Peter Mikkelsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Mikkelsen
Személyes adatok
Teljes név Peter Mikkelsen
Születési dátum 1960. május 1.
Születési hely AmagerDánia
Egyéb foglalkozás Személyzeti munkatárs
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19851996 I. Liga Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19861996 FIFA-tag Játékvezető
Peter Mikkelsen, WM 1994, Orlando, Florida.

Peter Mikkelsen (Amager, 1960. május 1.) dán nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Eredeti szakmáját tekintve diplomás testnevelő tanár. Később vállalatirányítási szakemberként a vállalati felső vezetőket képezte. Játékvezetői pályafutásának végétől az F-Group dán vállalatnál a humán erőforrás-osztályon (személyzeti munka) dolgozik.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgóként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Családja a legcsekélyebb kapcsolatban sem állt a futballal. Gyermek, serdülő és ifjúsági korában 1967-1978 között a helyi Fremad Amager csapatban játszott, mint kapus, majd 1978-1980 között átigazolt a Balleruq IF egyesületébe.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kivételes nyelvérzékkel rendelkezett, folyékonyan beszél angolul, franciául, németül, svédül és norvégul. A FIFA elfogadott nemzetközi nyelvei: az angol, a francia, a német és a spanyol, ebből Mikkelsen hármat is beszélt.

Játékvezetői hitvallása: Nem szabad a játékvezetőt a pályán valamiféle despotának, mindenhatónak tekinteni. A bíróknak partnerként kell elfogadni a játékosokat, csak így érhetnek el célt. Ez az alapja annak, hogy a gyepen mindenki világszínvonalú teljesítményt nyújtson. A játékos és a játékvezető is. Játékvezetői jelszava: Minél kevesebb hibát véts!

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A labdarúgó játék mellett - mintha megérezte volna, hogy ezen a pályán sokkal eredményesebb lesz - korengedménnyel már tizenöt évesen, 1976-ban leteszi a játékvezetői vizsgát. A labdarúgásnál szükséges edzésmunkát pedagógiai, testnevelő tanári tevékenysége miatt nem tudta rendszeresen végezni, ezért végérvényesen a játékvezetés mellett döntött. 1979-től üstökösszerűen megindul a bírói karriere, évente egy osztállyal lépett feljebb. 1985-ben a legfiatalabb első osztályú dán játékvezető volt.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dán Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1986-ban terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, amit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elfogadott, így ő lehetett a világ legfiatalabb FIFA játékvezetője.Bemelegítésként különféle korosztályos mérkőzéseket vezetett. nemzetközi mérkőzéseinek száma: 96 Az aktív játékvezetést a FIFA 45. korhatárának elérésével 2005-ben fejezte be.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Világbajnoki résztvevő 1989-ben a Skóciában a (FIFA) által rendezett 16 éven aluliak tornáján. Pályafutása alatt kettő felnőtt labdarúgó világbajnokságon vett rész.

Olaszországban rendezték a XIV., az 1990-es labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol a FIFA jelen lévő Játékvezető Bizottságának tagjai egy selejtező mérkőzés, az NSZKJugoszlávia (4:1) és az egyik nyolcaddöntő, az AngliaBelgium ( 1:0) Találkozó irányításával bízta meg. A FIFA elvárásának megfelelően, ha nem vezetett, akkor valamelyik működő társának segített partbíróként. Kettő csoportmérkőzésen, az egyik negyeddöntő és az egyik elődöntő találkozón működő játékvezető segítőjeként tevékenykedett. Kiváló játékvezetői teljesítményének elismeréseként felmerült a neve a döntőt vezethető játékvezetők között, de végül a FIFA a döntő mérkőzés tartalék játékvezetőjének jelölte.

Az Amerikai Egyesült Államokban rendezték a XV., az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol kettő csoportmérkőzést, a SvájcKolumbia (0:2) és a SpanyolországDél-Korea (2:2), valamint az egyik nyolcaddöntőt, a HollandiaÍrország (2:0) találkozón szolgált játékvezetőként. Ezen a tornán a vezető játékvezetők már nem végeztek partbírói szolgálatot.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 5 + 4 (partjelzés)

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első igazi, nemzetközi fellépése az 1987-es női Európa-bajnokságon volt. Majd következett 1988-ban a Csehszlovákiában rendezett ifjúsági Európa-bajnokság.

Svédországban rendezték a IX., az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság záró szakaszát, ahol egy csoportmérkőzést, a HollandiaFüggetlen Államok Közössége (0:0) találkozót irányította.

Anglia rendezte a X., az 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokságot, a torna szlogenje a Foci hazatér volt, mivel ez volt az első alkalom, hogy a labdarúgás szülőhazájában, Angliában rendezték meg ezt a nagyszerű labdarúgó tornát. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelen lévő Játékvezető Bizottsága egy csoportmérkőzés, a BulgáriaRománia (1:0) összecsapás szolgálatára kérte fel. Erre a labdarúgó tornára szokatlan súlyfelesleggel érkezett, a fizikai cooper és a szellemi. szabályismereti tesztet ugyan teljesítette, de így automatikusan lemaradt a döntő vezetéséről.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FIFA Játékvezető Bizottságánál nemzetközi ellenőr.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ő volt a második nemzetközi játékvezető akit legalább kétszer választottak meg a világ legjobb játékvezetőjének (1991-ben és 1993-ban). Szakmai tevékenységének elismeréseként úgy kapta az elismeréseket, hogy egyetlen nagy döntőt sem vezetett, megfelelő alázattal szolgálta a labdarúgó sportágat.

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 4, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest egy pozíciót hátrább lépett.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]