Loris Capirossi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Loris Capirossi
Capirossi 2007-ben
Capirossi 2007-ben
Életrajzi adatai
Teljes neve Loris Capirossi
Beceneve Capirex
Született1973április 4. (50 éves)
Castel San Pietro Terme
Nemzetisége olasz
Pályafutása
Kategóriavisszavonult
Rajtszáma 65
Statisztikái
MotoGP
Aktív évek 19951996, 20002011
Csapatok Ducati, LCR Honda, Pramac Racing, Suzuki
VB-cím 0
2011 pozíció17.
Versenyek
Győzelem
Dobogó
217
9
42
Pole
Leggy. kör
Pont
13
10
1840
250 cm³
Aktív évek 19921994, 19971999
Csapatok Honda, Aprilia
VB-cím 1 (1998)
Versenyek
Győzelem
Dobogó
84
12
37
Pole
Leggy. kör
Pont
23
18
968
125 cm³
Aktív évek 19901991
Csapatok Honda
VB-cím 2 (1990, 1991)
Versenyek
Győzelem
Dobogó
27
8
20
Pole
Leggy. kör
Pont
5
4
382
A Wikimédia Commons tartalmaz Loris Capirossi témájú médiaállományokat.

Loris Capirossi (Castel San Pietro Terme, 1973. április 4. –) korábbi olasz motorversenyző. Háromszoros világbajnok, kétszer (1990, 1991) a 125 cm³-es kategóriában, egyszer (1998) a 250 cm³-es géposztályban.

328 versenyen vett részt, amely rekord. Ezeken 29 győzelmet aratott, 99 dobogós helyezés mellett. 31 alkalommal indult pole pozícióból és 32 alkalommal futott leggyorsabb kört.

Életút[szerkesztés]

Mint sok motorosnak, Lorisnak is szenvedélye a motorozás fiatal kora óta. Négyévesen, már igazi motoros és finomító tehetséget mutat, a beállítás művészének tartják. Mindazonáltal, a pálya érdekli igazán, és 1987-ben egy Honda NS125-tel versenyzett és lett hatodik az olasz Sport Production-ben.

Bemutatkozása utáni évben kilencedik lett az olasz 125 cm³-es bajnokság Manciniben rendezett futamán 1989-ben, és biztató tehetségnek tartották. Hondával indult a 125 cm³-es Európa-bajnokságon. A debütálási évében négy futamot nyert. A fiatal kor ellenére a családdal kötött megállapodásban döntött, hogy motorok világában csinál karriert.

1990-ben kezdett versenyezni a professzionális motorkerékpár világában. A 125 cm³-es osztályban hihetetlenül ment a Honda Team Pileri RS125R motorján, világbajnoki címet szerzett, miközben három győzelmet aratott (Nagy-Britannia, Magyarország és Ausztrália), 182 ponttal végzett a szezonban. Ő volt minden idő legfiatalabb pilótája, aki világbajnoki címet nyert, és még mindig tartja a rekordot.

A következő évben ugyanezzel a csapattal még tisztábban nyert: 5 Grand Prix (Ausztrália, Európa, Franciaország, Nagy-Britannia és Malajzia), 5 pole-pozíció és 200 pont a vb-n, a ranglista másodika, Fausto Gresini 181 ponttal állt mögötte. 18 évesen Capirossi már két világbajnoki címmel büszkélkedhetett.

A 250 cm³-es cím és a korai 500cm³-es évek[szerkesztés]

1992-ben felköltözött a 250 cm³-es osztályba a Hondával. Az eredmények abban az évben nem voltak túl jók, és Capirossinak el kellett fogadnia a 27 pontot és a tizenkettedik pozíciót. A következő évben már a bajnoki címért volt versenyben: három futamon nyert, de 4 ponttal (197–193)elvesztette a bajnoki címet Harada Tecuja mögött, egy helytelen választás miatt. Ezzel második lett a bajnokságban. 1994-ben nyert négy versenyt, de nem tehetett semmit az ellen az elsöprő erő ellen, amit Max Biaggi képviselt a kategóriában. Ráadásul néhány versennyel az év vége előtt, amikor nyugodtnak látszott a szezon a bajnoki címért való küzdelemben, egy komoly esés következtében, csuklótörést szenvedett, ezért a harmadik helyen fejezte be az évet.

