

Ha VisualEditorrel szerkeszted a lapot, akkor be lehet illeszteni táblázatot (illetve magával a VisualEditorrel is lehet egyszerűen táblázatot készíteni). Excelem nincs, de LibreOffice Calcból gond nélkül működött.
A Wikidata egy adatbázis, ami teljességre törekszik, tehát minden díjnak helye lehet benne (persze jó esetben csak forrással együtt). Wikidata-botot még én sem próbáltam írni. (Illetve egyszer vagy másfél éve tettem egy gyenge kísérletet rá, de azóta is ott áll félbehagyva; akkor számomra megoldhatatlan problémába ütköztem, és lusta voltam segítséget kérni. 🙂 Azóta lehet, hogy már meg is oldották a hiányosságot.) Biztos lehet találni valakit, aki megoldja, bár magyarul beszélőt nem feltétlenül. Régebben grin forszírozta a PIM-importálást, nem tudom, most hogy áll vele. – Tacsipacsi vita 2018. szeptember 5., 23:52 (CEST)

@Piraeus: klassz a lista, de ha kézzel kell összegyűjteni, akkor inkább hagyjuk tényleg, pokoli munka. @Tacsipacsi: értem mire gondolsz, de ha egy robot annyit megtesz, hogy a Kategória:Tesztelés alatt álló sablon szócikkeinek infoboxából kigyűjti a díj sornál szereplő tételeket, akkor már legalább nekiláthatunk kézzel csinálni velük valamit.

Egyébként egyetértek Piraeussal abban, hogy a díjak egy részét tényleg elég megemlíteni a szócikk díjak szakaszában. Nézzétek meg pl. a FIAP Honoraire Excellence (Franciaország) tételt: meg az angol és francia nyelvű FIAP szócikkeket (fr:Fédération Internationale de l'Art Photographique, en:Fédération Internationale de l'Art Photographique): egyik sem említ a díjról különösebb részleteket, magának a díjnak nincs Wikidata adatlapja, pedig nemzetközi elismerésről van szó. Vagy az Építőipar Kiváló Dolgozója, amit annak idején az építők napján szakmányban osztogattak (évente több tucat ember kapta meg), vagy a Békéscsaba város sportjáért díj: én ezekre még a Wikidata adatlapot is sajnálnám. Sőt, egyik sincs a PIM-ben, de az építőiparihoz hasonló Oktatásügy kiváló dolgozója kitüntetés benne van a PIM-ben, de csak két tételen. Szóval sajnos a PIM nem oldja meg a gondjainkat, legalábbis ebben a "maradék" szegmensben nem. (Ettől függetlenül egyéb dolgainkhoz jól jöhet, és nagy híve is vagyok a PIM adatbázisának, meg is hívom @Turokaci:-t, hátha hozzá tud szólni valamit ehhez az importálósdihoz.) Palotabarát vita 2018. szeptember 6., 00:18 (CEST)

Importálósdihoz nem értek, és csak annyit tudok hozzátenni, ami már említésre került: a "Díjak és díjazottak" csak az 1945 után osztott magyar/magyarországi (hazai, környező országokbeli, szórványban/külföldön/tengerentúlon stb. alapított), "klasszikus" díjakat veszi föl. Tehát az 1945 előtt alapított, ám utána is osztottakat (nem sok van, de akad) fölveszi, viszont a nem magyar alapítású, de magyaroknak is osztott díjakat nem (pl. Nobel-díj), ugyanakkor a magyar alapítású, de külföldieknek osztott díjakat igen. És igyekszem a díjak információs hátterét is föltárni-közzétenni: alapító neve, alapítás helye és ideje, névvariánsok, jogszabályi háttér, a díjjal járó fizikai objektumok (érem, kisplasztika, díszsírhely... - ja nem, utóbbi mégsem!) számbavétele, ill. készítőjének személye, osztás (változó, évente akár többször is előforduló) dátuma stb.

A kitüntetésekkel egyáltalán nem foglalkozik, és nem tartozik gyűjtőkörébe a nívódíj, alkalmi díj, pályázati díj, biennál-triennál stb. díjak tömkelege. Ám így is közel négyezer díjat tartok nyilván... Ennek ellenére előfordul, hogy a fenti kritériumokba nem tartozó díjak/kitüntetések is felbukkannak a PIM díjadatbázisában - azokat vagy nem én vettem föl, vagy már készen kaptuk: korábbi, akárhonnan vett adatbázisok importálásának eredményéül.

És van, amit én se veszek föl (a Szárcsapusztai Kikapós Menyecske-helyretevő Legények Őserő Díja, a Biopermettel a 24. Kerület Csírementes Utcáiért Köz- és Magánegészségügyi Díja, a Községünk Neves Átutazóinak Osztott Havidíj és effélékre egyszerűen nincs erő-energia, de tán kereslet sem...). Huszadik éve építem nap mint nap a PIM-es adatbázist - ennyi telik tőlem, mondhatni szabad préda, lehet fölhasználni. De csak ésszel, ha kérhetem... A Grin-féle PIM-es Wikimport/összekapcsolás nem tudom, hogy áll, kérdezzetek utána. Üdv: Turokaci vita 2018. szeptember 6., 07:28 (CEST)

Személyeket importáltunk, más adatokat nem (így a díjakat sem). Az ilyen extrák importálásába külön-külön kell beleszállni, mindegyik egy újabb kör, persze amikor az alapadatok fent vannak már egyszerűbb. Amúgy általánosságban – nem szorosan a témához kapcsolódva – az importot periodikusan meg kell(ene) ismételnem mert keletkeznek új szócikkek, és nem importáltunk olyanokat akiknek nem volt szócikke azon egyszerű okból (és ez kicsit ellent mond a fentebbi javaslatoknak hogy szócikk nélküli wikidata elemeket hozzunk létre) hogy amikor létrehozzák, akkor a Wikidata nem „talál rá” a már létező elemre és újra létrehozza, más objektummal, és utána ezeket összefésülni szintén hajamatkitépem-jellegű majális. :-) (Aki nem volt benne: a kb 280 000 névből csak mintegy 8000 került importálásra, a többi vagy nem létezett még vagy nem volt beazonosítható szócikke.) – grin 2018. szeptember 6., 10:51 (CEST)

Én akárhogy nézem ezt a maradék – immár 39 – cikket és próbálok adatokat találni az ilyen-olyan díjaknak, egyre inkább hajlok rá, hogy tegyük át az infoboxok díj és kitüntetés szakaszait egy Díjai szakaszba a cikk szövegébe és cseréljük le az infoboxokat. (Nyilván végig kell menni a cikkeken, hogy a többi adat rendesen bent van-e a Wikidatában.) Így az adat megmarad, de nem kell küzdeni tovább és lezárható a projekt. A díjak importálása meg egy másik kérdés, izgalmas, de nagyobb lélegzetű feladat. Zárjuk le a dolgot! Piraeus vita 2018. szeptember 6., 17:19 (CEST)

Elnézést, hogy az elmúlt napokban nem tudtam magam is besegíteni; mindazonáltal örülök, hogy a „projekt” ennyit haladt. A hétvégén ismét elérhető leszek, akkor Turkász is beszállhat, ha szükség van rá(nk). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. szeptember 6., 20:03 (CEST)

@Palotabarát: Nem a kategóriát gyűjtöttem ki, hanem az {{Életrajz infobox}} összes használatát, de elvileg a két halmaznak meg kell egyeznie. (A \n az entert kódolja, hogy minden bejegyzés egy sorban legyen. Most tulajdonképpen nincs jelentősége, de a bot így köpte ki magából, és nem írtam át szóközökre.)

