Vita:Liszt Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiemelt szócikk csillagA(z) Liszt Ferenc egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
A közösség szavazta meg kiemeltnek a kiemelt státuszáról szóló szavazáson.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Nuvola apps iconthemes.pngEz a szócikk 2009. október 19. és 2009. október 25., 2011. október 20. és 2011. október 23. (ajánló), valamint 2016. október 31. és 2016. november 3. (ajánló) között
szerepelt a kezdőlapon. A jelölés eredményét itt találod.

Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek a francia és ukrán Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt szócikknek Megkapta a kiemelt státuszt
Jelenlegi státusza: kiemelt szócikk

Vitaarchívum
Filing cabinet icon.svg
1. 2005. szeptember 20. – 2008. június 26. (2008 közepéig)
Nuvola apps iconthemes.png
Ebből a szócikkből szerepelt érdekesség a kezdőlapon a következő szöveggel:

Tudtad-e, hogy…

Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Életrajzi szócikkek (kitüntetett besorolás)
Crystal personal.svg Ez egy életrajzi szócikk.
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2012. március 27.
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Komolyzenei témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
Classical music icon.svg Ez a szócikk témája miatt a Komolyzenei műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2012. április 19.
Komolyzenei témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kiemelt[szerkesztés]

Még így is, hogy a cikk kiemelt, egy csomó elütést javítottam ki az imént. Arról nem is beszélve, hogy szerepel benne egy június 31-i dátum, holott köztudott hogy június csak 30 napos. Ez július 31 akart lenni, vagy esetleg június 30? Aki behatóbban ismeri az életútját, legyen szíves javítsa! Djurika vita 2009. január 25., 20:48 (CET)

Kiegészítések a Művei c. fejezethez[szerkesztés]

Istvánka, ebben a változtatásodban vagy 3K szöveggel egészítetted ki a cikket. Jó lenne, ha megjelölnéd ref-ek között a forrást is hozzá. WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2008. november 6., 13:04 (CET)

A Liszt Ferenc munkássága cikkben minden benne van! Onnan ollóztam ki, hogy mégis legyen egy nyúlfarknyi szöveg is, ne csak a hivatkozás! – Istvánka Crystal128-package-toys.svg posta 2008. november 6., 13:15 (CET)

Akkor legalább ennyit írj oda, szerintem. Persze a legjobb lenne az eredeti forrásokat feltüntetni. WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2008. november 6., 13:36 (CET)

Nem vagyok a refek nagy pártolója, sőt egyáltalán nem! Mivel fordítás, az eredeti forrásokat nem tudom megnevezni, nem olvastam őket, max annyit, hogy enwiki. – Istvánka Crystal128-package-toys.svg posta 2008. november 6., 13:41 (CET)

Kép az infoboxban[szerkesztés]

Apró kérdés: biztos, hogy a halála évében készült képet a legkifejezőbb ahhoz, hogy az infoboxban legyen? Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2010. december 22., 00:54 (CET)

mindenféle[szerkesztés]

„Apja, Liszt Ádám, Esterházy Miklós herceg juhászati számadója volt, aki maga is jó amatőr zenésznek számított” – mármint az apa vagy a herceg volt jó zenész? mert a mondat kétértelmű…

„Liszt Ádám családnevét a pozsonyi gimnázium anyakönyvébe Lisztnek és nem Listnek írták be.” – ez a leggyengébb „bizonyíték”, legalább ne ez szerepeljen legelöl, ha már muszáj megemlíteni. en:Peter Orszag amerikai politikus is sz-szel írja a nevét, mert ez a neve, de nem tartja magát magyarnak. ráadásul a „List” egy köznévvel esne egybe, lehet, hogy ezért is ragaszkodott az sz írásmódhoz. (az útlevél is inkább állampolgárságot jelöl, mint nemzetiséget, itt az egyetlen fontos tényező az, hogy magyarnak tartotta magát). Alensha 2011. május 9., 16:37 (CEST)

Javítva.  … szalax vita 2011. május 10., 10:38 (CEST)

Rubinstein?[szerkesztés]

{tartalmi segély} A cikk szerint Liszt elment meghallgatni Rubinstein koncertjét, de Rubinstein Liszt halála után született.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 79.121.59.69 (vitalap | szerkesztései)

