Dínó tesó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dínó tesó
(The Good Dinosaur)
2015-ös amerikai animációs film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőPeter Sohn
ProducerDenise Ream
Vezető producerJohn Lasseter
Műfajdráma, fantasy, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
Zene
Operatőr
  • Sharon Calahan
  • Mahyar Abousaeedi
VágóStephen Schaffer
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínNew York
Játékidő93 perc
Költségvetés200 000 000 USD
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel332 207 671 USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dínó tesó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dínó tesó (eredeti cím: The Good Dinosaur) 2015-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 16. Pixar-film. A forgatókönyvet Peter Sohn, Erik Benson, Kelsey Mann és Bob Peterson írta, az animációs filmet Peter Sohn rendezte, a zenéjét Mychael Danna és Jeff Danna szerezte, a producere Denise Ream volt. A Walt Disney Pictures és a Pixar Animation Studios készítette, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazta. A mozifilm magyar változatát a Fórum Hungary forgalmazta. Műfaját tekintve filmdráma, fantasyfilm, kalandfilm és filmvígjáték.

Amerikában 2015. november 25-én, Magyarországon 2015. december 3-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy olyan világban játszódik, amelyben sok millió évvel ezelőtt az az aszteroida, amely a dinoszauruszok kipusztulását eredményezte, sosem csapódott be a Földbe, ennélfogva a dínók sosem haltak ki. Évmilliókkal később ők népesítették be a földi civilizációt, és most már növényevők és ragadozók békében élnek egymás mellett.

Egy apatousaurus családnak kicsinyei születnek. A legkisebb és legcsenevészebb dínó az alomban Arlo, aki mindentől megijed, és a szülei pátyolgatására szorul. Az apatosaurusok mezőgazdasággal foglalkoznak, de Arlo nem képes ellátni a földeken a rá szabott munkát. Apja azt az utasítást adja neki, hogy védje meg a termést egy állandó kártevőtől, amiről később kiderül, hogy valójában egy állati ösztönökkel rendelkező emberfiú. Arlo hagyja elmenekülni a kártevőt, amiért az apja megharagszik rá. Együtt követik a nyomait, ám váratlanul vihar tör ki és megárad a folyó. Arlo apja kimenekíti a fiát az áradatból, őt azonban elragadja a végzetes sodrás.

Arlo az emberfiút hibáztatja apja haláláért, és amikor egészen a folyóig üldözi őt dühében, belezuhan a vízbe, s az áramlat messzire sodorja az otthonától. Hogy megtalálja a hazavezető utat, szüksége van az emberfiú segítségére, aki kiváló szaglóérzékkel rendelkezik. Pöttynek nevezi őt el, és együtt nekivágnak a hosszú útnak, ami akadályokban cseppet sem szűkölködik. Nemcsak a vadonban való túlélés ígérkezik nehéz feladatnak, de ráadásul egy csapat elvetemült pteroszaurusz is a nyomukban van, akiknek feltett szándékuk felfalni Pöttyöt. Szerencsére Arlóék mellé szegődik egy kedves Tyrannosaurus család, akik segítenek nekik a hazajutásban. A család feje, Butch segít Arlónak a félelmei leküzdésében, emellett segít neki továbblépni az édesapja halálán. Arlo ráébred, hogy nem Pötty volt a hibás azon a végzetes napon, hanem ő. Ráébred, hogy a kis emberfiú valójában ugyanolyan magányos, mint ő, miután sok évvel ezelőtt elvesztette a családját. Amikor a kegyetlen pteroszauruszok elragadják Pöttyöt, Arlo végre legyőzi eddigi félelmeit, és még a saját életét is kockára teszi, hogy Pöttyét megmentse. Végül mindketten szerencsésen megmenekülnek, és legyőzik ellenségeiket. Arlo úgy határoz, hazaviszi magával Pöttyöt, de mikor az út során belebotlanak egy embercsaládba, válaszút elé kerül. Ráébredvén, hogy Pöttynek az lesz a legjobb, ha a saját fajtársaival marad, nehéz búcsút vesz a barátjától, és elengedi őt.

Arlo ezután hazatér édesanyjához, testvéreihez, immár, mint nagy és erős felnőtt dínó, aki méltón megérett rá, hogy átvegye az apja helyét.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Arlo Raymond Ochoa Straub Martin
Apa Jeffrey Wright Kőszegi Ákos
Mennydörgés Steve Zahn Rajkai Zoltán
Nash A.J. Buckley Szatory Dávid
Ramsey Anna Paquin Varga Gabriella
Butch Sam Elliott Vass Gábor
Anya Frances McDormand Spilák Klára
Buck Marcus Scribner Baráth István

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]