Spike Edney

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spike Edney
Életrajzi adatok
Álnév
  • The Wizard
  • The Duke
Született1951. december 11. (72 éves)
Portsmouth
Pályafutás
Műfajok
Hangszergitár
Tevékenységzenész
A Wikimédia Commons tartalmaz Spike Edney témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Philip „Spike” Edney (Portsmouth, 1951. december 11. –) brit zenész, multi-instrumentalista, aki sok könnyűzenei együttessel dolgozott együtt. Legfontosabb munkakapcsolata a brit Queen együttessel volt 1984-től. A 70-es évek közepén dalokat vett fel és turnézott a The Tymeszel és Ben E. Kinggel, játszott billentyűsökön, basszusgitáron, gitáron és harsonán. A hetvenes évek végén Edwin Starr zenei rendezője volt. A 80-as évek folyamán dolgozott együtt a Duran Durannal, a Boomtown Ratsszal, a Dexys Midnight Runnersszel, a Haircut 100-al és a Rolling Stonesszal.

A Queennel való munkája leginkább a billentyűs részek eljátszását jelentette (ez a fő hangszere), de olykor játszott ritmusgitár részeket is, vagy háttérvokálozott. Az együttes turnéin 1984 óta lépett fel kisegítő zenészként, ezenfelül később szerepet kapott Roger Taylor szólóprojektjében, a The Cross együttesben, és turnézott Brian Mayjel 1993-ban és 1998-ban.

1994-ben megalapította a SAS Band együttest (Spike’s All Stars), amely egy állandóan változó tagságú formáció volt, és néha megfordultak a soraiban a Queen, a Whitesnake, a Free, a Roxy Music, a Toto egyes tagjai, valamint Kiki Dee, Leo Sayer és Paul Young szólóénekesek.

A Queen + Paul Rodgers koncertek során átvette a zongorista szerepét az elhunyt Freddie Mercurytól, és jelen volt a formáció 2005-ös és 2006-os turnéin. A turnékon Roger Taylor gyakran úgy emlegette: „A Varázsló”. Ő a We Will Rock You musical billentyűse a 2002-es indulás óta.

Közreműködései[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]