Sablonparaméterek
Lap díjak kitüntetés
Juan de Dios Peza
Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)/Archív28
Simon Károly (formatervező) {{plainlist|\n*Budapesti Nemzetközi Vásár Nagydíja <small>(1975, 1983, 1985)</small>;\n*Művelődési Minisztérium Nívódíja <small>(1978, 1989)</small>;\n*Formatervezési Nívódíj <small>(1980, 1986, 1991)</small>;\n*Dózsa Farkas {{nowrap|András-díj}} <small>(1989)</small>;\n*[[Ferenczy Noémi-díj]] <small>(1992)</small><ref name=mmatv />\n}} [[A Magyar Érdemrend tisztikeresztje]] <small>(2014)</small><ref name=mmatv />
Kováts Dániel (tanár) Csűry Bálint emlékérem (1981) <br> [[Kazinczy-díj]] (1984) <br> [[Apáczai Csere János-díj]] (1991) <br> [[Toldy Ferenc-díj]] (1992) <br> Borsod-Abaúj-Zemplén megye alkotói díja (1993) <br> [[Lőrincze Lajos-díj]] (1999) <br> A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés Rákóczi-lánca (2014) [[A Magyar Érdemrend lovagkeresztje]] (2014) [[Köztársasági Arany Érdemkereszt]] (2003) Munka Érdemrend ezüst fokozata (1983)
Sablon:Életrajz infobox/doc Minta Minta
Debreczeni Dezső Hétszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok Békéscsaba város sportjáért, 11-szer Békés Megye Év Férfi Sportolója Kitüntetés
Csatári Bálint Akadémiai díj, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje Oktatásügy kiváló dolgozója (1977)
Vujity Tvrtko [[Joseph Pulitzer-emlékdíj]] Magyar Köztársaság Honvédelmi Érdemkereszt első tagozata
Molnár Pál (újságíró) [[Eötvös József-sajtódíj]] (2002) <br>[[Teleki Pál-érdemérem]] (2017) [[A Magyar Érdemrend lovagkeresztje]] (2015)
Bogdán József [[Szenteleky Kornél-díj]], [[Herceg János Irodalmi-díj, 2012-ben]], [[Magyar Művészetért Alapítvány Ex Libris díja, 2013-ban]]\n [[ A Magyar Érdemrend lovagkeresztje, állami kitüntetés, 2017. március 15-én]] [[pápai kápolna lelkésze]], [[Szeged-Csanádi Székeskáptalan tiszteletbeli kanonoka]]\nA Magyar Érdemrend lovagkeresztje, állami kitüntetés, 2017.március 15-én
Geréb György Lásd a ''[[#Díjak, elismerések|Díjak, eismerések]]'' szakaszban Comenius emlékérem<br>Csehszlovák Tudományos Akadémia nagydíja\nEhrennadel<br>Karl Liebknecht érdemérem
Osvárt Andrea Olasz Arany Glóbusz díj 2012 Olasz Biraghi díj 2012 Nemzetközi Arany Nimfa díj Nemzetközi Arany Pegazus díj Pro Urbe [[Tamási]]
Chrudinák Alajos Rózsa Ferenc-díj <br> [[SZOT-díj]] <br> [[Balázs Béla-díj]] <br> Arany Nimfa-díj <br> Széchenyi-emlékdíj 56-os Hősök Nagyjelvénye
Mihalik János A morvaországi országos választmány a [[Morva (folyó)|Morva folyó]] szabályozásáért elismerő okiratot adományozott részére (1869) [[Ferenc József-rend]] lovagkeresztje
Vajda Tibor [[A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje|Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje]] ([[1949]])
Jung Károly [[Neven-díj]] (1965) <br> Bazsalikom műfordítói díj (1979, 1987) <br> [[Üzenet-díj]] (1988) <br> [[Híd-díj]] (1991) <br> [[Ortutay Gyula-emlékérem]] (1993) Az irodalomtudományok doktora (1984)
Gánti Tibor Herman Ottó-díj (1982), MTESZ-dij (1986), Pest Megye Tudományos Díj (2006) [[Pro Natura emlékérem]] (1989), Nagymaros díszpolgára (2007).
Gálfalvi Zsolt
Benedek Endre (bányamérnök) [[Herman Ottó-érem]] Magyar Népköztársaság Érdemérem arany fokozat, Munka Érdemrend ezüst fokozat, Bányászati Szolgálati Érdemérem
Tietze Jenő [[Mocsáry Lajos-díj]] [[2001]], [[Aracs-díj]] [[2002]] [[Hűség a Hazához]] [[Érdemkereszt]] [[1996]], [[1956-os Magyar Szabadságharc]] [[Érdemkereszt]] [[I. fokozat]] [[1999]], [[Szuverén Máltai Lovagrend]] [[kitüntetés]]e [[2003]].
Szarvas Gábor (nyelvész) MTA-nagyjutalom A [[Magyar Tudományos Akadémia]] rendes tagja
Kovács Gábor (bankár) Summa Artium Díj a "Kortárs művészetért" ([[2005]]) a [[Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje]] ([[2005]]) [http://www.mno.hu/portal/302535 1]
David Frost (műsorvezető) [[BAFTA-díj]] (1967, 2004)<br />[[Emmy-díj]] (Életmű díj: 2009) [[A Brit Birodalom Érdemrendje]] Tiszti Kereszt (1970)<br>A Brit Birodalom Lovagja (1993)<br />A Sussexi Egyetem tiszteletbeli doktora (1994)
Ludmann László (feltaláló) [[Kossuth-díj]] (1955) MILLENIUMI NIMRÓD ÉREM kitüntetés (2000)
Willy Messerschmitt a müncheni Műszaki Főiskola tiszteletbeli professzora, <br />Védelmi Ipar vezető (Wehrwirtschaftsführer) Német Nemzeti-díj (1938)
Lacza Tihamér Madách Imre–nívódíj (1985), Posonium Irodalmi Díj Különdíja (2006), Hevesi Endre-díj (2007), [[Palást község]] polgármesterének díja (2010), A [[szímő]]i önkormányzat Jedlik Ányos-díja (2012) [[Magyar Arany Érdemkereszt|Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt]] (2011)
Angelo (Funk Pál) 1924: Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége aranyérme<br />1924: Magyarország koszorús fényképészmestere<br />1927: állami aranyérem, Salzburg (Ausztria)<br />1937: aranykoszorús mester<br />1956: [[MADOME]] arany jelvénye<br />1958: [[EFIAP]] 1961: Daguerre-Niépce-érem (Franciaország)<br />1969: FIAP Honoraire Excellence (Franciaország)
Víg Mihály Az év filmzeneszerzője, EU XXL filmfesztivál, 2008 A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata
Várnai György [[Balázs Béla-díj]] (1963)<br>[[Munkácsy Mihály-díj]] (1967) Munka Érdemrend arany fokozata (1982)
Mladonyiczky Béla 1984: [[Székely Bertalan-díj]]; Dante Biennálé különdíja; 1986: Békés megyei Művészeti-díj; 1994: [[Magyar Arany Érdemkereszt]]
Bercsek Péter Építőipar Kiváló Dolgozója,<br>[[Kiváló Munkáért-díj]] Räde Károly Emlékérem
Popovits Zoltán Pro Agria-díj ([[2016]]) [[A Magyar Érdemrend lovagkeresztje]] ([[2013]])
Szerkesztő:Kenesei~huwiki/próbalap Országh László-díj (2002) Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2007)
Szerkesztő:Slemi/piszkozat Herman Ottó-díj (1982), MTESZ-dij (1986), Pest Megye Tudományos Díj (2006) [[Pro Natura emlékérem]] (1989), Nagymaros díszpolgára (2007).
Geleji Frigyes [[Eötvös Loránd-díj]], Wartha Vince Emlékérem Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (Polgári Tagozat)
Szűr Szabó József [[Munkácsy Mihály-díj]] (1954); (1968) Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1987)
Matheovits Ferenc Barankovics emlékérem (1991) Pécs város díszpolgára (1991)
Tariska Szabolcs Az év könnyűzenei szövegírója – Artisjus-díj 2018 [[A Magyar Érdemrend lovagkeresztje|A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje]] (2010)
Kolozsvári Grandpierre Miklós Washington – Georgetown Gallery University Grand Prize díj (1992)<ref name="whois" /><ref name="dunap">{{cite web |url= http://archive.is/V5Zlu#selection-147.88-147.280 |title= Kolozsvári Grandpierre Miklós festő-, grafikus- és szobrászművész |date= |accessdate= 2015-03-17 |author= Duna pArt Galéria |authorlink= | publisher= Duna pArt Galéria |work= |format= }}</ref><br/> New York – Madison Prize Díj (1993)<ref name="whois" /><ref name="dunap" /> Baltimore – Surrealism in Europe Golden Prize (1995)<ref name="whois" /><ref name="dunap" />
Palugyai István [[Hevesi Endre-díj]] (1988)<br>Akadémiai Újságírói Díj (1991)<br>Freddie Mercury-díj (1994)<br>Urántoll Díj (1997) <br>Népszabadság Díj (2016)<ref>[http://www.paks.info.hu/120314_urantoll-dijas_b-horvath-lilla.htm www.paks.info.hu] 2012. március 14.</ref> [[A Magyar Érdemrend lovagkeresztje|A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje]] (2005)<ref>[http://www.kvvm.gov.hu/index.php?pid=4&sid=26&hid=777 ''Március 15-i kitüntetések''] = Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2005. március 11-i közleménye</ref>
Szerkesztő:Hungarikusz Firkász/SZT
Szegő Gizi Ezüstgerely-díj, (1964) <br> Aranytoll (1980) Szocialista Kultúráért Érem (1955)
Singer Magdolna Bálint Budapest pályázat I. díj; Hospice emlékérem; Hospice-és Palliatív Egyesület által kiírt pályázat különdíja Pro Sanitate kormánykitüntetés
Szerkesztő:B.Zsolt/infobox Személy infobox/Színész más díjak? Személy infobox/Katona kitüntetései
Szerkesztő:Hungarikusz Firkász/Györgydeák György
Molecz Béla Marczibányi-díj II. osztályú [[Polgári Hadi Érdemkereszt|polgári hadi érdemkereszt]]
Szávay Edit [[Aranytoll]] (1991) Munka Érdemrend ezüst fokozata (1965)
Vincze Lajos (grafikus) Szocialista Kultúráért-díj Magyar Népköztársasági Érdemérem ezüst fokozata
Mester Endre Balassa-díj (1967) Orvostudomány doktora fokozat\n\nA Magyar Népköztársaság kiemelkedő és elismert orvosa\n[[Magyar_Tudományos_Akadémia|MTA]] doktora

