Pilsner Urquell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pilsner Urquell
Pilsner Urquell logo.svg

Típus világos sör
Származási hely  Csehország
Alapítás 1842
Gyártó Plzeňský Prazdroj
Alkoholtartalom 4,4 %
A gyártó weboldala

A Pilsner Urquell (csehül: Plzeňský Prazdroj) egy jó hírű, nagy múltú cseh sörmárka. Az Asahi Breweries tulajdonában álló Plzeňský Prazdroj, a. s. cég állítja elő Plzeňben.

Története[szerkesztés]

A pilzeni sörgyár sörfőző mestere, Joseph Groll 1842-ben alkotta meg a világ első „arany” sörét, a Pilsner Urquellt. Ahol a reklámtörvény ezt megengedi, a világ legjobb söreként hírdetik: »World best beer«.

A Pilsner Urquell[szerkesztés]

Pilsner Urquell jelentése magyarul: „a pilseni ősforrás”.

Az eljárás[szerkesztés]

Az alsóerjesztés új technológiája, az ősforrás (innen az 'Urquell' elnevezés) tiszta vize és a híres žateci komló egy addig ismeretlen ízvilággal ajándékozta meg Csehország barátait. A gyár alatt lévő, mintegy tíz kilométer hosszúságú, állandóan 0-3 C° hőmérsékletű barlangrendszerben történő, különösen hosszú idejű ászkolás olyan sört eredményezett, amely minden sörbarát elismerését kivívta Csehországban és külhonban egyaránt.

A sör különleges ízét ma is az adja, hogy a főzési eljárás során a cefrét rézedényben, közvetlen láng felett, az átlagosnál valamivel hosszabb ideig forralják. A sör másik titka a helyi alapanyagokban rejlik, a žateci aromakomló, a cseh árpa, a speciális sörélesztő és a különlegesen lágy víz adja egyedi ízét.

Ízjellemzők:

A Pilsner Urquellt gazdagon aranyló szín, és a friss, komlós illat jellemzi. Ízvilága harmonikusan kesernyés, lágy malátaaromája hosszú ideig, üdítően érezteti hatását.

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

Alkoholtartalom: 4,4% V/V

Kiszerelés: 0,5 literes és 0,33 literes üveges és 30 literes KEG

Irodalom[szerkesztés]

  • Plzeňský Prazdroj v obrazech (Zapádočeské Nakladatelství, 1972)

Külső hivatkozások[szerkesztés]