Nagymenők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagymenők
(GoodFellas)
Rendező Martin Scorsese
Producer Irwin Winkler
Alapmű Nicholas Pileggi: Wise Guy
Műfaj bűnügyi film
filmdráma
Forgatókönyvíró Nicholas Pileggi
Martin Scorsese
Főszerepben Robert De Niro
Ray Liotta
Joe Pesci
Operatőr Michael Ballhaus
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Pictures
Ország  USA
Nyelv angol
olasz
Időtartam 146 perc
Költségvetés 25 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
Bemutató USA 1990. szeptember 19.
magyar 1991. február 14.
Korhatár USA R
magyar 16 év
Bevétel 46 838 394 dollár [2]
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Nagymenők (GoodFellas) 1990-ben bemutatott Oscar-díjas igaz történeten alapuló bűnügyi dráma Martin Scorsese rendezésében. A forgatókönyvet, mely Nicholas Pileggi regénye alapján készült, Scorsese Pileggi-vel közösen írta. A főszerepekben Ray Liotta és Robert De Niro; előbbi Henry Hill-t, utóbbi James „Jimmy” Conway-t alakítja. Joe Pesci a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, s számos további elismerésben részesült. A további szerepekben Lorraine Bracco, mint Hill felesége, Paul Sorvino, mint a maffiózók főnöke, Frank Sivero, Tony Darrow és Samuel L. Jackson láthatók. A filmet a legjobb film, továbbá a rendezőt, a vágást, a női mellékszereplőt és a legjobb adaptált forgatókönyvre is jelölték.[pontosabban?] Az IMDb-n a legjobb 250 film közül a 17 helyet tölti be.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyitó jelenetben Henry (Ray Liotta), Jimmy (Robert De Niro) és Tommy (Joe Pesci) egy autóban ülnek, és készülnek eltenni láb alól Billy-t (Frank Vincent), akit a csomagtartóba rejtettek. Azonban Billy nem halt meg, elkezd mozogni hátul. A fiúk meghallják, félreállak a kocsival, kinyitják a csomagtartót, látják, hogy Billy még él. Tommy kést húz elő, többször megszúrja Billy-t. Jimmy a pisztolyával háromszor-négyszer bele is lő.

Jelenet a filmből

Ezután Henry mint narrátor szólal meg: „Amióta csak az eszemet tudom, gengszter akartam lenni.” Visszaugrik az időben egészen 1955-ig, amint a fiatal Henry az ablakból nézi a maffiózókat, közben narrátorként áhítottan mesél a gengszterekről, akik bármit megtehetnek. Henry a nyári szünetben a taxiállomáson dolgozott, itt megismerkedett Tuddy Ciceróval (Frank DiLeo), a helyi maffiózóval. Henry ezután úgy érezte, közéjük tartozik. Apja azonban levelet kapott az iskolából, hogy Henry nem jár be, így az apa rájött, mit csinál a fia valójában. Az ifjú Hill így nem folytathatta munkáját a gengszterek körében. Emiatt Tuddy az embereivel megkereste a postást, aki a leveleket hordja a Hill családnak, és fenyegetéssel rávették, hogy a családnak szóló leveleket Tuddy-hoz hozza. Henry apja ezután már nem kapott több üzenetet.

A következő jelenet egy gengszter partyn játszódik, itt Henry megismerkedett az akkor 28-29 éves Jimmy-vel. Hillnek ekkor már Jimmy volt a főnöke, azon belül pedig megismerkedett Tommy-val, akivel ezután együtt dolgozott. Amikor cigarettát osztottak, a rendőrök elkapták Henry-t és bevitték a rendőrségre. A bíróságon a fiú semmit sem mondott, ezért Jimmy nagyon büszke lett rá, és elmondta neki a két legfontosabb dolgot: „Sohase köpd be a barátaidat, és mindig tartsd a pofádat.”

