Spike Edney

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spike Edney
SAS Band - Spike Edney 2 (8880819546) (cropped).jpg
Életrajzi adatok
Született 1951. december 11. (63 éves)
Pályafutás
Hangszer gitár
Tevékenység zenész

Philip „Spike” Edney (1951. december 11. –) brit zenész, multiinstrumentalista, aki sok könnyűzenei együttessel dolgozott együtt. Legfontosabb munkakapcsolata a brit Queen együttessel volt 1984-től, gyakran hivatkoztak úgy rá, mint a Queen ötödik tagjára. A 70-es évek közepén dalokat vett fel és turnézott a The Tymeszel és Ben E. Kinggel, játszott billentyűsökön, basszusgitáron, gitáron és harsonán. A hetvenes évek végén Edwin Starr zenei rendezője volt. A 80-as évek folyamán dolgozott együtt a Duran Durannal, a Boomtown Ratsszal, a Dexy’s Midnight Runnersszel, a Haircut 100-al és a Rolling Stonesszal.

A Queennel való munkája leginkább a billentyűs részek eljátszását jelentette (ez a fő hangszere), de olykor játszott ritmusgitár részeket is, vagy háttérvokálozott. Az együttes turnéin 1984 óta lépett fel kisegítő zenészként, ezenfelül később szerepet kapott Roger Taylor szólóprojektjében, a The Cross együttesben, és turnézott Brian Mayjel 1993-ban és 1998-ban.

1994-ben megalapította a SAS Band együttest (Spike’s All Stars), amely egy állandóan változó tagságú formáció volt, és néha megfordultak a soraiban a Queen, a Whitesnake, a Free, a Roxy Music, a Toto egyes tagjai, valamint Kiki Dee, Leo Sayer és Paul Young szólóénekesek.

A Queen + Paul Rodgers koncertek során átvette a zongorista szerepét az elhunyt Freddie Mercurytól, és jelen volt a formáció 2005-ös és 2006-os turnéin. A turnékon Roger Taylor gyakran úgy emlegette: „A Varázsló”. Ő a We Will Rock You musical billentyűse a 2002-es indulás óta.

Közreműködései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]