Dreher Sörgyárak Zrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dreher Sörgyárak Zrt.
Kobanya sorgyarcivertanlegi.jpg
Típus sörgyár
Alapítva 1854 (Kőbányai Serfőző Társaság)
1862 (Dreher Sörgyár)
Székhely 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.
Alapító Dreher Antal
Iparág brewing
Tulajdonos Asahi[1]
Forma Zártkörűen működő részvénytársaság
Termékek Arany Ászok, Arany Ászok Alkoholmentes, Dreher, Dreher Hidegkomlós, Dreher Nyári komlós, D24, Dreher Bak , Gold Berger, Kanizsai Sör, Kőbányai Sör, Neuberg, Wanderburg, Ritterhof; Pilsner Urquell, Kozel, Hofbräu, Balatoni világos
Székház
Székház

A Dreher Sörgyárak Zrt. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dreher Sörgyárak Zrt. témájú médiaállományokat.

A budapesti, azon belül is kőbányai székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt. a négy magyarországi sörgyár közül a legnagyobb, évi 2,4 millió hektóliteres kapacitással.

A vállalat története[szerkesztés]

A kőbányai sörfőzdék látképe még az egyesítések előtt

Franz Anton Dreher, 1796-ban megvásárolta a Klein-Schwechati Városi Serházat. Fia, idősebb Dreher Antal folytatja a családi hagyományokat, és külföldön (Angliában, Münchenben) kitanulja a sörfőzés mesterségét, sőt egy új fajta sört is kifejleszt, az ún. lagerbier-t. Vele közel egyidőben, 1854-ben Schmidt Péter, aki Münchenben tanulta a sörfőzés mesterségét elkészíti az első főzet Kőbányai Sert, Budapesten. Ő az alapítója a Kőbányai Serfőző Társaságnak is. Ezt a társaságot 1862-ben id. Dreher Antal felvásárolta, mivel komoly konkurenciát jelentett számára. Ez az év a Dreher Sörgyár "megalapításának" éve. 1870-ben, apja halála után, ifj. Dreher Antal átveszi a vállalat irányítását. Fejlesztve a gyárakat és kapacitásukat elérte, hogy Kőbányán üzemeljen Magyarország legnagyobb sörüzeme. 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi italt termeltek. Fia, Dreher Jenő vezetésével alakult át a vállalat először részvénytársasággá (1905-ben), majd két évre rá függetlenné váltak az anyavállalattól. Sorra részesedést vásárolt a versenytársak, a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Rt., a Barber és Klusemann Serfőzőházból, illetve az Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. Tulajdonából, majd a belőlük létrehozott Dreher Kombinát 1928-ban beolvasztotta a kanizsai Király Serfőzde Rt.-t is, így létrehozva a Dreher - Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt.-t, amely mintegy 70%-ban uralta a piacot.

A bécsi schwechati sőrfőzde látképe

1948-ban az államosítási "hullám" nem kímélte a sörgyárat sem, ekkor vonják össze a vállalatot több másik üzemmel, létrehozva a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalatát, majd további összevonások eredményeként 1959-ben a Magyar Országos Söripari Vállalatot. 1981-ben felépítik az önálló Kőbányai Sörgyárat. Fordulópontot a rendszerváltás utáni időszak hozott a konszern történetében: 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban Dél-Afrika egyik vezető sörvállalata, a South African Breweries (SAB) felvásárolta. Már az ő vezetésük alatt egyesült a Kanizsai és a Kőbányai Sörgyár, amelyek közösen felvették a Dreher Sörgyárak Rt. nevet. A SAB és az amerikai Miller Brewing Company egyesülésével 2002-ben létrejött a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása, a magyar gyár pedig ennek tulajdonában folytatja tevékenységét. A sörgyár napjainkban is Kőbányán üzemel, ahol az eredeti szépségükben helyreállított ipartörténeti értékű épületekben ma már a legmodernebb technológiai eljárásokkal készülnek sörei.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dreher Sörgyárak Zrt. témájú médiaállományokat.

Termékek[szerkesztés]

A Dreher Sörgyár több márkanév alatt is forgalmaz sört Magyarországon, a Dreher mellett, mivel különböző külföldi márkákat licencelve azokat engedélyezettek előállítani Kőbányán. Így a portfóliójuk a következő termékekből áll:

Gyárlátogatás[2][szerkesztés]

A Dreher Sörgyárak lehetőséget biztosít a sörkedvelők számára, hogy megismerjék a sör és a vállalat történetét, a sörgyártás teljes folyamatát. A Sörutazás program keretében bemutatják az Európában is páratlan szépségű Főzőházat, és felfedik a nemes nedű számtalan titkát. Mivel a látványnál is többet mond a tapasztalat élménye, a Sörutazás vendégeit sörkóstolóra is meginvitálják. Jelentkezni a sörgyár honlapján lehet, bejelentkezés szükséges. [3]

A Dreher Sörgyárak Zrt. udvara
57 ezer üveg / óra
Cefrézőüst
Díszburkolat a cefrézőüstön
3000 Hl-es tartályok


DreherFeszt[4][szerkesztés]

2014 óta a Dreher Sörgyárak Zrt. a gyárterületen megrendezi a DreherFesztet augusztus utolsó hétvégéjén. 2016-ban az esemény már két napos, többek "alternatív zenei - sörfesztiválként" aposztrofálják. Az esemény különlegessége az autentikus helyszín mellett a rengeteg kóstolható sörkülönlegesség (Nitrogénnel csapolt Dreher Bak, Dreher Felfedező, Dreher Floral, Dreher Hidegkomlós, stb...).


Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Dreher család

Források[szerkesztés]

  1. Japán cég vette meg a Drehert”, Index.hu, 2016. december 13. (Hozzáférés ideje: 2017. január 30.) 
  2. Jelentkezés sörtúrára. dreherzrt.hu. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
  3. A kőbányai Dreher Sörgyár titkai | WeLoveBudapest.com (hu-HU nyelven). welovebudapest.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
  4. DreherFeszt Program. nyerjfesztivalbelepot.hu. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)