Spartacus-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spartacus-barlang
A Spartacus-barlang bejárata
A Spartacus-barlang bejárata
Hossz15 m
Mélység1 m
Magasság3 m
Függőleges kiterjedés4 m
Ország Magyarország
TelepülésPilisszentkereszt
Földrajzi tájPilis hegység
Barlangkataszteri szám4840-121
Elhelyezkedése
Spartacus-barlang (Magyarország)
Spartacus-barlang
Spartacus-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 42′ 16″, k. h. 18° 51′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 42′ 16″, k. h. 18° 51′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Spartacus-barlang témájú médiaállományokat.

A Spartacus-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben, a Pilisszentkereszt szélén található Vaskapu-hegyen elhelyezkedő egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Vaskapu-völgyben, fokozottan védett területen lévő barlang a Vaskapu-völgy felső elágazásától D-re elhelyezkedő sziklaborda mellett felkapaszkodva közelíthető meg. A második nagy, egybefüggő sziklacsoport É-i aljában fekszik a barlang szép formájú bejárata. A bejárat mögött egy tekintélyes méretű terem húzódik. A bivakolásra kitűnően alkalmas teremből egy egyszemélyes, szépen oldott cső kanyarog tovább. A triász mészkőben létrejött barlangban kis oldott kürtők, a bejárati teremben pedig szép montmilch figyelhető meg. A könnyen járható, engedély nélkül megtekinthető barlangot mindenképpen érdemes felkeresni, bejárásához csak barlangjáró alapfelszerelés használata szükséges.

1997-ben volt először Spartacus-barlangnak nevezve a barlang az irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1967-ben napvilágot látott, Pilis útikalauz című könyvben meg van említve, hogy a Szoplák-völgyi-barlang környékén, a Vaskapu-völgyben sok kis üreg bújik meg a bokrok között. Az 1974-ben megjelent, Pilis útikalauz című könyvben, a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjainak jegyzékében (19–20. old.) meg van említve, hogy a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjai között vannak a Vaskapu-völgyi barlangok. A Pilis hegység barlangjait leíró rész szerint egy erdei kunyhó mellett befordul a kék négyzet jelzésű turistaút a Vaskapu-völgybe, majd kb. fél km után, az út mellé lehúzódó sziklás hegyoldalban üregek és kis barlangok egész sora található. Ezek a vaskapu-völgyi barlangok (kőfülkék, sziklaodúk), amelyek közül kiemelkedik méreteivel, cseppköveivel és érdekes formáival a Pilis-barlang.

Az 1991-ben megjelent útikalauzban meg van ismételve az 1974-es útikalauzban lévő rész, amely a vaskapu-völgyi barlangokat ismerteti, azzal a különbséggel, hogy az erdei kunyhó mellett a piros jelzésű turistaút fordul be a Vaskapu-völgybe. Az 1996. évi barlangnap túrakalauzában meg van említve, hogy a vaskapu-völgyi barlangok, kőfülkék és sziklaodúk közül mind méretével, mind érdekes formáival, cseppköveivel kiemelkedik a Pilis-barlang.

1997. május 5-én Regős József mérte fel a barlangot, majd 1997. május 9-én Kraus Sándor a felmérés alapján megrajzolta a barlang alaprajz térképét és 3 keresztmetszet térképét. Az alaprajz térképen megfigyelhető a 3 keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. A térképeken 1:100 méretarányban van bemutatva a barlang. A térképlapon jelölve van az É-i irány. 1997. májusban Kraus Sándor rajzolt egy helyszínrajzot, amelyen a Pilis-barlang környékén lévő üregek földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A rajzon látható a Spartacus névvel jelölt barlang földrajzi elhelyezkedése. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt is ismert Spartacus-barlangnak 1997-ben készült el a térképe. Jelentős barlang, amelyet lehet, hogy azonosítani kell. A jelentésbe bekerült az 1997-ben készült helyszínrajz.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dely Károly – Mezei Iván: Pilis útikalauz. Sport, Budapest, 1974. 20., 29–30. old. (A Pilis-hegység barlangjai című fejezetet, a 19–37. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 30., 31. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, Sport, 1967. 29. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Miczek György szerk.: A Pilis és a Visegrádi-hegység. Budapest, Sport, 1991. 37. old. („A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai” című fejezetet, a 26–46. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Nyerges Miklós: MKBT – XL. Barlangnap, Pilisszentkereszt. Túrakalauz. 1996. 21. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • –: Spartacus-barlang leírás. Kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]