Verdák 3.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Verdák 3.
(Cars 3)
2017-es amerikai animációs film

A Verdák 3 magyar moziplakátja
A Verdák 3 magyar moziplakátja
RendezőBrian Fee
ProducerKevin Reher
Vezető producerJohn Lasseter
AlapműJohn Lasseter
Brad Lewis
Dan Fogelman
Műfaj
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneRandy Newman
OperatőrNewton Thomas Sigel
VágóKen Schretzmann
Gyártás
GyártóPixar Animation Studios
Ország USA
Nyelv
Játékidő102 perc
Költségvetés200 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • 383 930 656 $ (világszerte)
  • 152 901 115 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőVerdák 2.
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsorVerdanimációk
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Verdák 3. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Verdák 3. (eredeti cím: Cars 3) 2017-es animációs film, a 2006-os Verdák és a 2011-es Verdák 2. folytatása. A filmet Pixar Animation Studios készítette, és a Walt Disney Pictures forgalmazza, akárcsak az első két részt.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. június 16-án,míg Magyarországon egy nappal korábban mutatták be a mozikban.

A rendező ezúttal Brian Fee volt, aki az első két rész vezető animátora volt, a forgatókönyvet Rober L. Baord és Dan Gerson írta, a zenéjét Randy Newman szerezte, a főszereplők hangjait Owen Wilson, Cristela Alonzo, Armie Hammer, Bonnie Hunt, Larry the Cable Guy, Nathan Fillion, Kerry Washington és Lea DeLaria szolgáltatta.

A film története szerint Villám McQueen, aki most már veterán versenyző, benevez a Florida 500-ra, a Szelep Kupa legnagyobb futamára, hogy bizonyítsa, még képes igazi bajnok lenni.

A filmben híres NASCAR versenyzők is szolgáltatták a hangukat bizonyos szereplőknek, többek között kameoszerepben megszólal Chase Elliott, Ryan Blaney, Darrell Wallace Jr., Darrell Waltrip, Shannon Spake, Humpy Wheeler, Jeff Gordon, Daniel Suárez, Kyle Petty, Mike Joy, és Ray Evernham. Továbbá a filmben feltűnik Doc Hudson is, akit eredeti szinkronhangja halála miatt az alkotók korábban kiírtak a történetből, ebben a részben viszont "flashback" jelenetekben feltűnik, felhasználva a néhai Paul Newman archív felvételeit az első filmből. A magyar szinkronban a szereplő hangját Tordy Géza pótolta, korábbi hangja Kristóf Tibor elhalálozásának következtében.

Cselekmény[szerkesztés]

Villám McQueen remek szezont teljesít a Dinoco 500 versenysorozaton, kortárs versenyzői oldalán, és kipufogófürdői barátai alkotta csapatával, szponzorai a RozsdaMaris lökhárítókenőcs jóvoltából. Ám a szezon zárófutamát egy Vihar Jackson nevű zöldfülű újonc nyeri, aki már a csúcstechnológiás versenyautók új generációját képviseli. Vihar mérhetetlenül beképzelt és arrogáns, de ugyanakkor a teljesítménye a pályán vitathatatlan, így Villám nagyon hamar potenciális ellenfélre talál benne. A következő szezon már egyre több új generációs versenyzővel van tele, akik elkezdik kiszorítani a korábbi veteránokat, akik közül valamennyien vagy visszavonulnak, vagy a szponzoraik leváltják őket. A versenyszezon végére már csak Villám marad a régiek közül, ám egy szerencsétlen baleset következtében ő is kiesik a versenyből, és súlyosan megsérül.

Pár hónap múlva a felépülését követően, Villám képtelen eldönteni, hogyan folytassa a karrierjét. Barátnője, Sally szerint változtatnia kellene eddigi taktikáján, így Villám elhatározza, hogy ahhoz, hogy megverje Vihart, ahhoz úgy kell edzenie, mint ő. Szponzorai egy befolyásos üzletember, Mr. Sterling segítségével kialakítanak egy modern edzőközpontot, ahol Villámnak alkalma lesz a legmodernebb technika segítségével fejleszteni magát, és még egy belevaló személyi edzőt is kap, Cruz Ramirez személyében (bár utóbbi miatt nem kifejezetten lelkesedik). Miután Villám képtelen megfelelően használni az edzőcsarnok modern versenyszimulátorát, és a sebessége jóval alacsonyabb, mint az elvárt norma, Sterling úgy dönt, nem nevezi őt az újabb futamon, mert ha ismét veszít, azzal árt a cég hírnevének. McQueen könyörög neki még egy utolsó esélyért, és megkéri, hadd gyakoroljon a Tűzgolyó tengerparton igazi verseny közben. Sterling beleegyezik, de csak ha magával viszi Cruzt.

