Dreher Sörgyárak Zrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dreher Sörgyárak Zrt.
Típussörgyár
Alapítva1854 (Kőbányai Serfőző Társaság)
1862 (Dreher Sörgyár)
Székhely1106 Budapest, Dreher Antal út 3.
AlapítóDreher Antal
Iparágsörfőzés
TulajdonosAsahi[1]
FormaZártkörűen működő részvénytársaság
TermékekArany Ászok, Arany Ászok Alkoholmentes, Dreher, Dreher Hidegkomlós, Dreher Pale ale, Dreher Red ale, Dreher Félbarna Hidegkomlós, Dreher 24,Dreher 24 citrom, Dreher 24 pomelo és grapefruit, Dreher 24 Gránátalma, Dreher Bak, Kőbányai Sör, Neuberg, Pilsner Urquell, Kozel, Kozel cherny, Hofbräu München, Hofbräu weissbier, HB citrom,HB grapefruit, HB citrom alkoholmentes, Kingswood cider, Asahi superdry, Perroni
AnyavállalataAsahi Europe Ltd.
Székház
Székház

Dreher Sörgyárak Zrt. (Budapest)
Dreher Sörgyárak Zrt.
Dreher Sörgyárak Zrt.
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 18″, k. h. 19° 08′ 43″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 18″, k. h. 19° 08′ 43″
A Dreher Sörgyárak Zrt. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dreher Sörgyárak Zrt. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A budapesti, azon belül is kőbányai székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt. a négy magyarországi sörgyár közül a legnagyobb, évi 2,4 millió hektoliteres kapacitással.

A vállalat története[szerkesztés]

A kőbányai sörfőzdék látképe még az egyesítések előtt

Franz Anton Dreher, 1796-ban megvásárolta a Klein-Schwechati Városi Serházat. Fia, idősebb Dreher Antal folytatja a családi hagyományokat, és külföldön (Angliában, Münchenben) kitanulja a sörfőzés mesterségét, sőt egy új fajta sört is kifejleszt, az ún. Lagerbiert. Vele közel egyidőben, 1854-ben Schmidt Péter, aki Münchenben tanulta a sörfőzés mesterségét elkészíti az első főzet Kőbányai Sert, Budapesten. Ő az alapítója a Kőbányai Serfőző Társaságnak is. Ezt a társaságot 1862-ben id. Dreher Antal felvásárolta, mivel komoly konkurenciát jelentett számára. Ez az év a Dreher Sörgyár „megalapításának” éve. 1870-ben, apja halála után, ifj. Dreher Antal átvestte a vállalat irányítását. Fejlesztve a gyárakat és kapacitásukat elérte, hogy Kőbányán üzemeljen Magyarország legnagyobb sörüzeme. 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi italt termeltek. Fia, Dreher Jenő vezetésével alakult át a vállalat először részvénytársasággá (1905-ben), majd két évre rá függetlenné váltak az anyavállalattól. A sörgyár épületegyüttese, (amely valószínűleg Mocsányi Károly és Székely Marcell építészek tervei alapján 1905–1910 között épült) mára – felújítás után – előzetes védelem alá került. [forrás?] Sorra részesedést vásárolt a versenytársak, a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Rt., a Barber és Klusemann Serfőzőházból, illetve az Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. Tulajdonából, majd a belőlük létrehozott Dreher Kombinát 1928-ban beolvasztotta a kanizsai Király Serfőzde Rt.-t is, így létrehozva a Dreher – Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt.-t, amely mintegy 70%-ban uralta a piacot.

A bécsi schwechati sörfőzde látképe

1948-ban az államosítás során összevonták a vállalatot több másik üzemmel. Ekkor jött létre a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalat, majd további összevonások eredményeként 1959-ben a Magyar Országos Söripari Vállalatot. 1981-ben felépítik az önálló Kőbányai Sörgyárat.[forrás?]

