Jóreménység feletti-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jóreménység feletti-barlang
A Jóreménység feletti-barlang bejárata
A Jóreménység feletti-barlang bejárata
Hossz7 m
Mélység0 m
Magasság4 m
Függőleges kiterjedés4 m
Tengerszint feletti magasság582 m
Ország Magyarország
TelepülésPilisszentkereszt
Földrajzi tájPilis hegység
Barlangkataszteri szám4840-123
Elhelyezkedése
Jóreménység feletti-barlang (Magyarország)
Jóreménység feletti-barlang
Jóreménység feletti-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 42′ 15″, k. h. 18° 51′ 58″Koordináták: é. sz. 47° 42′ 15″, k. h. 18° 51′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Jóreménység feletti-barlang témájú médiaállományokat.

A Jóreménység feletti-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilis hegységben, a Pilisszentkereszt szélén található Vaskapu-hegyen elhelyezkedő egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Vaskapu-völgyben, a Pilis-barlangtól 290°-ra, 150 m-re, 582 m tszf. magasságban van a Jóreménység feletti-barlang É-ra néző két bejárata. A Vaskapu-völgy elágazásától 215°-ra, 130 m-re, 6 m-es sziklafal közepén nyílik a barlang. Bejáratai a Jóreménység-barlang bejárata felett vannak közvetlenül. Egy kis nyíláson keresztül össze is függ a Jóreménység-barlanggal. A barlang bejáratainak helyet adó sziklafal előterében még megfigyelhetők az egykori kutatótáborok nyomai (tűzrakó- és pihenőhely).

A Jóreménység feletti-barlang triász mészkőben kialakult ferde rétegcsoportban jött létre kifagyás miatt. A képződményekben szegény barlangban kevés borsókő található. A lezáratlan barlang engedély nélkül és könnyű mászással bejárható. A felső bejáraton át a kb. 3 m mély aknába leereszkedve lehet elérni a másik bejáratot, amelyen kibújva egy ferde párkány található. Nincs jelentősége továbbkutatás szempontjából a barlangnak.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1967-ben napvilágot látott, Pilis útikalauz című könyvben meg van említve, hogy a Szoplák-völgyi-barlang környékén, a Vaskapu-völgyben sok kis üreg bújik meg a bokrok között. Az 1974-ben megjelent, Pilis útikalauz című könyvben, a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjainak jegyzékében (19–20. old.) meg van említve, hogy a Pilis hegység és a Visegrádi-hegység barlangjai között vannak a Vaskapu-völgyi barlangok. A Pilis hegység barlangjait leíró rész szerint egy erdei kunyhó mellett befordul a kék négyzet jelzésű turistaút a Vaskapu-völgybe, majd kb. fél km után, az út mellé lehúzódó sziklás hegyoldalban üregek és kis barlangok egész sora található. Ezek a vaskapu-völgyi barlangok (kőfülkék, sziklaodúk), amelyek közül kiemelkedik méreteivel, cseppköveivel és érdekes formáival a Pilis-barlang.

1989 decemberében Kárpát József, Gyombolai Gábor és Madár Marianna felmérték a Jóreménység-barlangot. A Jóreménység-barlangnak a felmérés alapján készült egyik keresztmetszet térképén (A–A') látszik az a hely, ahol a Jóreménység-barlang és a Jóreménység feletti-barlang kapcsolódnak egymáshoz. A Jóreménység-barlang alaprajz térképén megfigyelhető az is, hogy ez a keresztmetszet hol helyezkedik el a Jóreménység-barlangban. A Kárpát József által 1990-ben írt kéziratban szó van arról, hogy a Jóreménység-barlang bejárata felett egy sziklaereszszerű üreg található. Az 1991-ben megjelent útikalauzban meg van ismételve az 1974-es útikalauzban lévő rész, amely a vaskapu-völgyi barlangokat ismerteti, azzal a különbséggel, hogy az erdei kunyhó mellett a piros jelzésű turistaút fordul be a Vaskapu-völgybe. Az 1996. évi barlangnap túrakalauzában meg van említve, hogy a vaskapu-völgyi barlangok, kőfülkék és sziklaodúk közül mind méretével, mind érdekes formáival, cseppköveivel kiemelkedik a Pilis-barlang.

1997. május 5-én Regős József mérte fel a barlangot, majd 1997. május 9-én Kraus Sándor a felmérés alapján megrajzolta a Jóreménység-barlang feletti Átjáró-barlang (4840-es barlangkataszteri terület) alaprajz térképét, hosszmetszet térképét és keresztmetszet térképét. Az alaprajz térképen megfigyelhető a hosszmetszet elhelyezkedése a barlangban. A hosszmetszet térképen látható a keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. A térképeken 1:50 méretarányban van bemutatva a barlang. A térképlapon jelölve van az É-i irány. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy az 1997 előtt is ismert Jóreménység feletti-barlangnak 1997-ben készült el a térképe.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dely Károly – Mezei Iván: Pilis útikalauz. Sport, Budapest, 1974. 20., 29–30. old. (A Pilis-hegység barlangjai című fejezetet, a 19–37. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kárpát József: A Pilis barlangjai. Kézirat, 1990. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 30. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, Sport, 1967. 29. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Miczek György szerk.: A Pilis és a Visegrádi-hegység. Budapest, Sport, 1991. 37. old. („A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai” című fejezetet, a 26–46. oldalakat Dénes György írta.) (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Nyerges Miklós: MKBT – XL. Barlangnap, Pilisszentkereszt. Túrakalauz. 1996. 21. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • –: Jóreménység feletti-barlang leírás. Kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]