Európai parlamenti választások Magyarországon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Európai parlamenti választások (Magyarország) szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az európai parlamenti választásokra azért kerül sor, mert Magyarország európai uniós csatlakozása után képviselőket küldhet az Európai Parlamentbe (EP). Az első magyarországi EP-választás 2004. június 13-án zajlott 24 mandátumért, a következő 2009. június 7-én 22 mandátumért, majd 2014. május 25-én 21 mandátumért és 2019. május 26-án 21 mandátumért (a nizzai szerződésnek megfelelően).

A választás menete[szerkesztés]

A választás arányos pártlistás szavazással történik (egy fordulóban), amelyre 5 évente kerül sor, és csak pártok indulhatnak rajta, a választási küszöb 5%. Az egész ország egyetlen többmandátumos választókerület. A választási rendszer zárt listás és az arányos mandátumelosztásra D'Hondt módszert alkalmazzák.[1]

Listát az a párt állíthat, amelyik 20 000 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt. Az Európai Unió jogi aktusában meghatározott számú – a jelen szabályok szerint 21 – mandátumot osztanak ki a legalább 5%-ot elért pártlisták között a leadott szavazatok arányában. Az Európai Parlamentbe került képviselők képviselőcsoportokba (frakciókba) tömörülnek, vagy függetlenek maradnak. Képviselőcsoport alapításának feltétele legalább 25 tag legalább 7 különböző országból.

A választáson részt vehet minden EU-tagállam Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgára, amennyiben jelzi ilyetén szándékát. Ő ekkor a magyar pártokra szavaz. Magyar állampolgárok hasonló módon vehetnek részt más országok EP-választásán, vagyis akkor a másik EU-ország pártjaira szavaznak.

A választójog[szerkesztés]

Minden magyar állampolgár, aki az országgyűlési választásokon is aktív választójoggal rendelkezik, szavazásra jogosult az Európai Parlamenti választásokon. Valamint minden olyan Európai Uniós állampolgár aki szavazati jogával Magyarország területén szeretne élni és rendelkezik érvényes lakóhellyel az országban.

Választási eredmények[szerkesztés]

Frakció Mandátumok száma
2004 2009 2014 2019
Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) 13 14 12 13
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 9 4 4 5
Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Zöldek/ESS) 0 0 2 0
Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 0 1 0 0
Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) 2 0 0 2
Független 0 3 3 1
Összesen 24 22 21 21

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]