A rendszerváltás utáni időszak fordulópontot hozott a konszern történetében: 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban Dél-Afrika egyik vezető sörvállalata, a South African Breweries (SAB) felvásárolta. Már az ő vezetésük alatt egyesült a Kanizsai és a Kőbányai Sörgyár, amelyek közösen felvették a Dreher Sörgyárak Rt. nevet. A SAB és az amerikai Miller Brewing Company egyesülésével 2002-ben létrejött a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása [forrás?], a magyar gyár pedig ennek tulajdonában folytatja tevékenységét. A sörgyár napjainkban is Kőbányán üzemel, ahol az eredeti szépségükben helyreállított ipartörténeti értékű épületekben ma már a legmodernebb technológiai eljárásokkal készülnek sörei.

Az Európai Bizottság a SABMiller kelet-közép-európai érdekeltségeinek az értékesítését szabta meg az AB Inbev és a SABMiller söripari konszern fúziója engedélyezésének feltételeként. A japán Asahi Group Holdings 2016 decemberében jelentette be, hogy felvásárolja ezeket, köztük a Dreher Sörgyárakat is. 2017 első negyedévében a tranzakció lezárult, 2017. április 1-jétől az új vállalat neve Asahi Breweries Europe Ltd (ABEL), regionális székhelye Csehországban, Prágában van.

Commons:Category:Dreher Sörgyárak
A Wikimédia Commons tartalmaz Dreher Sörgyárak Zrt. témájú médiaállományokat.

Termékei[szerkesztés]

A Dreher Sörgyár több márkanév alatt is forgalmaz sört Magyarországon, a Dreher mellett. A portfóliój a következő termékekből áll:

Múzeum[szerkesztés]

A Dreher Sörgyárak lehetőséget biztosít a sörkedvelők számára, hogy megismerjék a sör és a vállalat történetét. Fennállásának 125. évfordulóján, 1979-ben nyílt meg a Söripari Emléktár, amelyet megnyitásának 40 éves jubileuma alkalmából, 2019-ben felújítottak. Ebben modern és interaktív sörtörténeti kiállítás várja a látogatókat.[3] (A látogatás előtt regisztráció szükséges. A korábbi Sörutazás gyárlátogatási programjukat felfüggesztették.)[4][5]

DreherFeszt[szerkesztés]

2014 óta a Dreher Sörgyárak Zrt. a gyárterületen megrendezi a DreherFesztet augusztus utolsó hétvégéjén. 2016-ban az esemény már két napos, többek "alternatív zenei – sörfesztiválként" aposztrofálják. Az esemény különlegessége az autentikus helyszín mellett a rengeteg kóstolható sörkülönlegesség (Nitrogénnel csapolt Dreher Bak, Dreher Felfedező, Dreher Floral, Dreher Hidegkomlós stb.).[6] 2018 után nem rendezték meg a fesztivált.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Japán cég vette meg a Drehert”, Index.hu, 2016. december 13. (Hozzáférés: 2017. január 30.) 
  2. Japánból hoz Magyarországra sört a Dreher. index.hu, 2018. március 9. (Hozzáférés: 2018. március 10.)
  3. Sörmúzeum. dreherzrt.hu. (Hozzáférés: 2020. október 18.)
  4. Jelentkezés sörtúrára. dreherzrt.hu. (Hozzáférés: 2020. október 18.))
  5. A kőbányai Dreher Sörgyár titkai | WeLoveBudapest.com. welovebudapest.com. [2016. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
  6. DreherFeszt Program. nyerjfesztivalbelepot.hu. [2016. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Drehertől Dreherig. A Dreher család és a 165 éves sörgyár kalandos története; szerk. Sziklainé Lengyel Zsófia, ford. Győri Gábor; Dreher Sörgyárak, Bp., 2019
  • 165 év, 165 minisztori; szerk. Sziklainé Lengyel Zsófia; Dreher Sörgyárak, Bp., 2019

Filmfelvételek[szerkesztés]