@Grin: Ez jó hír, azt hittem, elakadt a projekt, mert amerre én jártam, a névtérben szereplő személyek döntő többségénél nem találtam meg a PIM-névtér-azonosító (P3973) állítást. (Ezeket általában hozzáadtam, de más is dolgozhatott, hiszen a tulajdonság vitalapja szerint már több mint 9500 elemen szerepel az azonosító, és én biztosan nem adtam meg ezerötszáz embernél.) – Tacsipacsi vita 2018. szeptember 6., 22:50 (CEST)

@Tacsipacsi: Köszi a szuper táblázatot! Jungot kiszedtem kihúztam, mert közben megcsináltam. Piraeus vita 2018. szeptember 6., 23:14 (CEST)

Sőt. Ez annyira jó, hogy átvittem az allapra rendezhetővé téve. Aki akar dolgozni belőle, annak hajrá. És bátran töröljétek, ami elkészült! Piraeus vita 2018. szeptember 6., 23:21 (CEST)

Szerintetek ennek érdemes Wikidatán lapot nyitni?

Úgy tűnik tíz év után megszűnt, de ez nem tűnik erős szempontnak. De nem is tudom mi alapján döntsem el, hogy legyen, vagy ne legyen egy díj felvéve. A A KOGART alapítójánál futottam bele. Piraeus vita 2018. szeptember 7., 23:08 (CEST)

Én a szócikk mellett vagyok. Ha nem fulladnék bele abba, hogy elkezdtem a MOB Média díját meg Budapest összes díszpolgárát felvinni a wikidatára, mondanám is, hogy megírom. Palotabarát vita 2018. szeptember 7., 23:47 (CEST)
Rögvest azzal kezdeném, hogy Summa Artium-díj, ha afenefenéteszikis, ebben biztos vagyok... a wikidatálásához nem szólnék hozzá. Fauvirt vita 2018. szeptember 8., 10:23 (CEST)

Van arra más mód, hogy pl. a foglalkozás paraméterbe felvitt foglalkozások más sorrendben jelenjenek meg, mint az, hogy kézzel átírogatom az összeset? Fauvirt vita 2018. szeptember 8., 10:33 (CEST)

@Fauvirt: Menj el ide és tedd föl a kérdést, mert a hölgyekurak mindenre képesek, ami a sorrendet illeti. Piraeus vita 2018. szeptember 10., 22:51 (CEST)
@Piraeus: azóta már megkérdeztem itt: Wikipédia:Wikidata-segítségkérés#Paramétertöbbszörözés, sorrend. Idézve Mátét: "a mi moduljainknak/sablonjainknak kellene tudnia valamiből megállapítania, hogy mi milyen sorrendben jelenjen meg, de itt például elég nehéz felállítani bármilyen logikát." úgyhogy maradt a kézi módszer. De köszi. :o) Fauvirt vita 2018. szeptember 11., 10:21 (CEST)

Kész

Jól látom, amit látok, ugye? Üres a kategória, készen vagyunk. @Bencemac: mi a következő? Én szólok a botgazdáknak, hogy kicserélhetik a csúnya rövid hivatkozásokat a szép sablonra.

Kösz mindenkinek, aki így vagy úgy segített, külön neked, Palotabarát, Tacsipacsi, Tambo, Turokaci, Fauvirt, B.Zsolt, Máté, grin és Bencemac! Kit hagytam ki, ki az aki csak úgy stikában szerkesztgetett!? Piraeus vita 2018. szeptember 10., 23:05 (CEST)

Én is pont most akartam beírni, hogy úgy tűnik kész van :) Palotabarát vita 2018. szeptember 10., 23:08 (CEST)

A még hátralévő dolgokat intézem. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. szeptember 11., 08:17 (CEST)

Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October

2018. szeptember 6., 15:33 (CEST)

Lényeg, hogy szeptember 12-én és október 10-én délután 4 óra körül kb. 1 óráig nem lehet szerkeszteni. (Addig ez maradjon kint a kocsmafalon, hogy lássa mindenki.) Alensha 2018. szeptember 6., 18:56 (CEST)

Építészet - főállás: mit jelent?

Üdv! Nem tudtam, hova lenne a legjobb, így döntöttem az egyéb mellett, itt lóg ki talán a legkevésbé... Belefutottam ebbe a szóba: főállás ("A tetőtérben a meglévő főállások között") egy épület kapcsán és egyszerűen nem találom, mit jelent.. talán sejtem, de nem szívesen használnék egy olyan szót, amit nem tudom mit jelent és hogy esetleg az építészeti témában járatos emberek számára nincs-e valami kézzel foghatóbb alternatívája (pl. körülírás). Tud ebben valaki segíteni? Fauvirt vita 2018. november 20., 13:37 (CET)

Nem tudom, hogy a szöveg modern építészeti-e, de a népi építészet vonatkozásában a főállások a fedélszéknek azok a szerkezeti elemei voltak, amelyek a szelemengerendát megtartották. Vagy egy volt középen, vagy kettő a tetőtér két végén, vagy három (középen és két szélen is). Lehet, hogy ez a kifejezés átment minden egyébféle tetőszerkezet fő teherhordó elemeire, de ezt nem tudom, csak spekulálok. Pasztilla 2018. november 20., 16:14 (CET)

Hm! Köszönöm! Ez sokat segített! Igen, nagyjából így már értem (a konkrét esetben a köztes részeket irodákká alakították, bár a leírás még így sem egészen világos, hogy pontosan hol vannak ezek az irodák és hol a körpanorámás presztízsiroda: itt), illetve értelmet kapnak a neten talált egyéb mondatok. Fauvirt vita 2018. november 20., 16:25 (CET)

