„Vona Gábor” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lacika455 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Kamarton (vitalap | szerkesztései)
→‎További információk: halott életrajzi link frissítése, +weboldala +facebook oldala
57. sor: 57. sor:
{{Commonskat|Gábor Vona}}
{{Commonskat|Gábor Vona}}
{{wikidézet|Vona Gábor}}
{{wikidézet|Vona Gábor}}
* [http://www.jobbik.hu/node/6380 Életrajza] a Jobbik weboldalán
* [http://jobbik.hu/kepviseloink/vona-gabor Életrajza] a Jobbik weboldalán
* [http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=v058&p_ckl=39 Képviselői adatlapja] a Parlament honlapján
* [http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=v058&p_ckl=39 Képviselői adatlapja] a Parlament honlapján
* [http://vonagabor.hu Weboldala]
* [https://www.facebook.com/vonagabor Facebook oldala]
* [http://index.hu/belfold/2009/06/30/amit_latunk_az_szervezett_provokacio/ Amit látunk, az szervezett provokáció], index, 2009. június 30.
* [http://index.hu/belfold/2009/06/30/amit_latunk_az_szervezett_provokacio/ Amit látunk, az szervezett provokáció], index, 2009. június 30.
* [http://www.origo.hu/itthon/20090630-vona-gabor-a-jobbik-elnoke-interju.html "Nem remegne meg a térdünk" - interjú Vona Gáborral, a Jobbik elnökével], [[origo.hu]], 2009. június 30.
* [http://www.origo.hu/itthon/20090630-vona-gabor-a-jobbik-elnoke-interju.html "Nem remegne meg a térdünk" - interjú Vona Gáborral, a Jobbik elnökével], [[origo.hu]], 2009. június 30.

A lap 2013. április 6., 13:49-kori változata

Vona Gábor
A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2006
ElődKovács Dávid

Születési névZázrivecz Gábor
Született1978. augusztus 20. (45 éves)
magyar Gyöngyös
PártFidesz
(2001-2003)
Jobbik
(2003 óta)
VálasztókerületJobbik Heves megyei lista
(2010)

Foglalkozáspolitikus, történelemtanár
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–2002, történettudomány, lélektan)
Vallásrómai katolikus egyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Vona Gábor témájú médiaállományokat.

Vona Gábor (szül. Zázrivecz Gábor, Gyöngyös, 1978. augusztus 20. –) politikus, országgyűlési képviselő. A Jobbik Magyarországért Mozgalom jelenlegi elnöke és a 2010-es országgyűlési választáson a párt miniszterelnök-jelöltje volt. 2010-től a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, 2007–2009 között a Magyar Gárda Egyesület elnöke. Képesítését tekintve történelemtanár.

Élete

Mind anyai, mind apai ágról kisparaszti családból származik, ennek tulajdonítja a föld szeretetét és antikommunista elveit. Édesapja húgának családja ma is gazdálkodik Hevesen. Másik meghatározó családi élménye apai nagyapja (szintén Vona Gábor) halála volt, aki Erdélyben esett el a szovjet csapatok elleni tordai harcok során. Apai nagyanyja ezután feleségül ment Zázrivecz Józsefhez, aki nevére vette a felesége gyermekét (Vona Gábor apját), emiatt lett születése után ő maga is Zázrivecz. 1978. augusztus 20-án jött világra a Heves megyei Gyöngyösön. Apja eredeti nevét Vona egyetemista korában vette fel, a család támogatása mellett. Az érettségit még Zázrivecz néven szerezte, de amint nagykorú lett, felvette nagyapja nevét.[1]

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem szakon végzett, három évig pszichológiát is hallgatott, de csak nagyon rövid ideig dolgozott a tanári pályán. Feleségével Óbudán éltek és nevelték első gyermeküket, Benedeket.

Az egyetem elvégzése után a Piarista Gimnázium alkalmazottja volt, majd 2004-ben elkezdett dolgozni egy nemzetközi nyelviskolánál mint oktatásszervező. 2006-ban egy biztonságtechnikai, majd 2008-tól egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott értékesítői feladatkörben.

Angolul középfokon, olaszul társalgási szinten beszél.

Politikai pályafutása

Az egyetemi tanulmányai alatt részt vett az ELTE Hallgatói Önkormányzat elnökségének munkájában, elnöke volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyetemi alapszervezetének, 2002 után pedig Orbán Viktor meghívására tagja lett a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek, amelyből 2003-ban saját elhatározásából kilépett. Közéleti tevékenysége legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor részt vett a Jobboldali Ifjúsági Közösség 1999-es megalapításában. 2001-ben tagja lett a Fidesznek.[2] Az ifjúsági szervezetből párttá alakult Jobbik alakuló kongresszusán, 2003 őszén a párt egyik alelnökévé, a 2006. novemberi tisztújításon pedig elnökké választották. 2007 nyarán alapító tagja és első elnöke lett a Magyar Gárda Egyesület nevű, a Jobbikhoz köthető szervezetnek.

Vezetése alatt a párt gyorsan erősödött, így a 2008-ban alig 1-2%-on álló Jobbik a 2009-es európai parlamenti választáson már a 3. legnagyobb erő lett megelőzve két akkori parlamenti pártot is, majd a 2010-es magyarországi országgyűlési választásokon a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként indult,[3] és pártja a szavazatok 16,67%-át szerezte meg,[4] tovább javítva a 2009-es eredményeket. A Jobbik parlamentbe kerülését követően annak frakcióvezetői tisztségét is elvállalta. Pártja Heves megyei listáról sikerült bejutnia az Országgyűlésbe.

Az Országgyűlésben 2010-től három bizottságnak a tagja, a Mezőgazdasági bizottságban, a Szőlészeti és borászati albizottságban, valamint a Megújuló energiával foglalkozó albizottságban foglal helyet.

Rendpártiság, nemzeti radikalizmus és a határon túli magyarság állampolgári jogának megadása jellemzi politikáját. Megfogalmazása szerint nemzetpolitikát kíván folytatni.

Vállalkozásai

Szegedi Csanáddal közösen jegyzik a Magyar Hírek Kft-t, mely a Barikád hetilap kiadója.

Magánélete

2003-ban nősült. Felesége Vona-Szabó Krisztina (1978) történész. Gyermeke: Vona Benedek (2006)

Források

További információk

Commons:Category:Gábor Vona
A Wikimédia Commons tartalmaz Vona Gábor témájú médiaállományokat.
Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Vona Gábor témában.



Elődje:
Kovács Dávid
A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökeA Jobbik Magyarországért Mozgalom címere
Utódja: