Nyugaton a helyzet változatlan (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugaton a helyzet változatlan
(All Quiet on the Western Front)
2022-es német–amerikai film

A Paul Bäumert alakító Felix Kammerer
A Paul Bäumert alakító Felix Kammerer
RendezőEdward Berger(wd)
Producer
AlapműNyugaton a helyzet változatlan
Műfaj
  • háborús film
  • filmdráma
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneVolker Bertelmann
OperatőrJames Friend
VágóSven Budelmann
DíszlettervezőChristian M. Goldbeck
Gyártás
GyártóAmusement Park
Ország Németország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő147 perc[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2022. október 28.
Magyarország 2022. október 28.
Díj(ak)4 Oscar-díj
7 BAFTA-díj
KorhatárUSA R
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nyugaton a helyzet változatlan (németül: Im Westen nichts Neues, angolul: All Quiet on the Western Front) 2022-es német-amerikai háborús akciófilm, amely Erich Maria Remarque 1929-ben megjelent azonos című regénye alapján készült. A filmet Edward Berger rendezte, a főbb szerepekben Daniel Brühl, Albrecht Schuch(wd), Sebastian Hülk, Felix Kammerer, Aaron Hilmer, Edin Hasanovic és Devid Striesow(wd) látható. 2023-ban több kategóriában nyert Oscar-díjat.

A filmet 2022. szeptember 12-én mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, és 2022. október 28-án jelent meg a Netflixen.[2]

A nyugati fronton állóháború alakult ki, a frontvonal alig-alig mozdult el. Körülbelül 3 millió ember halt meg itt.[3].

Cselekmény[szerkesztés]

1917-ben, 3 évvel az első világháború kezdete után, a 17 éves Paul Bäumer bevonul a Német Birodalmi Hadseregbe iskolai barátaival, Albert Kloppal, Franz Müllerrel és Ludwig Behmmel együtt. Meghallgatnak egy hazafias beszédet egy iskolai tisztségviselőtől, majd a tudtuk nélkül már elesett katonáktól kapnak egyenruhát. Miután bevetik őket az észak-franciaországi La Malmaisonban, összebarátkoznak Stanislaus 'Kat' Katczinskyvel, egy öregebb katonával. A lövészárok és a nyugati front szörnyű valósága hamar összezúzza a fiatal férfiakban a háborúról eddig alkotott romantizált képzeteket, Ludwig az első estén életét veszti egy tüzérségi csapás következtében.

1918 November 7.-én Matthias Erzberger német politikus a magas veszteségek miatt találkozik a német hadvezetéssel, és megpróbálja rábírni őket a szövetségesekkel való tűzszüneti tárgyalások elindítására. Eközben Paul és Kat ellopnak egy libát egy tanyáról, és megosztják azt Franzzal, Alberttel és egy másik veteránnal, Tjaden Stackfleettel, akivel közel kerültek a Champagne-i front mögött. Kat, aki írástudatlan, Pault kéri meg hogy olvassa fel neki a feleségétől érkező levelet, és aggódik, hogy nem fog tudni visszailleszkedni a normális életbe. Franz egy francia lánnyal tölti az éjszakát, és elhozza a kendőjét emlékbe.

November 9.-én reggel Friedrichs tábornok elviszi Erzbergert és a német delegáció többi részét egy, a Compiégne-i erdőbe tartó vonathoz, ahol a tűzszünet megtárgyalását tervezik. Paul és bajtársai 60 eltűnt frissen sorozott katona felkutatását kapják küldetésül, ám egy szobában holtan találják őket, szerintük amiatt, mert túl korán vették le a gázmaszkukat egy mérges gáz támadás után. Friedrichs, aki ellenzi a tűzszünetet, támadást rendel el, mielőtt további francia erősítések érkeznének. Aznap éjjel, Erzberger és a delegáció megérkezik a Compiégne-i erdőbe, és Paul ezredét elküldik a frontra, hogy előkészüljön a támadásra.