A képeket megnézve szerintem tévútra vittelek. Én ott magasan csonkolt sátortetőt látok, a két fő szaruállás, amit a magam korlátozott módján alá tudok képzelni, viszonylag kis térközt zárhat közre, a fedélszék központi részét csupán. Pasztilla 2018. november 20., 20:14 (CET)
Viszont hogy így önkéntelenül kibuggyant belőlem ez a fő szaruállás, és rágugliztam, itt a tető szócikbben is megvan a definíció: a fedélszerkezet azon keresztmetszete, amely a szelemenek alátámasztásának rendszerét meghatározza. Akkor mégsem vittelek tévútra, csak a Csokonai utcai víztornyot képzelem el rosszul belülről a képek alapján. Pasztilla 2018. november 20., 20:16 (CET)
Szaruállás vagy keretállás is lehet, attól függően, hogy hagyományos tetőszerkezetről vagy keretszerkezetről van-e szó. Itt vannak belső képek, ami alapján látszik, hogy a körpanorámás tárgyaló hol van, de a többi irodáról elképzelésem sincs, hogy hol lehet, mivel tetőtéri ablakot nem látok sehol. – Puskás Zoli vita 2018. november 20., 20:45 (CET)

Ha háborús cikk, lehet lőállás is, gépelési hibával. Városi harcokban előszeretettel lövöldöztek a tetőtérből. Vigyor Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. november 20., 21:08 (CET)

Vigyor Jáj...

@Pasztilla, Puskás Zoli: nagyon szépen köszönöm... közben minél többet gondolkozom, szerintetek nem lehet, hogy csak rosszul (nem egyértelműen) fogalmazott az író és ott már nem is a torony, hanem az ahhoz csatlakozó épület tetejéről van szó?... Fauvirt vita 2018. november 20., 21:28 (CET)

Bináris hozzászólása a lelkemben is megágyazott ennek a napnak. :)
Az első belinkelt cikk hevenyészett olvasásából nekem az jött le, hogy a víztornyot födémmel kettéosztották, alul a körpanorámás tárgyaló, felette a szaruállások között irodák. de most nem olvasom vissza. Pasztilla 2018. november 20., 22:09 (CET)
Igen, a szöveg („...A torony [...m]egközelítése a tervek szerint a toronyban lévő lépcsővel a 38. méterig volt lehetséges. [...] Innen [...] kétkaros lépcső vezetett fel a tervezett reprezentatív protokoll terembe. A tetőtérben a meglévő főállások között irodákat alakítottak ki, a folyosó részére megfelelő szerkezeti kiváltásokkal....”) ezt sejteti... akkor viszont tényleg én sem értem, mert nem látni, hogy a torony legfelső részében 2 emelet lenne... elég zavaros ez így. De lehet, megpróbálom megkeresni a szöveg íróját és megkérdezni, hogy is van ez... csak mert most már érdekel... Vigyor Fauvirt vita 2018. november 22., 15:37 (CET)

Sikerült felvenni a kapcsolatot! :o) Jó volt a megérzésem, a szaruállásos rész már nem a toronyra, hanem a vele egy egységet képező L-alakú épületre vonatkozik, egyébként jó nyomon jártunk. Kaptam egy kiegészítő anyagot is, ami a Lechner-központ könyvtárból ki is kölcsönözhető... az alapján át fogom írni a vonatkozó szócikkrészt. :o) Fauvirt vita 2018. november 26., 15:12 (CET)

Biankó Wikipédia cikk

Találtam egy teljesen biankó Wikipédia cikket: mg:Kovács István. Semmilyen támpont nincs megadva, hogy ki ő, még rámutató link sincs. Bot hozta létre. Egy a lényeg, hogy mérnök legyen. Aki először ráharap, megírhatja élete első malgas nyelvű (madagaszkári) Wikipédia szócikkét. Ja, és Wikidata elem is tartozik hozzá: Kovács István (Q19949038). :-) Palotabarát vita 2018. november 25., 22:47 (CET)

Ahogy elnézem, több benne a botcikk, mint az igazi. – Pagony foxhole 2018. november 25., 23:10 (CET)

Benyovszky Móricnak nincs ott leszármazottja? Hátha ő tudja. Wikizoli vita 2018. november 26., 08:32 (CET)

 megjegyzés Azért ők sem viszik túlzásba a cikkek hosszát... mg:Aaron Clapham. – XXLVenom999 vita 2018. november 26., 23:22 (CET)
Nem élcelődni akarok rajtuk, de szerintem egész Madagaszkár szigetén négy wikipédista él. Konkrétan ennyien szerkesztettek az elmúlt cirka egy hónapban, illetve van még egy robotjuk, amelyik "teríti" a hasonló tartalmú cikkeket. Mondjuk egyrészt egy óriási lehetőség egy ilyen "üres" Wikipédiában részt venni, másrészt képzeljétek mi van, ha mind a négyen adminok és összevesznek... Azt a szerkesztési háborút! :-). De azért találtam náluk egész tisztességes méretű cikket is: mg:Madagasikara, viszont a Benyovszky kulcsszóra nem ad ki találatot a keresőjük. Meg kellene írni a Google translate-tel :) Palotabarát vita 2018. november 27., 00:48 (CET)

Problémasablonok formázása, hogy mobilon is jól látsszanak

CKoerner (WMF) (talk) 2018. november 13., 20:34 (CET)

Röviden: a mobil nézet eddig lényegében elrejtette a szócikkek tetején levő problémasablonokat (nem semleges, nincs forrás stb), mostantól valamennyire láthatóak lesznek. (Fontos hír, az olvasók kb. fele mobilról nézi a szócikkeket!) Ahhoz, hogy ez jól működjön, a következőkre van szükség:

  • a sablont magába foglaló <div> használja az .ambox CSS osztályt (ez tipikusan teljesül, a problémasablonjaink az {{ambox}}(?) sablonon alapulnak), és az .ambox-POV, .ambox-move, .ambox-content, .ambox-serious, .ambox-style osztályok valamelyikét
  • a sablonban lévő ikon használja az .mbox-image osztályt
  • a probléma leírása elfér két sorban (a részletesebb leírást .hide-when-compact mögé kell tenni)

--Tgrvita 2018. november 18., 21:04 (CET)

Ez egy határozottan jó hír, ha megvalósul! Fauvirt vita 2018. november 18., 21:31 (CET)

Akkor valósul meg, ha megvalósítjuk, szóval inkább felhívás, mint hír. --Tgrvita 2018. november 24., 23:24 (CET)

És konkrétan kinek és mit kellene tennie? Mert a leírtakból nem érzem magam cselekvésre étintettnek, ellenben nagyon fontosnak tartanám a megvalósulást. Fauvirt vita 2018. november 27., 10:43 (CET)

Wikimedians in Residence (hogyan szerkesszünk Wikipédiát pénzért)

A mai Egyesületi közgyűlésen merült fel az a kérdés: Amennyiben megjelenik egy pénzes szervezet minisztérium, könyvtár stb. és segítséget kér a hatáskörébe tartozó közérdeklődésre számító gyűjteményről, egyéb nemzeti vagy helyi értékekről szócikket íratni akkor mi van? Miután láthatóan nem ismert itt hívom fel a figyelmet a Wikimedians in Residence lehetőségre. Texaner vita 2018. november 17., 21:01 (CET)

De mi pontosan a kérdés? Hogy érted, hogy mi van? Vagy kitől kér segítséget a szervezet? A magyarországi egyesülettől? Vagy egyes konkrét szerkesztőktől? Tényleg nem ismertem a Residence-t, arra gondolsz, hoyg egy magyarországi "leányvállalatot" (csoportot) kellene létrehozni? Amúgy volt már ilyen kérés? (utólagos @Texaner: Palotabarát vita 2018. november 18., 13:26 (CET))

VisualEditor-hiba a kívánságlistán

Tacsipacsinak köszönhetően a #VisualEditor-hiba: megtévesztő belső hivatkozások létrehozása szakaszban említett probléma felkerült a WMF közösségi kívánságlistájára, ahonnan a tíz legnépszerűbb kérést minden évben teljesítik: m:Community_Wishlist_Survey_2019/Editing/Avoid VisualEditor edits changing only the link text or only the link target

Ehhez reálisan 100 körüli szavazatot kéne elérni, jelenleg még csak 20-nál tartunk. Ha fontosnak tartjátok ennek a problémának a megoldását, szavazzatok és biztassatok erre másokat is! (A kívánságlistánál kifejezetten megengedett szavazókat toborozni.) A 100 talán nem annyira reális (bár vannak más wikik is, akiknek ez jelentős probléma), de 50 körüli szavazattal már be lehet kerülni a top 30-ba, ami talán elég ahhoz, hogy a VisualEditor fejlesztők odafigyeljenek, szóval mindenképp megéri megpróbálni. Szavazni a kék Support gombra kattintva tudtok (az utána megjelenő mezőt nem kell kitölteni, csak megint a kék gombra kattintani).

