Santa Maria in Palmis-templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 41,8665°, k. h. 12,5037°

A templom kívülről

A Santa Maria in Palmis-templom (olaszul: Chiesa di Santa Maria in Palmis, illetve: Chiesa del Domine Quo Vadis?) egy kis templom Róma délkeleti részén, A Via Appia Antica és a Visa Ardeatina elágazásánál, körülbelül 800 méterre délre a Porta San Sebastianótól. A templom ma a Szent-Mihály Arkangyal Kongregáció tulajdonában van.

Története[szerkesztés]

A templom a legenda szerint azon a helyen épült, ahol az apokrif Péter apostol cselekedetei elmondása szerint a Rómából menekülő Péter apostol Jézussal találkozott és megkérdezte, hogy hová megy; (Domine, quo vadis - Uram, hová mész?). Krisztus erre az felelte „Eo Romam iterum crucifigi“ (Rómába megyek, hogy újra keresztre feszítsenek). Erre Péter megszégyenülten visszatért Rómába, és mártírhalált halt.

Római hagyomány szerint a Via Appián ez volt az a pont, ameddig a Második pun háborúban Hannibál katonái eljutottak.

Az épület[szerkesztés]

Az egyhajós templom eredetileg a 9. században épült és 1637-ben Francesco Barberini megbízásából teljesen átalakították. A főbejárat közelében található annak a kőnek a másolata (eredeti a San Sebastiano alle Catacombeben), amely a legenda szerint Krisztus lábnyomát hordozza. Valószínűleg azonban egy ókori hálaadományról lehet szó, amelyet a hazatérés ismeretlen istenének adományoztak egy láblenyomat formájában egy az ókorban a közelben található templomban.[2]

Jézus lábnyoma

A templomban emléket állítottak a lengyel Henryk Sienkiewicz írónak, a Quo vadis című regény szerzőjének.

Forrás[szerkesztés]

  • Claudio Rendina, Le Chiese di Roma, Newton & Compton Editori, Roma 2007, ISBN 978-88-541-0931-5
  • A. Manodopi, Quartiere IX. Appio Latino, in AA.VV, I quartieri di Roma, Newton & Compton Editori, Roma 2006


Külső hivatkozások[szerkesztés]