1995-ben csatlakozott a királykategóriához egy Honda NSR 500-zal. Abban az évben elért egy dobogós pozíciót Barcelonában, de más jelentős eredménye nem volt, így a végén hatodik lett. Ezért úgy döntött, hogy a Yamahához igazol, és a Rainey-Yamaha csapattal megnyerte az első versenyét az 500-ban (Ausztráliában 1996-ban). De a címért nem tudott versenyben lenni, és inkább visszatért a 250-be.

Egy Aprilia RS250 nyergében 1997-ben hatodik lett, de a következő évben elnyerte a címet (Spanyolországban és Nagy-Britanniában kivívott győzelmek), a bajnokságban legyőzte a fiatal olasz csapattársat, Valentino Rossit, és az ígéretesen motorozó Harada Tecuját, az egyetlent, aki még mindig képes lehetett volna arra, hogy behozza őt a pontok tekintetében. A hullámzó teljesítményt nyújtó Rossi nem tudott eléggé közel férkőzni Haradához és Capirossihoz. Kettejük versenyfutása döntött a világbajnoki címről. Az utolsó argentin futamon Harada és Capirossi óriási csatában voltak a második helyért, de ez az eredmény Haradának lett volna kedvezőbb. Kemény csatájuk az utolsó körben óriási fordulatot vett, amikor az elkeseredett Capirossi pár kanyarral a vége előtt nekihajtott az előtte motorozó japánnak. Harada azonnal megóvta a versenyt. Capirossit kizárták, viszont később a FIM és az IRTA visszavonták az ítéletüket, és visszaadták a 20 pontot, mert figyelembe vették Capirossi korábbi jó magaviseletét, és példamutatóan "tiszta" motorozását. Ez az argentin affér a Haradával, és az Apriliával való kapcsolatát, is megrontotta. Az Aprilia hirtelen felbontotta a szerződést, ami a következő évre vonatkozott.

Ám Capirossi átigazolt Hondához, ahol egy RS250RW-t vezethetett az Elf Axo Honda csapatnál Fausto Gresinivel, 1999-ben. 1999-ben a cím a 250 pontos, apriliás Valentino Rossié lett, míg Capirossi három győzelemmel harmadik lett (Malajzia, Hollandia és San Marino) 209 ponttal.

Ismét az 500cm³ és a MotoGP[szerkesztés]

Capirossi 2002-ben, háttérben Nakano

2000-ben a Honda Pons csapattal visszatért az 500-ba, ez alkalommal véglegesen. Abban az évben megnyerte az olasz futamot, ami alatt Biaggi és Rossi is bukott. Ebben az évben a 7. helyen végzett. 2001-ben győzelem nélkül fejezte be a szezont, de a végsőkig harcolt a vb-címért, ám csak harmadik lett Rossi és Biaggi mögött. Az év alatt ötször a második és négyszer a harmadik helyen végzett.

A MotoGP eljövetelével és az új négyütemű motorokkal válságba került, mert a csapata nem tudott új típusú motort biztosítani, mert egy a megmaradó kétütemű motorral állította csatasorba. Ez magyarázza azt a katasztrofális 2002-es évet, amelyben Capirossi csak nyolcadik lett a vb-n. Ez mindenképp rossz eredmény, amit csak részben csillapíthatott az, hogy ő volt az egyetlen pilóta az öreg 500 cm³-es motor nyergében, aki bizonyította rátermettségét az új 1000 cm³-esek ellen.

2003-ban otthagyta a Hondát, hogy a harmadik idényét kezdő olasz Ducati nyergébe ülhessen és debütálhasson Japánban. Több dobogós helyezést szerzett, de az olasz motorral csak Barcelonában győzött, ahol ő volt az első olasz versenyző, aki 1976 óta nyert. A szezont negyedik helyen zárta, gyorsasági rekorddal.

2006-ban

A 2003-as és a 2004-es év a Ducatinál nagyon nehéz esztendő volt, és a Ducati elismerte, hogy a tapasztalatlanság miatt több hibát követett el a csapat. Győzelem nem volt, és a pilótának el kellett fogadni a csalódást keltő kilencedik helyet. Úgy tűnt, hogy 2005-ben kezdődik Bridgestone és a Ducati nagy éve, de a szezon közben kifáradt a csapat, ami miatt igen kiábrándult lett. Mindazonáltal ez egy közepes év volt, de a Bridgestone fejlődése hozott Lorisnak két fontos pódiumot (Csehország, Olaszország), majd megnyerte Japán és Malajzia versenyét. Egy Ausztráliában elszenvedett komoly baleset megakadályozza, hogy a végső hatodik helynél előrébb végezzen.

