Ugrás a tartalomhoz

A Hihetetlen család 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Hihetetlen család 2.
(Incredibles 2)
2018-as amerikai animációs film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőBrad Bird
Producer
Vezető producerJohn Lasseter
Műfaj
ForgatókönyvíróBrad Bird
Hang
ZeneMichael Giacchino
VágóStephen Schaffer
DíszlettervezőRalph Eggleston
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő118 perc
Költségvetés200 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
 • Amerikai Egyesült Államok Walt Disney Studios Motion Pictures
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
 • 1 242 805 359 $ (17, világszerte)
 • 608 581 744 $ (10, Amerikai Egyesült Államok)
 • 12 097 243 $ (Mexikó)
Kronológia
ElőzőA Hihetetlen család
Kapcsolódó filmFuri-támadás
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Hihetetlen család 2. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hihetetlen család 2. (eredeti cím: Incredibles 2) 2018-ban bemutatott, egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs akcióvígjáték, A Hihetetlen család folytatása. A film rendezője és írója az első részt is jegyző Brad Bird, producerei John Walker és Nicole Paradis Grindle, a zeneszerzője Michael Giacchino. A filmet a Walt Disney Pictures és a Pixar Animation Studios gyártotta, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. június 15-én, míg Magyarországon 2018. július 5-én mutatták be a mozikban.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

A történet közvetlenül ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. A Parr család felveszi a harcot az Aknakukac nevű gonosztevővel, aki egy monstrumnagyságú fúrómasinával veszélyezteti a várost, és annak lakóit. A szuperhősfamília akcióba lép ellene, ám a szülők (Helen és Bob) inkább egymaguk próbálják elhárítani a katasztrófát, míg a gyerekeket (Willt és Illanát), legnagyobb bosszúságukra a család legfiatalabb tagjának, Furinak a felügyeletével bízzák meg. A fiataloknak nincs túl nagy tapasztalatuk a bűnüldözésben (eddig mindössze csak egy akción vehettek részt), ennek ellenére mégis részt akarnak venni benne. A család közösen megállítja a romboló gépszörnyeteget, ám az Aknakukac elmenekül, és jó nagy pusztítást hagy maga után a városban. A rendőrség mindezért a szuperhősöket hibáztatja. Bár sokak életét megmentették, a kormány továbbra sem hajlandó támogatni a szuperhősöket, mert az akcióik mindig túl sok kárt okoznak, amiket az állam nem tud és nem is akar fedezni. A Szuperhős Áthelyezési Program, mely eddig lehetővé tette a szupereknek, hogy beolvadjanak a társadalomba valós személyazonosságukkal, az Aknakukac-incidens után becsődöl, és a család régi barátja, Rick Spender ügynök mindössze annyit tud tenni, hogy két hét erejéig szállást biztosít a Parr családnak egy motelben. Utána a családnak egyedül kell boldogulnia.

Mivel többé már nincs joguk szuperhősi feladatot végezni, és a kormány sem támogatja őket anyagilag, a család a munkanélküliség és pénztelenség problémájával kerül szembe. Közeli barátjuk, és exszuperhős kollégájuk Lucius Best megkeresi őket azzal, hogy egy gazdag iparmágnás érdeklődést mutat a szuperhősök iránt, és szeretne beszélni velük a jövőjüket illetően. Winston Devour egy világméretű telekommunikációs vállalatot vezet a nővérével, Evelynnel együtt, és feltett szándéka, hogy segítsen visszaadni a szuperhősöknek egykori dicsőségüket. Állítása szerint azt kell elérnie, hogy az emberek pozitív szemszögből lássák a szuperhősöket, csak így kaphatnak támogatást a társadalomtól. Evelyn ötlete és találmánya nyomán a szuperruháikba kamerákat rejtenének, így az emberek folyamatosan láthatnák, milyen hősies akciókat hajtanak végre, és ezáltal nagyobb bizalmat kezdeményeznének nekik. Winston személyesen Nyúlánykát (Helen szuperhős énjét) kéri fel arra, hogy cégük képviselője legyen ez ügyben, mivel ő az egyetlen szuperhős, aki kevés pusztítást okozott múltbéli akciói során (ellentétben a férjével, Mr. Irdatlannal). Helen eleinte szkeptikus, hogy elvállalja-e a küldetést, de Bob meggyőzi, hogy muszáj megtennie, főleg a gyerekeikért, hogy legyen esélyük szuperhősökké válni. A család átmenetileg Winston egyik luxusvillájába költözik. Míg Helen Nyúlánykaként a bűn ellen harcol, Bob hátramarad, hogy "főállású apaként" a gyerekekre vigyázzon.

