Arthur Rubinstein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Arthur Rubinstein
Arthur Rubinstein
Arthur Rubinstein
Életrajzi adatok
Születési név Arthur Rubinstein
Született 1887. január 28.
Łódź
Elhunyt 1982. december 20. (95 évesen)
Genf
Gyermekei
  • John Rubinstein
  • Eva Rubinstein
  • Paul Rubinstein
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Hangszer zongora
Díjak
Tevékenység zongorista
A Wikimédia Commons tartalmaz Arthur Rubinstein témájú médiaállományokat.

Arthur Rubinstein (Łódź, 1887. január 28.Genf, 1982. december 20.) lengyel zongoraművész.

Élete[szerkesztés]

Arthur Rubinstein 1887. január 28-án született Lódzban.

3 éves korában (1890) kezdett el zongorázni. 1897-ben meghallgatta őt Joachim József (hegedűművész), aki a későbbiekben felügyelte zenei pályafutását. 1900-tól Berlinben tanult, majd 1903-ban már a Berlini Filharmonikus Zenekarral lépett fel. Egy évvel később Párizsba utazott, ahol megismerkedett Maurice Ravellel és Paul Dukas-val. A fiatal virtuóz 1906-ban mutatkozott be Amerikában.

Az első világháború idején Londonban volt, itt 1912-es bemutatkozásakor Pablo Casals volt a partnere. A következő években Spanyolországban valamint Dél-Amerikában turnézott.

1932-ben megnősült, egy híres lengyel karmester nála húsz évvel fiatalabb lányát vette el. Első gyermekének megszületése után vidékre költözött és napi 12-16 órát gyakorolt.

1937-ben a New York-i Carnegie Hallban lépett fel, és zseniként ünnepelték. Rubinstein a fasizmus fenyegetése miatt nem tért haza, hanem Los Angelesben telepedett le családjával. 1946-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, a második világháború után hosszú ideig megtagadta a fellépést Németországban, előadásaival pedig Izraelt támogatta.

Az 1980-as évek után vonult vissza, de akkor is csak a koncertezéstől, teljesen megvakulva is világszerte oktatott, előadásokat tartott. Önéletrajzát 1970-ben fejezte be, 1976-ban egy fiatalabb nő kedvéért elhagyta feleségét.

95 éves korában, 1982. december 20-án hunyt el Genfben, hamvait egy róla elnevezett Jeruzsálemhez közeli erdőben temették el.

Zenei jellemzése[szerkesztés]

Rubinstein kiváló partner volt a kamarazenében is, a legnagyobb hegedűsökkel, vonósnégyesekkel játszott együtt. Romantikus zongoristaként lett ismert, saját bevallása szerint is szívből játszott, az érzelmeket akarta kifejezni. Lemezre vették vele Frédéric Chopin teljes életművét, a kiadás ma is alapműnek számít. Ő népszerűsítette elsőként a spanyol és dél-amerikai, továbbá a maguk korában „modernnek" tartott, mára klasszikussá szelídült francia komponisták (Debussy, Dukas, Ravel) szerzeményeit. Rendkívüli emlékezetéről csodákat meséltek: amellett, hogy 8 nyelven beszélt folyékonyan, szinte egész repertoárját fejből tudta. Emlékiratai szerint egyszer Franck Szimfonikus variációk című művét a koncertre tartva, vonaton tanulta meg, zongorán csak a fellépésen játszotta először.

Emlékezete[szerkesztés]

Izraelben 1974 óta rendezik meg a nevét viselő zongoraversenyt.

Díjai, jelölései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]