2007-ben, Kínában

2006-ban nagy ambíciókkal vágott neki a szezonnak, és győzött az év első futamán Jerezben (Spanyolország), miközben teljesen uralta az egész versenyhétvégét. A katari versenyen harmadik lett. A barcelonai futam rajtjánál súlyos balesetet szenvedett, amihez Gibernaunak és Marco Melandrinak volt komoly köze. Több sérülést szerzett, és a következő futamon Assenben csak a 15. lett. Ennek az ellenére augusztus 20-án győzött Brnóban, látványosan versenyezett és uralta a versenyhétvégét. Japánban pole-pozíciót és győzelmet szerzett. A bajnokságot a harmadik helyen fejezte be Nicky Hayden és Valentino Rossi mögött, egy pont előnnyel Marco Melandri előtt.

2007-ben Capirossi ötödik évét kezdte a Ducatival, miközben a motorkerékpárok lökettérfogatát a szabályok 800 cm³-re csökkentették. Amíg az új csapattársa, Casey Stoner jelentős teljesítményt nyújtott és győzelmeket szerzett, sőt meglepetésre megnyerte a világbajnokságot, addig Lorisnak több nehézsége is volt, és az eredmények is lassan jöttek: az év végére három dobogót és egy Japánban kivívott győzelmet tudott felmutatni. Az év végén Capirossi hetedik lett a ranglistán.

Capirossi és Randy de Puniet 2008-ban

2007. augusztus 16-án, Brnóban Capirossi hivatalosan bejelentette távozását a Ducatitól. 2008-ban a Rizla-Suzuki csapathoz szerződött. A tesztek alatt fiatal társánál, az ausztrál Chris Vermeulennél majdnem mindig lassabb volt.

Loris 2008-ban szintén balesetet szenvedett, és az esés során kulcscsontját törte. Nem volt annyira a rivaldafényben, de a cseh GP-n a biztató harmadik helyet szerezte meg, és 118 ponttal zárta az évet, ami a tizedik helyre volt elegendő.

Utolsó olyan szezonja, ahol befért a legjobb tíz közé összetettben, 2009 volt. Legjobb eredményét, egy ötödik helyet, többször is sikerült megismételnie ebben az évben. Háromszor kényszerült feladni versenyt, ezen kívül három olyan verseny volt, amikor bár pontot szerzett, nem a legjobb tíz között zárt.

Utolsó két idénye már nem sikerült jól, mindkét szezonját rengeteg kiesés tarkította. Ekkor, bár pontokat szerzett, már csak elvétve került be a legjobb tízbe. 2010-et a tizenhatodik, utolsó, 2011-es szezonját a tizenhetedik helyen zárta, 44, illetve 43 ponttal.

Érdekességek[szerkesztés]

Capirossi a 2006-os cseh győzelem után, mellette balra Rossi, jobbra a spanyol Dani Pedrosa
  • 2007 augusztusában az olasz adózási hatóság bejelentette, hogy Valentino Rossi mellett Capirossinak is adóproblémái voltak, neki a Monacóban való tartózkodása kapcsán. Capirossit egy állítólagos, 2002-ben be nem fizetett 1,3 millió € bevétele miatt vizsgálták adócsalás vádjával. A hatóság korábban már vizsgálta a Londonban lakó Valentino Rossit és Capirossi menedzserét, Carlo Pernat, aki azt nyilatkozta a sajtónak: „Ez teljesen abszurd. Loris valóban Monte Carlóban él, nem értem, hogy mit tudnak felróni neki. Nem birtokol semmit Olaszországban.”
  • 2007. május 24-én ő volt az emeléstudatosságra oktatás vezető útjának (Giò Road) főszereplője, amit az Area Casò Giovani Del Comune di Correggio szponzorált.
  • Érintett volt két közúti balesetben, egy gyalogos életét követelő és egy kerékpárossal való ütközésnél, akiket mindig felmentettek minden felelősség alól.
  • 2008-ban meglepetésre részt vett egy rallyn Olaszországban a Goodnál, a teljesen rögtönözött Ale és Franznál.
  • Megdöntötte a legtöbb versenyen való részvétel rekordját, amit Alex Barros tartott.


Magánélete[szerkesztés]

Felesége Ingrid Tence, a pár Monacóban él. Első gyerekük Ricardo, aki 2007. április 2-án született.