A családfő hamarosan rájön, hogy otthonülő szülőnek lenni nehezebb küldetés, mint amit szuperhősként valaha is végrehajtott. Nemcsak Illana változó időszaka, és Will iskolai problémái okoznak gondot, de a kis Furi ellátása is kihívást jelent. Ráadásul a család komoly megpróbáltatások elé kerül, mikor felfedezik a baba eddig rejtett szuperképességeit, melyekből nem kevés akad: Furi képes az alakváltoztatásra, a teleportációra, a duplikációra, a levitációra, a tűzokádásra, és a szemével tud lézert lőni. Ezek a képességei pedig a legváratlanabb pillanatokban mutatkoznak meg, teljes beszámíthatatlanságot okozva Furinál. Bob ennek fényében úgy érzi, képtelen megbirkózni az otthoni feladatokkal, ami apaként való kudarcát jelenti. Szerencsére nincs egyedül, hiszen a gyerekei, akárcsak közeli barátai (mint Lucius és Elza Divat) segítségére vannak. Elza egy ideig a gondjaiba veszi Furit, míg rá nem jönnek az összes képességére, és azoknak a kezelésére. Bob ezalatt teljes gőzerővel beleveti magát szülői és háztartásbeli teendőibe: segít Willnek a leckeírásban és Illanának a fiúkkal való gondjaiban. Az ő kitartása és kemény munkája Helennek is ösztönzést ad szuperhősi tevékenységeihez.

Feltűnik a színen egy titokzatos gonosztevő: a Démonitor, aki különböző tévécsatornák adásait meghekkelve hipnotikus üzenetekkel kimossa az emberek agyát, és ezáltal szörnyűbbnél szörnyűbb kegyetlenségekre veszi rá őket. Emiatt egyre elszaporodnak a bűncselekmények városszerte, amit Nyúlánykának meg kell állítani, és jó részt mindig sikerrel is jár. A DevTech vállalat kameráin keresztül az emberek látják a hőstetteit, és egyre nagyobb bizalommal tekintenek a szuperhősökre. A Démonitort azonban továbbra sem sikerül kézre keríteni. Evelyn és Helen összedolgoznak, hogy a Démonitor legközelebbi tévés támadásánál be tudják mérni a jeladót, amit a csatornák megszakításához használ, és ezáltal kideríthetik a pontos hollétét. A terv beválik, és Helen megtalálja a bűnöző búvóhelyét, majd egy hosszas üldözés során a városon keresztül végül sikerül levadásznia őt. Azonban, mikor lerántja róla rejtélyes maszkját, az a mögött rejtőző férfi szentül állítja, hogy nem emlékszik semmire abból, ami történt vele (hasonlóan, mint azok, akik a Démonitor hipnotikus hatása alá kerülnek). Mindez erős gyanút ébreszt Helenben.