Anton Grigorjevics Rubinstejn 1829-ben született. Lisztnek bőven volt ideje meghallgatni kortársát, sőt Rubinstejn túlélte őt.--Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2011. június 2., 22:07 (CEST)

Viszont a szócikkben Arthur Rubinstein van linkelve. Javítom azonnal.--Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2011. június 2., 22:09 (CEST)

Sorkizárás[szerkesztés]

A Wikipédiában sosem vagy nagyon ritkán alkalmazunk sorkizárást, a szövegtörzs utolsó néhány szakaszában miért is kellett ezt alkalmazni? --Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2011. október 21., 16:22 (CEST)

Nősült vagy nem?[szerkesztés]

Imhol egy érdekes cikk, ami a szócikk állításainak ellentmond. Molnár Szabolcs: Liszt Ferenc furcsa famíliája "Liszt Ferenc soha nem nősült meg. Élettársi kapcsolatokban élt, három gyermekét távolról nevelte." "Liszt mindhárom gyermeke születésekor apasági nyilatkozatot tett, míg az anya inkognitóban maradt. Mindennek utóbb komoly jelentősége lett, jogi értelemben ugyanis egyedül Liszt tudta dokumentumokkal alátámasztani szülőségét, a gyermekek elhelyezése és neveltetése kizárólagos joga lett." Gyurika vita 2013. november 13., 11:24 (CET)

Hol van az ellentmondás? Sehol nem állítja a cikk, hogy valaha megnősült volna. Az agykönyvhamisításról is van szó, mivel a d’Agoult grófnő férjnél volt, ezért volt rá szükség. Az általad beidézett szöveg érdekes, ezért javaslom, hogy a "vándorévek" szakasz végére szerkeszd be. Köszi.--Gothika 2013. november 13., 12:33 (CET)

Beethoven[szerkesztés]

A Beethovennel való találkozással kapcsolatos változtatások figyelmen kívül hagyhatók / törölhetők. Davidsusu vita 2016. október 20., 17:00 (CEST)

Szülei[szerkesztés]

Félrevezető az infoboxban az anyja neve – úgy tűnik, mintha a szülei testvérek lettek volna. Javaslom javítani az anyja nevét így: „Lager Mária Anna” MZ/X vita 2016. november 2., 21:27 (CET)

Liszt Ferenc végzettsége a bécsi zeneakadémián ???[szerkesztés]

A Wikidata-adatalap a japán Wikipédia alapján azt állítja, hogy Liszt Ferenc végzettséget szerzett a bécsi zeneakadémián (de legalábbis tanult ott).

Én erre nem találtam még semmilyen komoly forrást. Volt Lisztnek felsőfokú végzettsége? SZERVÁC Attila vita 2017. szeptember 26., 11:01 (CEST)

@SZERVÁC Attila Igazad van, ilyen módon nincs felsőfokú végzettsége, magánúton tanult mindenütt (Bécsben és Párizsban).  … szalax üzenő 2017. szeptember 26., 17:43 (CEST)

Tartalmi problémák[szerkesztés]

  • University of Music and Performing Arts Vienna

Kétlem, hogy ezt Liszt idején így hívták volna. Miért nem lehet ezt lefordítani magyarra vagy meghagyni az eredeti német elnevezést. A magyar Wikipédia kényszeresen ragaszkodik ehhez az angolosításhoz, rengeteg cikkben látni ezt.

  • 1811 és magyar zászló

Liszt születése idején nem ez volt Magyarország zászlaja. Kontárkodás.

  • 1886 és Németország zászlaja

Liszt halála idején nem az infoboxban szereplő lobogó volt Németország zászlaja. Anakronizmus. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 81.182.53.99 (vitalap | szerkesztései) 2017. december 9., 20:03‎

Cosima Wagner[szerkesztés]

A Wikidata hibásan írja a nevét. Ez nem anyanyelvi név, hanem hivatalos asszonynév. Született Cosima Liszt, férjhez ment, mint Cosima Wagner. A property cseréjére lenne szükség, de nem tudom, hogy kell ezt javítani. P1559 hibás, P2562 a helyes. MZ/X vita 2019. augusztus 20., 15:49 (CEST)

Előtte még Hans von Bülow felesége volt, a válásuk után lett Wagneré.  … szalax üzenő 2019. augusztus 20., 20:43 (CEST)