Rekordjai[szerkesztés]

  • A legfiatalabb világbajnokok (17 év és 165 nap).
  • A legfiatalabb világbajnokok, aki duplázott (18 év és 143 nap).
  • Pilóta az első és utolsó győzelme közötti legnagyobb távolsággal (17 év és 70 nap).
  • Pilóta a legtöbb Grand Prix futammal (282 rajt).

Világbajnoki eredmények[szerkesztés]

Év Kategória Motor Futam Győz. Dob. Pole Lk. Pont VBh
1990 125cc Honda RS125 14 3 8 0 0 182 1.
1991 125cc Honda RS125 13 5 12 5 4 200 1.
1992 250cc Honda RS250 13 0 0 0 0 27 12.
1993 250cc Honda RS250 14 3 7 7 5 193 2.
1994 250cc Honda RS250 14 4 9 5 5 199 3.
1995 500cc Honda NSR500 12 0 1 0 0 108 6.
1996 500cc Yamaha YZR500 15 1 2 0 0 98 10.
1997 250cc Aprilia RS250 14 0 3 1 2 116 6.
1998 250cc Aprilia RS250 14 2 9 8 3 224 1.
1999 250cc Honda RS250 15 3 9 2 3 209 3.
2000 500cc Honda NSR500 16 1 4 1 1 154 7.
2001 500cc Honda NSR500 16 0 9 4 1 210 3.
2002 MotoGP Honda NSR500 14 0 2 0 0 109 8.
2003 MotoGP Ducati GP3 16 1 6 3 1 177 4.
2004 MotoGP Ducati GP4 16 0 1 0 1 117 9.
2005 MotoGP Ducati GP5 15 2 4 3 1 157 6.
2006 MotoGP Ducati GP6 17 3 8 2 5 229 3.
2007 MotoGP Ducati GP7 18 1 4 0 0 166 7.
2008 MotoGP Suzuki GSV-R 16 0 1 0 0 118 10.
2009 MotoGP Suzuki GSV-R 17 0 0 0 0 110 9.
2010 MotoGP Suzuki GSV-R 16 0 0 0 0 44 16.
2011 MotoGP Ducati GP11 13 0 0 0 0 43 17.
Összesen 328 29 99 41 32 3190