A sikeres akciót követően Winston egy nyilvános sajtókonferenciát szervez egy hatalmas jachton, ahová a világ legnagyobb vezetőpolitikusait hívja meg, remélve, hogy az ünnepség keretében megszülethet a döntés arról, hogy legalizálják a szuperhősöket. Helen közben hosszasabb nyomozást végez a Démonitor körül, és rájön, hogy az ő szuperruha-kamerája hozzá volt csatlakoztatva a Démonitor kameráihoz, vagyis a gonosztevő végig tudott róla. Továbbá azt is felfedezi, hogy a maszkjába apró képernyők voltak beszerelve, mely ugyanazt a hipnotikus üzenetet közvetítette, mint, amit a Démonitor; vagyis a fickó, akit elkapott, nem a Démonitor volt, hanem a Démonitor egy újabb áldozata. Az igazi Démonitor nem más, mint Evelyn, aki az egész cselszövést kitervelte. Amiért a szuperhősöket hibáztatja a szülei haláláért, és úgy gondolja, a társadalomnak sokkal jobb nélkülük, a végső célja, hogy a szuperek örökre illegálisak maradjanak. Ehhez Nyúlányka újdonsült hírnevét akarta felhasználni, és most a jachton tartott sajtókonferencián akarja a nyilvánosság előtt rossz színben feltünteti őt, a többi szuperhőssel együtt. Helent a hipnózisa alá vonja, majd egy csapat másik szuperhőst (akiket már szintén ő irányít) a Parr család elfogására küld.

Bob előzőleg értesült arról, hogy Helen bajban van, így Mr. Irdatlanként azonnal a hajóra siet, ám Evelyn őt is elkapja és irányítása alá vonja. A Parr gyerekek ezalatt megküzdenek az ellenük küldött szuperhősökkel, Lucius (Fridzsiman) segítségével, akit végül szintén elkapnak. Ettől kezdve tehát a gyerekeken áll, hogy felvegyék a harcot a gonoszokkal, és megmentsenek mindenkit. Evelyn közben arra készteti a szuperhősöket, hogy térítsék el a jachtot, és irányítsák neki a városi kikötőnek, hogy ezzel végleg lejárassa őket. Azonban Will, Illana és Furi felszöknek a hajóra, és a szuperképességeiket bevetve legyőzik a gonosszá vált szüleiket, akiket megszabadítanak Evelyn hipnózisa alól. Ezután a többi szuperhős ellen vívnak ádáz harcot, de végül mindegyiküket sikeresen megmentenek a hipnózistól. Míg Bob, Fridzsiman és a gyerekek megállítják a kikötő felé száguldó hajót, Helen Evelyn nyomába ered, aki egy sugárhajtású repülőn akar kereket oldani. Egy másik szuperhős, Űr segítségével sikerül feljutnia Evelyn gépére, elkapnia őt, és egy féreglyukon keresztül visszavinnie a hajóra, ahol végre igazság elé állíttatja. A hajón jelenlévő szemtanúkat egytől-egyig lenyűgözi a szuperek páratlan hőstette.

Immár, hogy világszerte elismert hősökké váltak, a szuperhősök végre valahára elérték céljukat: a kormány visszaállította eredeti, legális státuszukat.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Helen Parr / Nyúlányka Holly Hunter Gubás Gabi
Bob Parr / Mr. Irdatlan Craig T. Nelson Csuja Imre
Illana Parr Sarah Vowell Csifó Dorina
Will Parr Huck Milner Vida Bálint
Lucius Best / Fridzsiman Samuel L. Jackson Galambos Péter
Elza Divat Brad Bird Halász Aranka
Aknakukac John Ratzenberger Bácskai János
Winston Deavor Bob Odenkirk Lux Ádám
Evelyn Deavor Catherine Keener Sipos Eszter Anna
Rick Spender Jonathan Banks Vass Gábor
Polgármester Barry Bostwick Sörös Sándor
Űr Sophia Bush Gulás Fanni
Nagykövet Isabella Rossellini Kovács Nóra
Helectrix Phil LaMarr Szabó Máté
Kő kövön Bognár Tamás
Reflux Paul Eiding Szersén Gyula
Rikoltó Michael B. Johnson Harsányi Gábor
Tégla Adam Rodriguez Minárovits Péter
Chad Brentley Adam Gates Mihályi Győző
Démonitor/Pizzafutár Bill Wise Pál Tamás
Steve Tipró Michael Bird Molnár Levente
Cinci Kimberly Adair Clark Kocsis Mariann

Hasonlóságok az első résszel[szerkesztés]

A filmben számos olyan jelenet van, amelyek erős hasonlóságot mutatnak az első rész bizonyos jeleneteivel, vagy pedig azonos sémára épültek, mint, ahogy azt az első filmben láthattuk.