(Ping @XXLVenom999, Pasztilla, Gyurika, Samat: @Puskás Zoli, Bináris, Ogodej, Alensha:.) --Tgr vita 2018. november 27., 09:37 (CET)

Wikipédia összes szócikkeinek a száma

Sziasztok, a fenti tárgyban keresek adatot: hány szócikk van összesen a világ háromszázvalahány Wikipédiájában? Az egyes nyelvek statisztikáját külön-külön megtaláltam, de nekem egyben kellene ez az adat, és elvesztem a sok statisztika közt. Kösz előre is. Palotabarát vita 2018. november 27., 21:08 (CET)

Valószínűleg ezt keresed. A válasz kivételesen nem 42, hanem 49 (millió). Samat üzenetrögzítő 2018. november 27., 22:17 (CET)
Samat kösz szépen! Ebben a pillanatban akartam írni, hogy megtaláltam, és én is ugyanerre az oldalra bukkantam :) (Remélem az ötvenmilliomodikról lesz egy sajtóhír). Palotabarát vita 2018. november 27., 22:22 (CET)

Közösségi kívánságlista; november 30-ig lehet szavazni

November 30-áig tudtok szavazni az idei közösségi kívánságlista ötleteire, ide kattintva kategóriákra bontva böngészhettek. A tavalyi év top tíz kívánsága közül hat már teljesült, idén is arra bíztatok mindenkit, hogy szavazzon a neki tetsző ötletekre. Ha nem tévedek, idén csak Tacsipacsi és én tettünk javaslatokat, ezeket alant találjátok.

Bencemac A Holtak Szószólója 2018. november 18., 09:46 (CET)

Még két napig szavazhat, aki akar. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. november 28., 19:09 (CET)

Segítene valaki neki?

Segítene valaki Berda Jenőnek: Vita:Rózsakeresztes Rend. Már @Cvbncv: elkezdett neki segíteni, de úgy gondoltam, mások is segíthetnek neki. Apród vita 2018. november 28., 14:28 (CET)

Wikimedia Sustainability Initiative

Hi all. Please help us to translate Sustainability Initiative on meta in your language and add your name to the list of supporters to show your commitment to environment protection. Let's spread the word! Kind regards, --Daniele Pugliesi vita 2018. november 28., 17:40 (CET)

Diákhitel pályázat

Sziasztok! A wikipédiatalálkozón említette valaki, hogy lenne lehetőség arra, hogy megpályázzam a diákhitel törlesztését. Tudna valaki segíteni? Szalakóta vita 2018. november 30., 09:47 (CET)

Ezt úgy gondolod, hogy a Wikipédia visszafizeti a diákhiteledet? Hollós Gábor Péter vita 2018. november 30., 14:59 (CET)

Vagy legalábbis egy részét. Szalakóta vita 2018. december 1., 09:39 (CET)

Saxon-Szász

Képek rendezésekor akadtam ezekre: Saxon-Szász János, Saxon-Szász János polidimenzionális mezői és Polidimenzionális mezők. Szerintem tetten érhető a megjelenés maxolás/optimalizálás. Jól van ez így? – Burumbátor Súgd ide! 2018. november 30., 18:14 (CET)

+1 Dimenzióceruza JSoos vita 2018. november 30., 18:40 (CET)

A polidimenzionális mezők mindkét cikkét és a dimenzióceruzát be lehetne dolgozni az alkotó cikkébe, önállóan nem tűnnek nevezetesnek. – Hkoala 2018. december 1., 09:54 (CET)

+1 Wikizoli vita 2018. december 1., 10:12 (CET)

Gabest szerkesztései

Üdv mindenkinek! Gabest (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) szerkesztőtárs tevékenységével kapcsolatban két probléma is szemet szúrt az utóbbi időszakban.

  1. Fölösleges szerkesztések: Gabest régebben saját maga is bevallotta, hogy "muszáj szerkesztenie" (nem emlékszem már hol volt ez a vita ahol ez elhangzott), és ezt a gyakorlatban is bizonyítja: számos teljesen fölösleges vagy értelmetlen szerkesztésébe botlottam már bele járőrként (néhány példa: [1], [2], [3]), amivel az leginkább a probléma, hogy a cikkben semmilyen érdemi változás nem történik, de a járőröknek ez is plusz munka, ez is egy újabb ellenőrizetlen cikk. A szerkesztő tudtommal többször volt már kérve, figyelmeztetve emiatt.
  1. Klónozott epizódcikkek tömeges létrehozása. Gabest az elmúlt hetekben rengeteg, vélhetően 100 körüli olyan cikket hozott létre régi magyar tévésorozatok epizódjairól, amik gyakorlatilag szóról szóra megegyeznek, és semmi olyan információt nem tartalmaznak, amit ne lehetne kitárgyalni magában a sorozat cikkében vagy a vonatkozó XY sorozat epizódjainak listája szócikkben. Két példa: Jelmezbál (Mikrobi), Programozgatunk. Érdemes összehasonlítani a két cikket: szinte teljesen ugyanazok. Van benne egy infobox, egy alkotók, illetve egy magyar hangokat tartalmazó szakasz. Utóbbi kettő általában 1-2 névben tér el, a legtöbb esetben azonos. Az egyetlen szakasz ami különböző lenne, a cselekmény, na az pont soha nincs kitöltve, mindig el van intézve egy csonk-szakasz sablonnal. És mindennek tetejébe soha nincs megadva egyetlen forrás sem. Ezek a szócikkek vélhetően önmagukban nem nevezetesek, erre lett kitalálva A Mikrobi epizódjainak listája formátum, itt elég felsorolni az epizódokat, a készítőket pedig a Mikrobi cikkben. Korábban egyébként már volt hasonló "maratonja" Gabestnek, ott is TMB és törlés lett a vége, lásd: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Mitől álmos a szék?. Most ismét folytatja.

Szeretném, ha a közösség hozzászólna, hogy mit gondol ezzel a témával kapcsolatban és hogy kell-e tenni valamit (és ha igen mit). Szeretném kiemelni, hogy nem a szerkesztő szankcionálása vagy a mindenáron törlés a célom, éppen ezért nem írtam ki véleménykérést, WT-beadványt vagy adminüzenőre tett bejegyzést, csupán szeretném ha a szerkesztőközösség megvitatná ezt a kérdést, mert szvsz nem mehetünk el mellette csak úgy, a járőröknek is plusz teher mindkét felsorolt tevékenysége, illetve nem hinném hogy a kettes pontban vázolt cikkek önállóan wikiképesek lennének, mégis százszámra küldi fel őket. – XXLVenom999 vita 2018. december 5., 15:29 (CET)

Fölösleges szerkesztések: ezzel szerintem nemigen tudunk mit kezdeni.

