Péter-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péter-hegy
Magasság238 m
HelyBudapest, Üröm
HegységPilis
Elhelyezkedése
Péter-hegy (Budapest)
Péter-hegy
Péter-hegy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 35′ 16″, k. h. 19° 01′ 34″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 16″, k. h. 19° 01′ 34″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Péter-hegy témájú médiaállományokat.

A Péter-hegy egy 238 méter magas hegy a Dunazug-hegyvidéken, a Pilis hegységben, amelynek egyik legkeletebbi és egyben legdélebbi elhelyezkedésű magaslata. Legmagasabb pontja Budapest és Üröm közigazgatási határán található, amely határvonal ezen a szakaszon csaknem pontosan kelet-nyugati irányú, így a hegy északi lejtői Üröm, déli lejtői a fővárosi III. kerületi Csillaghegy területére futnak le.

A Péter-hegy keleti részén helyezkedett el az egykori Csillaghegyi téglagyár és annak viszonylag nagy kiterjedésű agyagbányája, amit a gyár megszűnése óta rekultiváltak. (A helyén lakópark épült.) Szintén a hegy tömbjének keleti részén (illetve a szomszédos Róka-hegy tömbjének déli részén) fakadnak azok a források is, amelyek a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda nevű komplexumot táplálják.

A Péter-hegy a névadója a III. kerület Péterhegy városrészének, amelyhez a hegy déli lankáin húzódó utcák és az ott kialakult, zömmel külterületi jellegű ingatlanok tartoznak; valamint Ürömön a Péterhegyi-lakóparknak.

Barlangjai[szerkesztés]

  • Amfiteátrum-barlang – 294 méter hosszú és 76 méter mély, fokozottan védett barlang, egy időben a Pilis legmélyebb barlangjaként tartották számon. Engedéllyel látogatható.
  • Amfiteátrum 2. sz. barlang – 15 méter hosszú és 6,5 méter mély üreg a Csókavári-kőfejtőben. Engedéllyel látogatható.
  • Amfiteátrum 5. sz. barlang – 9 méter hosszú és 5 méter függőleges kiterjedésű üreg, lezárt magánterületen nyílik.
  • Amfiteátrum 7. sz. barlang – 3,5 méteres hosszú, 2 méter mély üreg, engedéllyel bejárható.
  • Amfiteátrum 8. sz. barlang – kötéltechnikával elérhető bejáratú, 2,5 méteres hosszúságú, 0,5 méter függőleges kiterjedésű üreg, engedéllyel bejárható.
  • Amfiteátrum 10. sz. barlang – 9 méter hosszú, 2,8 méter mélységű, lezáratlan barlang, amely engedéllyel látogatható.
  • Csókavári-barlang – jelenleg ismert kiterjedésében 285 méter hosszú és 65 méter mély barlang, a Pilis legmélyebb barlangjai közé tartozik; feltételezések szerint a hossza az 500 métert is meghaladhatja. Több, régen különálló barlang (Amfiteátrum 3. sz. barlang, Amfiteátrum 4. sz. barlang, Amfiteátrum 9. sz. barlang, Porhintő-barlang) összekötésével jött létre, a Csókavári-kőfejtő hatalmas és költséges kármentesítési projektje során. Bejáratai le vannak zárva, látogatása a barlangászok számára is csak vegyvédelmi felszereléssel ajánlott.
  • Ürömi Kongó-barlang – Az ürömi Péterhegyi u. 1. szám fölötti kőfejtőben feltárt, 20 méteres hosszúságú, 12,7 méteres mélységű barlang volt, amelyet ma már megsemmisültnek tekintenek.