Így 1963-ra Paul „Paulie” Cicero (Paul Sorvino a „szárnyai alá” veszi és már a reptéren dolgozhatott, ahol Tommy-val rendszeresen kirabolták a pénzszállító autókat. Egy buliban Henry, Tommy és Frenchy (Mike Starr) kitervelik, hogy a következő érkező hajót kifosztják. Ekkorra Henry a „csúcsra” ért: mindenki ismerte, a bárokban nem kellett sorba állnia, dőlt hozzá a pénz és mindig nők vették körül. Ez idő tájt ismerkedett meg a zsidó vallású Karen-nel (Lorraine Bracco). Karen-t először nyugtalanítják Henry bűnözői tevékenységei, ám amikor Hill megveri a szomszédot, mert molesztálta a nőt, rögtön megszerette.

1970. június 11-én Tommy (Jimmy segítségével) brutálisan megveri Billy Battsot, a Gambino család bizalmi emberét, aki „érinthetetlennek” számított, ezért Jimmy, Henry és Tommy eltemették az állam északi részén. Hat hónappal később tudomást szereztek, hogy a telket, ahol Batts-ot elásták, eladták, így a fiúknak „exhumálniuk” kellett áldozatuk holttestét.

Henry beleszeret Janice Rossiba (Gina Mastrogiacomo), ám amikor Karen rájön, megfenyegeti Hillt, hogy mindkettőjüket megöli. Paulie szerint Karen túl sokat tud, így elmondja Henry-nek, hogy legalább azt a látszatot őrizze meg, hogy szereti.

Floridában Jimmy és Henry megvernek egy férfit, aki a „meggyőzés” hatására megadja nekik adósságát. A megvert férfi nővére azonban az FBI-nál dolgozik, a fiúkat lekapcsolják. Hill-t és Conway-t 10 éves, Paulie-t 1 éves börtönbüntetésre ítélik. Henry szerint a börtön nem volt olyan rossz, hiszen a rács mögött nem ismeretlenekkel, hanem barátaival ült egy cellában. Egyedül Jimmyt nélkülözte, akit egy atlantai börtönbe küldtek. Henryt négy év múlva kiengedik, a kapuban Karen várja. Paulie hiába ellenkezik, Hill kábítószer-kereskedelmet folytat. Henry ahelyett, hogy leállna drogügyleteivel, beszervezi Jimmy-t és Tommy-t is.

1978-ban Tommy, Carbone (Frank Sivero), Frenchy, Joe Buddha (Clem Caserta), Johnny Roastbeef (Johnny Williams), Stack Edwards (Samuel L. Jackson), Morrie (Chuck Low), Jimmy és Henry elkövetik a Lufthansa-rablást. A rablás után Jimmy figyelmeztet mindenkit, hogy eleinte ne költsenek, mert feltűnne a rendőrségnek. Ennek ellenére tettestársai drága dolgokat vásárolnak, ezért Jimmy egyenként megöli őket. A dolgok tovább romlanak, mikor a Gambino család tagjai megölik Tommy-t, amiért az meggyilkolta Billy-t.

1980-ra Henry teljes idegronccsá vált a kokainfogyasztás miatt, ráadásul Jimmy-nek sem tudta eladni a fegyvereket, amelyeket megszerzett. Ezért Pittsburgh-be ment, mert az ottaniaknak mindig kell pisztoly. Amikor hazatért, Karen elmondja, hogy lehúzott a WC-n 60 000 dollár értékű kokaint, hogy elkerülje a lebukást, amikor az FBI rajtaütést szervezett a házukban. A Hill családnak így semmije sem maradt. Amikor Henry rájön, hogy Jimmy-ék meg akarják ölni, mert úgy érzik, elárulta őket, Hill csatlakozik egy tanúvédelmi programba. Kénytelen lemondani a gengszteréletről, és szembe kell néznie a valódi élettel: „Egy átlagos kis senki vagyok, most már életem végéig úgy élhetek, mint egy fafej.”