Epizódok külön szócikkbe: ez szembe megy a kialakult szokásokkal, és csak azoknál a sorozatoknál alkalmazzuk ezt, ahol egyrészt a "Cselekmény" rész olyan méretű, ami önálló szócikket igényel, másrészt ha a cikk egyéb infókat is tartalmaz, pl. forgatás helyszíne, ideje, stb. misibacsi*üzenet 2018. december 5., 16:44 (CET)

Megjegyzés: ebből leginkább az érdekel, hogyha törölni kell a Mikrobi Jelmezbál epizódját, akkor az egyértelműsítőt is törölni kell majd? Apród vita 2018. december 5., 16:52 (CET)

Meg kell nézni, hogy nincs-e valami más, amire egyértelműsíteni kell. Ha nincs, akkor az is törölhető. Szalakóta vita 2018. december 5., 20:47 (CET)
Jó kérdés, mert van ugyan Andrzej Lapickitől Maskarada nevű film (1971), melyet Magyarországon Jelmezbál néven mutattak be, de a wikipédián a google keresője szerint nem tartották érdemesnek, hogy ezt a filmet szóra méltassák, nemhogy külön linket kapjon. Apród vita 2018. december 5., 21:07 (CET)

@Szalakóta: Apród vita 2018. december 5., 21:09 (CET)

 megjegyzés-- Érdekelne, hogy amikor Gabest értesült erről a kritikáról (mert gondolom, hogy bár ennek az ő vitalapján nincs nyoma, ő már korábban értesült), szóval

  • elismerte-e, hogy csak "szakmányban gyártja" a szócikkeket,
  • vagy ígéretet tett-e arra, hogy a cselekményt vagy bármi mást a cikkekben fejleszteni fogja.

Ha esetleg mégsem értesült volna Gabest, akkor ez könnyen pótolható.

Addig javasolom függőben hagyni a kérdést (ugyanis eleget dolgozunk mások helyett, amikor szerkesztők kámfort játszanak és eltűnnek - aki viszont szorgalmasan szerkeszt, annak a meggyőzéséről - és munkára fogásáról - kár lenne lemondanunk, azt gondolom. --Linkoman vita 2018. december 5., 21:29 (CET)

Gabest kicsit nehéz eset... OsvátA Palackposta 2018. december 5., 21:42 (CET)

@Linkoman: Nem bunkóságból vagy feledékenységből nem lett értesítve, hanem mert teljesen felesleges. Elég, ha megnézed a vitalapjának laptörténetét (nem magát a vitalapot, mert onnan szorgalmasan eltünteti a figyelmeztetéseket), hogy hány alkalommal volt már kérve, figyelmeztetve, blokkolva, az adminüzenőn is számtalan bejegyzés volt már vele kapcsolatban. A blokknapló szerint csak idén 5-ször kapott blokkot, ebből négyszer write-only szerkesztésért (azaz csak szerkeszt, a megkeresésekre, kérésekre és kritikákra nem reagál).

Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Archív 105#János vitéz, Lúdas Matyi – ezt a szakaszt javaslom elolvasni. Vagy ezt. Nem ez az első eset amikor ilyen vagy hasonló jellegű probléma felmerült vele kapcsolatban. Persze, lehetett volna írni a vitalapjára egy sokadik bejegyzést, csak egy idő után az ember nem fogja a falra hányni a borsót feleslegesen. De ha gondolod figyelmeztesd nyugodtan. – XXLVenom999 vita 2018. december 5., 21:51 (CET)

(Szerkesztői ütközés után) Közben még egy kérdés eszembe jutott: hogyha a sorozatok epizódcikkeinek készítése egy problémás dolog, akkor a szerkesztéseit jóváhagyó járőrök miért hagyták szó nélkül az egészet? Vagy ha nem tudták biztosan, hogy jóvá lehet-e hagyni az ilyen szócikkeket, akkor miért hagyták jóvá? Egy járőr nem azt hagyja szó nélkül jóvá, amiről azt gondolja, hogy nem okoz kavarodást? Vagy most a járőri teljesítmény számított, hogy minél több szócikk jóvá legyen hagyva?

csak egy idő után az ember nem fogja a falra hányni a borsót feleslegesen. Viszont pont azért szükséges, mert te maga írtad, hogy törli a figyelmeztetéseket és állandóan jöhetnek új és új szerkesztők is, akik saját vitalapjának törlései miatt azt hiszik majd, hogy ez nem egy problémás szerkesztő. Apród vita 2018. december 5., 22:00 (CET)

Én speciál eddig nem találkoztam a szerkesztéseivel, ezért lehetett. De most, ahogy meggyőződtem, hogy ezt sorra csinálja és nem is kommunikál, már bármikor nyugodt szívvel küldöm feljavításra az ilyen epizódokat. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. december 5., 22:39 (CET)

Jó, ha arról is tudtok, hogy @Gergő90: segítségét kérte: Szerkesztővita:Gergő90#Vélemény. Külön figyelemreméltó, hogy ahhoz képest, hogy pingelve lett a kocsmafalon, ezt írta Gabest neki: Légy szíves, nézd meg Mikrobi epizódjait a rajzfilmek.online-on, és egészísd ki cselekményeit. Apród vita 2018. december 5., 23:42 (CET)

@XXLVenom999: -- Az előzetes értesítés alapkövetelmény egyközösségen belül.

Élesen válasszuk külön, hogy mi várható XY-tól ( itt Gabesttől) és mi a többiektől.

Egyáltalán nem formális követelmény az, hogy az illető közvetlenül értesüljön valamiről, amire nem reagál stb.

Ennek a módja pedig egyszerűen az, hogy nem először az illető vitalapjára írjuk ugyanazt, amit itt a kocsmafalra írtunk vagy legalábbis a vitalapján hagyunk erről egy értesítést.

A Wikipédiát különböző felfogású, élettapasztalatú és eltérő életkorú egyének szerkesztik. A GD100-eset bizonyítja, hogy egy szerkesztő, ha elviseli, hogy alapos okkal hibáztatják kórusban, megváltoztathatja sündisznó-taktikáját - és legalábbis igyekszik eleget tenni a bírálatoknak.

Nem csupán az én heppem az, hogy minden egyes kritikát, ami egy-egy szócikk tartalmán túlmegy, először közvetlenül a bírált szerkesztőnek címzünk.

Én senkit sem hibáztatok, itt nem "bunkóságról" van szó. Itt a magyar Wikipédiában egy reflex hiányáról. Arról, hogy a szerkesztőnek akkor is vannak jogai,ha történetesen makacs, önfejű, nem fejlődőképes, nyegle válaszokat ad vagy sündisznóállásban nem reagál semmire. Nevezetesen joga van ahhoz, hogy elsőként értesüljön a bírálatról vagy legalábbis másokkal egyidejűleg.

Még valami: úgy beszélünk itt a várható reakcióiról, mintha tutira tudnánk, mit fog tenni. Legalább egy esélyt kellene adni arra, hogy álljon le az eddigi gyakorlatával, amit kritizálunk és elvárhatjuk, hogy ő is vegyen részt a javításban.

Ezért még most sem késő felszólítani Gabestet.--Linkoman vita 2018. december 6., 14:13 (CET)

@Gabest: – Vadaro vita 2018. december 6., 14:26 (CET)

@Linkoman: Mivel ennyire ragaszkodtál hozzá, írtam egy felhívást a vitalapjára. Ugyanakkor továbbra is tartom magam ahhoz, hogy ha egy kört már 10 másik szerkesztő 20 alkalommal lefutott korábban, akkor azt felesleges 21-edjére is lefutni. – XXLVenom999 vita 2018. december 6., 14:40 (CET)

Az epizódleírásos cikkek csak különleges esetekben felelnek meg a WP:NEVnek, mert epizódokról nagyon ritkán írnak tanulmányokat és hasonlókat. Én sem értek egyet azzal, hogy a wikipédiát tömegesen töltsék az ilyenek; inkább egy rajongói wikire valók. Jó lenne, ha ezt sikerülne megmagyarázni a szerkesztőnek. Whitepixels vita 2018. december 6., 15:26 (CET)

Nem szabad belefáradni a figyelmeztetésekbe, különben azt hiheti magáról, hogy most már elfogadtuk azt, amit csinál. Szalakóta vita 2018. december 6., 18:29 (CET)

Atlanta rejtett hivatkozásai

Az Atlanta (Georgia) egyértelműsítő taggal történt ellátása után AWB-vel majd ezer Atlanta átirányítást kékítettem, mégis maradt 152, ahol nem találom a hivatkozást. Ezek 1-2 kivétellel Vanuatu az 1996. évi nyári olimpiai játékokon típusú cikkek. Azért adom meg példának ezt a nyúlfarknyit, mert átvizsgáltam betűről betűre, de még sablont se találtam benne. Ha valaki ennek alapján segítene, akkor talán a többit is tudnám javítani. Köszönettel: – Porrimaeszmecsere 2018. december 6., 15:04 (CET)

Mikor futott a bot? Kell egy idő, amíg elkékesedik a hivatkozás. Szerintem nézz rájuk pl. fél óra múlva. Whitepixels vita 2018. december 6., 15:16 (CET)
Én például már most sem látok sok hivatkozást az Atlantára. Pasztilla 2018. december 6., 15:38 (CET)
Már én is csak kettőt látok, amut nem is tudok javítani; az idő megoldotta. – Porrimaeszmecsere 2018. december 6., 16:12 (CET)

Grafikus kerestetik szignó alapján

Van esetleg valakinek ötlete, melyik magyar grafikus vagy festő szignója látható ennek a képnek a jobb alsó sarkában? Se a Magyar festők listája, se a Magyar grafikusok listája szócikk nem vitt közelebb a megfejtéshez, de még ez az oldal sem. Esetleg valaki ki tudja olvasni a keresztnevet? – Regasterios vita 2018. december 6., 19:51 (CET)

@Regasterios: Én Nagy Zsigmondnak olvastam. – WikimakerXmessage 2018. december 6., 20:02 (CET)
(Szerkesztési ütközés után) Gyügyei Nagy Zsigmond (1872-1932) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. december 6., 20:04 (CET)

(Két szerkesztési ütközés után)

Én Nagy Zsigmondnak olvastam, és az Nagy Zsigmond (egyértelműsítő lap)on van is egy festő, aki a könyv megjelenésekor 31 éves volt. Amúgy Gyügyei Nagy Zsigmond néven kell keresni. Itt találtam egy szignót, keresztnév nélkül, de a "Nagy" hasonlít. – Hkoala 2018. december 6., 20:05 (CET)

Óriási, micsoda szemetek van! Sehogy sem ugrott be a Zsigmond név, a Rajmundnál nem jutottam tovább. :-) Köszönöm mindenkinek a segítséget! – Regasterios vita 2018. december 6., 20:09 (CET)

Mikulás

A magyar Mikulás cikk az angol en:Santa Claus elemhez van kapcsolva. Viszont az angolon van külön en:Mikulás cikk, mely a magyar vonatkozást tárgyalja. Érdemes mi is kettébontsuk a cikket, vagy jól van így? Whitepixels vita 2018. december 5., 10:33 (CET)

Ezt már én is kiszúrtam korábban, nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele. Bár tényleg csak a magyar vonatkozást tárgyalja az en:Mikulás, azért megemlíti, hogy a románoknál, lengyeleknél stb. is Mikulás jön, nem a szantaklausz, bár az ős közös és a kultúrkör is. Olyan, mintha az angol cikk valami félreértés kapcsán született volna. Lehet, hogy azt kellene inkább bedolgozni az angol Santa Clausba (de akkor az olaszt és a románt is a saját "fő" santa klaus cikkükbe). Vagy lefordítani legalább a románt, hogy ők milyen különbséget látnak. Ölég néprajzos jellegű téma, én óvatosan nyúlnék hozzá, nem nagyon vágom a különbséget.
Én négy kapcsolódó szócikket látok, az alábbiak szerint:
Palotabarát vita 2018. december 5., 11:19 (CET)

A fő különbség ott van, hogy a Mikulás december 6-án jár, a Santa Clause pedig dec. 24-én. (Egyébként ha jól látom, csak az angolszász kultúrkörben létezik ez a karácsonyi mikulásfigura, azonkívül minden országban másvalaki hozza a karácsonyi ajándékot - Jézuska, háromkirályok, kecske stb). Whitepixels vita 2018. december 5., 11:33 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Akkor már ezek is: en:Sinterklaas (a holland verzió), en:Père Noël (a francia változat), stb. Úgy tűnik országonként feldolgozták a témát. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. december 5., 11:38 (CET)

Whitepixels köszi, most legalább számomra is kiderült, hogy az amerikai mikulás miért cipel mindig fenyőfát :-). Egyébként szerintem össze lehet kötni a magyar Mikulást az angollal, csak meg kellene írni előbb a Santa Claus cikket az angolszász sajátosságokkal. Palotabarát vita 2018. december 7., 08:35 (CET)

New Wikimedia password policy and requirements

CKoerner (WMF) (talk) 2018. december 6., 21:03 (CET)

"A Wikimedia Foundation biztonsági csapata arról tájékoztat, hogy új jelszó követelményt vezetnek be december 13-tól."

Saját javaslatom egy szimpatikus jelszómenedzser program (pl. LastPass) használata a böngészőben a jelszavak létrehozására, tárolására és az automatikus kitöltésre - továbbá a minimum 12 karakteres hossz, mert a 8 karakrteres 2 órán belül feltörhető. misibacsi*üzenet 2018. december 8., 08:46 (CET)

Nem lesz kisebb hülyeség attól, hogy többször is elismétled. --Tgrvita 2018. december 8., 10:23 (CET)

Kösz szépen a fordítást! – Vadaro vita 2018. december 7., 21:28 (CET)

@Misibacsi: kérlek, ne vezesd félre a szerkesztőtársakat. A jelszavakra vonatkozó új irányelv az új szerkesztőkre és a kiemelt (adminisztrátor, IP-ellenőr, stb.) szerkesztőkre vonatkozik. A fenti üzenet nem említi a régi szerkesztőket. Csigabiitt a házam 2018. december 7., 21:34 (CET)

Akkor most ezt is köszönöm. – Vadaro vita 2018. december 7., 22:43 (CET)

Félrevezetés a Wikimedia Foundation security team részéről történt, mivel azt a látszatot keltik, mintha a régebben regisztrált szerkesztők biztonságban lennének a 7 karakteres vagy még rövidebb jelszavukkal, ami nagyon nincs így. misibacsi*üzenet 2018. december 8., 08:46 (CET)
Itt lehet tesztelni a jelszó hosszát: https://howsecureismypassword.net/
Az oldal a jelszó feltöréséhez szükséges időt írja ki.
Óvatosságból ne a ténylegesen használt jelszavadat írd be, hanem ahhoz karakterszámban és összetételben hasonlót. misibacsi*üzenet 2018. december 8., 08:50 (CET)
Idevágó xkcd Hollós Gábor Péter vita 2018. december 8., 16:52 (CET)

Az enyémmel analóg jelszóra 6 évet írt ki. Az már elég jó? ;-) – Burumbátor Súgd ide! 2018. december 8., 09:05 (CET)

Ez a biztonságmérő program kamunak tűnik. Beírok egy ilyen szót: "xy121212". Nagy vörös figyelmeztetés, "1 nap alatt feltörhető". Bármelyik két karaktert áthelyezem a szón belül máshová, nagy zöld, "1 millió év". Bepötyögöm ugyanezt az átalakított jelszót pl. "12yx1212", megint vörös, "1 nap". Nem komoly dolog ez. Akela vita 2018. december 8., 10:13 (CET)

Tényleg nem komoly. Láthatólag van egy fix feketelistája, de nem túl nagy, és ami azon kívül esik, ott csak felszorozza a betűk számával. És hát persze nem derül ki hogy mit törnek mivel ennyi idő alatt.

