Hillary Clinton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hillary Rodham Clinton
Secretary Clinton 8x10 2400 1.jpg
Az Amerikai Egyesült Államok 67. külügyminisztere
Hivatali idő
2009. január 21.2013. február 1.
Helyettes Jim Steinberg
Jacob Lew
Előd Condoleezza Rice
Utód John Kerry
Elnök Barack Obama
Született 1947. október 26. (67 éves)
Chicago, Illinois
Párt Demokrata

Házastársa Bill Clinton
Gyermekei Chelsea Clinton
Foglalkozás politikus
ügyvéd
diplomata
író
Vallás Egyesült Metodista Egyház
Díjak díszdoktor (Yale Egyetem, 2009. május 25.)

HRCsignature2.svg
Hillary Rodham Clinton aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hillary Rodham Clinton témájú médiaállományokat.
Férje, Bill Clinton, volt amerikai elnök

Hillary Rodham Clinton (leánykori nevén: Hillary Diane Rodham, 1947. október 26. –) amerikai politikus, jogász, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere volt 2009-től 2013-ig, Bill Clinton feleségeként 1993-tól 2001-ig az USA First Ladyje. A 2008-as elnök-előválasztások egyik esélyes demokrata jelöltje volt. Sokan arra számítanak, hogy ismét harcba fog szállni az elnökjelöltségért a 2016-os választásra. 2014. szeptember 27-én világra jött az első unokája, Charlotte Clinton Mezvinsky, a lányának, Chelsea Clintonnak Marc Mezvinskytől született lánya.[1]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Illinois állambeli Park Ridge-ben nőtt fel egy középosztálybeli vállalkozó lányaként egy metodista családban. Fiatalkorában Hillary Rodham aktívan gyakorolta is vallását családjával együtt a Park ridge-i First United Methodist Church-ben (Egyesült Metodista Egyház).

Hillary az úgynevezett Seven Sisters College egyikébe, az elitegyetem Wellesley College-ba járt.

A hetvenes években jogtudományt tanult a Yale Egyetemen, ekkor ismerte meg későbbi férjét, Bill Clintont. Nem sokkal megismerkedésük után, 1975-ben házasodtak össze, majd 1980-ban született meg lányuk, Chelsea Clinton.

Hillary a Little Rock-beli Rose ügyvédi irodánál helyezkedett el mint ügyvéd, majd a University of Arkansas Law School professzora lett. Politikabeli tapasztalatait akkor szerezte, amikor 1974-ben a washingtoni amerikai képviselőházban jogtanácsosként dolgozott az igazságügyi bizottság mellett. Feladata nagyrészt abból állt, hogy kollégáival együtt bizonyítékokat állítson össze Richard Nixon elnök hivatali felelősségre vonásával kapcsolatban.

Amikor férjét 1978-ban Arkansas kormányzójának választották, felhagyott a tanítással. Miután 1992-ben Bill Clinton lett az USA elnöke, 1993 januárjában a Fehér Házba költöztek. Ugyanebben az évben Hillary a Task Force of National Health Care Reform (Nemzeti Egészségügyi Reform Munkabizottság) vezetője lett, azért, hogy a kormányzat megbízásából előkészítse az egészségügyi reformot. A kidolgozott javaslatokat azonban később elutasították.

Hillary azért szállt síkra, hogy világszerte minél nagyobb figyelmet kapjanak az emberi jogok, ezen belül is a nők egyenlősége és a gyermekvédelem.

Férjének második hivatali periódusában a médiát a Lewinsky-botrány uralta, amikor is az elnök szexuális kapcsolatba keveredett egy Fehér Ház-i gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Az üggyel kapcsolatban eljárást is folytattak Clinton ellen. Hillary akkoriban nem fejtette ki véleményét a történtekről a nyilvánosságnak, azonban ezt később az önéletrajzában, az Átélt történelemben megtette.

2007. november 30-án egy fegyveres férfi betört Hillary New Hampshire-i kampányirodájába, és ott több túszt is ejtett. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, és evakuálta Barack Obama irodáját is. Hillary épp nem volt az irodában, egy virginiai kampányrendezvényre utazott. A túszejtő bombával is fenyegetőzött, de végül elengedte túszait, és megadta magát.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. CBSNEWS/Baby Clinton leaves hospital, 2014. szeptember 29. (Hozzáférés: 2014. szeptember 30.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]