Szoplák-völgyi Rókalyuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szoplák-völgyi Rókalyuk
A Szoplák-völgyi Rókalyuk bejárata
A Szoplák-völgyi Rókalyuk bejárata
Hossz5 m
Mélység0 m
Magasság1 m
Függőleges kiterjedés1 m
Ország Magyarország
TelepülésPilisszentkereszt
Földrajzi tájPilis hegység
Típusinaktív forrásbarlang
Barlangkataszteri szám4840-110
Elhelyezkedése
Szoplák-völgyi Rókalyuk (Magyarország)
Szoplák-völgyi Rókalyuk
Szoplák-völgyi Rókalyuk
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 42′ 28″, k. h. 18° 52′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 42′ 28″, k. h. 18° 52′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szoplák-völgyi Rókalyuk témájú médiaállományokat.

A Szoplák-völgyi Rókalyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Pilis hegységben, Pilisszentkereszten található egyik barlang. Turista útikalauzokban is ismertetve van.

Leírás[szerkesztés]

Pilisszentkereszt külterületén, a Szopláki-ördöglyuk bejáratától D-re 60 m-re, a zöld sáv jelzésű turistaút közelében, attól 10 m-rel magasabban, sziklafalban helyezkedik el a Szoplák-völgyi Rókalyuk bejárata. A sziklafalban 2 m magasan van a barlang nyílása. Az 5,5 m hosszú barlang meanderező, szépen oldott falú szűk folyosója vízszintes. Minden bizonnyal inaktív forrásszáj. A dachsteini mészkőben létrejött barlang falain kondenzvizes borsókövek figyelhetők meg, végén gyökerek lógnak az üregbe. Kitöltése száraz agyag. Pókok, lepkék és csigák élnek benne. Közelében, a sziklafalban található néhány kis, korróziós járat. Az engedély nélkül járható barlang megtekintéséhez elég barlangjáró alapfelszerelés használata.

Előfordul a barlang az irodalmában Gazsi-luk (Kraus 1997), Rókalyuk (Láng 1953), Szoplaki-rókalyuk (Mezei 1967), Szoplak-völgyi-rókaluk (Kraus 1997), Szopláki-rókalyuk (Miczek 1991), Szoplák-völgyi-rókalyuk (Kordos 1984) és Szoplákvölgyi rókalyuk (Bertalan 1976) neveken is. 1991-ben volt először Szoplák-völgyi Rókalyuknak nevezve a barlang az irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1953. évi Földrajzi Értesítőben található, Láng Sándor által írt tanulmányban az olvasható, hogy a Szopláki-ördöglyuktól D-re kb. 50 m-re, fenn a sziklafal oldalában nyílik egy kis forrásbarlang bejárata. Kb. 3 m hosszú és átlagosan 1/2–2/3 m magas a majdnem vízszintes folyosó. Ezenkívül kisebb járatok is láthatók a barlangban. A publikációban lévő 6. ábrán, a Pilis hegy hosszmetszet térképén látható a Pilis hegyen lévő barlangok körülbelüli földrajzi elhelyezkedése. A rajzon megfigyelhető a Szopláki-ördöglyuk melletti barlang (Rókalyuk) földrajzi elhelyezkedése. A 8. ábrán a Szoplák-völgyi Rókalyuk alaprajz térképvázlata látható. A térképvázlat elkészítéséhez a barlangot Láng Sándor mérte fel, majd Márkus a felmérés alapján megrajzolta a barlang térképvázlatát.

Az 1967-ben napvilágot látott, Pilis útikalauz című könyvben az van írva, hogy a Szopláki-ördöglyuktól DK-re 50 m-re, sziklafalban van a Szoplaki-rókalyuk bejárata. A jelentéktelen barlang csak 4 m hosszú. Ez utóbbi barlanghoz közel található a Vaskapu-völgy. Az 1974-ben megjelent, Pilis útikalauz című könyvben, a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjainak jegyzékében (19–20. old.) meg van említve, hogy a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjai között van a Róka-lyuk (Szoplaki-) és a Szoplaki-rókalyuk. A Pilis hegység barlangjait leíró résznek a Szoplák-völgyi Rókalyukról szóló leírása megegyezik az 1967-ben kiadott útikalauz Szoplák-völgyi Rókalyukat bemutató leírásával.

