Andrés Manuel López Obrador

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrés Manuel López Obrador
A Mexikói Egyesült Államok elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2018. december 1.
ElődEnrique Peña Nieto
Utódhivatalban

Született1953. november 13. (70 éves)
Mexikó Tepetitán, Tabasco állam
PártNemzeti Újjászületési Mozgalom (2014–)

HázastársaBeatriz Gutiérrez Müller (2006–, jelenleg érvényes érték)
Gyermekei
  • Andrés Manuel López Beltrán
  • Gonzalo Alfonso López Beltrán
  • Jesús Ernesto López Gutiérrez
  • José Ramón López Beltrán
Foglalkozás
IskoláiMexikói Autonóm Nemzeti Egyetem
Valláskatolicizmus

DíjakIgnobel-díj (2020. szeptember)

Andrés Manuel López Obrador aláírása
Andrés Manuel López Obrador aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrés Manuel López Obrador témájú médiaállományokat.

Andrés Manuel López Obrador (1953. november 13. –) mexikói politikus, 2018. december 1. óta Mexikó elnöke.

Kezdetek[szerkesztés]

1953-ban született a dél-mexikói Tabasco állam Macuspana községéhez tartozó Tepetitán nevű faluban. A mexikóvárosi Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetemen szerzett diplomát politikatudományból és közigazgatásból. Politikai pályáját 1976-ban kezdte, amikor támogatta Carlos Pellicier költő tabascóiszenátor-jelöltségét. 1977-ben a Tabascói Indiánintézet igazgatója lett, és a környékbeli csontál indiánok érdekében fejtett ki tevékenységet. 1984-ben visszatért a fővárosba, és a Nemzeti Fogyasztói Intézet egyik vezető tisztségébe került. Ebből az időszakból származik két könyve, a Los primeros pasos (Az első lépések) és a Del esplendor a la sombra (A ragyogástól az árnyékig) című.[1]

Politikai pályafutása[szerkesztés]

López Obrador az akkortájt szinte állampártként funkcionáló Intézményes Forradalmi Pártban (Partido Revolucionario Institucional, PRI) kezdte politikai karrierjét, de 1988-ban kilépett a pártból és csatlakozott Cuauhtémoc Cárdenas ellenzéki választási koalíciójához. Még ebben az évben sikertelenül indult Tabasco kormányzói tisztségéért.

1989-ben Cárdenasszal és néhány másik politikussal együtt megalapította a Demokratikus Forradalom Pártját (Partido de la Revolución Democrática, PRD), melynek tabascói elnöke lett. 1996-tól 1999-ig a PRD országos elnöki feladatát látta el, és sikeresen építette a pártot, amely sikeresen szerepelt a helyi önkormányzati és szövetségi állami szinten.

2000-ben megválasztották a Mexikói Szövetségi Körzet vezetőjének (Jefe del Gobierno del Distrito Federal).

2006-ban indult a mexikói elnökválasztáson, de azt csekély többséggel a Nemzeti Akció Párt jelöltje Felipe Calderón nyerte meg.

López Obrador 2012-ben ismét indult az elnökválasztáson, de megint alulmaradt; ezúttal a PRI jelöltje, Enrique Peña Nieto lett a győztes. Miután a PRD a következő években támogatta Peña Nieto gazdaságpolitikáját, López Obrador szakított korábbi pártjával, és megalapította a Nemzeti Újjászületési Mozgalom nevű baloldali pártot, amelynek vezetője és elnökjelöltje lett.

A 2018-as elnökválasztáson elsöprő győzelmet aratott: több mint 30 százalékponttal több szavazatot szerzett, mint a második helyezett Ricardo Anaya Cortés. 2018. december 1-jén beiktatták elnöki hivatalába.[2]

Források[szerkesztés]

  1. Semblanza (spanyol nyelven). LópezObrador.org.mx. (Hozzáférés: 2018. december 13.)
  2. Andrés Manuel López Obrador (angol nyelven). Britannica.com. (Hozzáférés: 2018. december 15.)