Villám megpróbálja fejleszteni a sebességét, de a gyakorlásban hátráltatja Cruz ügyetlensége, aki még sohasem vett részt igazi versenyen. Később belógnak egy elhagyatott versenypályára, hogy ott gyakoroljanak, de később kiderül, hogy ott egy roncsderbit rendeznek meg. Bár szerencsésen megmenekülnek attól, hogy összeroncsolódjanak, az eset alaposan lejáratja McQueent a sajtó előtt. Villám dühében Cruzt hibáztatja a kudarcaiért, aki szomorúan elismeri, hogy valaha ő is igazi versenyző lehetett volna, de nem volt bátorsága elkezdeni a saját karrierjét, mert úgy érezte, nincs meg hozzá a tehetsége. Ezt követően Villám ráébred, hogyha fejlődni akar, szüksége van mentora, a Doki tanácsaira, ám mivel ő már nem él, így a legjobb, ha megkeresi a Doki régi csapatfőnökét, Füstit. Ehhez Cruz segítségét kéri, miután megbeszélik a nézeteltéréseiket. Ellátogatnak Thomasville-be, a Doki szülőfalujába, ahol megismerkednek Füstivel, és Doki egykori versenytársaival. Füsti elmondja McQueen-nek, hogy mikor a Doki karrierjének véget vetett a balesete, az jelentette számára az újrakezdést, hogy Villám edzője lehetett. Füsti tanácsai és Cruz gyakorlati segítségével Villám megkezdi a felkészülést, amely során egyre több új és régi trükköt is tanul, amiket a Doki is alkalmazott az ő korában, de a sebességét továbbra sem tudja olyan gyorsra fejleszteni, mint Viharé, vagy akárcsak Cruzé.

A Szelep Kupa legújabb futamát Floridában rendezik meg, ahol Villám továbbra sem képes felzárkózni Vihar és az újoncok mellé, és sokáig a legutolsó helyen kullog. Miután a pályán tömegbaleset történik, és Villámnak hosszabb időre ki kell állnia, egy sorsfordító döntést hoz: ráébredvén, hogy ő sohasem lesz képes felvenni az új generációval a versenyt, átadja a versenyszámát Cruznak, hogy fejezze be helyette a futamot. Cruz tehát átveszi Villám helyét, míg McQueen átveszi a csapatfőnöki feladatokat, és Cruz saját edzői technikáját alkalmazva motiválja őt a verseny során. Az utolsó körre Cruznak sikerül az élre törni, fej fej mellett haladva Viharral, aki a finis előtt megpróbálja a falhoz szorítani őt, ám egy Dokitól látott csel segítségével (Cruz a vízszintes tengelye körül megfordulva átrepül Vihar feje fölött és a másik oldalon mellé érve megelőzi) Cruz átveszi a vezetést, és megnyeri a versenyt. Sterling edzői állást ajánl fel neki, de Cruz visszautasítja, helyette inkább a Dinocóhoz szerződik le, amely ettől fogva a RozsdaMaris márkát is átveszi. Villám továbbra is versenyben marad, miközben nagyvonalúan vállalja, hogy Cruz mentora lesz elkövetkezendő karrierje során.

Később mind a ketten Kipufogófürdőben versenyeznek szórakozásból, Cruz immár az 51-es versenyszámmal (amely egykor a Doki száma volt), McQueen pedig átveszi a "Hihetetlen" jelzőt, szintén a Dokitól, és a piros festését kékre cseréli le...