Teljes MotoGP-eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Géposztály Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Poz. Pont
1990 125 cm³ Honda JPN
6
SPA
7
NAT
3
GER
3
AUT
2
YUG
2
NED
Ret
BEL
2
FRA
4
GBR
1
SWE
7
CZE
Ret
HUN
1
AUS
1
1. 182
1991 125 cm³ Honda JPN
3
AUS
1
SPA
3
ITA
2
GER
2
AUT
6
EUR
1
NED
2
FRA
1
GBR
1
RSM
2
CZE
2
MAL
1
1. 200
1992 250 cm³ Honda JPN
9
AUS
Ret
MAL
9
SPA
11
ITA
9
EUR
Ret
GER
9
NED
8
HUN
Ret
FRA
Ret
GBR
7
BRA
7
RSA
5
12. 27
1993 250 cm³ Honda AUS
Ret
MAL
12
JPN
10
SPA
10
AUT
2
GER
2
NED
1
EUR
Ret
SMR
1
GBR
2
CZE
5
ITA
2
USA
1
FIM
5
2. 193
1994 250 cm³ Honda AUS
3
MAL
3
JPN
2
SPA
Ret
AUT
1
GER
1
NED
Ret
ITA
3
FRA
1
GBR
1
CZE
Ret
USA
Ret
ARG
5
EUR
2
3. 199
1995 500 cm³ Honda AUS
8
MAL
Ret
JPN
Ret
SPA
6
GER
6
ITA
9
NED
4
FRA
GBR
4
CZE
4
BRA
9
ARG
5
EUR
3
6. 108
1996 500 cm³ Yamaha MAL
Ret
INA
3
JPN
Ret
SPA
4
ITA
Ret
FRA
Ret
NED
Ret
GER
12
GBR
6
AUT
8
CZE
5
IMO
Ret
CAT
9
BRA
12
AUS
1
10. 98
1997 250 cm³ Aprilia MAL
Ret
JPN
11
SPA
Ret
ITA
3
AUT
4
FRA
4
NED
3
IMO
Ret
GER
5
BRA
4
GBR
3
CZE
Ret
CAT
5
INA
14
AUS
6. 116
1998 250 cm³ Aprilia JPN
9
MAL
5
SPA
1
ITA
4
FRA
3
MAD
3
NED
Ret
GBR
1
GER
4
CZE
2
SMR
2
CAT
3
AUS
2
ARG
2
1. 224
1999 250 cm³ Honda MAL
1
JPN
3
SPA
3
FRA
Ret
ITA
EX
CAT
NED
1
GBR
2
GER
2
CZE
7
SMR
1
VAL
3
AUS
6
RSA
5
BRA
3
ARG
Ret
3. 209
2000 500 cm³ Honda RSA
3
MAL
Ret
JPN
12
SPA
6
FRA
8
ITA
1
CAT
6
NED
3
GBR
4
GER
6
CZE
5
POR
13
VAL
Ret
BRA
Ret
PAC
8
AUS
2
7. 154
2001 500 cm³ Honda JPN
8
RSA
2
SPA
8
FRA
7
ITA
2
CAT
3
NED
3
GBR
10
GER
8
CZE
3
POR
2
VAL
Ret
PAC
3
AUS
3
MAL
2
BRA
5
3. 210
2002 MotoGP Honda JPN
9
RSA
3
SPA
4
FRA
7
ITA
6
CAT
6
NED
Ret
GBR
Inj
GER
Inj
CZE
6
POR
Ret
BRA
5
PAC
3
MAL
9
AUS
Ret
VAL
Ret
8. 109
2003 MotoGP Ducati JPN
3
RSA
Ret
SPA
Ret
FRA
Ret
ITA
2
CAT
1
NED
6
GBR
4
GER
4
CZE
Ret
POR
3
BRA
6
PAC
8
MAL
6
AUS
2
VAL
3
4. 177
2004 MotoGP Ducati RSA
6
SPA
12
FRA
10
ITA
8
CAT
10
NED
8
BRA
4
GER
Ret
GBR
7
CZE
5
POR
7
JPN
Ret
QAT
Ret
MAL
6
AUS
3
VAL
9
9. 117
2005 MotoGP Ducati SPA
13
POR
9
CHN
12
FRA
7
ITA
3
CAT
12
NED
10
USA
10
GBR
6
GER
9
CZE
2
JPN
1
MAL
1
QAT
10
AUS
Inj
TUR
Inj
VAL
7
6. 157
2006 MotoGP Ducati SPA
1
QAT
3
TUR
6
CHN
8
FRA
2
ITA
2
CAT
Ret
NED
15
GBR
9
GER
5
USA
8
CZE
1
MAL
2
AUS
7
JPN
1
POR
12
VAL
2
3. 229
2007 MotoGP Ducati QAT
Ret
SPA
12
TUR
3
CHN
6
FRA
8
ITA
7
CAT
6
GBR
Ret
NED
Ret
GER
2
USA
Ret
CZE
6
SMR
5
POR
9
JPN
1
AUS
2
MAL
11
VAL
5
7. 166
2008 MotoGP Suzuki QAT
8
SPA
5
POR
9
CHN
9
FRA
7
ITA
7
CAT
Ret
GBR
Inj
NED
Inj
GER
7
USA
15
CZE
3
SMR
7
IND
16
JPN
6
AUS
10
MAL
7
VAL
9
10. 118
2009 MotoGP Suzuki QAT
Ret
JPN
7
SPA
6
FRA
8
ITA
5
CAT
5
NED
9
USA
Ret
GER
11
GBR
11
CZE
5
IND
7
SMR
5
POR
Ret
AUS
12
MAL
9
VAL
14
9. 110
2010 MotoGP Yamaha QAT
9
SPA
Ret
FRA
Ret
ITA
10
GBR
Ret
NED
13
CAT
7
GER
11
USA
10
CZE
Ret
IND
11
SMR
Ret
ARA
DNS
JPN
Ret
MAL
Ret
AUS
DNS
POR
13
VAL
Ret
16. 44
2011 MotoGP Ducati QAT
Ret
SPA
11
POR
12
FRA
Ret
CAT
9
GBR
10
NED
DNS
ITA GER USA
12
CZE
13
IND
Ret
RSM
Ret
ARA
Ret
JPN AUS
9
MAL
C
VAL
9
17. 43

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Loris Capirossi
A Wikimédia Commons tartalmaz Loris Capirossi témájú médiaállományokat.
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap