Sand (Saba-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sand
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Dánia
Előadó(k)Saba
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Kronológia
ElőzőBreaking My Heart (2023)

A Sand (magyarul: Homok) a dán Saba dala, mellyel Dániát képviseli a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben. A dal 2024. február 17-én, a dán nemzeti döntőben, a Dansk Melodi Grand Prix-n megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. január 25-én jelentette be a Danmarks Radio, hogy az énekesnő dala is bekerült a Dansk Melodi Grand Prix elnevezésű nemzeti döntő mezőnyébe.[1][2][3] A dal február 17-én megnyerte a dalválasztó műsort, ahol a szakmai zsűri, valamint a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. A zsűrinél az első, míg a közönség listáján a harmadik helyet érte el a három résztvevős szuperdöntőben, és összesítésben megnyerte a versenyt, így ez a dal képviselheti Dániát az Eurovíziós Dalfesztiválon.[4]

A dalfesztivál előtt Stockholmban, Madridban, Barcelonában, Londonban és Amszterdamban eurovíziós rendezvényeken népszerűsíti versenydalát.[5]

A dalt először a május 9-én rendezendő második elődöntőben fellépési sorrendben hetedikként adják elő, az Ausztriát képviselő Kaleen We Will Rave című dala után és az Örményország képviselő Ladaniva Jako című dala előtt.

Háttér[szerkesztés]

A Sand című dalt Jonas Thander, Melanie Gabriella Hayrapetian és Pil Kalinka Nygaard Jeppesen szereztk. Saba különböző interjúkban kijelentette, hogy a dal az irányítás elvesztésének érzését fejezi ki, melyben metaforaként a homok csúszkálását és a kezén át történő lehullását használja.

Saba elmondása szerint a dallal azután nevezett be a Dansk Melodi Grand Prix-re, miután látta, hogy Loreen, svéd énekesnő megnyerte a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Denmark 2024: The 'Melodi Grand Prix' lineup is revealed. Eurovision.tv . EBU, 2024. január 25. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  2. Petersen, Rasmus: Denmark: Saba wins Melodi Grand Prix 2024. Eurovisionworld.com , 2024. február 17. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  3. Bjerge, Rikke: Tvillingerne Anna og Andrea er adopterede: 'Det føles, som om vi ikke er blevet født' (dán nyelven). Danmarks Radio, 2020. július 5. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  4. From Copenhagen to Malmö: Saba will represent Denmark at Eurovision in May. Eurovision.tv . EBU, 2024. február 17. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  5. Granger, Anthony: 🇩🇰 Denmark: Saba Confirms Eurovision Promotional Tour (brit angol nyelven). Eurovoix, 2024. február 26.

További információk[szerkesztés]