A zxcvbn az, ami valamennyire komoly ebben a műfajban. --Tgrvita 2018. december 8., 10:23 (CET)

Ezen feltüntetik hogyan számolják ki az eredményt: http://www.passwordmeter.com/ JSoos vita 2018. december 8., 17:09 (CET)

Ebben a cikkben vannak hasznos tanácsok... Mutatunk egy pofonegyszerű módszert: nagyon erős jelszót csinálhat, akár több oldalhoz is – és sosem fogja elfelejteni JSoos vita 2018. december 8., 17:18 (CET)

I. István magyar király kiemelése

Gyertek tanúsítani, még vannak hiányzó tanúsítványok, és már csak egy nap! Szalakóta vita 2018. december 8., 20:37 (CET)

Csillagok háborúja-sorozat, George Lucas-kiadványok magyarul?

Hali! Segítséget szeretnék kérni: összegereblyéztem egy halom magyar nyelvű kiadványt Lucas és a Star Wars-univerzum kapcsán, de nem egészen látom át, mi minek a része, kiegészítése, folytatása stb. Nem szándékozom kutatni a témát, de nem is akarok katyvaszt, ezért jó lenne találni olyanokat, akik kenik-vágják (lájzerkarddal?..) a témát. Tudnátok ajánlani ily humanoidokat?.. Kösz és üdv: Turokaci vita 2018. december 9., 11:15 (CET)

Andrés Manuel López Obrador

Kedves Szerkesztők!

Szeretném megkérdezni nem-e lenne kedve a Andrés Manuel López Obrador szócikket valakinek kicsit kibővíteni. Gg. AnyÜzenet 2018. december 10., 10:04 (CET)

Cikkek besorolását nem vizsgáljátok újra?

Facebook vitalapján található besorolás szerint:

  • Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
  • Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.

Ezzel szemben a tavalyi évről mindössze kettő adat szerepel, az ideiről nulla. Az infoboxban meg 2013-as árbevételi adat van megadva. 91.83.180.29 (vita) 2018. december 11., 00:53 (CET)

nem szoktuk, mert működő műhelyek hiányában az egész cikkbesorolós bohóckodás teljesen értelmetlen... Alensha 2018. december 11., 11:26 (CET)

Velem előfordul, hogy besorolok egyet-egyet, de tök fölöslegesen. Csak rá kell nézni. OsvátA Palackposta 2018. december 11., 11:33 (CET)

Értelmetlen lista pszichológusokról, pszichiáterekről

Sziasztok! A Magyar pszichológusok listája című cikkünk jelenleg egy-két szakma (pszichológusok, pszichológusok, filozófusok(?) ) művelőit gyűjti. Szerepelnek rajta olyanok, akik – bár nyilván remek szakemberek – de az égvilágon semmiről nem nevezetesek, végzik a munkájukat akárcsak sok kőműves, sebész, vagy nehézgépkezelő. Ez jelenleg egy potenciálisan végtelen, értelmetlen katalógus. Mégsem törlésre jelölöm, mert nem biztos, hogy értelmetlen a léte:

  1. Ha a listának az a célja, hogy magyar pszichológusokat gyűjtsön, ahonnan az érdeklődő kedve szerint válogathat, akkor töröljük le, mert a Wikipédia nem üzleti katalógus, nem címjegyzék, nem áruházlista.
  2. Ha az a célja, hogy a magyar pszichológia számára valamilyen szempontból jelentős személyeket gyűjtse össze, akkor talán van értelme, de akkor határozzuk meg, hogy mi ez a szempont (azaz hogy mi alapján kerülhet valaki a listára) ezt írjuk le a bevezetőjében, a kritériumnak nem megfelelő neveket pedig töröljük.

Szerintetek? Piraeus vita 2018. december 11., 23:29 (CET)

Messzemenően egyetértek a lista normalizálásával. A terápiareklámokat most azonnal törölném is. Pasztilla 2018. december 12., 06:14 (CET)
Szerintem azzal kezdd, hogy a cikk bevezetőjét átírod. Láthatóan nem sokakat mozgat meg a dolog, úgyhogy szerkessz bátran! Picit még várjunk, hátha jön reakció és én is segítek. Piraeus vita 2018. december 12., 23:07 (CET)

Rektorok

Sziasztok, ha valakit érdekelnek a felsőoktatás, ill. a tudományos közélet személyei, azok számára itt egy lista a hazai egyetemek szócikkel nem rendelkező rektorairól. Most ellenőriztem az egyetemek cikkeit, mindenhol javítottam, hogy az aktuális rektorok jelenjenek meg bennük, és azoknak a rektoroknak, akiknek nem volt szócikkük, elkészítettem a WD-elemét. Alant a lista, WD-adatok vannak, és annyiból "hálás" a téma, hogy legtöbbjükről az interneten is sok adat, információ lelhető fel. Ha szócikk nincs is róluk, némelyikük neve más cikkben, egyértelműsítőn már előfordul, ezért a kívánatos cikkcímet is közlöm (ha változtatnál rajta, keresd meg a rámutató linkeket más szócikkekben, és javítsd azokat). Egyetlen cikket már egy szerkesztőtársunk néhány éve elkezdett, azt is jeleztem. Ha valakinek kedve van megírni bármelyiket, akkor kösz és jó munkát! Palotabarát vita 2018. december 13., 16:08 (CET)

Az év szócikke mint Jó szócikk

Rémlik, hogy volt arról valami megbeszélés, talán szavazás is, bár ez nem biztos, hogy Az év szócikke verseny győztesei legyenek automatikusan Jó szócikkek (ha még nem azok, vagy nem kiemeltek), és a hivatkozott lapon van is ilyen megjegyzés, hogy ti. jelölni kell őket, de nem kell szavazni, ergo automatikusan jó szócikkek lettek. Ilyen pl. az Adele cikk. A kérdésem, hogy mióta van ez, és hogyan tudnám listába szedni ezeket az év szócikkés cikkeket, amik Jó szócikkek is egyben? - Tündi vita 2018. december 13., 17:11 (CET)

Az év szócikke verseny kiírásának módosítására, amelyben egyértelműen rögzítve lett, hogy a kategóriák első helyezettjei (ha még nem azok, vagy nem kiemeltek) megkapják a "Jó szócikk" elismerést, szavazás útján 2018 márciusában került sor. Először a 2017. évi verseny kategóriagyőztesei lettek automatikusan jó szócikkek. A megszavazott kiírás szerint ezeket a szócikkeket a "Javaslatok jó szócikkre" lapra fel kell vezetni, de nem kell szavazni róluk. Ezért most még viszonylag egyszerű kigyűjteni azokat, amelyek így kapták meg a címet, elegendő megnézni a 2017-es győzteseket, vagy a jó szócikkek archívumában az ideieket márciustól megnézni, hogy milyen módon kapták meg. Lehet, hogy valamilyen eszközzel ez gyorsabban is kigyűjthető lehet, de ebben valaki más tud talán segíteni. – Dodi123 vita 2018. december 13., 17:52 (CET)

Ez így okés, köszi, 1 évet könnyű visszakövetni! - Tündi vita 2018. december 13., 18:02 (CET)

Na, most olyat találtam a Wikipédia:Jószócikk-státusz_kritériumai lapon, hogy "A további helyezettek egy plusz jelöléssel indulnak a jó szócikk ajánláson", de erről egy szó sincs a szavazásban. Ez az infó hogy került oda a kritériumok lapjára? - Tündi vita 2018. december 13., 18:50 (CET)

Ez már korábban is ott volt. Az olyan "különböző szócikkíró versenyek győztes szócikkeit" követő helyezettekre vonatkozik, ahol valamilyen minőségellenőrzési folyamaton esnek át a szócikkek. Korábban vita folyt arról, hogy az év szócikke szavazási folyamata az egyáltalán szócikkíró verseny-e, és átesnek-e az ott nevezett cikkek minőségellenőrzési folyamaton. Mivel nem volt egyértelmű, hogy az év szócikke szavazása során van-e minőségellenőrzési folyamat, ezért kellett külön nevesíteni az ezt megelőző szakaszban az év szócikke versenyt. Az ottani további helyezettekre ez szerintem nem vonatkozik. – Dodi123 vita 2018. december 13., 20:39 (CET)
Értem. - Tündi vita 2018. december 13., 20:49 (CET)