Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang
A Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang bejárata
A Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang bejárata
Hossz18 m
Mélység7 m
Magasság5 m
Függőleges kiterjedés12 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
TelepülésEsztergom
Földrajzi tájPilis hegység
Típusinaktív hévizes
Barlangkataszteri szám4851-3
Elhelyezkedése
Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang (Dorog-Kesztölc)
Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang
Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang
Pozíció Dorog-Kesztölc térképén
é. sz. 47° 44′ 60″, k. h. 18° 44′ 23″Koordináták: é. sz. 47° 44′ 60″, k. h. 18° 44′ 23″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang témájú médiaállományokat.

A Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben, a Kis-Strázsa-hegyen található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Esztergom-Kertváros városrészben, a Kis-Strázsa-hegy csúcsától nyugatra elhelyezkedő nagy kőfejtő falában található a bejárata. A kőbánya udvarából is jól látszik a bejárat, amelyhez egy kis ösvény vezet.

A hasadékbarlang bejárati részén meglepően nagy, száraz, roncsolt cseppkövek, cseppkőzászlók és cseppkőlefolyások figyelhetők meg. A hasadékot eredetileg 5–8 centiméter vastag kalcitréteg fedte be, amely mögé néhány helyen 50 centiméter átmérőjű áramlási cső oldódott a falba. A 18 méter hosszú barlang nagyon szűk, ezért nem könnyű bejárni, de a barlangjáró alapfelszerelésen kívül más felszerelés nem kell megtekintéséhez.

Előfordul a barlang az irodalmában Kis-Strázsa-hegyi Csepköves-barlang (Kraus 1997) néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1984-ben megjelent Magyarország barlangjai című könyvben nincs említve a barlang, az országos barlanglistában sem és az 1991-ben összeállított Pilis hegység barlangjairól szóló kéziratban sem szerepel. 1997. május 25-én Regős József mérte fel a barlangot, majd a felmérés alapján, 1997. május 27-én Kraus Sándor szerkesztette meg a barlang alaprajz térképét és keresztmetszet térképét, amelyek 1:50 méretarányban mutatják be a barlangot.

1997. május 29-én Kraus Sándor rajzolt helyszínrajzot, amelyen a Kis-Strázsa-hegy, Középső-Strázsa-hegy és Nagy-Strázsa-hegy barlangjainak földrajzi elhelyezkedése van ábrázolva. A rajzon látható a Csepköves névvel jelölt barlang földrajzi elhelyezkedése. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt ismeretlen Kis-Strázsa-hegyi Csepköves-barlang jelentős, veszélyeztetett barlang, amely további kutatást igényel, és amelynek 1997-ben készült el a térképe. A jelentésbe bekerült az 1997-ben rajzolt helyszínrajz.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kárpát József: A Pilis-hegység területén levő barlangok jegyzéke. Kézirat. 1991. október. Nincs benne említve a barlang. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Kordos László: Magyarország barlangjai. Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1984. (Nem említi a barlangot.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 35., 37. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • –: Kis-Strázsa-hegyi cseppköves hasadékbarlang leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]