„Postakocsi (vasúti)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Irodalom: clean up, replaced: <br> → <br /> AWB
72. sor: 72. sor:


==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==
* [http://www.vasutikocsi.hu/posta/posta.html www.vasutikocsi.hu - Postakocsik]
* [http://www.szabadfold.hu/cikk?609 Megszűnnek a postavonatok - Szabad Föld 2004. június 18]
* [http://www.szabadfold.hu/cikk?609 Megszűnnek a postavonatok - Szabad Föld 2004. június 18]
* [http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/temetonek_tuno_tarolohely_a_makoi_vasutallomason/2240223 Postakocsik Makón a delmagyar.hu weboldalon]
* [http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/temetonek_tuno_tarolohely_a_makoi_vasutallomason/2240223 Postakocsik Makón a delmagyar.hu weboldalon]

A lap 2013. április 30., 22:37-kori változata

Ez a szócikk a vasúti postakocsikról szól! Egyéb postakocsikról a Postakocsi szócikkben lehet olvasni.
A TGV La Poste Franciaországban

A vasút már a kezdetektől szállított postát vasúti postakocsikban. Gyakran a levelek feldolgozása, válogatása is a vonaton történt. A postakocsit (is) továbbító vonatot gyakran postavonatnak nevezték. Napjainkra szerepe egyre csökken, mert a közúti közlekedéssel és a légi közlekedéssel nehezen veszi fel a versenyt.

Története

Az első posta küldemény vonaton az első városközi vonalon, a Liverpool–Manchester vasútvonalon utazott. Később a további vonalak is egyben postai útvonalakká váltak.

USA

Az USA-ban a posta szállítások repülőre való terelése olyan súlyos bevételkiesést és pénzügyi problémákat okozott a magán-vasúttársaságoknak, hogy ez a személyszállítás megszűnését jelentette. A postakocsikat menetrendszerű személyszállító vonatokhoz kapcsolták, és a posta nyeresége finanszírozta a veszteséges személyszállítást. Miután a magán társaságok felhagytak a postai szállítással és a személyszállítással, az amerikai kormány megalapította az Amtrakot.

Franciaország

Franciaországban a postát jelenleg még vasúton szállítják. Az SNCF-nek kimondottan posta TGV motorvonata is van, a TGV La Poste.

Magyarország

Postakocsik Magyarországon
Sorozatszám Betűjel Megjegyzések Gyártó Beszerzés ideje Eredeti mennyiség (darab)
00-29 000-011 Post kis győri postakocsi", 29-17,39-17 kocsikból Dunakeszin átépítve Rába MVG / Dunakeszi Főműhely 1984-1986 12
00-57 000-029 Post/Postv ex Postm vezérlõkábel felszerelve: 003, 021, 023, 025 Cegielski Wrocław 1967-1973 30
90-47 030-059 Post/Postv ex Fmo vezérlõkábel felszerelve: 039, 041, 051 Cegielski Wrocław 30
00-40 060-089 Post ex Fmo Cegielski Wrocław 30
00-40 100-125 Postm Ganz-Hunslet 1991 26

Magyarországon a postakocsik zöld és kék színű kocsik voltak, oldalukon piros csíkkal. Tulajdonosuk a Magyar Posta Zrt. és sorozatjelük a Post sorozat volt. A Budapest-Keleti pályaudvarról és a Budapest-Déli pályaudvarról indultak éjszaka postavonatokba sorolva a vidéki nagyvárosok felé. A szolgáltatás 2004-ban szűnt meg. Kavalecz Imre, a MÁV akkori szóvivője hivatalos sajtóközleményében az Európai Unióban már bevált gyakorlatra hivatkozott, míg mások véleménye szerint az állam a közúti fuvarozásért kevesebb adót (úthasználati díj, súlyadó, stb.) szed be fajlagos egységre számítva a Magyar Postától, mint amennyit a MÁV pályahasználati díjként, ezért egyenlőtlenek a versenyfeltételek.

A legjobb állapotú Ganz postakocsik közül néhányat a MÁV Nosztalgia Kft. luxus hálókocsit épített, valamint pár példányt gyomirtó menetekhez építettek át, a többi forgalomból kivonva tartósan áll.

Technikai érdekességek

A gyors szállítás érdekében a vasutak nem riadtak vissza a szokatlan és érdekes technikai megoldásoktól sem:

  • kisebb városokban a leveles zsákokat egyszerűen kidobták a mozgó vonatból az állomáson. A továbbítandó levelek pedig egy kampóra akasztva lógtak a sín mellett, melyet szintén menet közben kellett lekapni,
  • a postavonatok gyakran vittek pénzt is, melyet komoly fegyveres erők védtek,
  • a MÁV felújított Bhv kocsijainak beceneve Posta-bhv, mert az oldalukon végigfutó jellegzetes piros csík hasonló a postakocsik festéséhez.

Galéria

Postakocsik a világon:

Lásd még

Irodalom

Külső hivatkozások