Melatonin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melatonin
IUPAC-név
N-[2-(5-metoxi-1H-indol-3-il)etil]
etánamid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 73-31-4
PubChem 896
ChemSpider 872
DrugBank APRD00742
ATC kód N05CH01
Gyógyszer szabadnév melatonin
SMILES
CC(=O)NCCc1c[nH]c2c1cc(cc2)OC
InChIKey DRLFMBDRBRZALE-UHFFFAOYSA-N
UNII JL5DK93RCL
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C13H16N2O2
Moláris tömeg 232,28 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 30–50%
Metabolizmus májban, CYP1A2 által mediált 6-hidroxilezés útján
Biológiai
felezési idő
35–50 perc
Kiválasztás vizelet
Terápiás előírások
Jogi státusz OTC
S4
POM
Alkalmazás Emberben: szájon át kapszula, tabletta, vagy folyadékkal nyelv alatt, vagy bőrtapasz formájában. Laboratóriumi állatokban injekció formájában is.

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen adják. Hat a test hőmérsékletére, és álmosságot okoz. Befolyásolja az immunrendszert is, bár ennek módja még nem ismert.

Emberi és állati szervezetekben[szerkesztés]

A melatonin képzését a hipotalamusz vezérli a fény–sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a tobozmirigy (epifízis, glandula pinealis) választja ki. A vérrel jut el a test más részeibe. Sötétben keletkezik, ezért a „sötétség hormonjá”-nak is nevezik. A fény megszűnéséről az információ a retinában keletkezik a melanopszin nevű fotopigmentekben, melyek a 484 nm-es kék fényt érzékelik. Működésük az A-vitaminon alapul. (A lefekvés előtt másfél órával feltett, kék színt szűrő szemüveget szintén használják alvászavar ellen.)

A melatonin kiválasztása az évszakok szerint változó fényviszonyokhoz is igazodik. Befolyásolja a szervezet energia-háztartásáért felelős leptin nevű hormont, ezáltal közvetve az emésztőrendszert is. Más szövetekben is keletkezik. Az emésztőrendszerben, a retinában és legnagyobb mennyiségben a bőrben triptofánból 5-hidroxi-triptofánon és szerotoninon keresztül. Ezen kívül keletkezik pl. a csontvelőben is, de az ott előállított melatonin nem mutat mennyiségi különbséget a nappal/éjszaka változása szerint.

Melatoninreceptorok[szerkesztés]

Mindhárom típusú melatoninreceptor G-protein-csatolt.

  • MT1 vagy Mel1A két helyen fordul elő az emlősök agyában:
  • MT2 vagy Mel1B az emlősök retinájában található.
  • az MT3 vagy Mel1C típusú receptort madarakban és kétéltűekben azonosították.


Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Melatonin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.