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[1]
magyarul angolul
Villám McQueen Lightning McQueen Owen Wilson Tóth Roland
Cruz Ramirez Cruz Ramirez Cristela Alonzo Sipos Eszter Anna
Füsti Smokey Chris Cooper Dörner György
Sterling Sterling Nathan Fillion Rajkai Zoltán
Vihar Jackson Jackson Storm Armie Hammer Szatory Dávid
Rozsdi Rusty Tom "Car Talk" Magliozzi Beregi Péter
Porosdi Dusty Ray "Car Talk" Magliozzi Reviczky Gábor
Sally Carrera Sally Carrera Bonnie Hunt Náray Erika
Matuka Mater Larry the Cable Guy Gesztesi Károly
Luigi Luigi Tony Shalhoub Jáksó László
Guido Guido Guido Quaroni Bolba Tamás
Tőtike Flo Jenifer Lewis Zsurzs Kati
Ramón Ramone Cheech Marin Bor Zoltán
Fillmore Fillmore Lloyd Sherr Háda János
Őrmester Sarge Paul Dooley Papp János
Lizzie Lizzie Katherine Helmond Pásztor Erzsi
Seriff Sheriff Michael Wallis Borbiczki Ferenc
Piró Red Jerome Ranft eredeti hang
Hudson Doki Doc Hudson Paul Newman Tordy Géza
Mack Mack John Ratzenberger Bognár Tamás
Mr. Stex Tex Dinoco H.A. „Humpy” Wheeler Orosz István
Darrell Cartrip Darrell Cartrip Darrell Waltrip Seszták Szabolcs
Bob Cutlass Bob Cutlass Bob Costas Forgács Gábor
Joe Komposztor Chick Hicks Bob Petterson Ganxsta Zolee
Adati Nati Natalie Certain Kerry Washington Peller Anna
Shannon Spokes Shannon Spokes Shannon Spake Erdős Borcsa
Mike Furika Mike Joyride Mike Joy Kapácsy Miklós
Miss Repesz Miss Fritter Lea DeLaria Halász Aranka
"The King" Motor Ottó Strip "The King" Weathers Richard Petty Rosta Sándor
Cal Weathers Cal Weathers Kyle Petty Csőre Gábor
Bobby Swift Bobby Swift Angel Oquendo Orosz Ákos
Brick Yardley Brick Yardley Diedrich Bader Markovics Tamás
Jeff Gorvette Jeff Gorvette Jeff Gordon Szabó Máté
Hamilton Lewis Hamilton Lewis Hamilton Moser Károly
River Scott River Scott Isiah Whitlock Jr. Konrád Antal
Louise Nash Louise Nash Margo Martindale Martin Márta
Hold Junior Junior Moon Junior Johnson Kajtár Róbert
Bubba Wheelhouse Bubba Wheelhouse Bubba Wallace Joó Gábor
Ryan Tuti Rádjön Ryan "Inside" Laney Ryan Blaney Sörös Miklós
Danny Swervez Danny Swervez Danny Suarez Horváth-Töreki Gergely
Tucker Leteker Chase Racelott Chase Elliott Jéger Zsombor
Cukorfalat Sweet Tea Andra Day Nádasi Veronika
Maddy McKerék Maddy McGear Madeleine McGraw Gergely Attila

Produkció[szerkesztés]

A film előkészületeinek megkezdését 2013. augusztus 12-én jelentették be.[2]

2014 márciusában a Disney vezérigazgatója, Bob Iger bejelentette, hogy Pixar már dolgozik a folytatáson.[3] 2014 nyarán a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon John Lasseter bejelentette, hogy a filmet Brian Fee rendezi, a forgatókönyvet Rober L. Baord és Dan Gerson, valamint a film hivatalos történetéről is kiderült pár információmorzsa.[4]

Lasseter elmondása szerint a történet modern környezetbe helyezi a főhősöket. Villám McQueent mint veterán versenyautót mutatják be, aki próbál lépést tartani a mai rohanó világgal, ahol újabbnál újabb versenyautók jelennek meg, felszerelve mindenféle vadonatúj kütyüvel. A történet szerint Villám, hogy bizonyítsa, még képes igazi bajnok lenni, jelentkezik a Florida 500-ra, egy egész Amerikát átszelő futamra, ahol vadonatúj felszerelésű, ifjú versenyautókkal kell összemérnie a tudását.[5] A filmben visszatérnek a régi szereplők és vadonatúj karakterek is megjelennek. 2014-ben hivatalossá vált, hogy Owen Wilson, Larry the Cable Guy, Bonnie Hunt, Tony Shalhoub, és Cheech Marin visszatérnek a folytatásban korábbi szerepükre.[6]

2015-ben a Brazíliában megtartott Disney Expo rendezvényen jelentették be, hogy a film 2018. június 18-án kerül bemutatásra, ám pár hónappal később a premiert megcserélték a Toy Story 4. 2017-es bemutatójával, utóbbi film ugyanis a stúdió szerint nem készült volna el a tervezett időpontra.[7] Így a Verdák 3. bemutatóját 2017. június 16-ára tűzték ki.

Értékelések[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO, RTL Klub, Film+, Viasat 3

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]