A film végén elmondja, hogy Henry Hill még mindig védelem alatt áll, azonban 1987-ben kábítószer birtoklásáért letartóztatták. 5 év próbaidőt kapott. 1989-ben, 25 év házasság után Hill és Karen elváltak. A börtönben ülő Paul Cicero 73 évesen meghalt. Jimmy jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Stáblista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ray Liotta
Robert De Niro
Joe Pesci
Színész Szerepe Eredeti szinkronhang * [3]
Ray Liotta Henry Hill Kautzky Armand
Robert De Niro James „Jimmy” Conway Szersén Gyula
Joe Pesci Tommy DeVito Görög László
Lorraine Bracco Karen Hill Simon Mari
Paul Sorvino Paul Cicero Beregi Péter
Frank Sivero Frankie Carbone Szabó Sipos Barnabás
Tony Darrow Sonny Bunz Kerekes József
Mike Starr Frenchy Csonka András
Frank Vincent Billy Batts Balázsi Gyula
Chuck Low Morrie Kessler Csuja Imre
Frank DiLeo Tuddy Cicero Hankó Attila
Johnny Williams Johnny Roastbeef Melis Gábor
Jim Colella Jim Colella
Samuel L. Jackson Parnell "Stacks" Edwards Csonka András
Frank Adonis Anthony Stabile
Catherine Scorsese Tommy DeVito anyja
Gina Mastrogiacomo Janice Rossi Simorjay Emese
Debi Mazar Sandy
Margo Winkler Belle Kessler Dallos Szilvia
Welker White Lois Byrd
Julie Garfield Mickey Conway
Ed Deacy nyomozó önmaga
Christopher Serrone Henry Hill (fiatalon)
Charles Scorsese Vinnie
Michael Imperioli "Spider" Lippai László
Elizabeth Whitcraft Tommy barátnője Kovács Nóra
 • (*)Az eredeti szinkronhangon kívül még 3 készült belőle, teljesen más szinkronszínészekkel.

A film fogadtatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet 6 Oscar-díjra is jelölték 1991-ben, melyből egyet nyert el: Joe Pesci mint a legjobb férfi mellékszereplő vehette át a díjat. Pesci alakítását több más díjjal is honorálták. Elnyert a Bostoni, a Chicagói, a Kansas City a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díjait, valamint begyűjtötte a Nemzeti Filmszemle Tanács díját. Robert De Niro a New Yorki Filmkritikusok Szövetségének díját kapta. Lorranie Bracco Joe Pesci-hez hasonlóan megkapta a Chicagói és a Los Angelesi Filmkritikusok Szövetsége díját és jelölték az Oscar- és Golden Globe-díjra. Bár Ray Liotta nem kapott díjat, de alakítását több kritikus is elismerte.[4]

A film a Rotten Tomatoeson 58 vélemény alapján, 97%-ban pozitív kritika mellett 8.8/10 ponton áll.[5]

Többek között a Variety kritikusa is elismerően írt a filmről.[6]

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díj Kategória Jelöltek Nyert-e?
Oscar-díj legjobb adaptált forgatókönyv Nicholas Pileggi, Martin Scorsese X mark.svg
legjobb férfi mellékszereplő Joe Pesci
Pictogram voting keep-green.svg
legjobb film Irwin Winkler X mark.svg
legjobb női mellékszereplő Lorraine Bracco X mark.svg
legjobb rendező Martin Scorsese X mark.svg
legjobb vágás Thelma Schoonmaker X mark.svg
BAFTA-díj legjobb adaptált forgatókönyv Nicholas Pileggi, Martin Scorsese
Pictogram voting keep-green.svg
legjobb férfi főszereplő Robert De Niro X mark.svg
legjobb film Irwin Winkler, Martin Scorsese
Pictogram voting keep-green.svg
legjobb jelmeztervezés Richard Bruno
Pictogram voting keep-green.svg
legjobb operatőr Michael Ballhaus X mark.svg
legjobb rendező Martin Scorsese
Pictogram voting keep-green.svg
legjobb vágás Thelma Schoonmaker
Pictogram voting keep-green.svg
César-díj legjobb külföldi film Martin Scorsese X mark.svg
Golden Globe-díj legjobb film (dráma) X mark.svg
Legjobb férfi mellékszereplő Joe Pesci X mark.svg
Legjobb forgatókönyv Nicholas Pileggi, Martin Scorsese X mark.svg
Legjobb női mellékszereplő Lorraine Bracco X mark.svg
Legjobb rendező Martin Scorsese X mark.svg
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Oroszlán Martin Scorsese
Pictogram voting keep-green.svg
Bastone Bianco Filmkritika-díj Martin Scorsese
Pictogram voting keep-green.svg
Közönség-díj Martin Scorsese
Pictogram voting keep-green.svg

