Dreher Sörgyárak Zrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dreher Sörgyárak Zrt.
Kobanya sorgyarcivertanlegi.jpg
Típus sörgyár
Alapítva 1854 (Kőbányai Serfőző Társaság)
1862 (Dreher Sörgyár)
Székhely 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.
Alapító Dreher Antal
Iparág brewing
Tulajdonos Asahi[1]
Forma Zártkörűen működő részvénytársaság
Termékek Arany Ászok, Arany Ászok Alkoholmentes, Dreher, Dreher Hidegkomlós, Dreher Nyári komlós, D24, Dreher Bak , Gold Berger, Kanizsai Sör, Kőbányai Sör, Neuberg, Wanderburg, Ritterhof; Pilsner Urquell, Kozel, Hofbräu, Balatoni világos
Székház
Székház

A Dreher Sörgyárak Zrt. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dreher Sörgyárak Zrt. témájú médiaállományokat.

A budapesti, azon belül is kőbányai székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt. a négy magyarországi sörgyár közül a legnagyobb, évi 2,4 millió hektoliteres kapacitással.

A vállalat története[szerkesztés]

A kőbányai sörfőzdék látképe még az egyesítések előtt

Franz Anton Dreher, 1796-ban megvásárolta a Klein-Schwechati Városi Serházat. Fia, idősebb Dreher Antal folytatja a családi hagyományokat, és külföldön (Angliában, Münchenben) kitanulja a sörfőzés mesterségét, sőt egy új fajta sört is kifejleszt, az ún. Lagerbiert. Vele közel egyidőben, 1854-ben Schmidt Péter, aki Münchenben tanulta a sörfőzés mesterségét elkészíti az első főzet Kőbányai Sert, Budapesten. Ő az alapítója a Kőbányai Serfőző Társaságnak is. Ezt a társaságot 1862-ben id. Dreher Antal felvásárolta, mivel komoly konkurenciát jelentett számára. Ez az év a Dreher Sörgyár „megalapításának” éve. 1870-ben, apja halála után, ifj. Dreher Antal átveszi a vállalat irányítását. Fejlesztve a gyárakat és kapacitásukat elérte, hogy Kőbányán üzemeljen Magyarország legnagyobb sörüzeme. 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi italt termeltek. Fia, Dreher Jenő vezetésével alakult át a vállalat először részvénytársasággá (1905-ben), majd két évre rá függetlenné váltak az anyavállalattól. A sörgyár épületegyüttese mára (felújítva) előzetes védelem alá került, amely valószínűleg Mocsányi Károly és Székely Marcell építészek tervei alapján 1905–1910 között épült. Sorra részesedést vásárolt a versenytársak, a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Rt., a Barber és Klusemann Serfőzőházból, illetve az Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. Tulajdonából, majd a belőlük létrehozott Dreher Kombinát 1928-ban beolvasztotta a kanizsai Király Serfőzde Rt.-t is, így létrehozva a Dreher - Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt.-t, amely mintegy 70%-ban uralta a piacot.

A bécsi schwechati sőrfőzde látképe

1948-ban az „államosítási hullám” nem kímélte a sörgyárat sem, ekkor vonják össze a vállalatot több másik üzemmel, létrehozva a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalatát, majd további összevonások eredményeként 1959-ben a Magyar Országos Söripari Vállalatot. 1981-ben felépítik az önálló Kőbányai Sörgyárat. Fordulópontot a rendszerváltás utáni időszak hozott a konszern történetében: 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban Dél-Afrika egyik vezető sörvállalata, a South African Breweries (SAB) felvásárolta. Már az ő vezetésük alatt egyesült a Kanizsai és a Kőbányai Sörgyár, amelyek közösen felvették a Dreher Sörgyárak Rt. nevet. A SAB és az amerikai Miller Brewing Company egyesülésével 2002-ben létrejött a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása, a magyar gyár pedig ennek tulajdonában folytatja tevékenységét. A sörgyár napjainkban is Kőbányán üzemel, ahol az eredeti szépségükben helyreállított ipartörténeti értékű épületekben ma már a legmodernebb technológiai eljárásokkal készülnek sörei.

Az Európai Bizottság a SABMiller kelet-közép-európai érdekeltségeinek az értékesítését szabta meg az AB Inbev és a SABMiller söripari konszern fúziója engedélyezésének feltételeként. A japán Asahi Group Holdings 2016 decemberében jelentette be, hogy felvásárolja ezeket, köztük a Dreher Sörgyárakat is. 2017 első negyedévében a tranzakció lezárult, 2017. április 1-jétől az új vállalat neve Asahi Breweries Europe Ltd (ABEL), regionális székhelye Csehországban, Prágában van.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dreher Sörgyárak Zrt. témájú médiaállományokat.

Termékek[szerkesztés]

A Dreher Sörgyár több márkanév alatt is forgalmaz sört Magyarországon, a Dreher mellett, mivel különböző külföldi márkákat licencelve azokat engedélyezettek előállítani Kőbányán. Így a portfóliójuk a következő termékekből áll:

Gyárlátogatás[3][szerkesztés]

A Dreher Sörgyárak lehetőséget biztosít a sörkedvelők számára, hogy megismerjék a sör és a vállalat történetét, a sörgyártás teljes folyamatát. A Sörutazás program keretében bemutatják az Európában is páratlan szépségű Főzőházat, és felfedik a nemes nedű számtalan titkát. Mivel a látványnál is többet mond a tapasztalat élménye, a Sörutazás vendégeit sörkóstolóra is meginvitálják. Jelentkezni a sörgyár honlapján lehet, bejelentkezés szükséges.[4]

DreherFeszt[5][szerkesztés]

2014 óta a Dreher Sörgyárak Zrt. a gyárterületen megrendezi a DreherFesztet augusztus utolsó hétvégéjén. 2016-ban az esemény már két napos, többek "alternatív zenei - sörfesztiválként" aposztrofálják. Az esemény különlegessége az autentikus helyszín mellett a rengeteg kóstolható sörkülönlegesség (Nitrogénnel csapolt Dreher Bak, Dreher Felfedező, Dreher Floral, Dreher Hidegkomlós, stb...).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Japán cég vette meg a Drehert”, Index.hu, 2016. december 13. (Hozzáférés ideje: 2017. január 30.) 
  2. Japánból hoz Magyarországra sört a Dreher. index.hu, 2018. március 9. (Hozzáférés: 2018. március 10.)
  3. Jelentkezés sörtúrára. dreherzrt.hu. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
  4. A kőbányai Dreher Sörgyár titkai | WeLoveBudapest.com (hu-HU nyelven). welovebudapest.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
  5. DreherFeszt Program. nyerjfesztivalbelepot.hu. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)

Források[szerkesztés]