A 10.-edikei reggelen Ferdinand Foch, a szövetségesek főparancsnoka, 72 órát ad a németeknek hogy elfogadják a szövetségesek feltételeit, tárgyalás nélkül. Eközben a német támadás közelharc után beveszi a francia lövészárkot, azonban egy összfegyvernemi francia támadás Saint Chamond páncélosokkal, repülőgépekkel és lángszórókkal visszaszorítja őket. Franz elkülönül a többiektől, Albertet pedig megölik miközben megpróbálja megadni magát. Paul egy robbanás okozta kráterben rekedve találja magát egy francia katonával, akit megszúr. Ahogy köteles végignézni mint lassan meghal, bűntudat önti el, és bocsánatért esedez a katona halott testénél. Erzberger értesül II. Vilmos lemondásáról, és Paul von Hindenburg marsalltól utasítást kap, hogy fogadja el a szövetségesek feltételeit. Paul visszatér az egységéhez, ahol épp a háború közelgő végét ünneplik. Megtalálja a sérült Tjadent, aki átadja neki Franz kendőjét. Kat és Paul ételt hoznak Tjadennek, aki viszont a villával nyakon szúrja magát, félve attól hogy rokkantként kell leélnie az életét.

11.-én hajnali öt órakor Erzberger delegációja aláírja a tűzszünetről szóló iratot, ami aznap délelőtt 11 órakor lép életbe. Miután meghallják a hírt, Paul és Kat visszatérnek a tanyára, hogy utoljára még lopjanak friss ételt maguknak. Katot azonban lelövi a gazda fiatal fia, és miközben Paul a kórházba cipeli, belehal a sérülésbe. Friedrichs a végéig ki akarja használni a hátramaradt időt, és hogy javítsa a helyzetüket, elrendel egy utolsó támadást, hogy egy győzelemmel vessen véget a háborúnak. A támadás a tűzszünet előtt 15 perccel, 10:45kor indul meg. A beletörődő, már tapasztalt Paul több francia katonával végez, mielőtt a 11 órás tűzszünet előtt pár pillanattal egy francia bajonet átszúrja a mellkasát. A front rögtön ezután elhalkul, befejeződik a küzdelem. Egy fiatal katona összeszedi Paul bilétáját, és magához veszi Franz kendőjét.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Matthias Erzberger Daniel Brühl Rajkai Zoltán
Stanislaus "Kat" Katczinsky Albrecht Schuch Makranczi Zalán
Paul Bäumer Felix Kammerer Kádár-Szabó Bence
Frantz Müller Moritz Klaus L. Nagy Attila
Albert Kropp Aaron Hilmer Kenéz Ágoston
Tjaden Stackfleet Edin Hasanovic Zöld Csaba
Von Brixdorf őrmester Sebastian Hülk[5] Pál Tamás
Friedrichs tábornok Thibault de Montalembert Znamenák István

A film készítése[szerkesztés]

A filmet 2020 februárjában jelentették be Edward Berger rendezésével és Daniel Brühl főszereplésével.[6] A forgatás 2021 márciusában kezdődött a csehországi Prágában.[2][7]

Bemutató[szerkesztés]

A filmet 2022. szeptember 12-én mutatták be a 47. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A New York-i Paris Theaterben tartott október 7-i exkluzív bemutatót követően a film október 14-től a mozikban is látható volt.[8]

Október 28-án a Netflixen is megjelent világszerte.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. All Quiet on the Western Front. Toronto International Film Festival . (Hozzáférés: 2022. július 28.)
  2. a b Netflix's 'All Quiet On The Western Front' Shoot Underway in Prague, New Cast Members Join. Variety , 2021. május 4. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 8.)
  3. [idézet a film végéből]
  4. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. október 28.)
  5. First Look Photos and Cast Revealed for Netflix’s German Film ‘All Quiet on the Western Front’, 2021. május 4. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 10.)
  6. Wiseman, Andreas: 'All Quiet On The Western Front': Timely German-Language Version Of WWI Classic Heads To EFM With Edward Berger, Daniel Bruhl & Rocket Science. Deadline Hollywood , 2020. február 14. [2020. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 8.)
  7. 'All Quiet on the Western Front': Shooting for German Netflix Film Directed by Edward Berger Has Begun. Netflix . [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 8.)
  8. Bradshaw, Peter: All Quiet on the Western Front review – anti-war nightmare of bloodshed and chaos. The Guardian , 2022. október 12. (Hozzáférés: 2022. október 14.)
  9. Longmire, Becca: Netflix Drops Teaser Trailer For ‘All Quiet On The Western Front’ Ahead Of TIFF World Premiere (amerikai angol nyelven). ET Canada , 2022. szeptember 6. [2022. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 22.)

További információk[szerkesztés]