Szerkesztő:Iulius Aegidius/Teendők/Növekedési hormon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HGH (= Human Growth Hormone).

A növekedési hormon (GH, STH, szomatotropin) egy 190, illetve 191 aminosavból álló egyszerű polipeptid hormon. A előmolekula (melyet 217 aminosav épít fel) két eltérő láncból áll (alfa és béta) és megközelítőleg 22 kDa súlyú. Fiziológiai állapotban két hormon kapcsolódik egymáshoz, egy dimert képezve. A szomatolaktogenikus hormonok családjába tartozik, melynek tagja még a prolaktin, a placentáris laktogén és számos növekedési faktor is (IGFI, IGFII, stb.). Ezen fehérjecsaládba tartozó anyagok receptorainak szerkezete igen hasonló. A felsorolt hormonok szövetspecifikus termelődése ellenére számos evolúciós, immunológiai és biológiai folyamat résztvevői és mindegyik különböző mértékű tejelválasztó, növekedést serkentő, anyagcserét és az immunrendszert befolyásoló hatással rendelkezik.

Hatása az emberi szervezetre A növekedési hormon a növekedést, fejlődést segítő hatású hormon. A csontvégek porcos részeire hat. Önálló hatású hormon, más endokrin szerv működését nem irányítja. Túlműködése gyermekkorban óriásnövést (gigantizmus) okoz. Jellemző a 190-260 cm-es testmagasság. A szakirodalom 260 cm magas óriást is megemlít. Túlműködése felnőttkorban (acromegalia) a kiálló csúcsi részek (pl: kéz, láb, orr, fül, nyelv, állcsúcs) megnagyobbodását okozza. Csökkent működése a növekedési időszakban törpeséget (nanismus) okoz. A testmagasság 140 cm alatt marad, de a testalkat arányos. A törpék arcvonásai öregesek, a másodlagos nemi jellegek nem fejlődnek ki. A törpeség férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Leírtak már 60 cm-es törpét is.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Wood D.C., Salsgiver W.J., Kasser T.R., Lange G.W., Rowold E., Violand B.N., Johnson A., Leimgruber R.M., Parr G.R. and Siegel N.R. (1989): Purification and characterization of pituitary bovine somatotropin. J. Biol. Chem., 264(25). 14741-7.
  • Wallis M. (1992): The expanding growth hormone/prolactin family. J. MoI. Endocrinol. 21: 185-188
  • Cosman D., Lyman S.D., Idzerda R.L., Beckmann M.P., Park L.S., Goodwin G. and March C.J. (1990): A new cytikine receptor superfamily. Trends Biochem. Sci., 15. 265.
  • Burton J.L., McBride B.W., Block E., Glimm D.R. and Kennelly J.J. (1994): A review of bovine growth hormone. Can. J. Anim. Sci., 74: 167-201.
  • Arkins S., Danzter R. and Kelley K.W. (1993): Somatolactogens, Somatomedins and Immunity. J. Dairy Sci., 76: 2437.
  • Kardos Lídia: Az emberi test (2003)