The Cross

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Cross
Az együttes egy 1990-es koncerten
Az együttes egy 1990-es koncerten
Információk
EredetEgyesült Királyság
Alapítva1987
Aktív évek1987-1993
MűfajRock, dance
KiadóEMI
Virgin
Parlophone
Tagok
Roger Taylor
Spike Edney
Clayton Moss
Peter Noone
Josh Macrae
A Wikimédia Commons tartalmaz The Cross témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Cross brit rockegyüttes, főként az alapító tagjáról, Roger Taylorról, a Queen együttes dobosáról ismert. Az együttes eredeti terve az volt, hogy a klasszikus rockot a dance zene elemeivel keveri, később mégis inkább a klasszikus rock felé mozdultak el. Fennállásuk alatt sosem lettek igazán sikeresek, de számottevő rajongótáboruk alakult ki Németországban és Angliában.[1]

Történet[szerkesztés]

A Queen 1986-os Magic Tourját követően Taylor megalakította a második együttesét, a The Cross-t. Az együttesben nem dobokon játszott, hanem frontemberként kihasználta énekesi és gitáros képességeit. Az együttes további tagjai voltak: Spike Edney billentyűs, aki az 1980-as évektől kezdve a Queen koncertek rendszeres vendégszereplője volt, valamint a hirdetés útján felbukkanó Clayton Moss gitáros, Peter Noone basszusgitáros, és Joshua McRae dobos. Az első albumuk, a Shove It 1987-ben jelent meg, még a dance és a rock fúziójával kísérletezett, de általában negatív kritikákat kapott. A következő album, az 1990-es Mad, Bad, and Dangerous to Know volt. Taylor a Queen dobosaként vállalt kötelezettségei miatt már nem tudott olyan mélyen részt venni a dalírásban, így ellentétben az első albummal, ahol az összes dalt ő írta, itt minden számnak más volt a szerzője. Ez a kiadványuk már jelentős sikereket ért el, főleg Angliában és Németországban. Az 1994-es Blue Rock is az együttes jobbik munkái közé tartozott, de ettől függetlenül az együttes feloszlott. Taylor folytatta a munkáját a Queennel, McRae később több Queenhez kapcsolódó kiadvány producere lett, és Edney mellett szerepet vállalt a későbbi Queen + Paul Rodgers kollaborációban.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok

Év Cím GBR GER
1988 Shove It 58 -
1990 Mad, Bad and Dangerous to Know - 48
1991 Blue Rock - -

Kislemezek

Év Cím GBR GER Album
1987 Cowboys and Indians 74 - Shove It
1988 "Shove it" 82 -
Heaven for Everyone 84 68
Manipulator - - nem jelent meg albumon
1990 Power to Love 83 - Mad, Bad and Dangerous to Know
Liar - -
Final Destination - -
1991 New Dark Ages - - Blue Rock
Life Changes

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Geoff Orens: Cross (angol nyelven). AllMusic. (Hozzáférés: 2010. március 27.)[halott link]

További információk[szerkesztés]

  • Cross (angol nyelven). AllMusic. [2005. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 27.)