Az 1976-ban befejezett, Magyarország barlangleltára című kéziratban az olvasható, hogy a Pilis hegységben, a Pilis-vonulatban, Pilisszentkereszten helyezkedik el a Szoplákvölgyi rókalyuk. A Szopláki-ördöglyuktól DK-re kb. 50 m-re, a kétbükkfai kocsiút (zöld jelzésű turistaút) felett, sziklafal oldalában van a barlang bejárata. A forrásbarlang 4 m hosszú és 0,6 m magas. A kézirat barlangot ismertető része 2 publikáció alapján lett írva.

Az 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában szerepel a Pilis hegység barlangjai között a barlang Szoplák-völgyi-rókalyuk néven. A listához kapcsolódóan látható a Dunazug-hegység barlangjainak földrajzi elhelyezkedését bemutató 1:500 000-es méretarányú térképen a barlang földrajzi elhelyezkedése. A Kárpát József által 1990-ben írt kéziratban ismertetve van a barlang. A kéziratba bekerült a Szoplák-völgyi Rókalyuk alaprajz térképe és keresztmetszet térképe. Az alaprajz térképen látható a keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. A rajzoló neve és a készítés dátuma ismeretlen. A térképlapon jelölve van az É-i irány.

A Kárpát József által 1991-ben írt összeállításban meg van említve, hogy a Szoplák-völgyi Rókalyuk (Pilisszentkereszt) 5 m hosszú és 0 m mély. Az 1991-ben napvilágot látott útikalauzban meg van ismételve az 1967-es útikalauzban található barlangleírás, de az 1991-es kiadványban Szopláki-rókalyuk a barlang neve. Az 1996. évi barlangnap túrakalauzában meg van ismételve az 1967-ben kiadott útikalauzban lévő barlangismertetés. 1997. május 17-én Kraus Sándor rajzolt helyszínrajzot, amelyen a Szoplak-völgy üregeinek földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A rajzon látható a Szoplák-völgyi Rókalyuk földrajzi elhelyezkedése. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt is ismert Szoplak-völgyi-rókaluknak (Gazsi-luk) volt térképe 1997 előtt. A jelentésbe bekerült az 1997-ben készült helyszínrajz.

Irodalom[szerkesztés]

  • Bertalan Károly: Magyarország barlangleltára. Kézirat. Budapest, 1976. (A kézirat megtalálható a Magyar Állami Földtani Intézetben.)
  • Dely Károly – Mezei Iván: Pilis útikalauz. Sport, Budapest, 1974. 20., 31. old. (A Pilis-hegység barlangjai című fejezetet, a 19–37. oldalakat Dénes György írta.)
  • Kárpát József: A Pilis barlangjai. Kézirat, 1990.
  • Kárpát József: A Pilis-hegység területén levő barlangok jegyzéke. Kézirat. 1991. október. 6. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Kordos László: Magyarország barlangjai. Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1984. 277., 295. old.
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 32., 33. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Láng Sándor: A Pilis morfológiája. Földrajzi Értesítő, 1953. (2. köt.) 3. füz. 356. old. (Alaprajz térkép és helyzetrajz a 366. és 367. oldalak között.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, 1967. 29. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.)
  • Miczek György szerk.: A Pilis és a Visegrádi-hegység. Budapest, Sport, 1991. 38. old. („A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai” című fejezetet, a 26–46. oldalakat Dénes György írta.)
  • Nyerges Miklós: MKBT – XL. Barlangnap, Pilisszentkereszt. Túrakalauz. 1996. 23. old.
  • –: Szoplák-völgyi Rókalyuk leírás. Kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]