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • "This World We Love In (Il Cielo In Una Stanza)" - Mina
 • "Playboy" - The Marvelettes
 • "It's Not for Me to Say" - Johnny Mathis
 • "I Will Follow Him" - Betty Curtis
 • "Then He Kissed Me" - The Crystals
 • "Look in My Eyes" - The Chantels
 • "Roses Are Red" - Bobby Vinton
 • "Life Is But a Dream" - The Harptones
 • "Leader of the Pack" - The Shangri-Las
 • "Toot, Toot, Tootsie Goodbye" - Al Jolson
 • "Happy Birthday to You"
 • "Ain't That a Kick in the Head?" - Dean Martin
 • "He's Sure the Boy I Love" - The Crystals
 • "Atlantis" - Donovan
 • "Pretend You Don't See Her" - Jerry Vale
 • "Remember (Walkin' in the Sand)" - The Shangri-Las
 • "Baby I Love You" - Aretha Franklin
 • "Beyond the Sea" - Bobby Darin
 • "Boulevard of Broken Dreams" - Tony Bennett
 • "Gimme Shelter" - The Rolling Stones
 • "Wives and Lovers" - Jack Jones
 • "Monkey Man" - The Rolling Stones
 • "Frosty the Snowman" - The Ronettes
 • "Christmas (Baby Please Come Home)" - Darlene Love
 • "Bells of St. Marys" - The Drifters
 • "Unchained Melody" - Vito and The Salutations
 • "Danny Boy"
 • "Sunshine of Your Love" - Cream
 • "Layla (Piano Exit)" - Derek and The Dominos
 • "Jump into the Fire" - Harry Nilsson
 • "Memo from Turner" - The Rolling Stones
 • "Magic Bus" - The Who
 • "What Is Life" - George Harrison
 • "Mannish Boy" - Muddy Waters
 • "My Way" - Sid Vicious

forrás:[7]

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A történet Nicholas Pileggi Nagyokos című könyvén alapul.
 • A „fuck” szót 296-szor használták a filmben, aminek majdnem a felét Joe Pesci mondta.
 • Amikor Henry és Karen belépnek a tárgyalási terembe, megjelenik a filmben Edward McDonald, aki saját magát játszotta.
 • Martin Scorsesenek két rokona is feltűnik a filmben: Catherine, aki Tommy anyját játssza, míg Charles az a rab volt, aki túl sok hagymát rakott a paradicsomszószba.
 • Az igazi Henry Hill szerint, akin a film alapul, Tommy DeVito-t 90%-os pontosággal sikerült ábrázolni. Egy hasonlóságot hagytak ki: az igazi Tommy sokkal nagyobb darab volt.
 • A filmben Joe Pesci mondata, miszerint: „Mi olyan jó pofa bennem?” („How am I Funny”) 2007-ben minden idők 87. legjobb beszólásnak bizonyult.
 • Ray Liotta lemondott a Batmanben Harvey Dent szerepéről, csak hogy szerepelhessen a Nagymenőkben.[8]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Goodfellas (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
 2. Goodfellas (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 3. Szinkronhangok (magyar nyelven). ISZDb.hu. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 4. Film díjai (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 5. Film kritika a Rotten Tomatoeson (angol nyelven). Rotten Tomatoes.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 6. Joseph McBride: Goodfellas (angol nyelven). Variety.com, 1990. szeptember 9. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 7. Soundtrack (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 8. Trivia (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. augusztus 16.)
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Goodfellas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]