Tiroxin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiroxin
IUPAC-név Tiroxin
Más nevek 3,3′,5,5′-tetrajódtironin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 7488-70-2
PubChem 853
ChemSpider 5614
MeSH Thyroxine
SMILES
NC(Cc1cc(I)c(Oc2cc(I)c(O)c(I)c2)c(I)c1)C(O)=O
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C15H11I4NO4
Moláris tömeg 776,87 g/mol
Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok nincs[1]
S mondatok S22, S24/25[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A tiroxin, vagy 3,3′,5,5′-tetrajódtironin (röviden T4) hormont a pajzsmirigy tüszősejtjei termelik. A nevét is a pajzsmirigy orvosi nevéből (glandula thyroidea) kapta.[2]

Fő elválasztási ingere az agyalapi mirigy hátulsó lebenyéből érkező TSH hormon.

A T4-et a vér szállítja és a 99,95%-ban transzport-proteinekhez kötve főként TBG-hez (thyroxine ­binding globulin), kisebb mértékben TBPA-hoz (thyroxine binding pre­albumin) és szérumalbuminhoz.

A T4 a test anyagcsere folyamatainak sebességét szabályozza. Ezáltal effektálva a testhőt, a sejtosztódást(ezzel a növekedést) és az elraktározott tápanyagokat.

Ezt főleg növekedésnél és magas stresszhelyzetnél teszi. Az előbbihez nélkülöthetetlen még növekedési hormon, de a T4-nek nagy szerepe van az idegrendszer fejlődésében. Magzatkénti hiánya szellemi visszamaradottságot, kretenizmust okoz. Az utóbbi arra utal, hogy magas stresszhelyzetben ösztönösen megnő a TSH-(pajzsmirigy serkentő hormon) elválasztása, hogy a szervezetben azonnali készenlétben legyen tápanyag nagy erőkifejtésre.

Túlzott felfokozódásánál Basedow-kór alakul ki. Ez a folyamatos erős stresszes életmód következménye. Jellegzetes ilyenkor a szem körüli zsírpárnák feldagadása, szem kidülledése és a test többi részén a jelentős lefogyás. Még egy elterjed tünet a pajzsmirig megnövése következtében egy dudor a nyakon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Biztonsági adatlap (Sigma-Aldrich)
  2. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 141. o. ISBN 963 8334 96 7  

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]