 • A film eleje egy interjúval kezdődik, akárcsak az első részben. Ám, míg az első részben Nyúlányka, Fridzsiman és Mr. Irdatlan adott interjút, itt Rick Spender ügynök hallgatja ki Steve Tiprót, a fiút, akibe Illana bele van zúgva. A jelenet sokkal inkább a Furi-támadás című rövidfilmre hasonlít, amiben Spender ügynök szintén egy kihallgatást bonyolít le (még a párbeszédek is majdnem megegyeznek).
 • Amikor a Parr család az Aknakukac ellen harcol, és váratlanul csatlakozik hozzájuk Fridzsiman, Mr. Irdatlan boldogan felkiált. Hasonlóan, ahogy az első filmben is tette, az Omnidroiddal való küzdelem során.
 • Egy vacsorajelenet, ahol a család a szuperképességeik nyilvános használatáról vitatkozik, mindkét filmben előfordul.
 • Amikor Helen felhívja Winstont, hogy közölje, vállalja a megbízást, a jelenet és a párbeszédek is hasonlóak az első film azon jelenetéhez, amikor Bob hívja fel Mirage-t a küldetés elvállalása kapcsán.
 • Amikor Bob először fedezi fel Furi képességeit, a jelenet hasonlít a Furi-támadásra, ahol Lauri, a bébiszitter tett hasonló felfedezést.
 • Szintén a Furi-támadás egyik jelenetére hasonlít, mikor Bob és Lucius közösen próbálják kezelni a képességeivel szórakozó babát.
 • Amikor Elza megmutatja Bobnak az új szuperruhát, amit Furinak tervezett, hasonló jelenet már az első filmben is előfordult, csak épp Helennel.
 • Amikor Bob és a gyerekek egy tudósítást néznek a tévében Nyúlánykáról, a tévé az első film egyik jelenetét mutatja.
 • Amikor a film csúcspontja során Illana vállalja, hogy az akciózás helyett inkább Furira vigyáz, Bob büszkén megdicséri őt. "Az én lányom" mondja. Ugyanezt mondta Helen is neki az első részben, mikor Illana megmentette a családot a szupererejével egy robbanástól.
 • A film majdnem ugyanúgy ér véget, mint az első rész. Amikor a Parrék szemtanúi lesznek egy újabb veszélynek, egyenként felveszik a maszkjaikat, és akcióba lendülnek, mielőtt a végefőcím elkezdődik.
 • A végefőcím nagyon hasonlít az első részére. Képregény-szerű rajzokkal, ezúttal a második részben látott eseményekre alapozva.

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet eredetileg 2019. június 21.-ei bemutatóra szánták, ám 2016 őszén bejelentették, hogy a premierjét megcserélték a Toy Story 4. 2018-as bemutatójával, mivel az utóbbi film még csupán készülő fázisban volt, és a stúdió nem tudta volna befejezni a tervezett időpontra. Így A Hihetetlen család 2-t 2018. június 15-én mutatták be először amerikaszerte. Magyarországon eredetileg 2018. július 19-én mutatták volna be, ám egy hónappal az eredeti bemutató előtt a filmet előbbre hozták július 5-re.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Varga Dénes: A hihetetlen család 2 egy évvel hamarabb jön (HTML). Origo, 2016. október 27. (Hozzáférés: 2017. november 1.)
 2. Erről fog szólni A hihetetlen család 2 (HTML). Disney Klub. (Hozzáférés: 2017. november 1.)

További információk[szerkesztés]